Σελίδες

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016

ΝΕΟ ΗΧΗΡΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ Στις καλένδες η εκταμίευση των 2,8 δισ. - Αγωνία στην Αθήνα

ΝΕΟ ΗΧΗΡΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ

Στις καλένδες η εκταμίευση των 2,8 δισ. - Αγωνία στην Αθήνα

Στις καλένδες η εκταμίευση των 2,8 δισ. - Αγωνία στην Αθήνα

Της Ελευθερίας Αρλαπάνου
Στην τελική ευθεία για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, στις 12 Σεπτεμβρίου, κλιμακώνονται οι πιέσεις, με Ευρωπαίους διπλωμάτες να προεξοφλούν πως στο Eurogroup, την Παρασκευή, δεν πρόκειται, σε καμία περίπτωση, να εγκριθεί η εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για το Eurogroup, την ομιλία του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, Ευρωπαίοι διπλωμάτες κατηγορούν την Αθήνα για καθυστερήσεις στην υλοποίηση των 15 προαπαιτούμενων.
Στο πλαίσιο αυτό, αποκλείουν εκταμίευση εντός της εβδομάδας, ενόψει του Eurogroup, καλλιεργώντας παράλληλα κλίμα για ακόμη μεγαλύτερες καθυστερήσεις και μη εκταμίευση χρημάτων εντός του έτους. Είμαστε εντός χρονοδιαγράμματος, «απαντούσαν» κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών. Σημείωναν πως, ούτως ή άλλως, στο Eurogroup την Παρασκευή δεν αναμενόταν απόφαση για εκταμίευση, καθώς και ότι με βάση τα αποτελέσματα των επαφών που θα έχουν οι θεσμοί στην Ελλάδα από τις 12 Σεπτεμβρίου, θα συνταχθεί «έκθεση συμμόρφωσης».
Σύμφωνα με το υπουργείο με αυτήν ως βάση θα προχωρήσει η εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, από τα οποία 1,7 δισ. θα διοχετευθεί στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, εφόσον πιστοποιηθεί πως τα κεφάλαια από τη δόση του Ιουνίου που αντιστοιχούσαν σε αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων, απορροφήθηκαν.
Με τους θεσμούς... προ των πυλών, και ενώ παρασκηνιακά εξελίσσονται παράλληλες διαπραγματεύσεις για κρίσιμα ζητήματα, όπως οι διοικήσεις των τραπεζών, τα κόκκινα δάνεια, το πακέτο των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, οι πιστωτές σπεύδουν να «ψαλιδίσουν» τις όποιες θετικές προσδοκίες στην Αθήνα. Δημοσίευμα της Handelsblatt επικαλούμενο Ευρωπαίο διπλωμάτη έκανε λόγο για σημαντικές καθυστερήσεις στην εφαρμογή των συνομολογημένων μεταρρυθμίσεων από την Αθήνα.
Ως εκ τούτου την Παρασκευή στη Μπρατισλάβα, θα υπάρξει μόνο μια σύντομη έκθεση προόδου της Αθήνας, όχι όμως έγκριση νέας δόσης, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πηγές έγκριση κονδυλίων δεν θα υπάρξει ούτε στο τακτικό Eurogroup στις 10 Οκτωβρίου και κατά πάσα πιθανότητα ούτε καν εντός του έτους. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, δυσκολίες παρουσιάζονται κυρίως με τις ιδιωτικοποιήσεις και τη σύσταση του νέου Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, ενώ οι υπουργοί Οικονομικών φέρονται επίσης ενοχλημένοι από τις ποικίλες ρητορικές επιθέσεις των Ελλήνων αξιωματούχων, μεταξύ άλλων και προς το Γερμανό υπουργό Οικονομικών.
Η γκρίνια ήταν εμφανής και στην τελευταία συνεδρίαση του EuroWorkingGroup στις 29 Αυγούστου. Βασικά «αγκάθια» για τους πιστωτές, σε αυτή τη φάση είναι κυρίως η σύσταση του ταμείου για τις ιδιωτικοποιήσεις, οι μεταρρυθμίσεις στην ενέργεια, ενώ την κατάσταση δεν βοήθησαν αφενός η καθυστέρηση στην επικύρωση της σύμβασης για το Ελληνικό, αφετέρου η δικαστική εμπλοκή με την παραπομπή Γεωργίου, του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ. Δεν είναι τυχαία η παρέμβαση του επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ, ο οποίος την Παρασκευή δεν δίστασε να χαρακτηρίσει μεγάλο λάθος τη δικαστική δίωξη κατά του κ. Γεωργίου, τονίζοντας πάντως πως εάν εκτροχιαστεί το ελληνικό πρόγραμμα, δεν θα είναι υπαίτια η υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ.
Σε κάθε περίπτωση τα μηνύματα από το εξωτερικό καταδεικνύουν πως κεντρικός προβληματισμός στους πιστωτές είναι εάν η ελληνική κυβέρνηση θέλει να κάνει κτήμα τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει συμφωνήσει, το λεγόμενο «owner-ship» του προγράμματος.
Σε μία ευαίσθητη περίοδο για την Ευρωζώνη στη σκιά του Brexit, της ανόδου ευρωσκεπτικιστών και ακραίων και με τη Γερμανία και τη Γαλλία να οδεύουν σε εκλογές, το ελληνικό ζήτημα εκ των πραγμάτων βρίσκεται υπό πολλαπλές πιέσεις. Είναι χαρακτηριστική η συζήτηση για την αναθεώρηση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα κάτω από το 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και μετά, που όπως παραδέχονται και κυβερνητικά στελέχη, σε κατ' ιδίαν συζητήσεις, συνεχίζεται, αλλά ο πήχυς είναι αρκετά χαμηλά. Μάλιστα εάν χρειαστεί στο νέο μεσοπρόθεσμο που θα κατατεθεί μάλλον στα τέλη του μήνα, οι στόχοι θα παραμείνουν αμετάβλητοι.
Ενδεικτικές του κλίματος ήταν και οι τελευταίες δηλώσεις του επικεφαλής του ESM, Κλ. Ρέγκλινγκ, που έστειλε σαφές μήνυμα προς την Ελλάδα, πως η συμφωνία είναι συμφωνία και δεν αλλάζει, ψαλιδίζοντας, μεταξύ άλλων, τις προσδοκίες για την αναθεώρηση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα και το πακέτο των μέτρων για το χρέος. Ο ίδιος χαρακτήρισε ενοχλητικές δηλώσεις ορισμένων υπουργών περί αμφισβήτησης του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Εκτίμησε όμως πως η δεύτερη αξιολόγηση μπορεί να ξεκινήσει και πριν από τις αρχές Οκτωβρίου, καθώς αφορά σημαντικά θέματα, όπως εργασιακά, ενέργεια, ιδιωτικοποιήσεις και δημόσια διοίκηση, για αυτό θα χρειαστεί κάποιο χρόνο.
Σύμφωνα με την επίσημη ατζέντα της συνεδρίασης του Eurogroup, θα συζητηθεί στις 9 Σεπτεμβρίου, η πρόοδος που έχει σημειωθεί από την Ελλάδα στην εκπλήρωση των προαπαιτουμένων για την εκταμίευση περαιτέρω χρηματοδοτικής στήριξης. Εκεί, το Eurogroup θα ενημερωθεί από τους θεσμούς και τις ελληνικές αρχές για την υλοποίηση των ενδιάμεσων στόχων και την πρόοδο στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.
Η ημερήσια διάταξη της επερχόμενης συνεδρίασης παραπέμπει στη δήλωση του Eurogroup για την Ελλάδα στις 25 Μαΐου, σύμφωνα με την οποία, «η πρόσθετη εκταμίευση μετά το καλοκαίρι στο πλαίσιο της δεύτερης δόσης συνδέεται με την ολοκλήρωση των οροσήμων που σχετίζονται με τις ιδιωτικοποιήσεις, συμπεριλαμβανομένου του νέου Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων και Επενδύσεων, τη διακυβέρνηση των τραπεζών, τη Γενική Γραμματεία Εσόδων και τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ενέργειας, καθώς και την πρόοδο στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών».
Πληρωμή 1,7 δισ. σε ληξιπρόθεσμα
Ιδιαίτερη βαρύτητα έχουν τα 1,7 δισ. ευρώ, από τα 2,8 δισ. του συνόλου της υποδόσης, που αφορούν σε αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών. Για να εκταμιευθούν τα 1,7 δισ. πρέπει να πιστοποιηθεί, βάσει έκθεσης από τις ελληνικές αρχές, ότι απορροφήθηκε τουλάχιστον το 80% των κεφαλαίων από τη δόση του Ιουνίου που προορίζονταν γι’ αυτό τον σκοπό, με βάση τους πιο αυστηρούς κανονισμούς της νέας συμφωνίας.
Πρόοδος
Δεν είναι τυχαίο ότι στην ατζέντα του Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου αναφέρεται πως θα εξεταστεί η πρόοδος στην απορρόφηση πόρων για τα ληξιπρόθεσμα, ενώ στελέχη του οικονομικού επιτελείου κάνουν λόγο για ικανοποιητική πρόοδο και πως θα έχουμε καθαρή εικόνα προς τα μέσα του μήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου