Σελίδες

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

«ΜΑΥΡΟ» ΧΡΗΜΑ ΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ «Πεντάστερη» φοροδιαφυγή - μαμούθ αποκάλυψαν οι «Ράμπο»

«ΜΑΥΡΟ» ΧΡΗΜΑ ΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

«Πεντάστερη» φοροδιαφυγή - μαμούθ αποκάλυψαν οι «Ράμπο»

«Πεντάστερη» φοροδιαφυγή - μαμούθ αποκάλυψαν οι «Ράμπο»

Φοροδιαφυγή – μαμούθ σε πεντάστερα ξενοδοχεία, κι όχι μόνο, διαπίστωσαν οι Ράμπο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Μια ομάδα εξ αυτών, χρησιμοποιώντας μια νέα, ειδική μεθοδολογία, άρχισε να ερευνά τις κρατήσεις και τις τιμές μέσω ίντερνετ. Ανέλυσε τα στοιχεία σε ένα δείγμα ξενοδοχείων που υπήρχαν π.χ. στην Trivago ή στο booking και στη συνέχεια ξεκίνησε τους ελέγχους.
Οι ελεγκτές άρχισαν να παίρνουν τηλέφωνο στα ξενοδοχεία προσποιούμενοι τους πελάτες και έπαιρναν τιμές, τις συνέκριναν με τα στοιχεία από το ίντερνετ και κατέληξαν σε εντυπωσιακά συμπεράσματα. Ρωτούσαν εάν υπάρχουν ελεύθερα δωμάτια, καθώς και για να βγάλουν έναν μέσο όρο στις τιμές διανυκτέρευσης.
Κυρίως ότι επικρατεί το απόλυτο χάος, κυκλοφορεί μεγάλης έκτασης «μαύρο» χρήμα και αποκλίσεις που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν τα 3 εκατ. ευρώ σε σχέση με όσα είχαν δηλώσει οι ξενοδόχοι.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, στο στόχαστρο των ελεγκτών της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων είχαν μπει 1.545 ξενοδοχεία, τα οποία ερευνώνται ως προς τη δηλούμενη πληρότητα και τις τιμές διανυκτέρευσης.
Αμέσως μετά τα πρώτα στοιχεία που θα καταθέσουν θα προχωρήσουν σε πρόχειρους υπολογισμούς ως προς τον οφειλόμενο ΦΠΑ. Στην περίπτωση που υπάρχει σημαντική απόκλιση μεταξύ των υπολογισμών του υπουργείου Οικονομικών και του δηλούμενου ΦΠΑ από την επιχείρηση, θα διενεργείται επιτόπιος έλεγχος στο ξενοδοχείο και θα ελέγχονται τα βιβλία.
Σύμφωνα με στελέχη της ΓΓΔΕ, η φορολογική αρχή μέσα στο καλοκαίρι αναλυτική κατάσταση όλων των ξενοδοχείων που λειτουργούν στην Ελλάδα, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν αυτά πληρώνουν τους αναλογούντες φόρους. Συγκεκριμένα, εάν πληρώνεται ο ΦΠΑ καθώς και εάν τα δηλούμενα κέρδη συσχετίζονται με τις κρατήσεις και τον αριθμό των διανυκτερεύσεων.
Το υπουργείο Τουρισμού ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα των φορολογικών αρχών, αποστέλλοντας λίστα με 10.114 ξενοδοχεία. Από τα ξενοδοχεία αυτά επιλέχθηκαν μέσω του συστήματος ανάλυσης κινδύνου (Risk Analysis) 1.545, σε ορισμένα από τα οποία έχει ήδη ξεκινήσει ο έλεγχος. Στα κριτήρια ανάλυσης κινδύνου που έθεσαν τα στελέχη της ΓΓΔΕ περιλαμβάνονται:
• Η περιοχή, δηλαδή επιλέχθηκαν δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί.
• Η κατηγορία που εντάσσεται το ξενοδοχείο.
• Ο αριθμός των δωματίων.
• Η διαθεσιμότητα του προσωπικού διεύθυνσης (άντληση πληροφοριών από τους υπαλλήλους).
Οι έλεγχοι έγιναν σε τρεις φάσεις. Η πρώτη φάση ξεκινάει από τις 16 Ιουλίου, η δεύτερη από 1η Αυγούστου μέχρι και 15 Αυγούστου και η τελευταία από 16 Αυγούστου μέχρι 31 Αυγούστου.
Οι έλεγχοι με βάση τη μεθοδολογία της ανάλυσης κινδύνου θα επεκταθούν και σε άλλους κλάδους της οικονομίας, όπως για παράδειγμα, τον κατασκευαστικό, τα νοσοκομεία, τις ασφαλιστικές εταιρείες, τα συνεργεία αυτοκινήτων κ.λπ. Σε όλες τις περιπτώσεις θα λαμβάνονται υπόψη τα οικονομικά δεδομένα κάθε κλάδου από μελέτες που έχουν γίνει τόσο από το υπουργείο Οικονομικών όσο και ιδιωτικές εταιρείες.
Σημειώνεται ότι μέχρι το τέλος του έτους εφορίες, ΚΕΦΟΜΕΠ και ΚΕΜΕΕΠ θα πρέπει να εισπράξουν έσοδα ύψους 31,892 δισ. ευρώ και να επιστρέψουν φόρους 3,268 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου