Σελίδες

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2016

ΕΣΠΑ Εγκρίθηκαν 2.444 επενδυτικά σχέδια-ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ 150-170 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ Επανεκκίνηση για το Σύζευξις ΙΙ

ΕΣΠΑ

Εγκρίθηκαν 2.444 επενδυτικά σχέδια


Tην προσωρινή λίστα με τα 2.444 εγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια που εντάσσονται στο πρόγραμμα «Ενίσχυση της Αυτοαπασχόλησης Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Επιχειρηματικότητα, Ανταγωνιστικότητα και Καινοτομία 2014-2020» του ΕΣΠΑ ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Ανάπτυξης, καθώς υπογράφηκε η απόφαση της προσωρινής έγκρισης. Ο συνολικός προϋπολογισμός των εγκεκριμένων επενδυτικών σχεδίων ανέρχεται σε 62,033 εκατ. ευρώ, τα οποία θα ενισχυθούν σε ποσοστό 100%.
Στο αμέσως προσεχές διάστημα οι δικαιούχοι θα κληθούν να καταθέσουν τον φυσικό φάκελο με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ώστε με την κατακύρωση των τελικών αποτελεσμάτων να πραγματοποιηθούν οι εντάξεις και να προχωρήσει η εκταμίευση των πρώτων χρηματοδοτικών ενισχύσεων εντός του 2016.
Ο μεγαλύτερος αριθμός των επενδυτικών σχεδίων εγκρίθηκε για τις περιφέρειες ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας και Δυτικής Ελλάδας.

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ 150-170 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Επανεκκίνηση για το Σύζευξις ΙΙ


Ένα από τα μεγαλύτερα έργα ψηφιακών τεχνολογιών στην Ελλάδα, το οποίο θα έχει σημαντικά οφέλη όσον αφορά τη μείωση των δαπανών του δημοσίου τομέα, δείχνει έτοιμο να επανεκκινηθεί μετά από 1,5 χρόνο που είχε «παγώσει». Ο λόγος για το Σύζευξις ΙΙ, το οποίο έχει ως αντικείμενο να καλύψει πλήρως τις τηλεπικοινωνιακές ανάγκες του ελληνικού Δημοσίου.
Σε χθεσινή ομιλία του στο πλαίσιο του συνεδρίου Greek ICT forum, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Δημήτρης Τσουκαλάς υποστήριξε ότι το συγκεκριμένο έργο είχε «κολλήσει» λόγω της έλλειψης 132 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα χρήματα, το υπουργείο, σύμφωνα με τον κ. Τσουκαλά, έχει ήδη βρει τα 90 εκατ. ευρώ και βρίσκεται σε «καλό δρόμο» για την εξεύρεση και των υπόλοιπων 40 εκατ. ευρώ. Ο κ. Τσουκαλάς σημείωσε επίσης ότι η απόσβεση των παραπάνω χρημάτων μπορεί να γίνει μέσα σε ένα χρόνο, και τόνισε τα πολλαπλασιαστικά πρακτικά και οικονομικά οφέλη για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα που θα έχει η ολοκλήρωση του έργου.
Το Σύζευξις ΙΙ αποτελείται από πέντε υποέργα και ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 616 εκατ. ευρώ, γεγονός που το καθιστά το μεγαλύτερο στον χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η υλοποίηση του εκτιμάται ότι θα έχει ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση περίπου 150-170 εκατ. ευρώ -σε ετήσια βάση- για το Δημόσιο από τη μείωση των τηλεπικοινωνιακών δαπανών του!
Πρόκειται για ένα έργο που είχε ξεκινήσει να σχεδιάζεται από το 2009 και έφθασε αρκετά κοντά στην ανάδειξη των αναδόχων στα τέλη του 2014. Όμως, τα ασφαλιστικά μέτρα που κατατέθηκαν και στη συνέχεια οι πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις είχαν ως αποτέλεσμα το έργο πρακτικά να «παγώσει» παρά τα σημαντικά οφέλη που υπάρχουν για το Δημόσιο. Προσφορές έχουν καταθέσει όλοι οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι της χώρας, όπως και αρκετές από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας της χώρας.
Το Σύζευξις ΙΙ αφορά την κάλυψη των τηλεπικοινωνιακών αναγκών που υπάρχουν σε 33.791 κτίρια του Δημοσίου, τα οποία χωρίζονται σε οκτώ νησίδες, την παροχή υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας σε 55.000 στελέχη φορέων του δημοσίου τομέα, αλλά και υπηρεσίες τηλεδιάσκεψης, ασφάλειας, όπως και τη δημιουργία υποδομών καλωδίωσης και τηλεφωνίας. Σημειωτέον πως το Σύζευξις ΙΙ αποτελεί τη συνέχεια του Σύζευξις Ι που ήδη λειτουργεί και καλύπτει περίπου 4.500 κτίρια.
Δημήτρης Μαλλάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου