Σελίδες

Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016

Έλεγχοι και στα σπίτια για τα λεφτά στα στρώματα

Έλεγχοι και στα σπίτια για τα λεφτά στα στρώματα

Έλεγχοι και στα σπίτια για τα λεφτά στα στρώματα - Κεντρική Εικόνα
Φορολόγηση της μεγάλης περιουσίας με τελική στόχευση την ελάφρυνση από τον ΕΝΦΙΑ των χαμηλότερων εισοδηματικά ομάδων και την επιβολή ενός μεικτού τύπου συστήματος φορολόγησης ακίνητης αλλά και κινητής περιουσίας, με μερική αντικατάσταση του πλέον αντιδημοφιλούς φόρου των τελευταίων ετών, μελετά η κυβέρνηση.
Η νέα αυτή προοδευτικού τύπου φορολόγηση μελετάται να δημιουργηθεί μέσω της φορολόγησης έργων τέχνης, χρημάτων που βρίσκονται κάτω από τα στρώματα, κειμηλίων, ακόμα και μεταλλίων - κατά το πρότυπο του αμερικανικού συστήματος. Δηλαδή διά του περίφημου Περιουσιολογίου που θα μπει στη ζωή μας για τα καλά από τις αρχές της επόμενης χρονιάς.
Πληροφορίες, τονίζουν ότι η στόχευση είναι να υπάρξουν διασταυρώσεις για να δουν οι φορολογικές αρχές πόσα από τα χρήματα που βρίσκονται εκτός τραπεζικού συστήματος είναι από φανερούς πόρους, ενώ παράλληλη προσπάθεια είναι να δηλωθεί και ο πλούτος που μέχρι στιγμής δεν εμφανιζόταν πουθενά.
Για τα έργα τέχνης και τα κειμήλια, οι ιδιοκτήτες τους θα κληθούν να παρουσιάσουν τα σχετικά ασφαλιστήρια συμβόλαια αυτών. Όπου όμως δεν υπάρχουν τέτοια ασφαλιστήρια, άρα και αποδεικτικά της αξίας, τότε θα αναλαμβάνει ο φορολογούμενος να κάνει προσωπική εκτίμηση και να αναγράφει την αξία τους στο Περιουσιολόγιο με προσωπική ευθύνη.
Σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα» στον σχεδιασμό της κυβέρνησης είναι, επίσης, να οργανωθούν τακτικοί και δειγματοληπτικοί έλεγχοι από κλιμάκια του ΣΔΟΕ ακόμα και εντός σπιτιών, για να γίνουν διασταυρώσεις και να επιβληθούν αυστηρές ποινές στις περιπτώσεις απόκρυψης περιουσιακών δεδομένων, αν και θα αποφευχθεί ο αστυνομικού τύπου χαρακτήρας αυτών των ελέγχων και θα υπάρχουν οργανωμένες προσκλήσεις από την Εφορία. Όπως αναφέρει υπηρεσιακός παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών με γνώση των ασκήσεων που γίνονται τις τελευταίες ημέρες, η λογική είναι «Δήλωσε το για να σε ελέγξουμε», σε μια στρατηγική τύπου Big Brother και παρακολούθησης των πάντων. Βέβαια, όπως τονίζεται «η λογική του Περιουσιολογίου είναι να υπάρξει κλίμα γενικής συναίνεσης ώστε να μη φοβηθούν οι πολίτες να δηλώσουν όσα πρέπει να δηλωθούν». Όλοι όμως κατανοούν ότι η καταγραφή του συνόλου των περιουσιών είναι απολύτως βέβαιο ότι θα αξιοποιηθεί μελλοντικά σε φορολογικό επίπεδο.
Αυτά που ενδιαφέρουν την κυβέρνηση ως προς το Περιουσιολόγιο είναι η κατοχή έργων τέχνης, καταθέσεων, επενδυτικών προϊόντων, συμμετοχών, ομολογιών, κειμηλίων κ.λπ. που βρίσκονται στην Ελλάδα αλλά και όσοι κάνουν δήλωση στην Ελλάδα και κατέχουν αντίστοιχα περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό (αφού ληφθεί υπόψη και η φορολόγησή τους εκεί). Το μέτρο θα επεκταθεί και σε δηλώσεις αξιών που βρίσκονται και εντός των θυρίδων, με τη νομοθεσία να επεκτείνεται και σε ελέγχους προς αυτήν την κατεύθυνση.
Από τα θετικά της επιβολής τέτοιου είδους ελέγχων, πάντως, είναι ότι θα υπάρξει καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων και, κυρίως, του τρόπου κτήσης αυτών σε δημόσιους υπάλληλους, κρατικούς λειτουργούς ή ομάδες εισοδηματικές που συνήθως τίθενται στο στόχαστρο της Εφορίας, όπως οι γιατροί, ομάδες που συνήθως δηλώνουν χαμηλό ετήσιο εισόδημα αλλά τελικά φέρονται να έχουν μεγάλη περιουσία συνολικά χωρίς να δικαιολογείται.

http://www.economy365.gr/article/10734/eleghoi-kai-sta-spitia-gia-ta-lefta-sta-stromata
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου