Σελίδες

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥΣ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Πληρώθηκαν επιπλέον φόροι 1,9 δισ. στο οκτάμηνο

ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥΣ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πληρώθηκαν επιπλέον φόροι 1,9 δισ. στο οκτάμηνο

Πληρώθηκαν επιπλέον φόροι 1,9 δισ. στο οκτάμηνο

Της Μαρίας Βουργάνας
Περισσότερους φόρους που αγγίζουν το 1,9 δισ. ευρώ πλήρωσαν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις στο οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα κυρίως λόγω των φοροεισπρακτικών μέτρων που επιβλήθηκαν με το τρίτο Μνημόνιο. Παρά την έκρηξη των «φρέσκων» ληξιπρόθεσμων οφειλών στην εφορία που έφθασαν στα 8,37 δισ. ευρώ από την αρχή του έτους, τα φορολογικά έσοδα που εισέρρευσαν στα δημόσια ταμεία ανήλθαν στο οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου στα 28,019 δισ. ευρώ έναντι 26,168 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015, ενώ υπερβαίνουν κατά 364 εκατ. ευρώ τον προβλεπόμενο στόχο. Ωστόσο τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 31,945 δισ. ευρώ και εμφανίζουν «τρύπα 589 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, πάνω από τον στόχο βρέθηκαν στο οκτάμηνο οι εισπράξεις από:
  • Φόρο Εισοδήματος Νομικών Προσώπων κατά 207 εκατ. ευρώ.
  • Άμεσους φόρους παρελθόντων οικονομικών ετών κατά 158 εκατ. ευρώ.
  • ΦΠΑ κατά 387 εκατ. ευρώ, εξέλιξη που οφείλεται στην αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ, στην κατάργηση του ειδικού καθεστώτος σε νησιά του Αιγαίου αλλά και στην έκρηξη των συναλλαγών με πλαστικό χρήμα που εκδηλώθηκε μετά την επιβολή των capital controls.
  • ΕΦΚ (καπνού κλπ) κατά 170 εκατ. ευρώ
  • Έμμεσοι φόροι ΠΟΕ κατά 272 εκατ. ευρώ.
Αντίθετα κάτω από τον στόχο κινήθηκαν τα έσοδα από:
  • Φόρο εισοδήματος Φυσικών Προσώπων κατά 18 εκατ. ευρώ.
  • Φόρο εισοδήματος ειδικών κατηγοριών κατά 63 εκατ. ευρώ.
  • Φόροι στην περιουσία κατά 624 εκατ. ευρώ λόγω μη είσπραξης της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ του 2016.
  • ΦΠΑ πετρελαιοειδών κατά 158 εκατ. ευρώ.
Την ίδια ώρα, το Δημόσιο συνέχισε και στο οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου να μην πληρώνει σημαντικού ύψους ποσά δαπανών του, με αποτέλεσμα οι συνολικές δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού να διαμορφωθούν σε επίπεδο χαμηλότερο κατά 3,429 δισ. ευρώ.
Το αποτέλεσμα ήταν ο κρατικός προϋπολογισμός να εμφανίσει στο τέλος Αυγούστου πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,751 δισ. ευρώ έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 3,798 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2015 και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 980 εκατ. ευρώ.
Επιχορηγήσεις
Εν τω μεταξύ «σήμα» κινδύνου για τα ταμειακή κατάσταση του ΟΑΕΕ και του ΙΚΑ στέλνει η εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού καθώς τα δύο (ελλειμματικά) Ταμεία απορρόφησαν στο οκτάμηνο Ιανουαρίου ? Αυγούστου το 85,7% και 74%, αντίστοιχα, της συνολικής κρατικής επιχορήγηση του 2016.
Ο ΟΑΕΕ έλαβε τα 715 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 834 εκατ. ευρώ που έχουν εγγραφεί στον κρατικό προϋπολογισμό και ήδη η διοίκηση του Ταμείου έχει ζητήσει επιπλέον χρηματοδότηση 150 εκατ. ευρώ από τον «κουμπαρά» του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) καθώς τα έσοδα από εισφορές υποχωρούν και υπολογίζεται ότι θα «κλείσει» το 2016 με ταμειακό «άνοιγμα» 662,9 εκατ. ευρώ.
Το ΙΚΑ έχει απορροφήσει το 74% της ετήσιας κρατικής επιχορήγησης (1,640 δισ. ευρώ σε σύνολο 2,217 δισ. ευρώ) και παρά την αύξηση των εσόδων του από ασφαλιστικές εισφορές εξακολουθεί να... προσβλέπει στην πρόσθετη χρηματοδότηση από το ΑΚΑΓΕ έτσι ώστε να «κλείσει» τη φετινή χρονιά με έλλειμμα 819 εκατ. ευρώ, αντί του προβλεπόμενου (2,10 δισ. ευρώ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου