Σελίδες

Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΜΕΡΚΕΛ ΚΑΙ ΟΛΑΝΤ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ Ο ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ «Διαβατήριο» για το χρέος το κλείσιμο της αξιολόγησης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΜΕΡΚΕΛ ΚΑΙ ΟΛΑΝΤ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ Ο ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ

«Διαβατήριο» για το χρέος το κλείσιμο της αξιολόγησης

«Διαβατήριο» για το χρέος το κλείσιμο της αξιολόγησης

Της Ελευθερίας Αρλαπάνου
Με πρωτεύοντα στόχο μια συμφωνία για το χρέος, η κυβέρνηση εισέρχεται στις διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση. Την ίδια ώρα στο παρασκήνιο οι διαβουλεύσεις μεταξύ των πιστωτών είναι πυρετώδεις, με καθοριστικές και τις πρωτοβουλίες της ΕΚΤ, ώστε να γεφυρωθεί το χάσμα Βερολίνου - ΔΝΤ για το χρέος.
Εν αναμονή των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα, εκτός απροόπτου, προς τα τέλη της εβδομάδας, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει διπλό στοίχημα: Να κλείσει, το ταχύτερο δυνατό η δεύτερη αξιολόγηση, αφού εκεί κρύβεται το «κλειδί» για να μπει στην τελική ευθεία, με πιθανό ορόσημο ακόμη και το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου η πολιτική διαπραγμάτευση για το χρέος.
Μία αποδεκτή συμφωνία για το χρέος είναι ο πρωτεύοντας στόχος για την κυβέρνηση, που στοχεύει και στο να ανοίξει η πόρτα της ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ μετά, και το θέμα αναμένεται να θέσει, σύμφωνα με πληροφορίες, την Πέμπτη, ο ίδιος οπρωθυπουργός στην Αγκ. Μέρκελ και τον Φρ. Ολάντ σε συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής. Σταθερά αμετακίνητος παραμένει ο Β. Σόιμπλε, και επιμένει πως συζήτηση για το χρέος δεν μπορεί να γίνει, πριν από το 2018, επιχειρεί να υποβαθμίσει τις διαφωνίες με το ΔΝΤ και υπενθυμίζει πως με τη συμφωνία για τον κόφτη ακόμη και εάν επαληθευθεί η απαισιοδοξία του Ταμείου, θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα.
Πυρετός διαβουλεύσεων 
Το παν είναι να κλείσει γρήγορα η δεύτερη αξιολόγηση, αυτό είναι το «κλειδί», εκτιμούσε χθες υψηλόβαθμος τραπεζικός παράγοντας, μετά από χθεσινή σύσκεψη στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος και ο διοικητής της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρας. Η ίδια πηγή έκανε λόγο για πυρετό διαβουλεύσεων στο ευρωπαϊκό στρατόπεδο, με πρωτοβουλία κυρίως της ΕΚΤ, ώστε να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση στο θέμα του χρέους. Πρακτικά δηλαδή να βρεθεί ένα πακέτο μέτρων, που θα αποτρέψει μία ρήξη με το ΔΝΤ και θα βοηθήσει το Βερολίνο να χειριστεί πολιτικά το θέμα, για το πλαίσιο εμπλοκής του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. «Όλοι μιλάνε με όλους, υπάρχουν πολλοί παίκτες που ενδιαφέροντα να βρεθεί λύση και αυτό μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών μετά τη χθεσινή σύσκεψη, σημειώνοντας πως ενημερώθηκε ο κεντρικός τραπεζίτης και για την αξιολόγηση.
Μία πρώτη, σαφής ένδειξη, για τη δυναμική των διαπραγματεύσεων αναμένεται άμεσα. Οι συζητήσεις με τους επικεφαλής αναμένεται να ξεκινήσουν προς τα τέλη της εβδομάδας, όπου θα ανοίξει ο φάκελος με τα καυτά θέματα, μεταξύ αυτών τα εργασιακά, τα κόκκινα δάνεια αλλά και τα δημοσιονομικά, αφού εκκρεμεί, μεταξύ άλλων, και η σύνταξη του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου. Ένα πρώτο χρονικό ορόσημο για την κυβέρνηση είναι το Eurogroup στις 7 Νοεμβρίου.
«Παρεξήγηση» 
Πάντως ο Β. Σόιμπλε, χαρακτήρισε «παρεξήγηση» την άποψη ότι είναι αβέβαιη η συμμετοχή του ΔΝΤ επειδή δεν είναι βιώσιμο το χρέος. Έκανε λόγο για πρόοδο στην Ελλάδα, αλλά εκτίμησε πως η πρόωρη συζήτηση για το χρέος είναι τροχοπέδη για τις μεταρρυθμίσεις, καθώς πρόβλημα για την Ελλάδα δεν είναι το χρέος, αλλά η αδυναμία της διοίκησης και η έλλειψη ανταγωνιστικότητας.
Όπως δήλωσε δεν είναι η γερμανική κυβέρνηση σε σύγκρουση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο: Tο Ταμείο αμφιβάλλει πως η Ελλάδα θα εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της και πως αυτές επαρκούν για να επιστρέψει η χώρα σε ανάπτυξη. Όμως, υπενθύμισε, τη συμφωνία της άνοιξης για τον κόφτη και τη δέσμευση της Αθήνας να ληφθούν πρόσθετα μέτρα, εάν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποδειχθεί ότι έχει δίκιο ως προς την απαισιοδοξία του.
Π. Μοσκοβισί
Νέο μήνυμα για την αναγκαιότητα συμφωνίας για το ελληνικό χρέος ήλθε χθες από την Κομισιόν. Ο αρμόδιος Ευρωπαίος επίτροπος Π. Μοσκοβισί, χαρακτήρισε την υλοποίηση των μέτρων για το χρέος απαραίτητη προϋπόθεση για να ανακτήσει η ελληνική οικονομία εμπιστοσύνη, σταθερότητα και πρόσβαση στις αγορές, ενώ δεσμεύθηκε προσωπικά να στηρίξει την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό, «που έχει υποφέρει τόσο πολύ εξαιτίας της κρίσης».
Citigroup
Παρά την πρόοδο οι καθυστερήσεις καταδεικνύουν υψηλό ρίσκο εφαρμογής του προγράμματος προσαρμογής, εκτιμά η Citigroup. Θεωρεί αρκετά απίθανη την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές το 2017, αλλά και απίθανη μία πλήρη αποτυχία στις διαπραγματεύσεις.
Γ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ
Κρίσιμη η ελάφρυνση
Η ελάφρυνση χρέους είναι εξαιρετικής σημασίας, όχι μόνο μακροπρόθεσμα αλλά και βραχυπρόθεσμα, καθώς εάν το χρέος δεν κριθεί βιώσιμο, η προβλεπόμενη, από το πρόγραμμα έξοδος στις αγορές, το 2018, δεν είναι εφικτή. Αυτό εκτίμησε χθες ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Στουρνάρας, δηλώνοντας παράλληλα πως «πρέπει συνεπώς οι συνομιλίες να ξεκινήσουν τώρα και να ολοκληρωθούν όσο το δυνατόν συντομότερα. Άλλωστε η συζήτηση για το χρέος συνιστά δέσμευση των εταίρων από το 2012, που επαναλήφθηκε τον περασμένο Μάιο, αλλά δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί». Η ΤτΕ αναμένει μικρή ύφεση, 0,3%, φέτος και ανάπτυξη 2,5% και 3% το 2017 και το 2018 αντίστοιχα. Αυτό όμως φέρει ως προϋπόθεση πως θα υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις και οι ιδιωτικοποιήσεις, θα εκταμιευθούν εγκαίρως οι δόσεις από την Ευρωζώνη για να ενισχυθεί η ρευστότητα και πως θα παραμείνει διευκολυντική η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ. Όμως, τόνισε, οι κίνδυνοι για την πορεία της οικονομίας παραμένουν, καθώς τυχόν καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και ιδιαίτερα στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων θα εξασθενήσει τις προοπτικές εξόδου από την κρίση. Αν όμως η δεύτερη αξιολόγηση ολοκληρωθεί χωρίς καθυστερήσεις, οι θετικές επιπτώσεις θα γίνουν γρήγορα αισθητές, εκτίμησε ο διοικητής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου