Σελίδες

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

Αισιοδοξία Τσακαλώτου για καταβολή της δόσης στις 10 Οκτωβρίου

Αισιοδοξία Τσακαλώτου για καταβολή της δόσης στις 10 Οκτωβρίου

Πρώτη καταχώρηση: 28/09/2016 - 18:50
Τελευταία δημοσίευση: 18:50Οικονομία
Αισιοδοξία Τσακαλώτου για καταβολή της δόσης στις 10 Οκτωβρίου
Αποστολή στο Λουξεμβούργο, Θάνος Αθανασίου

Αισιόδοξος για το οικονομικό μέλλον της χώρας εμφανίστηκε ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά τις συναντήσεις του στο Λουξεμβούργο με τον επικεφαλής του ΕSM, Κλάους Ρέγκλινγκ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Βέρνερ Χόγιερ.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων του Υπουργού με τον Κλάους Ρέγκλινγκ βρέθηκε η τεχνική προετοιμασία των μέτρων για την επίτευξη της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους στη βάση της απόφασης της 24ης Μαΐου.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ περιέγραψε στον Ε.Τσακαλώτο τις ιδέες του ESM για τα μέτρα βραχυπρόθεσμου και μεσοπρόθεσμου χαρακτήρα, τα οποία όπως επεσήμανε ο Υπουργός μιλώντας αργότερα στον Τύπο θα πρέπει να έχουν αποφασιστεί πριν από το τέλος του 2016, ώστε να τα χρησιμοποιήσει το ΔΝΤ στην δική του έκθεση για τη βιωσιμότητα του χρέους και εν συνεχεία να προτείνει τη σύναψη ενός νέου ελληνικού προγράμματος στο Διοικητικό του Συμβούλιο.

Ο ESM θα αναφέρει άλλωστε την πρόοδο που έχει συντελεστεί στην λογιστική άσκηση για το χρέος σε επόμενη συνεδρίαση του EWG.

Ο Υπουργός είπε χαρακτηριστικά ότι υπολογίζει σε έγκαιρη ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης και προέβλεψε ότι η δόση των 2,8 δις θα καταβληθεί στην Ελλάδα από το eurogroup της 10ης Οκτωβρίου - αφού ολοκληρωθούν τα εναπομείναντα προαπαιτούμενα.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι τα 3 προαπαιτούμενα που δεν περιέχονται στο χθεσινό νομοσχέδιο θα βρίσκονται, θα εξεταστούν μετά την αυριανή συνεδρίαση του EWG.

Σε σχέση με το Ταμείο αποκρατικοποιήσεων ο Ε.Τσακαλώτος εξήγησε ότι, το Ταμείο δεν σκοπεύει να εκποιήσει τη δημόσια περιουσία, αλλά να οργανώσει και να αναδιαρθρώσει οργανισμούς του δημοσίου, με στόχο την καλύτερη αξιοποίησή τους.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε στην απόφαση του eurogroup για το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, η οποία αναφέρει ότι το 50% των κερδών θα πάει στην αποπληρωμή του χρέους , το 50% στην ανάπτυξη της χώρας και το όλο κέρδος δεν θα προέλθει αποκλειστικά από πωλήσεις, αλλά και από άλλου είδους αξιοποίησης.

Σημείωσε δε ότι καθώς υπάρχει συμφωνία για το εποπτικό συμβούλιο (προαπαιτούμενο 1ης αξιολόγησης), θα συγκροτηθεί σε σώμα και θα διορίσει το διοικητικό συμβούλιο (5 ως 7 άτομα - προαπαιτούμενο 2ης αξιολόγησης), ώστε να είναι πλήρως λειτουργικό την 1η Ιανουαρίου του 2017.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός απαντώντας σε ερωτήσεις αναφέρθηκε στις κοινωνικές αντιδράσεις, εξηγώντας ωστόσο ότι αυτές θα αλλάξουν όταν η χώρα επιστρέψει σε θετική τροχιά. Συγκεκριμένα είπε: «υπάρχει αντίδραση, πιάσαμε ένα χαμηλό σημείο στην αντίληψη του κόσμου, το περιμέναμε, ο κόσμος δεν βλέπει ακόμα το όφελος, έπρεπε να αποτρέψουμε την κόπωση του πληθυσμού, όμως τα επόμενα 2 χρόνια, θα υπάρξει επικέντρωση και στόχευση στη δημιουργία βιώσιμης ανάπτυξης».

Επεσήμανε δε ότι 2η αξιολόγηση θα έχει να κάνει με την αγορά εργασίας και ως εκ τούτου «ο κόσμος της εργασίας θα κατανοήσει ότι αποτελεί μέρος της εξίσωσης».

Αναφέρθηκε δε στην περιφερειακή διάσταση της αναπτυξιακής στρατηγικής για τις λιγότερο αναπτυγμένες περιοχές της Ελλάδας, τη δημιουργία δημοκρατικής αντίληψης για τα πράγματα, την προώθηση της συμμετοχής και τον δημοκρατικό καταλογισμό.

O Ευκλείδης Τσακαλώτος ευχαρίστησε τον πρόεδρο της ΕΤΕπ για την πρόσκληση να μιλήσει σε συνέδριο απόψε στην έδρα της Τράπεζας και για την γενικότερη στήριξη και συνεισφορά της ΕΤΕπ στην προώθηση των επενδύσεων στην Ελλάδα.  

Πηγή:real.gr

Διαβάστε επίσης

«Άδεια» τα ταμεία παρά τις συνεχόμενες μειώσεις στις συντάξεις

Στήριξη από την Κομισιόν για το γιαούρτι και τη φέτα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου