Σελίδες

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016

ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΦΕΤΙΝΟ ΑΕΠ Πώς το ΔΝΤ βλέπει ανάπτυξη 2,8% για το 2017

ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΦΕΤΙΝΟ ΑΕΠ

Πώς το ΔΝΤ βλέπει ανάπτυξη 2,8% για το 2017

Οι αριθμοί πρέπει να βγαίνουν, ήταν το μήνυμα που έστειλε ο κ. Μ. Όμπστφελντ, τονίζοντας πως όλοι πρέπει να σκεφτούν ρυθμίσεις που να οδηγούν σε ένα «ρεαλιστικό» δημοσιονομικό σχέδιο για την Ελλάδα, π
Οι αριθμοί πρέπει να βγαίνουν, ήταν το μήνυμα που έστειλε ο κ. Μ. Όμπστφελντ, τονίζοντας πως όλοι πρέπει να σκεφτούν ρυθμίσεις που να οδηγούν σε ένα «ρεαλιστικό» δημοσιονομικό σχέδιο για την Ελλάδα, που θα περιλαμβάνει και «πολιτικά βιώσιμα» πρωτογενή πλεονάσματα.

Της Ελευθερίας Αρλαπάνου
Ανάπτυξη 2,8% το 2017, από 0,1% φέτος, αλλά επιβράδυνση στο 1,8% το 2021 προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, υιοθετώντας πιο αισιόδοξες προβλέψεις σε σχέση με εκείνες στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2017 για ύφεση 0,3% φέτος και ανάπτυξη 2,7% τον επόμενο χρόνο.
Χαμηλώνει όμως τον πήχυ για την ανάπτυξη από το 2017 και μετά και αναμένει ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ στο 1,8% το 2021. Την ίδια ώρα το Ταμείο, που στο παράρτημα της έκθεσης που δημοσιοποίησε χθες δεν παρουσίασε τις εκτιμήσεις του για την πορεία των βασικών δημοσιονομικών μεγεθών οι οποίες και αναμένονται, δια του επικεφαλής οικονομολόγου του κάλεσε χθες τους εμπλεκόμενους να συζητήσουν για το χρέος πέρα από πολιτικές σκοπιμότητες. Οι αριθμοί πρέπει να βγαίνουν, ήταν το μήνυμα που έστειλε ο κ. Μ. Όμπστ-φελντ, τονίζοντας πως όλοι πρέπει να σκεφτούν ρυθμίσεις που να οδηγούν σε ένα «ρεαλιστικό» δημοσιονομικό σχέδιο για την Ελλάδα, που θα περιλαμβάνει και «πολιτικά βιώσιμα» πρωτογενή πλεονάσματα.
Ενόψει της Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον, στις 7 ? 9 Οκτωβρίου, για την οποία αναχωρούν αύριο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης, ο γενικός γραμματέας δημοσιονομικής πολιτικής Φρ. Κουτεντάκης και ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους Στ. Παπαδόπουλος, οι ζυμώσεις εντείνονται στο παρασκήνιο. Στο επίκεντρο παραμένει το ελληνικό χρέος και η στάση που θα κρατήσει το ΔΝΤ, ως προς το εάν θα μείνει ή θα αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα, ανάλογα με τις αποφάσεις των Ευρωπαίων για το χρέος.
Στην έκθεση που δημοσιοποίησε χθες, το ΔΝΤ:
1 Εκτιμάται πως το ελληνικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 0,1% φέτος σε μέσα επίπεδα και θα ακολουθήσει ισχυρή ανάπτυξη 2,8% τον επόμενο χρόνο. Στην ίδια έκθεση προβλέπεται πως το τέταρτο τρίμηνο φέτος θα έχουμε ανάπτυξη του ΑΕΠ 0,7% σε ετήσια βάση, ενώ στο τέταρτο τρίμηνο του 2017 η ανάπτυξη θα είναι 3,7% σε ετήσια βάση. Πάντως στην πρόβλεψή του για το ελληνικό ΑΕΠ το 2021, χαμηλώνει τον πήχυ στο 1,8%. Οι εκτιμήσεις έρχονται λίγες ημέρες μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο του Άρθρου 4.
2 Προβλέψεις για τα πρωτογενή πλεονάσματα αναμένονται, ενώ πρέπει να σημειωθεί πως το Ταμείο τάσσεται δημοσίως υπέρ της υιοθέτησης πιο ρεαλιστικών στόχων για τα πλεονάσματα, καθώς θεωρεί πως η διατήρησή τους στα επίπεδα που θέτουν οι Ευρωπαίοι για πολλά χρόνια μετά το 2018 είναι αδύνατη. Ειδικά ως προς το σκέλος των δημοσιονομικών προβλέψεων, το Ταμείο τονίζει πως οι όποιες προβλέψεις υπόκεινται στην πλήρη εφαρμογή του πακέτου μέτρων που συμφωνήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης από τον ESM.
3 Αναμένει συνέχιση του αποπληθωρισμού φέτος, στα επίπεδα του 0,1%, ενώ προβλέπει πως θα καταγραφεί πληθωρισμός 0,6% σε μέσα επίπεδα το 2017, όπως και η κυβέρνηση με το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Για το 2021, η εκτίμηση είναι ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί σε 1,8%.
4 Η ανεργία αναμένεται στο 21,5% το 2017, έναντι 23,3% φέτος, και 25% το 2015, με το Ταμείο να έχει εκτιμήσει προ ημερών πως η ανεργία θα παραμείνει σε διψήφια ποσοστά έως τα μέσα του αιώνα.
Αναθεώρηση «βλέπει» η Citi
Πιθανή θεωρεί η Citi, μία αναθεώρηση των δημοσιονομικών στόχων τα επόμενα τρίμηνα, εκτιμώντας πως η πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,7% που ενσωματώνεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, αντιβαίνει στο νέο γύρο λιτότητας που αναμένεται να πλήξει την εγχώρια ζήτηση. Ο οίκος υποστηρίζει πως παραμένει αρκετά δύσκολο για την κυβέρνηση να αυξήσει το πλεόνασμα κατά 1,2 ποσοστιαίες μονάδες σε ένα χρόνο, για να επιτύχει τον στόχο του 1,8% του ΑΕΠ και προβλέπουν ως πιθανή αναθεώρηση των δημοσιονομικών στόχων. Επισημαίνουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να χάνει έδαφος έναντι της ΝΔ και εκτιμά πως είναι πιθανός ανασχηματισμός μετά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, και δεν θεωρεί πιθανό το σενάριο πρόωρων εκλογών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου