Σελίδες

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016

Σταθάκης: «Μοντέλο Μαρινόπουλου» στην αναδιάρθρωση επιχειρηματικών «κόκκινων» οφειλών

Σταθάκης: «Μοντέλο Μαρινόπουλου» στην αναδιάρθρωση επιχειρηματικών «κόκκινων» οφειλών

Σταθάκης: «Μοντέλο Μαρινόπουλου» στην αναδιάρθρωση επιχειρηματικών «κόκκινων» οφειλών
Ισχυρές αναλογίες με τη διάσωση της Μαρινόπουλος, αλλά με την προσθήκη του Δημοσίου και των Ταμείων στις οφειλές που θα αναδιαρθρώνονται, έχει το νομοσχέδιο για τα επιχειρηματικά «κόκκινα δάνεια», είπε ο υπουργός Οικονομίας Γ.Σταθάκης σε συνέντευξή του στο Ρ/Σ “Στο Κόκκινο”.
Το νομοσχέδιο είναι διατυπωμένο και θα έχει ψηφιστεί μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου, εκτίμησε ο κ. Σταθάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στα τέσσερα βασικά σημεία του νομοσχεδίου:
Το πρώτο σημείο είναι ότι ο νόμος για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια θα αφορά όλες τις επιχειρήσεις (χωρίς να αποκλείονται και οι ατομικές), που κατά την δημοσίευση του νόμου στο ΦΕΚ θα είναι υπερχρεωμένες. «Πρόθεσή μας είναι να μην υπάρχει όριο αλλά να περιληφθεί το σύνολο των επιχειρήσεων», τονισε
Το δεύτερο σημείο είναι ότι αντί να δίνονται «κίνητρα» ένταξης από το Δημόσιο και τα Ταμεία, τώρα όλα τα χρέη αντιμετωπίζονται από κοινού, προς Δημόσιο, Ταμεία και τράπεζες και ο μηχανισμός διευθετεί το σύνολο των δανείων και οφειλών της υπερχρεωμένης επιχείρησης με ενιαίο τρόπο.
Το τρίτο σημείο είναι το ότι εφόσον η επιχείρηση κριθεί αρχικά βιώσιμη, με αντικειμενικές εκτιμήσεις από εξωτερικούς αξιολογητές, παράγεται το αντίστοιχο σχέδιο αναδιάρθρωσης των οφειλών, ώστε να γίνει τελικά βιώσιμη η επιχείρηση.
Το τέταρτο σημείο είναι πως, για πρώτη φορά, το Δημόσιο και τα Ταμεία συμμετέχουν στην απομείωση των χρεών προς αυτά.
Με την ευρεία συναίνεση και την δικαστική επικύρωση των παραπάνω, δημιουργείται ένας υπέρτατος μηχανισμός προστασίας και αξιοπιστίας, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομίας.
Τέλος ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε και στην πιθανότητα πώλησης των δανείων σε fund που θα τα διαχειριστούν στη συνέχεια, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις αντί να διαπραγματευτούν μεταξύ τους τρεις-τέσσερις τράπεζες για την αναδιάρθρωση των οφειλών, είναι πιο λειτουργική η ίδια διαδικασία όταν ένας φορέας κατέχει όλα τα δάνεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου