Σελίδες

Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016

Πώς και γιατί ο Χατζηγιάννης μπλέκει ξανά με την εφορία

Πώς και γιατί ο Χατζηγιάννης μπλέκει ξανά με την εφορία

Πώς και γιατί ο Χατζηγιάννης μπλέκει ξανά με την εφορία
Τα δύσκολα τώρα αρχίζουν για τον Μιχάλη Χατζηγιάννη, που κέρδισε μία μάχη, αλλά όχι και τον πόλεμο σε δικαστικό επίπεδο για τα εμβάσματα συνολικού ύψους 4 εκατ. ευρώ που έστειλε στην Κύπρο το 2010, όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση.
Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών δικαίωσε τον γνωστό τραγουδιστή μόνο για τον χρόνο φορολόγησης των εμβασμάτων, τα οποία φορολογήθηκαν ως εισοδήματα του 2010, ενώ είχαν αποκτηθεί νωρίτερα και τη χρονιά αυτή απλώς εστάλησαν στο εξωτερικό. Με την απόφαση αυτή, το Διοικητικό Εφετείο ανοίγει τον δρόμο για εξονυχιστικό έλεγχο στους τραπεζικούς λογαριασμούς του τραγουδιστή σε βάθος 12ετίας, για να προκύψει ποια χρονιά και από ποια πηγή αποκτήθηκαν τα χρήματα. Ο έλεγχος όμως δεν θα περιοριστεί στα 4 εκατ. ευρώ των εμβασμάτων, αλλά θα επεκταθεί στο σύνολο των εισοδημάτων και των κινήσεων των τραπεζικών λογαριασμών του καλλιτέχνη.
Η υπόθεση είχε επιστρέψει στο Διοικητικό Εφετείο μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ότι ο Μιχάλης Χατζηγιάννης ήταν υποχρεωμένος να καταβάλει φόρους και πρόστιμα για τα επίμαχα ποσά. Τώρα όμως το δικαστήριο έκρινε ότι η φορολογική Αρχή εσφαλμένα αποφάσισε ότι έπρεπε να φορολογηθούν ως εισοδήματα του 2010, αφού προέρχονταν από προθεσμιακές καταθέσεις, που σημαίνει ότι είχαν αποκτηθεί σε προγενέστερο χρόνο.
ΤΟ ΣΦΑΛΜΑ. Συγκεκριμένα, με την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου «κρίνεται ότι η φερόμενη ως άγνωστης προέλευσης περιουσιακή προσαύξηση που θεωρήθηκε ότι προέκυψε από την αποστολή κατά το έτος 2010 των ανωτέρω εμβασμάτων, ποσού 2.415.000 ευρώ, 600.000 ευρώ και 1.940.643,41 ευρώ, δεν επήλθε κατά τη διαχειριστική περίοδο εντός της οποίας πραγματοποιήθηκαν τα εμβάσματα αυτά, όπως εσφαλμένα έκρινε η φορολογική Αρχή, αλλά σε προγενέστερη αυτής διαχειριστική περίοδο, αφού τα ποσά αυτά προήλθαν από προθεσμιακές τραπεζικές καταθέσεις έναρξης σε χρόνο προγενέστερο του έτους 2010».
Ετσι, το Διοικητικό Εφετείο δικαιώνει τον καλλιτέχνη, χαρακτηρίζοντας μη νόμιμο τον προσδιορισμό φόρων και προστίμων που του καταλογίστηκαν το 2014 από το ΚΕΦΟΜΕΠ (Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου). «Συνεπώς, είναι μη νόμιμη η 2067/30.6.2014 οριστική πράξη του διορθωτικού προσδιορισμού φόρου εισοδήματος και εισφοράς αλληλεγγύης του προϊσταμένου του ΚΕΦΟΜΕΠ, οικ. έτους 2011, με την οποία κρίθηκε ως κρίσιμος χρόνος δημιουργίας της επίμαχης, φερόμενης ως άγνωστης προέλευσης, περιουσιακής προσαύξησης ο χρόνος αποστολής των σχετικών εμβασμάτων». Παράλληλα, το δικαστήριο δικαίωσε τον Μιχάλη Χατζηγιάννη και για ακόμα ένα έμβασμα, αυτή τη φορά του 2011, ύψους 330.000 ευρώ, κρίνοντας ότι από τα παραστατικά που προσκομίστηκαν υπερκαλύπτεται το ποσό. Συγκεκριμένα οι δικαστές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως «πλήρως αποδεικνύεται ότι η επίμαχη προσαύξηση που προέκυψε από την αποστολή του εμβάσματος αυτού δεν είναι άγνωστης προέλευσης, όπως εσφαλμένα έκρινε η φορολογική Αρχή...».
ΣΕ ΛΙΣΤΑ. Πηγές της φορολογικής διοίκησης εξηγούν στα «Π» ότι στην πραγματικότητα ο Μιχάλης Χατζηγιάννης θα ελεγχθεί από μηδενική βάση, όχι μόνο για να προκύψει η χρονιά που απέκτησε τα χρήματα που εμβάστηκαν στην Κύπρο, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν φορολογηθεί, αλλά και γιατί το όνομά του περιλαμβάνεται στη λίστα με τους 1,2 εκατ. Ελληνες φορολογουμένους που είχαν τραπεζικές συναλλαγές άνω των 300.000 ευρώ. Ετσι, θεωρείται θέμα χρόνου το άνοιγμα των τραπεζικών του λογαριασμών, από το οποίο θα εντοπιστούν όλες οι κινήσεις από το 2000 έως το 2012.
Την ίδια ώρα, θέμα χρόνου θεωρείται και η αναίρεση από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους κατά της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου που δίνει τη δυνατότητα στον καλλιτέχνη να ζητήσει επιστροφή των χρημάτων που έχει καταβάλει έως τώρα. Συγκεκριμένα, μετά τον οριστικό καταλογισμό φόρων και προστίμων, το καλοκαίρι του 2014, ο γνωστός τραγουδιστής είχε προχωρήσει σε ρύθμιση και κατέβαλλε τα ποσά σε δόσεις. Μέχρι τώρα είχε πληρώσει στο Δημόσιο περίπου 800.000 ευρώ και θα διεκδικήσει την επιστροφή τους, την οποία θα προσπαθήσει να μπλοκάρει με την αναίρεσή του το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, εκπρόσωπος του οποίου παραστάθηκε στο δικαστήριο.
Νομικοί κύκλοι, πάντως, θεωρούν σχεδόν απίθανο να του επιστραφούν τα χρήματα πριν ολοκληρωθεί ο επανέλεγχος, καθώς ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα άνοιγε τον δρόμο για μαζικές διεκδικήσεις από φορολογουμένους που πιάστηκαν στην «τσιμπίδα» της Εφορίας και πλήρωσαν τα ποσά που τους καταλογίστηκαν.
Πηγή: Από την εφημερίδα Παραπολικά που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο στα περίπτερα με πολύ παρασκήνιο και πλούσιες προσφορές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου