Σελίδες

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016

ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ Βόμβα ΔΝΤ: Μειώστε τις υπάρχουσες συντάξεις!

ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Βόμβα ΔΝΤ: Μειώστε τις υπάρχουσες συντάξεις!

Βόμβα ΔΝΤ: Μειώστε τις υπάρχουσες συντάξεις!

H βόμβα που όλοι φοβόντουσαν ότι θα πέσει από τους δανειστές και θα μπλοκάρουν οι διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση, φαίνεται να... απασφάλισε. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει το πρακτορείο Reuters, οι εκπρόσωποι των Θεσμών, κυρίως όμως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η εκπρόσωπος Ντέλια Βελκουλέσκου θέτει θέμα μείωσης και των συντάξεων των σημερινών συνταξιούχων.
Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά το ΔΝΤ ζητά να υπάρξει «αναπροσαρμογή του υπολογισμού των συντάξεων και για τους σημερινούς συνταξιούχους», μετά τις παρεμβάσεις που έγιναν για όσους θα βγουν στο μέλλον στη σύνταξη.
Το σενάριο περαιτέρω μείωσης συντάξεων, έπειτα από το «ψαλίδι» που έπεσε στο ΕΚΑΣ ή στα υψηλά ποσά, αναμένεται να προκαλέσει αναταραχή στην κυβέρνηση η οποία έχει θέσει ως κόκκινη γραμμή ότι δεν πρόκειται να μειωθούν οι κύριες συντάξεις.
Παράλληλα, το ΔΝΤ ζητά εξειδίκευση κάποιων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους προκειμένου να ολοκληρωθεί η έκθεση βιωσιμότητας.
Οπως αναφέρει «χρειάζεται αναπροσαρμογή του μείγματος προς περισσότερο αναπτυξιακές πολιτικές.
Κάνει λόγο για τα κόκκινα δάνεια τα οποία πρέπει να μειωθούν το γρηγορότερο για να ανακάμψουν οι χορηγήσεις.
Το ΔΝΤ αποδομεί και την πρόβλεψη των άλλων μερών του κουαρτέτου οι οποίοι ζητούν πλεόνασμα 3,5% λέγοντας ότι ο στόχος αυτός είναι «μη ρεαλιστικός».
Τέλος, τονίζει το Ταμείο πως η ελάφρυνση του χρέους στην Ελλάδα πρέπει να γίνει αλλά να βασίζεται σε ρεαλιστικούς στόχους.


Μείωση συντάξεων και φόρων ζητά το ΔΝΤ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΝΙΚΑΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:ΔΝΤ
Μείωση των υφιστάμενων συντάξεων υπέρ ενός καλύτερου κοινωνικού κράτους, μείωση φορολογικών συντελεστών, κατάργηση φοροαπαλλαγών, φορολόγηση των πλουσίων, περαιτέρω αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και τις αγορές προϊόντων, ταχεία επίλυση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων, πιο «φιλόδοξες» μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις, ενίσχυση της τραπεζικής διακυβέρνησης και μία νέα ισχυρή ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, είναι η συνταγή που προτείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για την Ελλάδα.
Με την ολοκλήρωση των επαφών που είχαν τα στελέχη του Ταμείου – με επικεφαλής την κυρία Ντέλια Βελκουλέσκου που εκπροσωπεί το ΔΝΤ στην τρόικα – το ΔΝΤ συνέταξε την έκθεσή του στο πλαίσιο του άρθρου 4. Επί της ουσίας, είναι η πρώτη φορά από τότε που η Ελλάδα εντάχθηκε σε Μνημόνιο που το ΔΝΤ συντάσσει έκθεση για την ελληνική οικονομία χωρίς να προσπαθεί να τηρήσει ισορροπίες μεταξύ των ελληνικών αρχών και των ευρωπαϊκών αρχών. Και αυτό γιατί είναι η πρώτη φορά που το ίδιο δεν έχει συμφωνημένο πρόγραμμα με την Ελλάδα.
Στο πλαίσιο αυτό, το Ταμείο προχωράει σε αυστηρές συστάσεις προς την ελληνική κυβέρνηση για την διόρθωση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία. Ταυτόχρονα, όμως, καλεί σε επίσης έντονο τόνο και την Ευρωζώνη να προχωρήσει σε μία σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι το Ταμείο έχει προχωρήσει σε εις βάθος ανάλυση της κατάστασης στην Ελλάδα. Είναι ενδεικτική η αναφορά του στις ελλείψεις των νοσοκομείων και συγκεκριμένα στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν σύριγγες.
Το ΔΝΤ αναφέρει χαρακτηριστικά πως «ουσιαστικές δημόσιες υπηρεσίες έχουν υποστεί μεγάλες περικοπές, γεγονός που αποδεικνύεται από την έλλειψη συρίγγων στα νοσοκομεία και την ακινητοποίηση δημόσιων λεωφορείων λόγω έλλειψης ανταλλακτικών. Είναι λοιπόν ουσιαστικής σημασίας να υπάρξει μια δημοσιονομικά-ουδέτερη εξισορρόπηση πολιτικών μεσοπρόθεσμα με χαμηλότερες συντάξεις και με μια πιο δίκαιη κατανομή του φορολογικού βάρους, ώστε ο δημόσιο τομέας να μπορέσει να παράσχει επαρκείς υπηρεσίες και κοινωνική βοήθεια σε ευάλωτες ομάδες, με την παράλληλη δημιουργία των συνθηκών για επενδύσεις και ανάπτυξη».
Στα συμπεράσματά του το ΔΝΤ καταλήγει αναφέροντας: «Η Ελλάδα βρίσκεται σε σταυροδρόμι και χρειάζονται πιο τολμηρές προσπάθειες για την αντιμετώπιση των υπόλοιπων σημαντικών προκλήσεων. Αναμφίβολα, η Ελλάδα έχει κάνει τεράστιες θυσίες για να βρεθεί στη θέση που βρίσκεται σήμερα. Όμως, τα σημαντικά επιτεύγματα στον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού, στο κλείσιμο του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και στη βελτίωση της ευελιξίας της αγοράς εργασίας έχουν στοιχίσει πολύ στην κοινωνία και έχουν δοκιμάσει τις αντοχές της. Η πρόσφατη ανθρωπιστική πρόκληση από τη ροή των προσφύγων στην Ευρώπη έχει επιδεινώσει το βάρος του Ελληνικού λαού. Αυτό απαιτεί την πλήρη υποστήριξη της Ελλάδας από τους Ευρωπαίους εταίρους της. Αν και η Ευρώπη έχει ήδη επιδείξει την υποστήριξη προς την Ελλάδα παρέχοντάς την τον απαραίτητο χρόνο προσαρμογής, η περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους παραμένει ουσιαστικής σημασίας. Η Ελλάδα, από τη δική της πλευρά, πρέπει να αδράξει την ευκαιρία για να σημειώσει σταθερή αλλά αποφασιστική πρόοδο στην αντιμετώπιση των υπόλοιπων προκλήσεων της».

http://s.kathimerini.gr/resources/article-files/art-iv-concluding-statement-2016-gre.pdf
Online

Περαιτέρω μειώσεις στις συντάξεις ζητεί το ΔΝΤ

Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2016 16:35
 
UPD:16:39
REUTERS/JONATHAN ERNST
Η επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στην Αθήνα, εκτίμησε ότι η ελληνική οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει από την επόμενη χρονιά, ενώ σχετικά με τη συμμετοχή του Ταμείου στο τρίτο πρόγραμμα, επανέλαβε ότι προϋπόθεση εξακολουθεί να αποτελεί η «γενναία μείωση» του χρέους.
Περαιτέρω μειώσεις στις συντάξεις και κατάργηση φοροαπαλλαγών ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), μετά την ολοκλήρωση της παρουσίας της Ντέλια Βελκουλέσκου στην ελληνική πρωτεύουσα.
Η επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στην Αθήνα, εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει από την επόμενη χρονιά, ενώ σχετικά με τη συμμετοχή του Ταμείου στο τρίτο πρόγραμμα, καθιστά σαφές ότι προϋπόθεση εξακολουθεί να αποτελεί η «γενναία μείωση» του χρέους.
Παράλληλα, υπογραμμίζει την ανάγκη ύπαρξης μίας δημοσιονομικά ουδέτερης εξισορρόπησης πολιτικών, με χαμηλότερες συντάξεις και δικαιότερη κατανομή του φορολογικού βάρους.
Σκοπός των παραπάνω αποτελεί ο δημόσιος τομέας να μπορέσει να παράσχει επαρκείς υπηρεσίες και κοινωνική βοήθεια, σε ευάλωτες ομάδες, με την παράλληλη δημιουργία των συνθηκών για επενδύσεις και ανάπτυξη.
Το ΔΝΤ επισημαίνει ότι το έλλειμμα του συνταξιοδοτικού συστήματος βρίσκεται ακόμη στο μη βιώσιμο επίπεδο του 10%, ενώ σημειώνει ότι η διατήρηση άνευ προηγουμένου πρωτογενών πλεονασμάτων θα ήταν επιβλαβής για την ανάπτυξη.
Σύμφωνα με το Ταμείο, η σύνθεση της προσαρμογής, η οποία βασίστηκε στην αύξηση της φορολογίας - σε περιορισμένες φορολογικές βάσεις - προσθέτει σημαντικούς κινδύνους στον προϋπολογισμό και αποθαρρύνει τις επενδύσεις και την απασχόληση.
Οι δαπάνες επίσης, παραμένουν υπέρμετρα εστιασμένες σε «δυσβάσταχτα υψηλές συντάξεις» που παρέχονται στους υπάρχοντες συνταξιούχους, γεγονός που αποκλείει τις απαραίτητες κοινωνικές δαπάνες για την προστασία των ευάλωτων ομάδων, συμπεριλαμβανομένων και των ανέργων.
Για τη στήριξη της στρατηγικής δημοσιονομικής εξισορρόπησης, το ΔΝΤ ζητά από την κυβέρνηση να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ανέχεται τη φοροδιαφυγή. Είναι ενδεικτικό, όπως αναφέρει το ΔΝΤ, ότι τα χρέη προς το Δημόσιο έχουν φθάσει στο 70% του ΑΕΠ, το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωζώνη.
Το ΔΝΤ αποδέχεται ότι η νέα μεταρρύθμιση στη φορολογία του εισοδήματος βοήθησε στην εναρμόνιση των φορολογικών συντελεστών. Όμως, όπως επισημαίνει, οι μεταρρυθμίσεις βασίζονται κατά πολύ στην αύξηση των φορολογικών συντελεστών, η οποία δημιουργεί αντικίνητρα στην εργασία.
Επιπλέον, η μεταρρύθμιση στη φορολογία του εισοδήματος δεν έχει αντιμετωπίσει τις πολύ γενναιόδωρες φορολογικές απαλλαγές στην Ελλάδα, οι οποίες επιτρέπουν πάνω από τους μισούς μισθωτούς να εξαιρούνται από τη φορολογία του εισοδήματος.
Για το λόγο αυτό, το Ταμείο προτείνει τη μείωση των φορολογικών συντελεστών με παράλληλη μείωση των γενναιόδωρων - όπως τις χαρακτηρίζει - απαλλαγών στη φορολογία του εισοδήματος.
Για τα «κόκκινα δάνεια» τέλος, το ΔΝΤ ζητά από τις ελληνικές αρχές να μειωθούν δραστικά, ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες για την επανάληψη χορήγησης πίστωσης στην οικονομία. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αποτελούν πλέον σχεδόν το 50% των συνολικών δανείων, που είναι το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στην ευρωζώνη.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου