Σελίδες

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016

AIΣΙΟΔΟΞΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΤΟ REUTERS Ανάπτυξη φέτος, έξοδος στις αγορές το 2017

AIΣΙΟΔΟΞΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΤΟ REUTERS

Ανάπτυξη φέτος, έξοδος στις αγορές το 2017

Σχολιάστηκε ιδιαίτερα η φωτογράφηση του πρωθυπουργού σε σουίτα ξενοδοχείου στο πλαίσιο της συνέντευξης στο Reuters
Σχολιάστηκε ιδιαίτερα η φωτογράφηση του πρωθυπουργού σε σουίτα ξενοδοχείου στο πλαίσιο της συνέντευξης στο Reuters

Αισιόδοξες προβλέψεις για θετική ανάπτυξη φέτος και μερική επιστροφή στις αγορές ομολόγων το 2017 έκανε ο πρωθυπουργός μέσα από συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters, την οποία έδωσε στη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται. Ο Αλ. Τσίπρας εξέφρασε επίσης την ελπίδα η Ελλάδα να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ το επόμενο εξάμηνο, ενώ συνέδεσε ευθέως το ενδεχόμενο επιστροφής στις αγορές με το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους και της βελτίωσης του ρυθμού ανάπτυξης. Σχετικά με τη δεύτερη αξιολόγηση, ο κ. Τσίπρας είπε ότι αναμένει να μπορέσει να ολοκληρωθεί έως το τέλος Οκτωβρίου, ενώ κάλεσε το ΔΝΤ να σεβαστεί το «ευρωπαϊκό κεκτημένο» στα εργασιακά. Η συνέντευξη συνοδεύεται από μία μάλλον χαλαρή φωτογράφηση σε σουίτα ξενοδοχείου που νοικιάστηκε για τον σκοπό αυτό, και εμφανίζει τον πρωθυπουργό με μπλε κοστούμι και με το χαρακτηριστικό του ανοιχτό πουκάμισο, χωρίς γραβάτα.
Ειδικότερα ο πρωθυπουργός, στις απαντήσεις του αναφορικά με την ανάπτυξη, επισήμανε ότι τα έσοδα της κυβέρνησης και οι εισροές από τον τουρισμό είναι ισχυρά και ότι η Ελλάδα μπορεί να καταγράψει ανάπτυξη της τάξης του 0,2% έως 0,4% φέτος, πολύ παραπάνω από την πρόβλεψη της Eurostat, που προέβλεψε συρρίκνωση κατά 0,3%.
Ερωτηθείς εάν πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί να εκπληρώσει ή να ξεπεράσει την πρόβλεψη της Eurostat για ανάπτυξη 2,7% για το 2017, σημείωσε ότι, έως τώρα, έχει ξεπεράσει τις προβλέψεις για το 2016 και ότι περιμένει «το ίδιο» για το 2017. Ωστόσο, είπε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τα μηνύματα που έχουν σταλεί στις χρηματοπιστωτικές αγορές και εάν θα υπάρξει επιστροφή ξένων επενδύσεων ή όχι.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε, επίσης, ότι ελπίζει πως στους επόμενους έξι μήνες η Ελλάδα θα μπορέσει να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας , από το οποίο έχει αποκλειστεί έως τώρα λόγω της χαμηλής πιστοληπτικής της αξιολόγησης. Εάν συμβεί αυτό, εκτίμησε, θα μπορέσει τότε να γίνει δοκιμή του ενδιαφέροντος των αγορών για το ελληνικό χρέος τον επόμενο χρόνο. «Νομίζω ότι αυτό θα αποτελέσει ισχυρό μήνυμα ότι είμαστε έτοιμοι να προετοιμάσουμε τη διαδικασία έκδοσης ομολόγων», τόνισε.
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η ικανότητα της Ελλάδας να εκδώσει μερικά ομόλογα του χρόνου και να επιστρέψει πλήρως στις αγορές ομολόγων το 2018 εξαρτάται από το εάν θα υπάρξει ελάφρυνση του χρέους, εάν θα βελτιωθεί ο ρυθμός ανάπτυξης, και εάν λάβει μια ανάλυση χρέους από την ΕΚΤ, η οποία να δείχνει ότι το χρέος είναι βιώσιμο και το πως μπορεί η χώρα να επιβιώσει εντός των δυνατοτήτων της. «Έτσι και αλλιώς, θα πρέπει να υπάρξει πρόοδος μέχρι το τέλος του χρόνου στο θέμα της πρότασης ελάφρυνσης του χρέους», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς σχετικά με τις καθυστερήσεις που υπάρχουν στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους λόγω και της στάσης της Γερμανίας ο πρωθυπουργός τόνισε πως «η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει να προχωρεί, άσχετα με τα εσωτερικά θέματα και τις εκλογικές διαδικασίες κάθε χώρας. Πρέπει να κοιτάξουμε τα κοινά ενδιαφέροντά μας και όχι τα προβλήματα του μικροπολιτικού επιπέδου». Επισήμανε ότι η Ελλάδα ήλπιζε σε ένα ξεκάθαρο σήμα από τους δανειστές της τον Μάιο που πέρασε ότι η κρίση είχε ξεπεραστεί, αλλά στην ουσία άκουσε ότι «διαφωνούμε με τα μέτρα του χρέους, περιμένετε μέχρι το τέλος του χρόνου». «Αυτό είναι άδικο για την Ελλάδα», συμπλήρωσε. «Είμαι πεπεισμένος ότι οι εταίροι μας το κατανοούν αυτό και μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν δώσει λύση, ώστε να μας επιτρέψει να συμμετάσχουμε στην ποσοτική χαλάρωση και η οποία μετά θα ανοίξει τον δρόμο για μια επιτυχή πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές», εκτίμησε ο πρωθυπουργός.
Σχετικά με τη δεύτερη αξιολόγηση ο κ. Τσίπρας είπε ότι αναμένει να μπορέσει να ολοκληρωθεί έως το τέλος Οκτωβρίου και υποστήριξε ότι η πρώτη αξιολόγηση είχε καλύψει τα πιο ακανθώδη θέματα.
«Από εδώ και στο εξής, κάθε αξιολόγηση θα είναι καθοριστική, αλλά ευκολότερη από την τελευταία», είπε. «Βιαζόμαστε για να βρεθούμε σε θέση να εκπληρώσουμε τα ορόσημα στο τέλος του Σεπτεμβρίου, στις αρχές του Οκτωβρίου, στο προγραμματισμένο Eurogroup, ώστε στο τέλος του Οκτωβρίου να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τη δεύτερη αξιολόγηση», ανέφερε χαρακτηριστικά. Για τις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά και τις απαιτήσεις του ΔΝΤ ο Αλ. Τσίπρας εκτίμησε πως είναι δυνατό να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση, αλλά επισήμανε ότι το ΔΝΤ πρέπει να σεβαστεί το «ευρωπαϊκό κεκτημένο», αναφερόμενος στη νομοθεσία και τις δικαστικές αποφάσεις που ρυθμίζουν τους νόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Εσοδα
Ο πρωθυπουργός, στις απαντήσεις του αναφορικά με την ανάπτυξη, επισήμανε ότι τα έσοδα της κυβέρνησης και οι εισροές από τον τουρισμό είναι ισχυρά και ότι η Ελλάδα μπορεί να καταγράψει ανάπτυξη της τάξης του 0,2% έως 0,4% φέτος, πολύ παραπάνω από την πρόβλεψη της Eurostat, που προέβλεψε συρρίκνωση κατά 0,3%.
Θετική εξέλιξη
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε, επίσης, ότι ελπίζει πως στους επόμενους έξι μήνες η Ελλάδα θα μπορέσει να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, από το οποίο έχει αποκλειστεί έως τώρα λόγω της χαμηλής πιστοληπτικής της αξιολόγησης.

ΣΚΛΗΡΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΣΕΒ

Η ανάπτυξη δεν είναι αυτόματη, δεν έρχεται με ευχές...

Η ανάπτυξη δεν είναι αυτόματη, δεν έρχεται με ευχές...

Η ανάπτυξη δεν είναι αυτόματη και δεν αρκούν οι ευχές του πρωθυπουργού για να την επαναφέρουν το 2017 επισημαίνει ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο για την ελληνική οικονομία, που κυκλοφόρησε χθες, προσθέτοντας ότι ο κρίσιμος παράγων δεν είναι μόνον να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, αλλά να κλείσει έγκαιρα, για να μην παρατείνεται η αβεβαιότητα που έχει πάντα αρνητικές επιπτώσεις στην ανάληψη οικονομικών αποφάσεων.
εργασιακα << Σχετικά με τις αλλαγές στα εργασιακά, ο Σύνδεσμος τονίζει ότι «η επιδιωκόμενη επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων θα ενισχύσει σημαντικά τη λειτουργία της αγοράς εργασίας, μόνον όμως εφόσον το θεσμικό πλαίσιο της Διαιτησίας και της Διαμεσολάβησης δεν παραβιάζει την ελευθερία των διαπραγματεύσεων, όπως συμβαίνει σήμερα».
Σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, οι αναλυτές του ΣΕΒ αναφέρουν ότι...« η ανάπτυξη που θα έλθει το 2017, σχεδόν αυτόματα επειδή κουτσά στραβά εφαρμόζουμε ένα πρόγραμμα (στα οφέλη του οποίου δεν πιστεύουμε καν), είναι μάλλον μία ευχή παρά αποτέλεσμα συγκεκριμένων αναπτυξιακών μέτρων».
Θεωρεί επίσης ότι δεν είναι σαφές τι εννοεί ο πρωθυπουργός για τη ρύθμιση του χρέους, αφού η απόφαση του Eurogroup της 14ης Μαΐου 2016 προβλέπει ότι βραχυπρόθεσμα θα ληφθούν μέτρα ήπιας ελάφρυνσης, με τα πιο σημαντικά μέτρα όμως να λαμβάνονται μακροπρόθεσμα, μόνον υπό προϋποθέσεις, ακόμα και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος. Επίσης ο ΣΕΒ διατυπώνει αμφιβολίες για την απήχηση που θα έχει στους επενδυτές η ένταξη στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, αφού «κανείς δεν θα επενδύσει χωρίς τη μείωση του κόστους δανεισμού, την αποκατάσταση ρευστότητας, την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών». Το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων δεν υποκαθιστά την αποκατάσταση της αξιοπιστίας στην οικονομική πολιτική, υπογραμμίζει το Δελτίο του ΣΕΒ.
«Δεν είναι τυχαίο που η Ελλάδα εξαιρείται από το πρόγραμμα, αλλά ούτε και είναι βέβαιο ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα οδηγήσει την Ελλάδα στο πρόγραμμα», προσθέτει.
Μείωση κόστους
Αναφερόμενος στις ομιλίες τόσο του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ όσο και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο ΣΕΒ τονίζει ότι ούτε η μία, ούτε η άλλη δεν επικεντρώνονται στο πώς θα αυξηθεί το μέγεθος της μεταποίησης ως ποσοστό του ΑΕΠ και ότι παραλείπουν να αναφερθούν στη μείωση του ενεργειακού κόστους για τη βιομηχανία, έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες δημιουργίας ανταγωνιστικής μεταποιητικής βιομηχανίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου