Σελίδες

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016

ΥΠΟΧΩΡΗΣΑΝ 2% ΚΑΙ ΟΙ ΑΦΙΞΕΙΣ Mειώθηκαν 3,5% τα έσοδα από τον τουρισμό τον Ιούλιο

ΥΠΟΧΩΡΗΣΑΝ 2% ΚΑΙ ΟΙ ΑΦΙΞΕΙΣ

Mειώθηκαν 3,5% τα έσοδα από τον τουρισμό τον Ιούλιο

Mειώθηκαν 3,5% τα έσοδα από τον τουρισμό τον Ιούλιο

Εστία ανησυχίας για την πορεία του ελληνικού τουρισμού φέτος, στην οποία στηρίζεται σε σημαντικό βαθμό η δυναμική ανάκαμψης του ελληνικού ΑΕΠ στο δεύτερο εξάμηνο, αποτελεί η μείωση των εσόδων, κατά 3,5%, που είχε ο κλάδος και μάλιστα τον Ιούλιο, έναν από τους καλύτερους μήνες της σεζόν. Τον ίδιο μήνα οι αφίξεις ξένων τουριστών υποχώρησαν κατά 2% σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδας που δημοσιοποίησε χθες τα στοιχεία για την εξέλιξη του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών:
Το ισοζύγιο εμφάνισε πλεόνασμα 1,4 δισ. ευρώ τον Ιούλιο, μειωμένο κατά 1,1 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Ιούλιο του 2015, εξαιτίας της σημαντικής διεύρυνσης στο εμπορικό έλλειμμα - συγκρινόμενο με τον Ιούλιο του 2015 που είχε «στιγματιστεί» από την επιβολή των capital controls -και σε μικρότερο βαθμό στην επιδείνωση των υπολοίπων ισοζυγίων που συνθέτουν το συνολικό. Στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου, το ισοζύγιο εμφάνισε έλλειμμα 1,07 δισ. ευρώ, μειωμένο κατά 306 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Ειδικά δε όσον αφορά στον τουρισμό στο επτάμηνο οι εισπράξεις παρουσιάζουν πτώση 4,8%, ενώ οι αφίξεις ξένων τουριστών είναι αυξημένες κατά 1,1%.
Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η ΤτΕ κτύπησαν «καμπανάκι» για τον ελληνικό τουρισμό, ενώ περισσότερες λεπτομέρειες αναμένονται σήμερα με τα στοιχεία ειδικά για το ταξιδιωτικό ισοζύγιο που θα δημοσιεύσει η τράπεζα. Τα χθεσινά στοιχεία, σε συνδυασμό με το ότι συνολικά στους πρώτους επτά μήνες της φετινής χρονιάς παρουσιάζεται σημαντική μείωση στα ταξιδιωτικά έσοδα, διατηρούν άγνωστο αν θα επιβεβαιωθεί τελικώς η εκτίμηση ότι το 2016 θα κλείσει με οριακά θετικό πρόσημο (+1% ή +2%) όσον αφορά τα έσοδα από τον τουρισμό. Συγκεκριμένα, τα στοιχεία του ισοζυγίου πληρωμών δείχνουν ότι τον Ιούλιο η μείωση στα ταξιδιωτικά έσοδα ήταν της τάξεως του 3,5% (2,853 δισ. ευρώ έναντι 2,956 δισ. ευρώ), ενώ συνολικά για το πρώτο επτάμηνο (Ιανουάριος - Ιούλιος) η πτώση φθάνει στο 4,8%. Μειωμένες κατά 2% ήταν σύμφωνα με την ΤτΕ οι αφίξεις ξένων τουριστών. Υπενθυμίζεται ότι σε επίπεδο εξαμήνου, τα προσωρινά στοιχεία της ΤτΕ έκαναν λόγο για μείωση της τάξεως του 1,8%. Τα στοιχεία για τα έσοδα από τον τουρισμό όσον αφορά τον Ιούλιο αναμένονταν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, δεδομένου ότι πρόκειται για έναν από τους δύο μήνες που η τουριστική σεζόν φθάνει στο ζενίθ της και η πορεία του συγκεκριμένου μήνα θεωρείται κρίσιμη για τη συνολική εικόνα της αγοράς φέτος, μίας χρονιάς, ιδιαίτερα κρίσιμης, αφού στόχος είναι η επιστροφή της οικονομίας σε ανάπτυξη στο δεύτερο εξάμηνο.
Mειώθηκαν 3,5% τα έσοδα από τον τουρισμό τον Ιούλιο
Η μείωση των εσόδων τον Ιούλιο αντιτίθεται στην αισιοδοξία που είχε δημιουργηθεί το τελευταίο τρίμηνο, με το υπουργείο Τουρισμού και τους τουριστικούς φορείς να κάνουν λόγο για αύξηση των αφίξεων και των κρατήσεων και να εκτιμούν ότι και στα έσοδα το πρόσημο θα είναι -έστω και οριακά - θετικό. Μία πρώτη εκτίμηση, εν αναμονή πάντως και της σημερινής δημοσίευσης των προσωρινών -έστω- στοιχείων του ταξιδιωτικού ισοζυγίου που θα προσφέρουν μία περισσότερο ολοκληρωμένη εικόνα, είναι ότι ο ελληνικός τουρισμός «πληρώνει» φέτος την άσχημη εικόνα που υπήρξε στα διεθνή μέσα ενημέρωσης στις αρχές του έτους λόγω του προσφυγικού, τα προβλήματα που υπήρξαν με τις θεωρήσεις visa στη Ρωσία την άνοιξη, αλλά και το ότι πολλά ξενοδοχεία «κατέβασαν» τιμές στις συμφωνίες τους με τους tour operators, προκειμένου να παραμείνουν ανταγωνιστικοί και να διατηρήσουν σε υψηλά επίπεδα τις κρατήσεις τους. Την ίδια ώρα, σημαντική παραμένει η πτώση που παρουσιάζουν οι εισπράξεις από τον κλάδο των μεταφορών σωρευτικά στο επτάμηνο: Περιορίστηκαν στα 4,27 δισ. ευρώ μειωμένες κατά 38% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015 η οποία αποδίδεται σε σημαντικό βαθμό στους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων. Τον Ιούλιο πάντως οι καθαρές εισπράξεις από υπηρεσίες μεταφορών ήταν αυξημένες κατά 45% εξαιτίας της βελτίωσης που καταγράφηκε στον ισοζύγιο των θαλάσσιων μεταφορών. Στο σκέλος του εμπορικού ελλείμματος, τον Ιούλιο:
Το έλλειμμα στο ισοζύγιο αγαθών διπλασιάστηκε στο 1,27 δισ. ευρώ από 633,7 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο του 2015. Αυτό προέκυψε κυρίως εξαιτίας της σημαντικής αύξησης 20% στις εισαγωγές (στα 3,4 δισ. ευρώ από 2,87 δισ. τον Ιούλιο του 2015) σε σχέση με τον Ιούλιο του 2015, οι οποίες είχαν σημειώσει μεγάλη πτώση σε σχέση με τον Ιούλιο του 2014, εξαιτίας της εφαρμογής των capital controls. Πάντως οι εισαγωγές τον Ιούλιο του 2016 παραμένουν σε αρκετά χαμηλότερο επίπεδο από εκείνες των ετών 2013 και 2014. Οι εισαγωγές αγαθών (πλην καυσίμων και πλοίων) διαμορφώθηκαν σε 2,68 δισ. ευρώ και ήταν αυξημένες κατά 29,2% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2015.
2 Οι εξαγωγές τον Ιούλιο του 2016 περιορίστηκαν στα 2,17 δισ. ευρώ από 2,237 δισ. τον Ιούλιο του 2015 ( πτώση 2,9%) κυρίως εξαιτίας της πτώσης στις τιμές των καυσίμων. Οι εξαγωγές αγαθών (πλην καυσίμων και πλοίων) ήταν σχεδόν στάσιμες. Οι εξαγωγές αγαθών, χωρίς καύσιμα, αυξήθηκαν κατά 2,8% σε σταθερές τιμές.
Στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου το ισοζύγιο αγαθών παρουσίασε βελτίωση κατά 653 εκατ. ευρώ και το έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 9,5 δισ. ευρώ. Η εξέλιξη αντανακλά τη μείωση των τιμών του πετρελαίου και τον περιορισμό των καθαρών πληρωμών για αγορές πλοίων εξαιτίας της εκτέλεσης σημαντικού μέρους των σχετικών συναλλαγών εκτός του εγχωρίου τραπεζικού συστήματος λόγω των capital controls. Οι εξαγωγές περιορίστηκαν στα 13,7 δισ. ευρώ (μείωση 7,15%) ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν στα 23,3 δισ. από 25,05 δισ. (πτώση 6,84%).
Βαρόμετρο ο Ιούλιος
• Τα στοιχεία για τα έσοδα από τον τουρισμό όσον αφορά τον Ιούλιο αναμένονταν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, δεδομένου ότι πρόκειται για έναν από τους δύο μήνες που η τουριστική σεζόν φθάνει στο ζενίθ της και η πορεία του συγκεκριμένου μήνα θεωρείται κρίσιμη για τη συνολική εικόνα της αγοράς φέτος, μίας χρονιάς, ιδιαίτερα κρίσιμης, αφού στόχος είναι η επιστροφή της οικο νομίας σε ανάπτυξη στο δεύτερο εξάμηνο.
• Μία πρώτη εκτίμηση, εν αναμονή πάντως και της σημερινής δημοσίευσης των προσωρινών-έστω- στοιχείων του ταξιδιωτικού ισοζυγίου που θα προσφέρουν μία περισσότερο ολοκληρωμένη εικόνα, είναι ότι ο ελληνικός τουρισμός «πληρώνει» φέτος την άσχημη εικόνα που υπήρξε στα διεθνή μέσα ενημέρωσης στις αρχές του έτους λόγω του προσφυγικού, τα προβλήματα που υπήρξαν με τις θεωρήσεις visa στη Ρωσία την άνοιξη, αλλά και το ότι πολλά ξενοδοχεία «κατέβασαν» τιμές στις συμφωνίες τους με τους tour operators, προκειμένου να παραμείνουν ανταγωνιστικοί και να διατηρήσουν σε υψηλά επίπεδα τις κρατήσεις τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου