Σελίδες

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016

ΤΙ ΛΕΝΕ ΑΝΑΛΥΤΕΣ Bloomberg: Ανέφικτος ο στόχος της Ελλάδας για έξοδο στις αγορές

ΤΙ ΛΕΝΕ ΑΝΑΛΥΤΕΣ

Bloomberg: Ανέφικτος ο στόχος της Ελλάδας για έξοδο στις αγορές

Bloomberg: Ανέφικτος ο στόχος της Ελλάδας για έξοδο στις αγορές

«Ανέφικτο» χαρακτηρίζουν το σχέδιο της Ελλάδας να επιχειρήσει έξοδο στις αγορές μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης αναλυτές στο πρακτορείο Bloomberg, εστιάζοντας στην έντονη αβεβαιότητα που δεν φαίνεται να υποχωρεί, εν όψει και του νέου γύρου συνομιλιών με τους πιστωτές. Σε αυτό το κλίμα και όσο η τωρινή κυβέρνηση παραμένει στην εξουσία, ολοένα και απομακρύνεται το ενδεχόμενο συμμετοχής στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, αλλά και ελάφρυνσης του χρέους, διαπιστώνουν οι αναλυτές. 
"«Όσο οι άνθρωποι αισθάνονται πως η κυβέρνηση θα κινηθεί εξαιρετικά αργά, στην καλύτερη περίπτωση, ή στη χειρότερη των περιπτώσεων, ότι θα ξανακυλήσει,  θα έχουν αμφιβολίες για τη σταθερότητα της εφαρμογής του προγράμματος διάσωσης», αναφέρει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής  έρευνας της Emso Asset Management  Patrick Esteruelas
Για τον Esteruelas της Emso, η δυνατότητα της Ελλάδας να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, μετά και από μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους θα μπορούσαν να παράσχουν μια "τεχνική στήριξη" για τα ελληνικά ομόλογα. Ωστόσο, δεν φαίνεται εφικτό. Μακροπρόθεσμα «έχω την αίσθηση ότι η Ελλάδα δεν θα βγει στις αγορές μέχρι να διαφανεί ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι πιο κοντά στην έξοδο», καταλήγει.
Όσο οι αποδόσεις παραμένουν τόσο υψηλές, ο στόχος της Ελλάδας να δοκιμάσει να βγει στις αγορές του χρόνου, πριν τη λήξη του προγράμματος διάσωσης το 2018, δεν μπορεί να επιτευχθεί.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα ελληνικά ομόλογα έχουν καταγράψει τις χειρότερες αποδόσεις μεταξύ  όλων των ευρωπαϊκών τίτλων που αξιολογήθηκαν από το ανάλογο εργαλείο του Bloomberg, τους τελευταίους τρεις μήνες. Και αυτό παρά το γεγονός πως ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατάφερε να διασφαλίσει συμφωνία με τους πιστωτές.
Την ίδια ώρα, μάλιστα, το Χρηματιστήριο Αθηνών ανταγωνίζεται μόνο τη Νιγηρία και τη Βενεζουέλα, ως προς το ποιος χρηματιστηριακός δείκτης έχει τις χειρότερες επιδόσεις.
Την υστέρηση της Ελλάδας παρατηρεί και ο Wolfango Piccoli της Teneo Intel που σημειώνει πως η αξιολόγηση έχει ολοκληρωθεί, αλλά έχει μείνει πίσω στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που σχετίζονται με την επόμενη υποδόση. "Εν τω μεταξύ, οι προοπτικές συμμετοχής της Ελλάδας στο QE και η ελάφρυνση του χρέους - δύο θετικοί καταλύτες - μοιάζουν ολοένα και πιο μακρινές, με την πάροδο του χρόνου", τονίζει. 
ΜΙΚΡΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΤΟ 2017

Δοκιμαστικό σχέδιο εξόδου στις αγορές

Δοκιμαστικό σχέδιο εξόδου στις αγορές

Της Ελευθερίας Αρλαπάνου
Την επιστροφή του Δημοσίου στις αγορές, με μία ή δύο, μικρές και περισσότερο συμβολικού χαρακτήρα εκδόσεις, αφού ο Μ. Ντράγκι εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), εξετάζει η Αθήνα. Το «κλειδί» των σχεδίων αυτών κρύβεται στην ταχεία ολοκλήρωση των αξιολογήσεων από τους θεσμούς, που, εκτός απροόπτου, επιστρέφουν στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα. Χθες κορυφαίος κοινοτικός αξιωματούχος, εν αναμονή του αυριανού Eurogroup, όπου η Ελλάδα είναι πρώτο θέμα στην ατζέντα, δήλωνε πως η Αθήνα έχει διαβεβαιώσει πως θα έχουν εκπληρωθεί όλες οι εκκρεμότητες από τη λίστα των 15 προαπαιτούμενων του Σεπτεμβρίου, έως τα τέλη του μήνα και πριν το, επόμενο, Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τον ίδιο, το αρχικό χρονοδιάγραμμα εκταμίευσης της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ ήταν για τη 15η Σεπτεμβρίου, ενώ επιιβεβαίωσε ότι τα υπολειπόμενα προαπαιτούμενα αφορούν το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, την αγορά ενέργειας, την υπηρεσία εσόδων και τη διακυβέρνηση των τραπεζών. Διευκρίνισε πως υπάρχει εποικοδομητική προσέγγιση από όλους, ενώ ως προς τα 15 προαπαιτούμενα εκτίμησε πως δεν υπάρχει πρόβλημα από αυτή τη μικρή παράταση και πως η Αθήνα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας. Ωστόσο προειδοποίησε πως τα 2,8 δισ. πρέπει να εκταμιευθούν πριν από το τέλος Οκτωβρίου, γιατί μετά δεν θα είναι διαθέσιμα και θα απαιτείται νέα απόφαση του Eurogroup.
Διχογνωμία στην κυβέρνηση 
Χθες, αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, μιλώντας στο Reuters, επιβεβαίωνε πως εξετάζονται μία ή δύο μικρές ομολογιακές εκδόσεις, «για να δοκιμάσουμε τις αγορές και να πάρουμε μια τιμολόγηση», ώστε «να επωφεληθούμε από την ένταξη στο QE και την πτώση των επιτοκίων που θα ακολουθήσει», ενώ υποστήριξε πως προχωρεί η συζήτηση με τον ESM και «εξετάζεται πώς θα μετατραπεί από κυμαινόμενο σε σταθερό το επιτόκιο για ένα μέρος του χρέους». Πάντως, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, ανέφεραν πάντως πως στην κυβέρνηση υπάρχει διχογνωμία για τον ακριβή χρόνο εξόδου στις αγορές.
Σε κάθε περίπτωση για να ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα στο QE, και να δρομολογηθούν οι εκδόσεις, πρέπει να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση. Για να ξεκινήσει, όμως, μέσα στον Οκτώβριο, πρέπει να κλείσει η μίνι - αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου, όπου επίσης καταγράφονται καθυστερήσεις. Χθες κοινοτικός αξιωματούχος είπε πως έλαβε διαβεβαίωση από Αθήνα πως θα είμαστε έτοιμοι, ως προς τη λίστα του Σεπτεμβρίου, μέχρι το τέλος του μήνα και το αργότερο έως τις 10 Οκτωβρίου. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, οι εκπρόσωποι των Θεσμών θα μεταβούν στην Αθήνα τις επόμενες 15 μέρες, ώστε να προετοιμάσουν την έναρξη της δεύτερης αξιολόγησης, που περιλαμβάνει τις πολιτικά ευαίσθητες αλλαγές στα εργασιακά. Ο ίδιος εκτιμούσε πως διαφορές υπάρχουν όχι μόνο μεταξύ της κυβέρνησης και των Θεσμών αλλά και εντός των Θεσμών για ζητήματα που αφορούν στην Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση, μόλις ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση, και πριν από το τέλος του έτους θα μπορούσε ο ESM να παρουσιάσει τα μέτρα για το χρέος, ανοίγοντας τον δρόμο για να συντάξει το ΔΝΤ και η ΕΚΤ εκθέσεις βιωσιμότητας και να ανοίξει ο δρόμος και για την ένταξη στο QE. Χωρίς την ελάφρυνση η Αθήνα υποστηρίζει πως το ετήσιο κόστος για την εξυπηρέτηση του χρέους θα εκτιναχθεί στα 32 δισ. ευρώ μέχρι το 2022, από τα 13 δισ. ευρώ φέτος. Από τα 35 δισ. ευρώ ελληνικών ομολόγων επιλέξιμων για το QE, η ΕΚΤ δεν μπορεί να αγοράσει πάνω από το 33%.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου