Σελίδες

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016

Στο "κόκκινο" οι δείκτες αισιοδοξίας για την κυβέρνηση

Στο "κόκκινο" οι δείκτες αισιοδοξίας για την κυβέρνηση

Περιθώρια για χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων έστω για την περίοδο μετά το 2018 δεν φαίνεται να υπάρχουν
sto-kokkino-oi-deiktes-aisiodoksias-gia-tin-kubernisi
 
  Ο προϋπολογισμός δεν αφήνει –προς το παρόν- κανένα περιθώριο για ουσιαστικές παροχές ενώ το «κοινωνικό μέρισμα» που υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, αφενός θα καταβληθεί σε… δόσεις, αφετέρου τελεί υπό την έγκριση των θεσμών. Περιθώρια για χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων έστω για την περίοδο μετά το 2018 δεν φαίνεται να υπάρχουν και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να καταθέσει μεσοπρόθεσμο με πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% ακόμη και για μετά το 2018. Η συζήτηση για τη ρύθμιση του χρέους βρίσκεται ακόμη σε πρωταρχικά στάδια και πλέον είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν η κυβέρνηση θα έχει κάτι απτό στα χέρια της μέχρι το τέλος του έτους. Όσον αφορά στις επόμενες δόσεις –συνολικού ύψους περίπου 9 δισ. ευρώ- χθες ήρθαν οι πρώτες προειδοποιήσεις δια του γερμανικού τύπου περί καθυστερήσεων. Μπορεί η κυβέρνηση να έσπευσε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις αναφέροντας ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται εντός χρονοδιαγράμματος, ωστόσο, τίποτα δεν εγγυάται σε αυτή τη φάση ότι η β’ αξιολόγηση –η οποία και προγραμματίζεται να φέρει πάνω από 6 δισ. ευρώ στα ελληνικά ταμεία- θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.
               Με τόσα εμπόδια –και με δεδομένο ότι προς το παρόν δεν υπάρχει κανένας δείκτης που να δείχνει με σαφήνεια ότι η χώρα γυρίζει στην ανάπτυξη- το αφήγημα του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ γίνεται εξαιρετικά δύσκολο. Η κυβέρνηση, έχει οριοθετήσει εδώ και αρκετό καιρό τους στόχους της:
1.      Να ολοκληρωθεί η 2η αξιολόγηση μέχρι το τέλος Νοεμβρίου ώστε προς το τέλος του έτους να έχει ξεκινήσει η συζήτηση για την εξειδίκευση των μέτρων διευθέτησης του ελληνικού χρέους, έστω των βραχυπρόθεσμων. Αυτός ο στόχος, πέφτει προς το παρόν πάνω σε… γερμανικό τείχος. Ειδικά μετά το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα, θεωρείται από δύσκολο έως αδύνατο ο Σόιμπλε να συναινέσει σε μέτρα διευθέτησης του ελληνικού χρέους πριν από τις γερμανικές εκλογές. Προφανώς, από τη συζήτηση κρίνεται και ο ρόλος του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Προς το παρόν, φως στο τούνελ του χρέους δεν φαίνεται.
2.      Να πέσει ο δημοσιονομικός στόχος την περίοδο μετά το 2018 από το 3,5% στο 2% ή και χαμηλότερα. Ως διαπραγματευτικό χαρτί, η κυβέρνηση κράτησε και τη μη δημοσίευση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος για την περίοδο 2016-2020. Τις τελευταίες εβδομάδες και ημέρες, η ελληνική πλευρά δέχτηκε και πάλι μηνύματα να μην «σηκώσει» το θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος (η συμφωνία είναι συμφωνία είπε ο κ. Ρεγκλινγκ) και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις,το μεσοπρόθεσμο θα κατατεθεί με πρόβλεψη για πλεόνασμα 3,5% και μετά το 2018.
3.      Το αφήγημα των κοινωνικών παροχών, σκοντάφτει στην εκτέλεση του προϋπολογισμού. Για να δώσει τα χρήματα από τις τηλεοπτικές άδειες, η κυβέρνηση θα πρέπει πρώτα να αποδείξει ότι εκπληρώνει τους φετινούς δημοσιονομικούς στόχους. Επίσης, το μνημόνιο, δεν επιτρέπει τη διάθεση του 100% του ποσού αλλά μόνο του 40%. Με δεδομένο ότι το τίμημα που θα καταβάλλουν οι τέσσερις πλειοδότες φέτος ανέρχεται περίπου στα 80 εκατ. ευρώ, τελικώς μένει προς διανομή όχι περισσότερα από 30-35 εκατ. ευρώ. Η κυβέρνηση θα επιδιώξει να επαναφέρει και το θέμα διάθεσης του περυσινού πλεονάσματος (σ.σ κλείσαμε με 0,75% πλεόνασμα έναντι στόχου για έλλειμμα 0,25%) αλλά προς το παρόν δεν υπάρχουν αποφάσεις. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου