Σελίδες

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

Οι «φίλοι» και οι «εχθροί» της Ελλάδας για το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους

Οι «φίλοι» και οι «εχθροί» της Ελλάδας για το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους

Οι «φίλοι» και οι «εχθροί» της Ελλάδας για το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους

Της Εύης Κατσώλη
Δύο «στρατόπεδα» και δύο διαφορετικές «φωνές» επικρατούν στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ για το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και για το πότε θα πρέπει να προχωρήσει αυτό.
Ο Αλέξης Τσίπρας και πάλι στην ομιλία του στην εκδήλωση του Δημήτρη Παπαδημούλη έδωσε το στίγμα του πως το θέμα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους θα πρέπει να προχωρήσει και να συγκεκριμενοποιηθούν τα μέτρα μέχρι το τέλος του έτους, προκειμένου να δοθεί μια σημαντική διέξοδος στην «πληγωμένη» ελληνική οικονομία.
Ωστόσο φαίνεται να προσκρούει στην επιμονή του Βερολίνου, το οποίο διαμηνύει πως «ισχύουν όσα έχουν συμφωνηθεί από τον Μάιο». Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ως γνωστόν δεν θέλει να «ακούει» για το θέμα του ελληνικού χρέους πριν από τις επόμενες εκλογές στη χώρα του, ενώ στην ίδια «γραμμή» συντάσσεται και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Με δύο λόγια δεν θέλουν ελάφρυνση πριν από το 2018. Μαζί τους συντάσσεται και ένα «σκληρό μπλοκ» χωρών που δεν επιθυμούν επίσης, να μπουν στη διαδικασία να δώσουν εξηγήσεις στα κοινοβούλιά τους για το αν θα διευκολυνθούν οι Έλληνες.
«Σκληρή γραμμή» ακολουθεί και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος έχει πει κατά καιρούς πως «ουδεμία συζήτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα, πόσο μάλλον για το χρέος, πριν από την εφαρμογή του προγράμματος, έως τα μέσα του 2018».
Σε αντίθετη γραμμή φαίνεται να κινείται ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωζώνης, Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος δήλωσε στην Politico πως ελπίζει ότι μέχρι το τέλος του 2016 να βρεθεί μια συνολική συμφωνία για την Ελλάδα τόσο για τη ρύθμιση του χρέους της όσο και για τη στήριξη από το ΔΝΤ.
Το ΔΝΤ και η γενική διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ είναι επίσης, από τους πρώτους που έχουν υποστηρίξει πως χωρίς λύση για το ελληνικό χρέος, δεν είναι βιώσιμο το πρόγραμμα για την Ελλάδα και έχει προειδοποιήσει ότι μόνο σε μια «βιώσιμη λύση» θα συμμετάσχει το ίδιο στο πρόγραμμα. Έχει πει ακόμα πως οι επενδυτές θα πρέπει να έχουν ξεκάθαρη εικόνα γι’ αυτό το θέμα θα πρέπει να διευθετηθεί άμεσα.
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβκσις είχε δηλώσει τον Μάιο πως μια επιλογή των Ευρωπαίων θα ήταν να εξαγοράσουν δάνεια που έχει δώσει το ΔΝΤ στην Ελλάδα και να τα αντικαταστήσουν με ευρωπαϊκά δάνεια, τα οποία έχουν χαμηλότερο επιτόκιο και καλύτερους όρους.
Υπέρ του να ανοίξει το θέμα του ελληνικού χρέους και πρέπει να τηρηθεί η υπόσχεση που έχει δοθεί βάσει της συμφωνίας του καλοκαιριού του 2015 στην Ελλάδα έχει ταχθεί και ο Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ.

#ελληνικό χρέος #ελάφρυνση #Σόιμπλε #Μοσκοβισί

Mοσκοβισί: Eλπίζει σε συμφωνία για το ελληνικό χρέος μέχρι τέλη του 2016

Mοσκοβισί: Eλπίζει σε συμφωνία για το ελληνικό χρέος μέχρι τέλη του 2016

Την εκτίμηση ότι μέχρι το τέλος του έτους θα υπάρξει μία συμφωνία για το ελληνικό χρέος, με τη συμμετοχή και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, εξέφρασε ο επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, σύμφωνα με το skai.gr.
Μάλιστα ο κ. Μοσκοβισί επισήμανε σε εκδήλωση του Politico ότι «η πρόθεση της Ευρώπης είναι να μετατρέψει την ελληνική κρίση σε μία "ιστορία επιτυχίας", προσθέτοντας ότι έως τώρα υπάρχει "καλή πρόοδος"».
Το ζήτημα του χρέους παραμένει "παγωμένο" μετά το κρίσιμο Eurogroup του Μαΐου, όταν οι Ευρωπαίοι εταίροι συμφώνησαν ότι τυχόν βαθιές και μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις θα αποφασιστούν, το 2018, δηλαδή μετά τη λήξη του τρέχοντος Μνημονίου, και μόνο εφόσον κριθεί απαραίτητο.
Ωστόσο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα λάβει μέρος χρηματοδοτικά στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα εάν δεν υπάρξει συμφωνία που θα καταστήσει το ελληνικό χρέος βιώσιμο σε βάθος χρόνου.
Το Ταμείο προτίθεται να παρουσιάσει έως το τέλος του έτους νέα μελέτη για το τι πρέπει να γίνει σχετικά με το ελληνικό χρέος και πιέζει τους Ευρωπαίους για δράση μέσα στους επόμενους μήνες. Το ΔΝΤ σχεδιάζει να θέσει το ζήτημα του ελληνικού χρέους στο διοικητικό συμβούλιό του φέτος και πιέζει τους Ευρωπαίους για δράση.
Ακόμη ο κ. Μοσκοβισί τάχθηκε υπέρ της τροποποίησης του Συμφώνου Σταθερότητας, προκειμένου να βρεθεί μία χρυσή τομή στην Ευρώπη ανάμεσα στη δημοσιονομική πειθαρχία και η αναπτυξιακή πολιτική.
Επισήμανε πάντως ότι αυτό δεν σημαίνει κατάργηση των σημερινών κανόνων, αλλά απλοποίησή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου