Σελίδες

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΜΕΓΑΛΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ Επίθεση ΣΔΟΕ σε έξι «μέτωπα» - Ποιοι ελέγχονται από τους Ράμπο

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΜΕΓΑΛΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ

Επίθεση ΣΔΟΕ σε έξι «μέτωπα» - Ποιοι ελέγχονται από τους Ράμπο

Επίθεση ΣΔΟΕ σε έξι «μέτωπα» - Ποιοι ελέγχονται από τους Ράμπο

Της Μαρίας Βουργάνα
Φοροελεγκτική επίθεση σε έξι «μέτωπα» για την αποκάλυψη μεγάλων υποθέσεων διαφθοράς, ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος και μεγάλης φοροδιαφυγής εξαπολύει το ΣΔΟΕ.
Στο επίκεντρο των 200 ελεγκτών, που έχουν απομείνει στο Σώμα, μετά τη μετακίνηση 500 υπαλλήλων στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, βρίσκονται υποθέσεις παράνομων επιδοτήσεων που δόθηκαν σε επιχειρήσεις από εθνικά και κοινοτικά κονδύλια, υποθέσεις διαφθοράς και απάτης που συνδέονται με ξέπλυμα χρήματος, δωροδοκίας, διακίνηση όπλων και ναρκωτικών, αλλά και διαχειριστικοί έλεγχοι σε δημόσιους λειτουργούς. Έμφαση δίνεται και σε υποθέσεις πνευματικής ιδιοκτησίας και σε έρευνες νομιμοποίησης παράνομων εσόδων και ανάκτησης περιουσιακών στοιχείων και κεφαλαίων που προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες.
Ο επικεφαλής του Σώματος Κωνσταντίνος Χρήστου επιχειρεί την αναβάθμιση του ΣΔΟΕ αλλάζοντας το μοντέλο των ελέγχων, οι οποίοι επικεντρώνονται πλέον σε υποθέσεις που μπορούν να φέρουν στα δημόσια ταμεία σημαντικά έσοδα. Πιο συγκεκριμένα το ελεγκτικό έργο του ΣΔΟΕ σύμφωνα με τον νέο προγραμματισμό εστιάζεται, κατά κύριο λόγο, στους παρακάτω τομείς:
1. Έρευνες διαφθοράς δημοσίων λειτουργών. Στο στόχαστρο βρίσκονται πολιτικοί, βουλευτές, δήμαρχοι, πρόεδροι και διευθύνοντες σύμβουλοι δημοσίων οργανισμών, λοιπές κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων. Στόχος η αποκάλυψη περιπτώσεων οικονομικού εγκλήματος μέσω της διενέργειας ελέγχων δημοσίων δαπανών και ο χειρισμός θεμάτων που αφορούν συναλλαγές και δραστηριότητες, ως προϊόν μορφών διαφθοράς δημοσίων λειτουργών και άλλων εμπλεκόμενων προσώπων, που σχετίζονται με το οικονομικό έγκλημα. Το 2015 άνοιξαν στο ΣΔΟΕ 200 νέες υποθέσεις διαφθοράς δημοσίων λειτουργών.
2. Έρευνες για τη διάπραξη οικονομικών εγκλημάτων που αναφέρονται σε επιδοτήσεις, επιχορηγήσεις, ενισχύσεις. Μετά από εισαγγελική εντολή οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ και σε συνεργασία με την OLAF πραγματοποιούν έρευνες για τις επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το ΕΣΠΑ και κοινοτικές επιδοτήσεις που δόθηκαν σε επιχειρήσεις προκειμένου να διαπιστωθεί αν τα ποσά διατέθηκαν σε αναπτυξιακούς σκοπούς ή για ίδια χρήση του ιδιοκτήτη. Το 2015 παραπέμφθηκαν στις αρμόδιες υπηρεσίες 13 υποθέσεις που αφορούν σε συγχρηματοδοτούμενα επενδυτικά έργα για την ανάκτηση αχρεωστήτως και παρανόμως καταβληθέντων ποσών, 25 υποθέσεις που εμπίπτουν σε αγροτικές αμιγώς επιχορηγήσεις για την ανάκτηση αχρεωστήτως και παρανόμως καταβληθέντων ποσών και 13 υποθέσεις που αφορούν σε επιχορηγήσεις με εθνικούς πόρους για την ανάκτηση αχρεωστήτως και παρανόμως καταβληθέντων ποσών. Στο «μικροσκόπιο» βρίσκονται κυρίως εταιρείες που συγχρηματοδοτούνταν από το Ευρωπαϊκό Περιφερειακό Αναπτυξιακό Ταμείο στα πλαίσια του επιχειρησιακού προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση» το οποίο διαχειρίζεται η Διαχειριστική Αρχή «Κοινωνία της Πληροφορίας». Το ΣΔΟΕ διενήργησε περισσότερες από 1.000 διασταυρώσεις τόσο προς την κατεύθυνση των τελικών δικαιούχων (φυσικά ή νομικά πρόσωπα), όσο και προς αυτήν των προμηθευτών τους (ημεδαπές ή μη εταιρίες), προκειμένου να διακριβωθεί η ύπαρξη ή μη οικονομικών ατασθαλιών. Στις έρευνες αυτές το ΣΔΟΕ συνεργάζεται στενά με την OLAF σε πλήθος επιτόπιων ελέγχων τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη (Ηνωμένο Βασίλειο, Κύπρος), έχοντας δημιουργήσει έναν δίαυλο συνεχούς ροής πληροφοριών.
3. Έρευνες για υποθέσεις απάτης σε βάρος των εθνικών δημοσιονομικών συμφερόντων, της εθνικής οικονομίας καθώς και σε βάρος του κοινωνικού συνόλου.
4. Έρευνες για την προστασία της διανοητικής ιδιοκτησίας • πνευματικά δικαιώματα. Το 2015 διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 243 επιχειρήσεις και διαπιστώθηκαν και καταλογίστηκαν 5.073 παραβάσεις ύψους 553.964 ευρώ, ενώ εστάλησαν εκθέσεις ελέγχων στις αρμόδιες ΔΟΥ.
5. Έρευνες νομιμοποίησης παράνομων εσόδων και ανάκτησης περιουσιακών στοιχείων και κεφαλαίων που προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες. Για τη διερεύνηση των υποθέσεων διενεργούνται εξειδικευμένες και μεγάλης έκτασης ελεγκτικές επαληθεύσεων, σε φυσικά και νομικά πρόσωπα. Επίσης γίνεται έλεγχος της κίνησης του συνόλου των τραπεζικών λογαριασμών των εμπλεκομένων προσώπων, καθώς και ο έλεγχος τυχόν επενδύσεων στις οποίες έχουν προβεί τα ως άνω πρόσωπα, προκειμένου, κατόπιν επεξεργασίας, να προσδιορισθεί το σύνολο της πραγματικής περιουσίας αυτών και εν συνεχεία να συγκριθεί με τα δηλωθέντα εισοδήματα προς εντοπισμό αδήλωτης φορολογητέας ύλης. Κατά τους ελέγχους που έγιναν το 2015 αποκαλύφθηκαν προκλητικές περιπτώσεις φοροδιαφυγής που προέκυψαν μετά από έλεγχο της κίνησης τραπεζικών λογαριασμών όπως:
• Ιδιωτικός υπάλληλος - μέλος νομικού προσώπου, από επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές του δηλώσεις προέκυψε προσαύξηση περιουσίας 18,426 εκατ. ευρώ.
• Φυσικό πρόσωπο, με αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη 17,8 εκατ. ευρώ.
• Μέλος νομικού προσώπου, με προσαύξηση περιουσίας 12.847 εκατ. ευρώ.
• Επιχειρηματίας με εκμετάλλευση παραδοσιακού καφενείου, με προσαύξηση περιουσίας 3,645 εκατ. ευρώ.
• Συνταξιούχος, με αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη 1,5 εκατ. ευρώ.
6. Έλεγχοι στους τομείς της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών, όπλων, εκρηκτικών, πρόδρομων και ψυχοτρόπων ουσιών, πρόδρομων και επικίνδυνων ουσιών, αρχαιοτήτων και πολιτιστικών αγαθών.
Λίγοι αλλά καλοί...
Στο επίκεντρο των 200 ελεγκτών, που έχουν απομείνει στο Σώμα, μετά τη μετακίνηση 500 υπαλλήλων στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, βρίσκονται υποθέσεις παράνομων επιδοτήσεων που δόθηκαν σε επιχειρήσεις από εθνικά και κοινοτικά κονδύλια, υποθέσεις διαφθοράς και απάτης που συνδέονται με ξέπλυμα χρήματος, δωροδοκίας, διακίνηση όπλων και ναρκωτικών, αλλά και διαχειριστικοί έλεγχοι σε δημόσιους λειτουργούς.
ΕΣΠΑ
Μετά από εισαγγελική εντολή οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ και σε συνεργασία με την OLAF πραγματοποιούν έρευνες για τις επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το ΕΣΠΑ και κοινοτικές επιδοτήσεις που δόθηκαν σε επιχειρήσεις, προκειμένου να διαπιστωθεί αν τα ποσά διατέθηκαν σε αναπτυξιακούς σκοπούς ή για ίδια χρήση του ιδιοκτήτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου