Σελίδες

Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016

ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΓΙΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ Ποιοι εργαζόμενοι θα παίρνουν κατώτατο μισθό 527 ευρώ

ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΓΙΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ

Ποιοι εργαζόμενοι θα παίρνουν κατώτατο μισθό 527 ευρώ

Ποιοι εργαζόμενοι θα παίρνουν κατώτατο μισθό 527 ευρώ

Η αντικατάσταση του νομοθετημένου μισθού των 510,95 ευρώ που ισχύει σήμερα για όλους τους νέους ηλικίας έως 25 ετών από έναν υποκατώτατο μισθό, για την «απόκτηση επαγγελματική εμπειρίας» ανεξαρτήτως ηλικίας, ύψους 527,40 ευρώ (το 90% του κατώτατου των 586,08 ευρώ) τον πρώτο χρόνο και 556,78 ευρώ (το 95% του κατώτατου) τον δεύτερο, θα τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με τους Θεσμούς μετά τις 17 Οκτωβρίου.
Αυτή την πρόταση υποστηρίζει η πλειοψηφία (5 στους 8) της Επιτροπής των ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων για τις αλλαγές στα εργασιακά, έναντι 3 μελών που επιμένουν να διατηρηθεί το σημερινό καθεστώς αν και αυτό «ελέγχεται» ήδη σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ότι συνιστά δυσμενή ηλικιακή διάκριση (στις 20 Οκτωβρίου το θέμα θα συζητηθεί, κατόπιν προσφυγής της ΓΣΕΕ και παρουσία του υπουργού Γ. Κατρούγκαλου στην Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων της Ε.Ε). Στο τελικό πόρισμα της Επιτροπής, υπογραμμίζεται ότι ο χαμηλότερος μισθός (στο 90% του νομοθετημένου κατώτατου, αντί 85% που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο για τον πρώτο χρόνο και στο 95% τον δεύτερο) δεν πρέπει να συνδέεται με την ηλικία γιατί οι περισσότεροι νέοι σπουδάζουν περισσότερα χρόνια ενώ θα διευκολύνει τη μετάβασή τους από την εκπαίδευση στην εργασία.
Αποσυνδέει, ωστόσο, τον μειωμένο αυτό κατώτατο μισθό από τον (χαμηλότερο) μισθό της μαθητείας που ισχύει για εκπαιδευόμενους στις επιχειρήσεις σπουδαστές.
Στελέχη της ΓΣΕΕ και εργατολόγοι επισημαίνουν ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει σαφές κανονιστικό πλαίσιο για τη σύμβαση απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, πολλές φορές συμβάσεις μαθητείας υποκρύπτουν την παροχή εξαρτημένης εργασίας ενώ μπορεί να συμφωνηθεί ότι ο εργοδότης θα καταβάλλει στον μαθητευόμενο μισθό κατώτερο από τον μισθό του καταρτισμένου μισθωτού για την ωφέλεια που αντλεί από την εργασία του τελευταίου ή ακόμη και να μην λάβει καθόλου μισθό.
Επιπλέον, μετά το 2012 και τη νομοθέτηση του χαμηλότερου μισθού για τους νέους ηλικίας έως 25 ετών, πολλές προσλήψεις έγιναν με καθεστώς μερικής απασχόλησης, δηλαδή με ακόμη χαμηλότερες αποδοχές για τη συμπίεση του κόστους εργασίας.
Στο 1 εκατ. οι απλήρωτοι
Παράλληλα με τη διαπραγμάτευση για την επαναρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων , των συμβάσεων και των κατώτατων ορίων των μισθών, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αναθέτει μελέτη για την καταγραφή και την αντιμετώπιση του φαινομένου των «εγκλωβισμένων» και των απλήρωτων μισθωτών του ιδιωτικού τομέα που υπολογίζεται ότι ξεπερνούν το 1 εκατ. Ανακοίνωσε συνοπτικό μειοδοτικό διαγωνισμό για την επιλογή αναδόχου ο οποίος θα εξετάσει τις επιπτώσεις από τις πτωχεύσεις επιχειρήσεων, τις επισχέσεις εργασίας, την απλήρωτη για 1 ? 6 μήνες εργασία κ.ά. Η μελέτη θα προτείνει και πλαίσιο πολιτικής τόσο για την αποτροπή της δημιουργίας τέτοιων καταστάσεων όσο και για δράσεις που θα βοηθήσουν τον απεγκλωβισμό των εργαζομένων, σύμφωνα με την προκήρυξη.
ΟΙ ΚΑΤΩΤΑΤΟΙ ΜΙΣΘΟΙ
586,08 ευρώ ο νομοθετημένος μισθός άγαμου υπαλλήλου με 0 - 3 χρόνια εργασίας
510,95 ευρώ ο νομοθετημένος μισθός άγαμου υπαλλήλου ηλικίας μέχρι 25 ετών με 0 - 3 χρόνια εργασίας
527,40 ευρώ τον πρώτο χρόνο και 556,78 ευρώ τον δεύτερο χρόνο για την απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας, ανεξαρτήτως ηλικίας (πρόταση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τις αλλαγές στα εργασιακά)

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Συνεταιρισμοί εργαζομένων με κεφάλαιο 300 ευρώ

Συνεταιρισμοί εργαζομένων με κεφάλαιο 300 ευρώ

«Πράσινο φως» για τη δημιουργία συνεταιρισμών εργαζομένων με ελάχιστο αρχικό κεφάλαιο 300 ευρώ (τουλάχιστον τρία φυσικά μέλη με αξία συνεταιριστικής μερίδας όχι κάτω από 100 ευρώ για τον καθένα) ανάβει νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την ανάπτυξη Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας. Το άρθρο 23 του νομοσχεδίου που έχει κατατεθεί για να συζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή, προβλέπει την εγγραφή του συνεταιρισμού των εργαζομένων στο ΓΕΜΗ, οπότε αποκτά νομική προσωπικότητα και εμπορική ιδιότητα, και τη σύμπραξη υποχρεωτικά τουλάχιστον τριών εργαζομένων. Μέλος του συνεταιρισμού μπορεί να είναι φυσικό πρόσωπο που βιοπορίζεται μέσω της εργασίας που προσφέρει στον συνεταιρισμό, ο οποίος διοικείται από τον πρόεδρο και τουλάχιστον δύο μέλη.
Τα κέρδη, κάθε χρόνο, θα διατίθενται κατά 5% για τον σχηματισμό αποθεματικού, το 35% 35% θα μοιράζεται στους εργαζόμενους, εκτός αν τα 2/3 της Γενικής Συνέλευσης αποφασίσουν να το κρατήσουν για επανεπένδυση στην επιχείρηση ή δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ενώ το 10%-30% θα αποδίδεται για δράσεις κοινωνικής ωφέλειας. Το υπόλοιπο θα επενδύεται υποχρεωτικά για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την επέκταση των δραστηριοτήτων της επιχείρησης. Πόροι των συνεταιρισμών των εργαζομένων εκτός από το κεφάλαιο μπορούν να είναι δωρεές τρίτων, επιχορηγήσεις από το ΠΔΕ, εθνικούς ή διεθνείς οργανισμούς ή τους ΟΤΑ, έσοδα από προγράμματα, παραχωρήσεις κ.ά. Εργαζόμενοι στους συνεταιρισμούς που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες και λαμβάνουν επιδόματα ή συντάξεις θα μπορούν να συνεχίζουν να τις εισπράττουν ταυτόχρονα με την αμοιβή τους από το συνεταιρισμό.

ΕΤΕΑΕΠ

Σε ένα Ταμείο τα επικουρικά και τα εφάπαξ

Σε ένα Ταμείο τα επικουρικά και τα εφάπαξ

Εντολή για την απογραφή όλων των περιουσιακών στοιχείων και των υποχρεώσεων των εννέα ταμείων και κλάδων που εντάσσονται στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ), όπως μετονομάζεται το ΕΤΕΑ με το νόμο Κατρούγκαλου, δίνει ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τ. Πετρόπουλος.
Με εγκύκλιο που εξέδωσε καλεί τις διοικήσεις του ΕΤΕΑ, του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, του ΤΑΠΙΤ, των κλάδων πρόνοιας του ΕΤΑΠ - ΜΜΕ, του ΤΑΥΤΕΚΩ (τράπεζες - κοινή ωφέλεια) και του ΕΤΑΑ (επιστήμονες), τα Ταμεία πρόνοιας αξιωματικών εμπορικού ναυτικού και κατωτέρων πληρωμάτων, καθώς και του ειδικού λογαριασμού πρόνοιας του προσωπικού του ΙΚΑ να ακολουθήσουν την ίδια διαδικασία απογραφής, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη ενόψει της συγχώνευσης (από την 1/1/2017) των ταμείων κύριας ασφάλισης στον ΕΦΚΑ.

ΡΓΑΣΙΑΚΑ

Κατρούγκαλος: Παράνομη η ρύθμιση για τον υποκατώτατο μισθό - Εθνική θέση η αναστροφή της εργασιακής απορρύθμισης

Κατρούγκαλος: Παράνομη η ρύθμιση για τον υποκατώτατο μισθό - Εθνική θέση η αναστροφή της εργασιακής απορρύθμισης

Με εθνική θέση την κοινή δήλωση των κοινωνικών εταίρων για αναστροφή της εργασιακής απορρύθμισης των τελευταίων χρόνων προσέρχεται αύριο, στο συμβούλιο υπουργών της ΕΕ, ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος.
Όπως ενημέρωσε την αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή- στην οποία συζητείται το νομοσχέδιο για την κοινωνική οικονομία- για πρώτη φορά οι εργασιακές αλλαγές θα συζητηθούν στο επίπεδο των αρμόδιων υπουργών Εργασίας και όχι, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα, στο Eurogroup.
«Εκεί, η θέση μας είναι καθαρή: Μιλάμε για αναστροφή της εργασιακής απορρύθμισης των τελευταίων χρόνων με εθνική θέση την κοινή δήλωση των κοινωνικών εταίρων», είπε χαρακτηριστικά και κάλεσε τα κόμματα, ιδιαίτερα τη ΝΔ, να τοποθετηθεί αν θεωρεί εθνική θέση την αναστροφή της απορρύθμισης, όπως περιγράφεται στη θέση των κοινωνικών εταίρων, «ή αν θέση της είναι αυτή που περιγράφηκε από τον κ. Μητσοτάκη, κατά την οποία θα πρέπει να δώσουμε στους δανειστές μας περαιτέρω διαρθρωτικές αλλαγές (είναι ο ευφημισμός του ΔΝΤ για την απορρύθμιση) σε αντάλλαγμα καλύτερων δημοσιονομικών ρυθμίσεων».
«Για μας δεν υπάρχει δίλημμα. Η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει στην κοινωνική Ευρώπη κι αυτό θα γίνει με την επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων» ανέφερε ο υπουργός. Χαρακτήρισε, δε, «νέφος παραπληροφόρησης» τον «θόρυβο που καλλιεργείται» ότι «τάχα στο πλαίσιο αυτής της μεταρρύθμισης θα μειωθεί ακόμη ο κατώτατος μισθός ή θα εισαχθούν δυσμενείς ρυθμίσεις για τους εργαζόμενους». «Αυτό ανήκει στην φαντασία- προφανώς με υποβολιμαίο τρόπο- συντακτών της. Ο μισθός πρέπει να επιστρέψει στα χέρια των κοινωνικών εταίρων», σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος.
Όπως πρόσθεσε, ειδικά επί του υποκατώτατου μισθού των νέων, ή οποιουδήποτε άλλου υποκατώτατου μισθού, δεν τίθεται θέμα επιλογής με βάση τις κοινές πρακτικές, παρά τίθεται θέμα νομιμότητας, καθώς υπάρχει ήδη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων που θεωρεί τη σχετική μνημονιακή ρύθμιση αντίθετη στον ευρωπαϊκό κοινωνικό χάρτη.
«Δεν είναι από τα θέματα που θα συζητήσουμε, θεωρούμε δεδομένο ότι αυτή η ρύθμιση είναι παράνομη και δεν μπορεί να εφαρμοστεί», ξεκαθάρισε.
Στην αναφορά του κ. Κατρούγκαλου αντέδρασε η εισηγήτρια της ΝΔ, Σοφία Βούλτεψη, η οποία, αφού τόνισε ότι είναι ξεκάθαρη η θέση της ΝΔ για το θέμα, καταλόγισε στον υπουργό πρόθεση να δυναμιτίσει το κλίμα στην Επιτροπή, η οποία συζητά ένα νομοσχέδιο για την κοινωνική οικονομία, ιδίως, δε, όταν ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε στις χθεσινές αναφορές του κ. Μητσοτάκη προς το πρόσωπό του.
Απάντηση στον Κυρ. Μητσοτάκη
Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στην Επιτροπή, ο κ. Κατρούγκαλος σχολίασε τον χαρακτηρισμό «ο κύριος 12%» που του απέδωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή, ως «αθλιότητα», αφού- όπως είπε- πολλές φορές έχει θέσει υπόψη του κ. Μητσοτάκη το γεγονός ότι υπάρχει «απόσυρση της σχετικής συκοφαντίας από αυτούς που την κατασκεύασαν». «Ο κ. Μητσοτάκης αποδείχθηκε κατώτερος του θεσμικού του ρόλου, αφού επανέλαβε μία αστήριχτη κατηγορία» επεσήμανε ο υπουργός Εργασίας και κατέθεσε στα πρακτικά το δημοσίευμα, με το οποίο η εφημερίδα ανασκευάζει, γράφοντας ότι οι σχετικές κατηγορίες προς τον κ. Κατρούγκαλο ήταν αναληθείς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου