Σελίδες

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016

ΓΙΑ «ΠΑΓΩΜΑ» ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΚΑΤΑΣΧΕΤΟ ΛΟ ΓΑΡΙΑΣΜΟ Ανοικτά δύο «παράθυρα» άφησε το ΔΝΤ

ΓΙΑ «ΠΑΓΩΜΑ» ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΚΑΤΑΣΧΕΤΟ ΛΟ ΓΑΡΙΑΣΜΟ

Ανοικτά δύο «παράθυρα» άφησε το ΔΝΤ

Ανοικτά δύο «παράθυρα» άφησε το ΔΝΤ

TOY ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΟΛΩΝΑ
Παράθυρο πρωτίστως για το «πάγωμα» των ληξιπρόθεσμων οφειλών των εμπόρων και μικρομεσαίων επιχειρηματιών προς τον ΟΑΕΕ που θα καθορίζει, όμως, το ύψος της σύνταξής τους στο τέλος του ασφαλιστικού τους βίου και δευτερευόντως για τη θέσπιση ακατάσχετου ποσού από το Δημόσιο στους τραπεζικούς λογαριασμούς των επιχειρήσεων άνοιξε χθες η Ντέλια Βελκουλέσκου του ΔΝΤ.
Η «σιδηρά» κυρία συναντήθηκε διαδοχικά με τους επικεφαλής των εργαζομένων (ΓΣΕΕ) και των εργοδοτών (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ και ΣΕΤΕ) στο πλαίσιο της προετοιμασίας από το Ταμείο της έκθεσης για την παρούσα κατάσταση, αλλά και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Στην αίθουσα του έκτου ορόφου της Τράπεζας της Ελλάδας, οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων διέγνωσαν πίσω από τα χαμόγελα και τις λιτές και προσεκτικές τοποθετήσεις της Ρουμάνας μία ηπιότερη στάση του ΔΝΤ απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν επιχειρήσεις και εργαζόμενοι από τα υφεσιακά προγράμματα προσαρμογής.
Οι πρόεδροι της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης και της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς έθεσαν τα δύο κορυφαία ζητήματα που απασχολούν τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και έχουν να κάνουν με την ανάγκη της νομοθέτησης ενός «ειδικού επιχειρηματικού τραπεζικού λογαριασμού», όπου σύμφωνα με την πρόταση κυρίως της ΕΣΕΕ, να εξαιρείται από τις δεσμεύσεις και τις κατασχέσεις της εφορίας ποσό που αφορά μόνο τα λειτουργικά έξοδα της επιχείρησης με πάγιες εντολές (πληρωμές μισθοδοσίας, οφειλών προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, λογαριασμών ΔΕΚΟ, ενοικίων και προμηθευτών). Ο κ. Κορκίδης παρουσίασε αναλυτικά πρόταση η οποία προβλέπει ο λογαριασμός αυτός να είναι συνδεδεμένος με τις εισπράξεις από τη χρήση πλαστικού χρήματος και υπηρεσιών e-banking. Το ποσό που θα είναι ακατάσχετο θα αντιστοιχεί στο ποσοστό του τζίρου που θα προκύπτει πως προορίζεται για τις λειτουργικές δαπάνες της εταιρείας.
Ανοικτά δύο «παράθυρα» άφησε το ΔΝΤ
Σε σχέση με το «πάγωμα» των ληξιπρόθεσμων οφειλών στον ΟΑΕΕ, αυτές θα πρέπει να έχουν προκύψει μόνο στην περίοδο 20102016, θα επιβαρύνονται με ενδεικτικό επιτόκιο 1%-1,5% και οι οφειλέτες θα υποχρεούνται να είναι συνεπείς στις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές. Επιπλέον, το ποσό αυτό θα μεταφέρεται στο τέλος του ασφαλιστικού βίου. Θα λειτουργεί ως «μπαλόνι». Αν πληρώνεται, ο ασφαλισμένος θα δικαιούται τη σύνταξη που του αναλογεί, αν όχι θα λαμβάνει μικρότερη.
Παραδείγματα 
Το κλιμάκιο του ΔΝΤ ζήτησε από την ΕΣΕΕ να ετοιμάσει και να του γνωστοποιήσει αναλυτικά παραδείγματα ως προς την εισπραξιμότητα του ΟΑΕΕ με το «πάγωμα» των ληξιπρόθεσμων οφειλών αλλά και για τον ακατάσχετο λογαριασμό, ανοίγοντας έτσι το «παράθυρο» για εξέταση των δύο αιτημάτων, πάντα όμως κάτω από τις πάγιες αρχές του Ταμείου που είναι η θέσπιση εξατομικευμένων κριτηρίων και προϋποθέσεων και όχι οριζόντιων μέτρων.
Η κ. Βελκουλέσκου επίσης, απέναντι στην περιγραφή των προβλημάτων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και εμπόρων καθώς και την παράθεση των στοιχείων από τους κ. Κορκίδη και Καββαθά φέρεται να δήλωσε ότι «το Ταμείο συμμερίζεται τα προβλήματα της αγοράς». Αλλά και στην παρουσίαση της εικόνας της ελληνικής οικονομίας και των προβλημάτων της προσέλκυσης επενδύσεων που έκανε ο γενικός διευθυντής του ΣΕΒ Άκης Σκέρτσος, η επικεφαλής του ΔΝΤ έδειξε να ακούει και να σημειώνει προσεκτικά τις παρατηρήσεις του: «Διαπιστώνεται μία παγίωση των αρνητικών ρυθμών ανάπτυξης αλλά και έλλειψη εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας», σημείωσε το κλιμάκιο του ΣΕΒ, για να προσθέσει: «Απαιτείται είτε το ξεκαθάρισμα της στάσης των Θεσμών στο θέμα της αντιμετώπισης του χρέους, είτε η απόσυρση της συζήτησής του από τον δημόσιο διάλογο».
Ο ΣΕΒ στάθηκε στην υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων, στην έλλειψη ρευστότητας αλλά και κυρίως στην ανάγκη καθιέρωσης στοχευμένων μέτρων που δεν κοστίζουν στη δημοσιονομική προσπάθεια, όπως το μέτρο των υπεραποσβέσεων των επενδύσεων.
Συναντήσεις
Η «σιδηρά» κυρία συναντήθηκε διαδοχικά με τους επικεφαλής των εργαζομένων (ΓΣΕΕ) και των εργοδοτών (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ και ΣΕΤΕ) στο πλαίσιο της προετοιμασίας από το Ταμείο της έκθεσης για την παρούσα κατάσταση, αλλά και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Για τον ΟΑΕΕ 
Το κλιμάκιο του ΔΝΤ ζήτησε από την ΕΣΕΕ να ετοιμάσει και να του γνωστοποιήσει αναλυτικά παραδείγματα ως προς την εισπραξιμότητα του ΟΑΕΕ με το «πάγωμα» των ληξιπρόθεσμων οφειλών αλλά και για τον ακατάσχετο λογαριασμό.
«Ταξικά ετεροβαρές το πρόγραμμα προσαρμογής»
«Οι θέσεις σας για τα εργασιακά καταγράφονται, αλλά, δεν είναι στην...ατζέντα της συνάντησης που γίνεται για τη διαμόρφωση, από το Ταμείο, της Εκθεσης για την ελληνική οικονομία». Με αυτή τη φράση η επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου, απάντησε στον πρόεδρο της ΓΣΕΕ,Γιάννη Παναγόπουλο, όταν ο τελευταίος παρουσίασε, με στοιχεία και μελέτες του Ινστιτούτου Εργασίας, τις επιπτώσεις των προγραμμάτων προσαρμογής για τον κόσμο της μισθωτής εργασίας και ζήτησε να γίνουν διορθώσεις στο πλαίσιο της β΄αξιολόγησης. Η επικεφαλής του ΔΝΤ, όπως δήλωσε ο Γ. Παναγόπουλος, παραδέχθηκε ότι το πρόγραμμα ήταν «ταξικά ετεροβαρές για εργαζόμενους και συνταξιούχους». Η κ. Βελκουλέσκου παραδέχθηκε, πάντως, ότι η ελληνική οικονομία λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί, της ύφεσης και της ανεργίας, δεν είναι δυνατό να παράγει για μεγάλα χρονικά διαστήματα πρωτογενή πλεονάσματα συνδέοντας, σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, το ζήτημα αυτό όπως και τη διευθέτηση του χρέους με τη μελλοντική συμμετοχή ή όχι του Ταμείου στο πρόγραμμα. «Περιμένουμε να δούμε αν θα αποτυπωθεί στην Εκθεση του ΔΝΤ η παραδοχή αυτή, για τα ταξικά ετεροβαρή μέτρα, που βεβαίως θα παίξει μεγάλο ρόλο στη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά», κατέληξε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου