Σελίδες

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016

Αυτό είναι το σχέδιο για τον ΕΝΦΙΑ του 2017

Αυτό είναι το σχέδιο για τον ΕΝΦΙΑ του 2017

Αυτό είναι το σχέδιο για τον ΕΝΦΙΑ του 2017
Στο συρτάρι μπαίνει –πιθανότατα οριστικά- το σχέδιο κατάργησης του ΕΝΦΙΑ μέσα στο 2017 και αντικατάστασής του από έναν φόρο «περιουσίας» στα πρότυπα του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.
Οι πρώτες ενδείξεις εισπρακτικής επιτυχίας και του φετινού φόρου κατοχής ακινήτων, δεν αφήνει περιθώρια στο οικονομικό επιτελείο να ρισκάρει φορολογικά έσοδα της τάξεως των 2,65 δις. ευρώ από το νέο έτος, ειδικά σε μια χρονιά που ο πήχης του πρωτογενούς πλεονάσματος ανεβαίνει στο 1,75% του ΑΕΠ ή κοντά στα τρία δις. ευρώ από μόλις 0,5% του ΑΕΠ ή κοντά στα 900 εκατ. ευρώ φέτος.
Το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να περιοριστεί σε «μπαλώματα» δηλαδή μικρές παρεμβάσεις οι οποίες θα αποσκοπούν πρώτον στο να υλοποιηθεί η εξαγγελία του πρωθυπουργού από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης για «απαλλαγή των ασθενέστερων από τον φόρο» και δεύτερον στο να επεκταθεί ο συμπληρωματικός φόρος και στα αγροτεμάχια προκειμένου να διευρυνθεί η φορολογική βάση. Το 2017, θα είναι έτος αλλαγής των αντικειμενικών αξιών οι οποίες θα πρέπει να ταυτιστούν πλέον –βάσει μνημονιακής απαίτησης- με τις πραγματικές αξίες. Οι αλλαγές των αξιών όμως, δεν θα επηρεάσουν τον ΈΝΦΙΑ του 2017 αλλά τον όποιο φόρο κατοχής ακινήτων επιβληθεί από στους ιδιοκτήτες ακινήτων από το 2018.
Τα αναλυτικά στοιχεία των φορολογικών εσόδων που δόθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στη δημοσιότητα, έδειξαν ότι οι εισπράξεις του ΕΝΦΙΑ από τον πρώτο κιόλας μήνα –ο φετινός φόρος μπορεί να εξοφληθεί ακόμη και σε πέντε μηνιαίες δόσεις- εκτοξεύτηκαν στο ένα δις. ευρώ. Δηλαδή μέσα στην προθεσμία της 1ης εκ των 5 δόσεων, καλύφθηκε περίπου το 38% του ετήσιου στόχου. Με αυτό το δεδομένο, είναι προφανές το που οφείλεται και η πολύ μεγάλη υπέρβαση του στόχου των εσόδων κατά τον μήνα Οκτώβριο. Βέβαια, οι πιο ψύχραιμοι στο υπουργείο Οικονομικών περιμένουν να δουν και τη συνέχεια καθώς γνωρίζουν ότι συγκυριακοί παράγοντες, συνέβαλαν τα μέγιστα στο να συγκεντρωθεί το ποσό του ενός δις. ευρώ.
Δύο ήταν οι βασικοί συγκυριακοί παράγοντες οι οποίοι μένει να φανεί στην πράξη αν θα «ξεφουσκώσουν» άμεσα:
1. Οι συμψηφισμοί επιστροφών φόρου με δόσεις του ΕΝΦΙΑ. Μετά τον Αύγουστο οπότε και βεβαιώθηκε ο φετινός ΕΝΦΙΑ, δεκάδες χιλιάδες φορολογούμενοι που είχαν εν τω μεταξύ παραλάβει πιστωτικό εκκαθαριστικό φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, έσπευσαν στις Δ.Ο.Υ για συμψηφισμούς. Συνολικά, δικαίωμα στην επιστροφή φόρου είχαν ένα εκατομμύριο φορολογούμενοι με το συνολικό ποσό να διαμορφώνεται στα 300 εκατ. ευρώ. Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών έδειξαν ότι ήταν εκατοντάδες χιλιάδες αυτοί που έσπευσαν για συμψηφισμό παρά το γεγονός ότι υποχρεώθηκαν να στηθούν στην ουρά της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. Ο λόγος ήταν ότι ήθελαν να αποφύγουν το ενδεχόμενο από τη μια η εφορία να καθυστερεί το ποσό της επιστροφής και από την άλλη οι ίδιοι να υποχρεούνται να πληρώσουν επιπλέον χρήματα για να μην φανεί η δόση ή οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ ληξιπρόθεσμες. Η διαδικασία των συμψηφισμών, είναι πολύ πιθανό ότι θα εξακολουθήσει να αποδίδει έσοδα στο δημόσιο και το επόμενο διάστημα καθώς προωθείται ο αυτόματος συμψηφισμός από το υπουργείο Οικονομικών. Ο νόμος δίνει το περιθώριο στις αρχές να προχωρήσουν τη διαδικασία χωρίς να ρωτήσουν τους φορολογούμενους. Πλέον η σχετική υποδομή είναι έτοιμη και οι συμψηφισμοί προγραμματίζεται να γίνουν μέσα στον Νοέμβριο.
2. Τα στοιχεία των τραπεζών δείχνουν ότι και για τον ΕΝΦΙΑ «δούλεψε» και η χρήση της πιστωτικής κάρτας. Εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες, έχουν εμφανιστεί να έχουν εξοφλήσει τον ΕΝΦΙΑ πολύ απλά διότι πέρασαν το χρέος στην πιστωτική κάρτα. Έτσι, θα το αποπληρώσουν σε 9 ή 12 δόσεις άτοκα και όχι σε 5 δόσεις όπως προβλέπει η φορολογική νομοθεσία για τον ΕΝΦΙΑ.
3. Η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ πάντοτε αποδίδει περισσότερο εισπρακτικά σε σχέση με τις επόμενες καθώς αποπληρώνουν ολόκληρο το ποσό οι εκατοντάδες χιλιάδες μικροιδιοκτήτες οι οποίοι βαρύνονται με ποσά έως και 100-150 ευρώ. Οι περισσότεροι εξ’ αυτών, συνήθως πληρώνουν εφάπαξ για να αποφύγουν την ταλαιπωρία των επισκέψεων στην τράπεζα επί πέντε συνεχόμενους μήνες.
Είναι προφανές ότι η επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου για τη συγκέντρωση 2,65 δις. ευρώ δεν είναι ακόμη εξασφαλισμένη. Φέτος, στους ιδιοκτήτες έχουν βεβαιωθεί φόροι συνολικού ύψους 3,17 δις. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ο συντελεστής εισπραξιμότητας του φόρου θα πρέπει να εκτοξευτεί στο 83% για να μην υπάρξουν αποκλίσεις. Τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου, ασφαλώς αποτελούν μια καλή εκκίνηση αλλά μένει να φανεί και η συνέχεια. Ένα είναι το δεδομένο. Η εισπρακτική επιτυχία του ΕΝΦΙΑ δεν θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να υλοποιήσει την εξαγγελία της για επιβολή ενός νέου φόρου κατοχής ο οποίος θα βαραίνει περισσότερο αυτούς που έχουν μεγάλη περιουσία άνω των 300-400 χιλιάδων ευρώ.
Για το 2017 δύο αναμένεται να είναι οι βασικές αλλαγές:
1. Η επιβολή του συμπληρωματικού φόρου στα αγροτεμάχια με τον εισπρακτικό στόχο να οριοθετείται στα 100-150 εκατ. ευρώ. Στην πλήρη εφαρμογή του (δηλαδή με βάση τις σημερινές αξίες των αγροτεμαχίων) ο ΕΝΦΙΑ μπορεί να αποφέρει 230-250 εκατ ευρώ. Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο μειωτικών συντελεστών ώστε να αποφευχθούν εκρηκτικές αυξήσεις φόρου για μερικές δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες.
2. Η αύξηση του ποσοστού έκπτωσης φόρου για όσους πληρούν συγκεκριμένα περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια, από το 50% που είναι σήμερα στο 100% (σ.σ τα εισοδηματικά κριτήρια ανέρχονται στα 9000 ευρώ για τον εργένη ενώ τα περιουσιακά κυμαίνονται από τα 80.000 έως τα 200.000 ευρώ ανάλογα με την περιουσιακή κατάσταση).
ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ


Οι αλλαγές που έρχονται το 2017 στη φορολογία ακινήτων

Οι αλλαγές που έρχονται το 2017 στη φορολογία ακινήτων

Σύγχυση στην ούτως ή άλλως «παγωμένη» αγορά ακινήτων προκαλούν τα σενάρια για τον τρόπο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ και τις αλλαγές στους φόρους μεταβίβασης, η εκκρεμότητα για τον φόρο υπεραξίας, η αλλαγή των αντικειμενικών από τον Ιούνιο του 2017- που είναι μνημονιακή απαίτηση- αλλά και η ενεργοποίηση της «ταυτότητας» κτιρίου.
Οι επαγγελματίες του χώρου περιμένουν ότι μέσα σε αυτό το «θολό» τοπίο θα μειωθούν ακόμη περισσότερο οι συναλλαγές, παρά το «γκρέμισμα» των τιμών. Οι πληροφορίες από την κυβέρνηση κάνουν λόγο για «πάγωμα» του φόρου υπεραξίας, αλλά και του σεναρίου για υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ βάσει της αξίας της περιουσίας και όχι της επιφάνειας.
Στα αγροτεμάχια, σχεδιάζεται να επιβληθεί συμπληρωματικός φόρος σε «ήπια» μορφή, ενώ μελετάται πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για περίπου 1,2 εκατ. ιδιοκτήτες με χαμηλά εισοδήματα.
Σε ό,τι αφορά τις αντικειμενικές αξίες και την εξίσωσή τους με τις εμπορικές, προγραμματίζεται να ισχύσει το δεύτερο εξάμηνο του 2017, με ανοιχτό ενδεχόμενο για αλλαγές στα αφορολόγητα των γονικών παροχών και κληρονομιών, ενώ- όπως αναφέρει το δημοσίευμα- θεωρείται δεδομένο ότι η αλλαγή των αξιών με βάση τις οποίες θα υπολογίζονται οι φόροι ακινήτων, θα επηρεάσουν και τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ για το 2018.
Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η «Καθημερινή», για τον φόρο υπεραξίας- τον πληρώνει ο πωλητής για το κέρδος που μπορεί να προκύψει από την αγοραπωλησία του ακινήτου- δεν υπάρχει η τεχνική δυνατότητα να εφαρμοστεί, οπότε πιο πιθανό σενάριο είναι να «παγώσει» για έναν ακόμη χρόνο.
Η εξίσωση αντικειμενικών- εμπορικών αξιών αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση και πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον επόμενο Ιούνιο, ενώ μέχρι τον Μάρτιο θα πρέπει να έχει συμφωνηθεί με τους Θεσμούς ο τρόπος προσδιορισμού της αξίας όλων των εμπορικών ακινήτων.
Στο υπουργείο Οικονομικών, αναφέρει η «Καθημερινή», υπάρχουν εισηγήσεις για αυξήσεις του συντελεστή υπολογισμού του φόρου μεταβίβασης και μειώσεις των αφορολόγητων στις γονικές παροχές, τις δωρεές και τις κληρονομιές, ώστε να αντισταθμιστούν οι απώλειες από τις μειώσεις των αντικειμενικών αξιών.
Τέλος, στον ΕΝΦΙΑ, το πιο πιθανό είναι ότι οι αλλαγές που θα γίνουν το 2017 θα είναι:
Επέκταση του συμπληρωματικού φόρου στα αγροτεμάχια, με «μειωτικούς συντελεστές» επί της αξίας των αγροτεμαχίων
Πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ όσων εμφανίζουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 9.000 ευρώ και αξία περιουσίας κάτω από 85.000 ευρώ για άγαμο ή 150.000 ευρώ για παντρεμένο.

#ακίνητα #φορολογία #αλλαγές #2017

ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΣΑΦΕΙΕΣ

ΕΝΦΙΑ: Τι αλλάζει στο φόρο ακινήτων από το 2017

ΕΝΦΙΑ: Τι αλλάζει στο φόρο ακινήτων από το 2017

Αγωνία επικρατεί σε εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων για την επόμενη ημέρα σε ό,τι αφορά τη φορολόγηση της περιουσίας τους. Οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ που υπόσχεται η κυβέρνηση βρίσκονται στονα αέρα, όπως στον αέρα βρίσκεται και ο φόρος υπεραξίας που πρέπει να ισχύσει από το 2017.

Στα αγροτεμάχια, όπως αναφέρει η «Καθημερινή», σχεδιάζεται να επιβληθεί συμπληρωματικός φόρος σε «ήπια μορφή», ενώ μελετάται πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για περίπου 1,2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες με χαμηλά εισοδήματα.
Η εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές προγραμματίζεται να ισχύσει για το δεύτερο εξάμηνο του 2017, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές στα αφορολόγητα των γονικών παροχών και των κληρονομιών, ενώ θεωρείται δεδομένο ότι η αλλαγή των αξιών βάσει των οποίων θα υπολογίζονται οι φόροι ακινήτων θα επηρεάσουν και τον τρόπο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ για το 2018.
ΕΝΦΙΑ: Τι αλλάζει στο φόρο ακινήτων από το 2017
Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο πρώτος χρονικά, παράγοντας αβεβαιότητας για την κτηματαγορά είναι η ενεργοποίηση του «φόρου υπεραξίας», ενός φόρου που νομοθετήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά «πάγωσε» για δύο χρόνια λόγω πλήρους αδυναμίας εφαρμογής του. Τον φόρο υπεραξίας τον πληρώνει ο πωλητής για το κέρδος που μπορεί να προκύψει από την αγοραπωλησία του ακινήτου. Επισήμως, το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει πάρει θέση επί του θέματος. Γεγονός είναι ότι ακόμη και σήμερα δεν υπάρχει τεχνική δυνατότητα για επιβολή του μέτρου, οπότε το πιο πιθανό σενάριο είναι να παραταθεί για τουλάχιστον έναν χρόνο η περίοδος «παγώματος».
Η μεγαλύτερη εκκρεμότητα αφορά τον ΕΝΦΙΑ. Κυβερνητικά στελέχη, μεταξύ των οποίων και ο αρμόδιος για τα έσοδα αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, επιμένουν στο ότι εξετάζεται ριζική αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού, ώστε ο φόρος να υπολογίζεται βάσει της αξίας της περιουσίας του καθενός, χωρίς όμως να θιγεί το εισπρακτικό αποτέλεσμα. 
Πάντως, το πιο πιθανό είναι ότι το 2017 οι μόνες αλλαγές που θα γίνουν στον ΕΝΦΙΑ θα είναι:
-Η επέκταση του συμπληρωματικού φόρου στα αγροτεμάχια, αλλά με «μειωτικούς συντελεστές» επί της αξίας των αγροτεμαχίων για να αποφευχθούν υπέρογκες επιβαρύνσεις.

-Η πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ όσων εμφανίζουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 9.000 ευρώ και αξία περιουσίας κάτω από 85.000 ευρώ για τον άγαμο ή 150.000 ευρώ για τον παντρεμένο
Σύμφωνα με υπολογισμούς της εταιρείας πιστοποιημένων εκτιμητών GLP Values, μόνο από την επιβολή του ΕΝΦΙΑ οι τιμές των κατοικιών έχουν υποστεί πτώση της τάξεως του 18%.

Οι αλλαγές που έρχονται στη φορολογία των ακινήτων από τη νέα χρονιά

  • ( UPD -29/10/2016 10:28 )
  •  Print
Οι αλλαγές που έρχονται στη φορολογία των ακινήτων από τη νέα χρονιά
Προσθήκη σχολίου
Τη δεύτερη δόση του ΕΝΦΙΑ καλούνται να καταβάλλουν μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα, 31 του μήνα, οι φορολογούμενοι με το Δημόσιο να προσμένει 700 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα επικρατεί σύγχυση με τις αλλαγές που δρομολογούνται συνολικά για τη φορολογία των ακινήτων. 
Πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο αναφέρουν ότι για το 2017 προωθείται νέο «πάγωμα» τόσο του φόρου υπεραξίας, όσο και του σεναρίου για υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ βάσει της αξίας της περιουσίας και όχι βάση της επιφάνειας, όπως συμβαίνει σήμερα.
Στα αγροτεμάχια, όπως αναφέρει η «Καθημερινή», σχεδιάζεται να επιβληθεί συμπληρωματικός φόρος σε «ήπια μορφή», ενώ μελετάται πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για περίπου 1,2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες με χαμηλά εισοδήματα.
Η εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές προγραμματίζεται να ισχύσει για το δεύτερο εξάμηνο του 2017, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές στα αφορολόγητα των γονικών παροχών και των κληρονομιών, ενώ θεωρείται δεδομένο ότι η αλλαγή των αξιών βάσει των οποίων θα υπολογίζονται οι φόροι ακινήτων θα επηρεάσουν και τον τρόπο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ για το 2018.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο πρώτος χρονικά, παράγοντας αβεβαιότητας για την κτηματαγορά είναι η ενεργοποίηση του «φόρου υπεραξίας», ενός φόρου που νομοθετήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά «πάγωσε» για δύο χρόνια λόγω πλήρους αδυναμίας εφαρμογής του. Τον φόρο υπεραξίας τον πληρώνει ο πωλητής για το κέρδος που μπορεί να προκύψει από την αγοραπωλησία του ακινήτου. Επισήμως, το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει πάρει θέση επί του θέματος. Γεγονός είναι ότι ακόμη και σήμερα δεν υπάρχει τεχνική δυνατότητα για επιβολή του μέτρου, οπότε το πιο πιθανό σενάριο είναι να παραταθεί για τουλάχιστον έναν χρόνο η περίοδος «παγώματος».
Η μεγαλύτερη εκκρεμότητα αφορά τον ΕΝΦΙΑ. Κυβερνητικά στελέχη, μεταξύ των οποίων και ο αρμόδιος για τα έσοδα αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, επιμένουν στο ότι εξετάζεται ριζική αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού, ώστε ο φόρος να υπολογίζεται βάσει της αξίας της περιουσίας του καθενός, χωρίς όμως να θιγεί το εισπρακτικό αποτέλεσμα.
Πάντως, το πιο πιθανό είναι ότι το 2017 οι μόνες αλλαγές που θα γίνουν στον ΕΝΦΙΑ θα είναι:
-Η επέκταση του συμπληρωματικού φόρου στα αγροτεμάχια, αλλά με «μειωτικούς συντελεστές» επί της αξίας των αγροτεμαχίων για να αποφευχθούν υπέρογκες επιβαρύνσεις.
-Η πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ όσων εμφανίζουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 9.000 ευρώ και αξία περιουσίας κάτω από 85.000 ευρώ για τον άγαμο ή 150.000 ευρώ για τον παντρεμένο
Σύμφωνα με υπολογισμούς της εταιρείας πιστοποιημένων εκτιμητών GLP Values, μόνο από την επιβολή του ΕΝΦΙΑ οι τιμές των κατοικιών έχουν υποστεί πτώση της τάξεως του 18%.
Το περιουσιολόγιο 
Εν τω μεταξύ σε ισχύ μπαίνει από το 2017 το περιουσιολόγιο στην Ελλάδα δεδομένου ότι έως το τέλος του τρέχοντος έτους η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει την κατάθεση της σχετικής διάταξης στη Βουλή.
Πλέον, στον ηλεκτρονικό «φάκελο» θα μπαίνουν ακίνητα, κεφάλαια εκτός συνόρων και συμμετοχές σε εταιρείες του εξωτερικού.
Στόχος του περιουσιολογίου είναι να προσφέρει μία συγκεντρωμένη εικόνα του πλούτου του κάθε πολίτη, για φορολογικούς λόγους.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, στη λίστα των δηλωθέντων δεν θα περιλαμβάνονται τα χρήματα που βρίσκονται «κάτω από τα στρώματα» και τα έργα τέχνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου