ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
ΣΕΒ: Τροχοπέδη για την ανάπτυξη η υπερφορολόγηση
Yπόμνημα με 25 προτάσεις για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της οικονομίας απέστειλε ο ΣΕΒ στην κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα εν οψει των εξαγγελιών στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης, τονίζοντας ότι η επιχειρηματική κοινότητα περιμένει πρωτίστως από την ομιλία του πρωθυπουργού δείγματα καλύτερης οικονομικής και πολιτικής διακυβέρνησης.
Η λύση στην οικονομική καχεξία της χώρας θα προέλθει από την εξισορρόπηση της σχέσης κράτους και ιδιωτικού τομέα, καθώς και την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της οικονομικής πολιτικής, υποστηρίζει ο Σύνδεσμος. Ταυτόχρονα εκτιμά ότι τα μέτρα του προγράμματος προσαρμογής και η υπερφορολόγηση θα λειτουργήσουν ως τροχοπέδη για την ανάπτυξη, υπογραμμίζοντας ότι η πορεία του ΑΕΠ, της βιομηχανικής παραγωγής και των εξαγωγών δείχνουν ότι η οικονομία δεν είναι σε θέση να αναπτύξει σαφή τάση δυναμικής ανάκαμψης.
Για την ταχεία αποκατάσταση της παραγωγικής οικονομίας ο ΣΕΒ τονίζει ότι πρέπει να υπάρξει αμοιβαιότητα συμφερόντων μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, υποστηρίζοντας ότι αν η Ελλάδα καταφέρει να προσεγγίσει σε ποσοστό ΑΕΠ τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, τότε μπορούν σταδιακά να δημιουργηθούν επιπλέον 550.000 θέσεις εργασίας, ενώ υπολογίζει ότι χρειάζονται νέα επενδυτικά κεφάλαια ύψους 100 δισ. ευρώ την επόμενη εξαετία.
Προϋποθέσεις
Για ένα νέο παραγωγικό πρότυπο, ο Σύνδεσμος θέτει έξι προϋποθέσεις. Τη εφαρμογή του Μνημονίου χωρίς καθυστερήσεις, την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, την αντιμετώπιση των «κόκκινων δανείων», τη μείωση των φορολογικών συντελεστών στη βάση ενός ισοδύναμου προγράμματος καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, τη θέσπιση οριζόντιων επενδυτικών κινήτρων και τη λήψη μέτρων για την ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων.
Για ένα νέο παραγωγικό πρότυπο, ο Σύνδεσμος θέτει έξι προϋποθέσεις. Τη εφαρμογή του Μνημονίου χωρίς καθυστερήσεις, την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, την αντιμετώπιση των «κόκκινων δανείων», τη μείωση των φορολογικών συντελεστών στη βάση ενός ισοδύναμου προγράμματος καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, τη θέσπιση οριζόντιων επενδυτικών κινήτρων και τη λήψη μέτρων για την ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων.
Τέλος, το πακέτο των 25 προτάσεων του ΣΕΒ εστιάζεται στην Ενθάρρυνση των παραγωγικών επενδύσεων (κυρίως με φορολογικά μέτρα), στη Φορολογική Δικαιοσύνη, στη βελτίωση του Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος, στις επενδύσεις σε Έρευνα- Ανάπτυξη- Καινοτομία, στην Εξωστρέφεια, στην Ενίσχυση της Απασχόλησης με μέτρα μείωσης του μη μισθολογικού κόστους και φορολογικά κίνητρα στους εργοδότες και στη Στήριξη της Επιχειρηματικότητας.
Ειδικά για την ενθάρρυνση των παραγωγικών επενδύσεων ο ΣΕΒ προτείνει τη στοχευμένη μείωση των φορολογικών συντελεστών, την οριζόντια ενθάρρυνση των οικονομικά αποδοτικών επενδύσεων, την άρση των αντικινήτρων και τη μείωση της γραφειοκρατίας καθώς και τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας και παραγωγικών δικτύων. Επίσης υπογραμμίζει την ανάγκη εξορθολογισμού των ζημιών, ενώ για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής προτείνει, μεταξύ άλλων, την εφαρμογή των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
ΤΟΥΣ ΚΟΥΡΑΣΑΜΕ...
Απογοήτευση στους ξένους επενδυτές
Το κλίμα που βρήκε από το Roadshow της HSBC για την Ελλάδα ήταν κάτι περισσότερο από αρνητικό. Μας είπαν εν ολίγοις ότι τους κουράσαμε όλο αυτό το διάστημα και δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον για μετοχές του ελληνικού χρηματιστηρίου. Όσο και πατριώτης και αν είναι κανείς δεν μπορεί να τους κακίσει. Εδώ κουραστήκαμε εμείς που ζούμε και αναπνέουμε σε αυτή τη χώρα, δεν θα κουραστούν οι ξένοι, που σε τελική ανάλυση δεν έχουν και καμία ιδιαίτερη πρεμούρα να επενδύσουν σε μία χώρα με τόσο πολλά προβλήματα και τόσο μεγάλη αβεβαιότητα; Αν πραγματικά τους θέλουμε, δεν έχουμε παρά να κάνουμε ένα πολύ απλό πράγμα. Δεν ζητούν δα και τον ουρανό με τα άστρα; Ένα μικρό, αλλά τόσο σοβαρό θέμα θίγουν σε κάθε τους ευκαιρία. Να υπάρξει επιτέλους σταθερότητα. Και αυτή, δυστυχώς, δεν υπάρχει.
Η στάση της ΤτΕ για τη νέα διοίκηση
Τι τρέχει με την Attica Bank;
Τι τρέχει με την Attica Bank;
Πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε η νέα διοίκηση της Attica Bank, η οποία όμως πρέπει να λάβει το «πράσινο φως» από την Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά και τη Γενική Συνέλευση των μετόχων. Και αν το δεύτερο είναι εύκολο, αφού ο βασικός μέτοχος (ΤΣΜΕΔΕ) τους πρότεινε, το πρώτο κάθε άλλο παρά «περίπατος» είναι. Ο λόγος είναι απλός. Μπορεί η Τράπεζα να μην είναι συστημική, ωστόσο πρέπει να ακολουθεί τους κανόνες του SSM. Και ως εκ τούτου τα δύο στελέχη που τοποθετήθηκαν ως επικεφαλής θα κριθούν με βάση τους αυστηρούς κανόνες και τις προδιαγραφές που θέτει ο νόμος. Το τι θα συμβεί είναι ένα άλλο θέμα, ωστόσο πιθανή απόρριψη δεν θα συνεπάγεται ότι δεν είναι αρεστοί ως πρόσωπα στην ΤτΕ, αφού έχουν αναμφίβολα ικανότητες, αλλά θα πρέπει οι ικανότητες αυτές να είναι σύμφωνες με τη σχετική ντιρεκτίβα. Ίδωμεν.
Το ανάγνωσμα του φόρου
Στην ποδιά του ΕΝΦΙΑ σφάζονται... πολιτικοί
Στην ποδιά του ΕΝΦΙΑ σφάζονται... πολιτικοί
Ο ΕΝΦΙΑ είναι ένα φόρος για τον οποίο έχουν ειπωθεί τόσα πολλά, όσο για κανέναν άλλον. Ωστόσο θα πρέπει να πιστωθεί στον εμπνευστή του (Ευάγγ. Βενιζέλο), ότι ανεξάρτητα αν είναι δίκαιος ή άδικος, είναι ένας φόρος που πληρώνεται και φέρνει έσοδα. Πριν από δύο χρόνια ο ΕΝΦΙΑ θα ακυρωνόταν ως «άδικος και παράλογος». Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε. Είναι εδώ για δεύτερη συνεχή χρονιά και θα είναι και για τα επόμενα χρόνια. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανακοίνωσε ότι θα μειωθεί κατά 30% και το έλλειμμα που θα προκύψει θα καλυφθεί από μείωση δαπανών. Στο ερώτημα ποιες θα είναι αυτές, πειστική απάντηση δεν δόθηκε. Ας ελπίσουμε ότι θα δοθεί, διότι από λόγια χορτάσαμε.
Η «μητέρα των μαχών» για τα έσοδα
Το κρίσιμο 20ήμερο
Το κρίσιμο 20ήμερο
Μπορεί η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο να θεωρηθούν ότι δεν τίθεται κάποιο σοβαρό ζήτημα με την πορεία των εσόδων και η όποια υστέρηση είναι απόλυτα διαχειρίσιμη, ωστόσο το ξέρουν και οι πέτρες ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι. Μετά τον Ιούλιο και ο Αύγουστος, έχει «τρύπα». Όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία που θα έχουν τα έσοδα τον Σεπτέμβριο που είναι... πολλά τα λεφτά. Αν οι φορολογούμενοι ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, τότε δεν υπάρχει ζήτημα, αν όμως και τον Σεπτέμβριο η τάση διατηρηθεί, τότε η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί εκ των πραγμάτων να φέρει νωρίτερα φόρους που είναι προγραμματισμένοι για την 1η Ιανουαρίου. Είναι το τελευταίο της «χαρτί», προκειμένου να μη βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να κόψει μισθούς και συντάξεις.
Οι μεταρρυθμίσεις που καθυστερούν
Στο ίδιο έργο θεατές
Στο ίδιο έργο θεατές
Ένα δράμα επαναλαμβανόμενο παύει να είναι δράμα και καταντά κωμωδία. Η Ελλάδα στα χρόνια που βρίσκεται στα Μνημόνια δέχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα ελέγχους, παλιότερα από την τρόικα, σήμερα από τους θεσμούς κ.λπ. Κοινό στοιχείο όλων των ελέγχων είναι ότι οι εκάστοτε κυβερνήσεις, πρώτα υπέγραφαν τις δεσμεύσεις που αναλάμβαναν και αμέσως μετά προσπαθούσαν να βρουν τρόπο να μην τις υλοποιήσουν. Όταν η προσπάθεια αυτή έπεφτε στο κενό, τότε τις έκαναν πράξη στο... και πέντε. Όμως αυτή η ιστορία είναι τουλάχιστον τραγελαφική. Ας αποφασίσουν επιτέλους να κάνουν μία ώρα αρχύτερα αυτό που πρέπει, ώστε να μην υπάρχει και αυτό το κρύο ντους σε μία οικονομία που δουλεύει στα όριά της.
Μένει στα χαρτιά η πάταξη του λαθρεμπορίου
Υπόσχεση διαρκείας
Υπόσχεση διαρκείας
Όλοι θα θυμόμαστε ότι όταν ανέλαβε η σημερινή κυβέρνηση την εξουσία μία από τις άμεσες προτεραιότητες που είχε θέσει, ήταν η πάταξη του λαθρεμπορίου σε πετρέλαιο και καπνικά προϊόντα. Από τότε έχουν περάσει λίγο πάνω από 20 μήνες και οι «απειλές» για νέο θεσμικό πλαίσιο, διαδέχονται η μία την άλλη. Πράξη ωστόσο δεν έχει γίνει τίποτε. Και είναι απορίας άξιον το γιατί. Είναι τόσο περίπλοκο το θέμα και δεν μπορούν να φτιάξουν ένα νομοσχέδιο; Έχουν τόσο πολύ φόρτο εργασίας που δεν μένει χρόνος για τέτοια ήσσονος σημασίας ζητήματα ή μήπως συμβαίνει κάτι άλλο, που εμείς οι ταπεινοί δεν γνωρίζουμε; Ό,τι και να συμβαίνει πάντως πρέπει να λήξει άμεσα το θέμα, γιατί χάνονται τεράστια έσοδα.
Για ποια ανάπτυξη μιλάμε;
Πού είναι οι επενδυτές;
Πού είναι οι επενδυτές;
Όλοι μιλούν για την ανάγκη η ελληνική οικονομία να επιστρέψει στην ανάπτυξη. Ωστόσο κανείς δεν λέει πώς μπορεί να γίνει αυτό στην πράξη. Γιατί με λόγια ανάπτυξη δεν έρχεται. Πρέπει να έρθουν επενδυτές, Έλληνες και ξένοι, να βάλουν τα ωραία τους λεφτά, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να αυξηθεί το εισόδημα των πολιτών και της οικονομίας στο σύνολό τους. Οι επενδυτές που θα έρθουν δεν θα το κάνουν γιατί είναι ιεραπόστολοι, αλλά γιατί προσδοκούν στο κέρδος. Ο μοναδικός που κάνει επενδύσεις χωρίς να θέλει κέρδος είναι το κράτος και το κράτος λεφτά για επενδύσεις δεν έχει. Ας το καταλάβουν λοιπόν και ας κάνουν κάτι προς αυτή την κατεύθυνση. Διαφορετικά μαζικές επενδύσεις στην Ελλάδα δεν θα έρθουν και όλοι θα βράζουμε στο ζουμί μας. Τόσο απλά είναι τα πράγματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου