Σελίδες

Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016

ΤΟ ΜΠΑΛΑΚΙ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ Σκληρό μήνυμα Τόμσεν: Εχουμε κανόνες, δεν τους αλλάζουμε για την Ελλάδα

ΤΟ ΜΠΑΛΑΚΙ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Σκληρό μήνυμα Τόμσεν: Εχουμε κανόνες, δεν τους αλλάζουμε για την Ελλάδα

Σκληρό μήνυμα Τόμσεν: Εχουμε κανόνες, δεν τους αλλάζουμε για την Ελλάδα

«Το ΔΝΤ έχει κανόνες. Δεν θα αλλάξουμε τους κανόνες του για την Ελλάδα. Η Γερμανία θα αποφασίσει αν θέλει την επιστροφή μας στο πρόγραμμα ή όχι.» Η δήλωση φέρεται να ανήκει στον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πόουλ Τόμσεν, ο οποίος ξεκαθάρισε σε συνομιλητές του στην Ουάσινγκτον τις προθέσεις του επιτελείου της Κριστίν Λαγκάρντ, λίγες ημέρες πριν την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Real News, η αίσθηση που αποκόμισαν οι συνομιλητές του Τόμσεν την περασμένη βδομάδα σε συζητήσεις μαζί του είναι ότι στο Ταμείο παραμένουν αποστασιοποιημένοι με τις εξελίξεις στο ελληνικό πρόγραμμα και δίνουν ελάχιστες πιθανότητες το ΔΝΤ να επιστρέψει στην χρηματοδότηση – παρά την επιμονή Γερμανίας, Ολλανδίας- κάτι που βάσει της συμφωνίας θα πρέπει να αποφασιστεί μέχρι το τέλος του 2016.
Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ, δύο επιλογές υπάρχουν στον ορίζοντα: Ή θα πρέπει να γίνει ελάφρυνση του χρέους ώστε να μπορεί να επιστρέψει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ή η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα πρέπει να πείσει το γερμανικό κοινοβούλιο ότι η παρουσία του δεν είναι απαραίτητη.
Όταν η ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας ψήφισε για το τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, η συμμετοχή του ΔΝΤ ήταν προϋπόθεση. Ακόμα, όμως, δεν είναι διασφαλισμένη και τις προηγούμενες ημέρες βουλευτές των κομμάτων CDU και CSU εξέφρασαν την οργή τους, καθώς θεωρούν ότι εξαπατήθηκαν.
Πόουλ Τόμσεν και Ντέλια Βελκουλέσκου ενημέρωσαν πρόσφατα τα ανώτατα κλιμάκια του ΔΝΤ – μετά και την “ακτινογραφία” της ελληνικής οικονομίας που έκαναν πρόσφατα οι τεχνοκράτες του Ταμείου στα πλαίσια του άρθρου 4- για τις χαμηλές προσδοκίες τους σε ό,τι αφορά την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Και οι δύο σε συνομιλητές τους ανέφεραν ότι δεν συμμερίζονται τα “ρόδινα” σενάρια της Κομισιόν και την υπεραισιοδοξία των Ευρωπαίων εταίρων, όσον αφορά τους ρυθμούς ανάπτυξης και τα πλεονάσματα που μπορεί να πετύχει η Ελλάδα. Το ΔΝΤ έχει κάνει σαφές ότι το πρόγραμμα πρέπει να στηρίζεται σε δύο σκέλη: μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση χρέους θα χρειαστεί για να επιτευχθεί η βιωσιμότητα. Αν δεν γίνουν αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις και δεν τεθούν ρεαλιστικοί στόχοι, δεν θα μπορέσουν να καταστήσουν το ελληνικό χρέος βιώσιμο χωρίς την ελάφρυνσή του.

ΣΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΙΣΧΥΡΩΝ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Στην τελική ευθεία για το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων

Στην τελική ευθεία για το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων

Της Ελευθερίας Αρλαπάνου
Σε περιβάλλον ισχυρών αβεβαιοτήτων, η κυβέρνηση σπεύδει να κλείσει τις εκκρεμότητες με τους πιστωτές και να προλάβει να αποσπάσει τις μέγιστες δυνατές παραχωρήσεις. Πρώτο σταθμός είναι η 10η Οκτωβρίου αφού, τότε, υπάρχει προσδοκία πως θα αποφασιστεί εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ, εφόσον κλείσουν οι τελευταίες εκκρεμότητες ανοίγοντας τον δρόμο για την έναρξη της δεύτερης αξιολόγησης στις 17 - 18 Οκτωβρίου, που πρέπει να λήξει για να ξεκινήσει η πολιτική συζήτηση με τους πιστωτές για το χρέος. Μεγάλο ζητούμενο είναι να ανακοινωθεί, μετά τη λήξη της δεύτερης αξιολόγησης, το πακέτο των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, που σε τεχνικό επίπεδο, είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, πολύ κοντά στο να «κλειδώσει» και να παραπεμφθεί μετά σε πολιτικό επίπεδο για να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.
Ανώτερος αξιωματούχος στην Ευρωζώνη, εμφανιζόταν χθες αισιόδοξος για εκπλήρωση και των δύο τελευταίων προαπαιτούμενων, μέχρι την Τετάρτη, ώστε στις 10 Οκτωβρίου, σε EuroWorkingGroup πριν από το προγραμματισμένο Eurogroup, να δρομολογηθεί η εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ. Εκτιμούσε πως σε πολιτικό επίπεδο η συζήτηση για το χρέος θα ξεκινήσει αφού ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση, παρά το ότι σε τεχνικό επίπεδο είναι σε εξέλιξη. Εάν όλα πάνε όπως έχουν δρομολογηθεί και κλείσει η πρώτη αξιολόγηση, τότε, μετά το Εurogroup, πιθανόν στις 17 ? 18 Οκτωβρίου μετά δηλαδή και το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, θα ξεκινήσει η δεύτερη αξιολόγηση. Όσον αφορά στο χρέος, το πρώτο, από τα τρία επίπεδα, της λύσης, βρίσκεται, τεχνικά, σε φάση οριστικοποίησης. «Είμαστε πολύ κοντά στο να κλειδώσουμε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα», εκτιμούσε κορυφαίος αξιωματούχος, λίγο πριν από τη συνεδρίαση του EWG την Πέμπτη. Οι τεχνοκράτες έχουν επεξεργαστεί «μενού» βραχυπρόθεσμων μέτρων με στόχο, μεταξύ άλλων, να περιοριστεί το εύρος της διακύμανσης των επιτοκίων με τα οποία θα χρηματοδοτείται η χώρα μελλοντικά, πιθανόν σε μια ζώνη πέριξ του 1,5% για μέρος του χρέους των 300 δισ. ευρώ.
Στην τελική ευθεία για το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων
Το καλό σενάριο
Στο καλό σενάριο, θα μπορούσε να προκύψει, εφόσον ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση, «παράθυρο ευκαιρίας» για την ελληνική οικονομία και να αξιοποιηθεί το 2017 ως έτος σταθεροποίησης πριν λήξει μέσα στο 2018 το τρέχον μνημόνιο. Το σενάριο αυτό είναι ευκταίο αλλά παραμένει αβέβαιο, με τους πιστωτές να μην επιθυμούν μεν νέο μέτωπο και στην Ελλάδα, αλλά να μην μπορούν να κάνουν και μεγάλες παραχωρήσεις. Ιδιαίτερης σημασίας αναμένεται η Σύνοδος του ΔΝΤ, την ερχόμενη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον, και οι συζητήσεις εκεί για το ελληνικό ζήτημα.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ
Αισιοδοξία Γ. Στουρνάρα για κλείσιμο της αξιολόγησης

Αισιόδοξος ότι η αξιολόγηση θα κλείσει «το συντομότερο δυνατό», σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις που έλαβε από τον πρωθυπουργό, εμφανίσθηκε χθες, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Στουρνάρας. Η επίσκεψή του προκάλεσε αίσθηση, καθώς συνέπεσε χρονικά κοντά στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, αλλά όπως διευκρινίστηκε λίγο αργότερα, πάντως, δεν υπήρξε κάποιος συναγερμός, αφού είχε οριστεί η συνάντηση, αλλά εξαιτίας του ΚΥΣΕΑ ο κ. Στουρνάρας εκλήθη να πάει λίγο αργότερα. Ερωτηθείς σχετικά ο διοικητής τόνισε πως εκλήθη από τον πρωθυπουργό, και μετά τη συμφωνία που έκαναν σε πρόσφατη συνάντησή τους «να τα λένε».

ΜΕΤΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ BLOOMBERG

ΔΝΤ: «Προαπαιτούμενο» η ελάφρυνση του χρέους για συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα

ΔΝΤ: «Προαπαιτούμενο» η ελάφρυνση του χρέους για συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα

Για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν ομιλεί κανείς πλην της Γενικής Διευθύντριας και των στελεχών του, τονίστηκε χθες μετά την κυκλοφορία πληροφοριών ότι το Ταμείο δεν θα λάβει μέρος στο Ελληνικό Πρόγραμμα πριν από τη διεξαγωγή των γερμανικών εκλογών.
Ελληνικές ιστοσελίδες δημοσίευσαν δήλωση Ευρωπαίου αξιωματούχου, ο οποίος σύμφωνα με το Πρακτορείο Bloomberg, τόνισε ότι το ΔΝΤ «μπορεί να μην συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα πριν τις γερμανικές εκλογές».
Ως γνωστόν η εκλογική αναμέτρηση στη Γερμανία θα διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο του 2017. Ο ίδιος αξιωματούχος, φέρεται να  χαρακτήρισε ως «απίθανο» το ενδεχόμενο να συμμετάσχει φέτος το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα.
Εκπρόσωπος του ΔΝΤ αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα και τη δήλωση του Ευρωπαίου αξιωματούχου.
Πηγές εκτός Ταμείου τόνισαν τα εξής: Το ΔΝΤ πιστεύει ότι το ελληνικό χρέος ΔΕΝ είναι βιώσιμο.
Με βάση αυτή τη θέση, το Ταμείο πιστεύει ότι οι δανειστές της Ελλάδας πρέπει να αποδεχθούν γενναία ελάφρυνση του χρέους.
Σε ανύποπτο χρόνο στελέχη του ΔΝΤ ενημέρωσαν όλους τους ενδιαφερομένους ότι η συμμετοχή του στο Ελληνικό Πρόγραμμα εξαρτάται από τη βιωσιμότητα του χρέους.
Εάν οι Ευρωπαίοι δανειστές της Ελλάδας απορρίψουν το αίτημα του Ταμείου, δεν πρέπει να θεωρηθεί έκπληξή η αποχώρησή του από την Ελλάδα. Αντίθετα είναι το πιο πιθανό ενδεχόμενο, καθώς χωρίς ελάφρυνση χρέους αρνείται να συμμετέχει χρηματοδοτικά.
Η γερμανική κυβέρνηση έχει δηλώσει στα ενδιαφερόμενα μέρη ότι δεν επιθυμεί λύση του θέματος του ελληνικού χρέους πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Οπότε, από τη στιγμή που το Ταμείο και οι δανειστές έχουν οχυρωθεί στις θέσεις τους δεν υπάρχει περίπτωση συμφωνίας.
Πηγές της Ουάσιγκτον που έχουν γνώση των συζητηθέντων αναφέρουν ότι οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ «τα έχουν» με τους Ευρωπαίους, που παραμένουν αδιάλλακτοι για το θέμα του χρέους και επίσης κατακρίνουν την Αθήνα διότι δεν έχει υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έδωσε υποσχέσεις και δεν τις τήρησε.
Οι αξιωματούχοι του Ταμείου που ασχολούνται με την Ελλάδα, θα ολοκληρώσουν την έκθεση βιωσιμότητας ως το τέλος του έτους, όπως δήλωσε  επίσημα και δημόσια ο εκπρόσωπος Τζέρι Ράις. Με τα σημερινά δεδομένα η έκθεση αυτή δεν θα είναι θετική για την Ελλάδα, κάτι που σημαίνει ότι οι δανειστές της χώρας μας πρέπει να ετοιμαστούν για να αναλάβουν τις ευθύνες που θα προκύψουν από την επιβεβαίωση ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο.

Πηγή: ethnos.gr

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΣΤΟ ΔΝΤ

Ψαλιδόπουλος: Θα βαδίσουμε σύντομα στο δρόμο της ανάπτυξης

Ψαλιδόπουλος: Θα βαδίσουμε σύντομα στο δρόμο της ανάπτυξης

Την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα θα καταφέρει στο μέσο χρονικό διάστημα να ξεπεράσει τα προβλήματα και να βαδίσει στον δρόμο της ανάκαμψης και της πλήρους απασχόλησης, εξέφρασε μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος της χώρας μας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο Μιχάλης Ψαλιδόπουλος.
Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μετά το πέρας της πρώτης ημέρας της τριήμερης εκδήλωσης της Γερμανικής Υπηρεσίας Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DAAD) για τους Έλληνες υποτρόφους της, που πραγματοποιείται από σήμερα έως τις 2 Οκτωβρίου στο Ινστιτούτο Goethe, στο κέντρο της Αθήνας, με θέμα «Ευρώπη σε ποιά κατεύθυνση; - Προοπτικές μέσα από διαφορετικούς τομείς», ο κ. Ψαλιδόπουλος δήλωσε:
«Είμαι από τη φύση μου αισιόδοξος άνθρωπος παρότι αναγνωρίζω τις δυσκολίες που μας περιβάλλουν και πιστεύω ότι αργά αλλά σταθερά θα μπορέσουμε και στο μέτρο που πείθουμε, θα πείσουμε τους Ευρωπαίους εταίρους μας για τα αδιέξοδα μιας πολιτικής μονόπλευρης λιτότητας, ότι θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τα υπάρχοντα προβλήματα και να βαδίσουμε στον δρόμο της ανάκαμψης και της πλήρους απασχόλησης. Είναι εφικτό και στο μέσο χρονικό διάστημα αλλά και στο μακροχρόνιο, αρκεί να υπάρχει προσήλωση στην καθημερινή προσπάθεια και να διορθώνονται κάποιες κινήσεις οι οποίες δεν οδηγούν στο επιθυμητό αποτέλεσμα».
Αναφερόμενος στα καθήκοντά του στο ΔΝΤ, σημείωσε πως προσπαθεί να υπερασπιστεί ως δημόσιος λειτουργός τα συμφέροντα της χώρας σύμφωνα με τις οδηγίες που έχει από τις ελληνικές αρχές, κάνοντας αυτό που στο καθημερινό λεξιλόγιο ονομάζεται οικονομική διπλωματία. «Εξηγώ πράγματα, μεταφέρω απόψεις και προσπαθώ να υπερασπιστώ τα συμφέροντα του Έλληνα πολίτη» προσέθεσε.
Τέλος, αναφέρθηκε στην ομιλία του, με θέμα τη «χρηματοοικονομική κρίση του 2008 από τη σκοπιά της ιστορίας των οικονομικών θεωριών», με την οποία άνοιξε η αυλαία της τριήμερης εκδήλωση του DAAD. «Ήταν μια βραδιά των πρώην υποτρόφων του γερμανικού ιδρύματος κρατικών υποτροφιών στην οποία είχε την τιμή να μιλήσω με την ιδιότητα του καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών για την παγκόσμια κρίση του 2008 και τις επιπτώσεις της από την πλευρά της ιστορίας των οικονομικών θεωρών. Η παρουσίασή μου τόνισε ότι μετά το 2010 και αφού είχαν προηγηθεί προγράμματα σταθεροποίησης και τόνωσης της ζήτησης παγκοσμίως, υπήρξε μια στροφή προς τις πολιτικές λιτότητας που οφειλόταν και σε ακαδημαϊκούς και σε πολιτικούς λόγους, η οποία διαρκεί μέχρι τις ημέρες μας, επειδή κυρίως χώρες όπως οι αναδυόμενες οικονομίες, η Κίνα και άλλες που θα μπορούσαν να δώσουν ένα εναλλακτικό οικονομικό μοντέλο δεν το κάνουν αυτό, καθώς κερδίζουν από το παγκόσμιο εμπόριο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ και καθηγητής Ιστορίας Οικονομικών Θεωριών στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Επίσης, χαιρετισμό απηύθυναν ο Γερμανός πρέσβης στην Ελλάδα Πέτερ Σόοφ, η πρόεδρος της DAAD Μάργκρετ Βίντερμαντελ (Wintermantel) και ο διευθυντής του Goethe στην Αθήνα Δρ Ματίας Μακόβσκι (Matthias Makowski).
Στην εναρκτήρια εκδήλωση έδωσαν το «παρών» 130 πρώην Έλληνες υπότροφοι που ολοκλήρωσαν σπουδές ή ερευνητικό πρόγραμμα στη Γερμανία με υποτροφία της DAAD, και οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να ανανεώσουν τις μεταξύ τους επαφές αλλά και να διατηρήσουν την επαφή τους με τον φορέα των γερμανικών υποτροφιών.
Η σημερινή πρώτη ημέρα της τριήμερης εκδήλωσης ολοκληρώθηκε με τη γερμανο-ελληνική βραδιά τραγουδιού. Η γνωστή Ελληνογερμανίδα μεσόφωνος Αλεξάνδρα Γκράβας παρουσίασε ειδικά για την DAAD μια μουσική βραδιά με επιλεγμένο ρεπερτόριο από Γιάννη Κωνσταντινίδη μέχρι Κουρτ Βάιλ.
Νωρίτερα, η πρόεδρος της DAAD, Μάργκρετ Βίντερμαντελ, μιλώντας σε δημοσιογράφους, σκιαγράφησε το πλαίσιο και τους στόχους της Γερμανικής Υπηρεσίας Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών, υπογραμμίζοντας πως «δεν θέλουμε να ενισχύσουμε το φαινόμενο Drain Βrain, αλλά να σπουδάσουν οι υπότροφοι στη Γερμανία και μετά να γυρίσουν».
Η Γερμανική Υπηρεσία Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DAAD), που ιδρύθηκε το 1925, διέκοψε τη λειτουργία του στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και επανιδρύθηκε το 1950, είναι ένας μη κερδοσκοπικός κρατικός φορέας που εκπροσωπεί τα γερμανικά πανεπιστήμια και τους φοιτητικούς συλλόγους και αποτελεί τον βασικό φορέα ακαδημαϊκών ανταλλαγών και υποτροφιών για τα πανεπιστήμια της Γερμανίας, προσφέροντας παράλληλα υπηρεσίες σε αλλοδαπούς για ακαδημαϊκά θέματα (Akademisches Auslandsamt-AAA). Είναι ο μεγαλύτερος φορέας υποτροφιών, το γερμανικό ίδρυμα κρατικών υποτροφιών, και ενδιαφέρεται να προωθήσει την αριστεία, τόνισε η κυρία Βίντερμαντελ. Στο πλαίσιο αυτό προωθεί και συμβάλλει στη διεθνοποίηση των γερμανικών πανεπιστημίων, αλλά και των πανεπιστημίων του εξωτερικού.
Οι Έλληνες υπότροφοι (φοιτητές, ερευνητές PhD, PostDoc, καθηγητές και πανεπιστημιακές συνεργασίες) σε γερμανικά πανεπιστήμια για το 2015-2016 ανέρχονται σε 162. Για Έλληνες φοιτητές και ερευνητές δόθηκαν υποτροφίες όλων των κατηγοριών, τόσο για μαθήματα γλώσσας σε νέους φοιτητές και υποτροφίες για διδακτορικές σπουδές όσο και για πρακτική άσκηση, ειδικές υποτροφίες σε καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες και αρχαιολόγους, εκπαιδευτικά ταξίδια αλλά και πανεπιστημιακές συνεργασίες μεταξύ ελληνικών και γερμανικών ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα πανεπιστήμια εφαρμοσμένων επιστημών, τα λεγόμενα ΤΕΙ στην Ελλάδα, σημειώνοντας: «Και αυτά εκπροσωπούμε, δεν είναι δεύτερης κατηγορίας πανεπιστήμια. Στη Γερμανία θεωρούνται ισάξια σαν πανεπιστήμια. Οι μικρές και οι μεσαίες επιχειρήσεις είναι η δύναμη της γερμανικής οικονομίας, και οι απόφοιτοι από τα ΤΕΙ πάνε σε αυτές τις επιχειρήσεις. Μαθαίνουν πράγματα που αυτές οι επιχειρήσεις χρειάζονται».
Ο ετήσιος προϋπολογισμός του DAAD ανέρχεται στα 500 εκατ. και η χρηματοδότησή του έρχεται από τα γερμανικά υπουργεία Εξωτερικών, Παιδείας και Έρευνας και Ανάπτυξης.
Σημαντικός είναι εξίσου, όπως παρατήρησε η κ. Βίντερμαντελ, ο αριθμός των Γερμανών φοιτητών που επιλέγουν να υλοποιήσουν ένα μέρος των σπουδών τους στην Ελλάδα, κυρίως στο πλαίσιο πανεπιστημιακών συνεργασιών ελληνικών και γερμανικών πανεπιστημίων και λιγότερο σε ατομικό επίπεδο.



Ολόκληρη η δήλωση του Μιχάλη Ψαλιδόπουλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

« Ήταν μια βραδιά των πρώην υποτρόφων του γερμανικού ιδρύματος κρατικών υποτροφιών στην οποία είχε την τιμή να μιλήσω με την ιδιότητα του καθηγητή του πανεπιστημίου Αθηνών για την παγκόσμια κρίση του 2008 και τις επιπτώσεις της από την πλευρά της ιστορίας των οικονομικών θεωρών. Η παρουσίασή μου τόνισε ότι μετά το 2010 και αφού είχαν προηγηθεί προγράμματα σταθεροποίησης και τόνωσης της ζήτησης παγκοσμίως, υπήρξε μια στροφή προς τις πολιτικές λιτότητας που οφειλόταν και σε ακαδημαϊκούς και σε πολιτικούς λόγους, η οποία διαρκεί μέχρι τις ημέρες μας, επειδή κυρίως χώρες όπως οι αναδυόμενες οικονομίες, η Κίνα και άλλες που θα μπορούσαν να δώσουν ένα εναλλακτικό οικονομικό μοντέλο δεν το κάνουν αυτό, καθώς κερδίζουν από το παγκόσμιο εμπόριο.
Αναφέρθηκα και στην περίπτωση της Ελλάδας με τη μεγάλη ιδιομορφία να βρισκόμαστε έξι χρόνια και παραπάνω σε ύφεση, με ανεργία και τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις.
Τόνισα την ανάγκη αυτό το πράγμα να προβληματίσει και τον ακαδημαϊκό κόσμο και τους όλους τους πολίτες, δεδομένου ότι η πολιτική αυτή στη δική μας περίπτωση έχει φτάσει στα όρια της.
Στο ΔΝΤ προσπαθώ να υπερασπιστώ ως δημόσιος λειτουργός τα συμφέροντα της χώρας σύμφωνα με τις οδηγίες που έχω από τις ελληνικές αρχές, κάνω αυτό που στο καθημερινό λεξιλόγιο ονομάζεται οικονομική διπλωματία. Εξηγώ πράγματα, μεταφέρω απόψεις και προσπαθώ να υπερασπιστώ τα συμφέροντα του Έλληνα πολίτη.
Είμαι από τη φύση μου αισιόδοξος άνθρωπος παρότι αναγνωρίζω τις δυσκολίες που μας περιβάλλουν και πιστεύω ότι αργά αλλά σταθερά θα μπορέσουμε και στο μέτρο που πείθουμε, θα πείσουμε τους Ευρωπαίους εταίρους μας για τα αδιέξοδα μιας πολιτικής μονόπλευρης λιτότητας, ότι θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τα υπάρχοντα προβλήματα και να βαδίσουμε στον δρόμο της ανάκαμψης και της πλήρους απασχόλησης.
Είναι εφικτό και στο μέσο χρονικό διάστημα αλλά και στο μακροχρόνιο, αρκεί να υπάρχει προσήλωση στην καθημερινή προσπάθεια και να διορθώνονται κάποιες κινήσεις οι οποίες δεν οδηγούν στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Δεν μιλάμε για μια οποιοδήποτε κρίση. Οι χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού όταν μεταβήκανε από τον υπαρκτό σοσιαλισμό στον καπιταλισμό περάσανε τρομερή κρίση μάξιμουμ τρία, άντε 4 χρόνια ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου