Σελίδες

Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016

Πρεμιέρα με τιμές που «καίνε» για το πετρέλαιο θέρμανσης




Πρεμιέρα με τιμές που «καίνε» για το πετρέλαιο θέρμανσης

Το ένα ευρώ θα αγγίξει η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στις ορεινές, νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.
premiera-me-times-pou-kaine-gia-to-petrelaio-thermansis
 

Το ένα ευρώ θα αγγίξει η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στις ορεινές, νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές της χώρας καθώς μετά το διπλό χτύπημα της εφορίας –με την αύξηση του ΦΠΑ από το 23% στο 24% και με την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης από τα 230 ευρώ ανά 1000 λίτρα στα 280 ευρώ ανά 1000 λίτρα- ήρθε και το «ράλι» των διεθνών τιμών για να στείλει την τιμή στα ύψη.
Η σημερινή πρεμιέρα, θα βρει το πετρέλαιο να πωλείται προς 92-93 λεπτά του ευρώ στην Αττική ενώ στις περιοχές που παραδοσιακά επικρατούν υψηλότερες τιμές –Κέρκυρα, Χίος, Καστοριά, Γρεβενά, Λευκάδα, Κρήτη κλπ- η τιμή θα κυμαίνεται από 95 έως τα 98 λεπτά.
Μοναδικός σύμμαχος αυτή τη στιγμή για τους καταναλωτές είναι η καλοκαιρία που επιτρέπει –τουλάχιστον σε αρκετές περιοχές της χώρας- την αναβολή της αγοράς κάτι που περιμένουν άλλωστε και οι εκπρόσωποι των εμπόρων πετρελαιοειδών.
Σε κάθε περίπτωση, η πρεμιέρα θα βρει το πετρέλαιο να πωλείται προς 92-93 λεπτά του ευρώ στην Αττική ενώ στις περιοχές που παραδοσιακά επικρατούν υψηλότερες τιμές –Κέρκυρα, Χίος, Καστοριά, Γρεβενά, Λευκάδα, Κρήτη κλπ- η τιμή θα κυμαίνεται από 95 έως τα 98 λεπτά.
Για ένα μέσο νοικοκυριό που καταναλώνει περίπου 1000 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης προκειμένου να βγάλει τη σεζόν –αυτή η ποσότητα αντιστοιχεί περίπου σε ένα τριάρι σε μια περιοχή της χώρας όπου δεν επικρατούν έντονες καιρικές συνθήκες κατά τη διάρκεια του χειμώνα- η επιβάρυνση σε σχέση με πέρυσι, θα κυμανθεί φέτος από τα 80 έως τα 100 ευρώ. Πέρυσι, η σεζόν ξεκίνησε με την τιμή του λίτρου να διαμορφώνεται στα 82-83 λεπτά ανά λίτρο καθώς και ο ειδικός φόρος ήταν χαμηλότερος, και ο ΦΠΑ ήταν στο 23% αλλά και η διεθνής τιμή κυμαινόταν σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα.
Η «εργοστασιακή» τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, ήταν στο τέλος Σεπτέμβρη στα 683 ευρώ ανά 1000 λίτρα (σ.σ σε αυτή την τιμή προστίθεται το εμπορικό κέρδος αφρού γίνει η προσαρμογή του ειδικού φόρου στα επίπεδα της χειμερινής σεζόν ενώ επιβάλλεται και ο ΦΠΑ). Αν παρέμενε σε αυτά τα επίπεδα, τότε τα νοικοκυριά θα είχαν σοβαρές ελπίδες να γεμίσουν τις δεξαμενές χωρίς επιβάρυνση από την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Δυστυχώς αυτό δεν συνέβη. Ύστερα από 10 διαδοχικές ανατιμήσεις, η εργοστασιακή τιμή εκτοξεύτηκε στα 722,338 ευρώ (σημερινή τιμή) με την ποσοστιαία ανατίμηση να προσεγγίζει το 6% μέσα σε λίγες ημέρες.
Ενώ η χειμερινή σεζόν ξεκινάει σε λίγες ώρες –η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης ολοκληρώνεται στο τέλος Απριλίου- το υπουργείο Οικονομικών ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει τους όρους διάθεσης του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα αλλά εξετάζεται το ενδεχόμενο οι ποσότητες για τις οποίες θα επιδοτούνται τα νοικοκυριά, να διαφοροποιούνται όχι μόνο βάσει του νομού αλλά και βάσει του υψομέτρου. Εφόσον αυτό το σενάριο –που αυξάνει τον βαθμό πολυπλοκότητας του επιδόματος- επιβεβαιωθεί, οι κάτοικοι των πεδινών περιοχών θα χάσουν και από το ύψος του επιδόματος σε αντίθεση με τους κατοίκους ορεινών περιοχών οι οποίοι θα ενισχυθούν.



Με τιμή 0,93 ευρώ το λίτρο ξεκινάει η διανομή πετρελαίου θέρμανσης

ΧΡΥΣΑ ΛΙΑΓΓΟΥ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Κατά 10% ακριβότερα από την περυσινή τιμή έναρξης και κατά πολύ πάνω από τις χαμηλές τιμές του πρώτου τριμήνου του έτους θα προμηθεύονται από σήμερα το πετρέλαιο θέρμανσης οι καταναλωτές. Η διάθεση του προϊόντος θα ξεκινήσει στην τιμή των 93-94 λεπτών το λίτρο, έναντι 85 λεπτών το λίτρο πέρυσι στις 15 Οκτωβρίου και 75 λεπτών το λίτρο στο τέλος της περσινής περιόδου. Οι αυξημένες τιμές είναι αποτέλεσμα τόσο της ανόδου της διεθνούς τιμής του αργού όσο και της αύξησης του ΕΦΚ από τα 230 ευρώ το χιλιόλιτρο στα 280 ευρώ το χιλιόλιτρο και του ΦΠΑ κατά μία ποσοστιαία μονάδα (24%). Οι φόροι μετά και τις πρόσφατες αναπροσαρμογές θα αντιπροσωπεύουν πλέον το 54% της τελικής τιμής του πετρελαίου θέρμανσης έναντι 32,1% του μέσου ευρωπαϊκού όρου. Για τους δικαιούχους του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης η τιμή διαμορφώνεται στα 68-69 λεπτά το λίτρο, έναντι 62 λεπτών το λίτρο πέρυσι τον Οκτώβριο. Η υπουργική απόφαση σε σχέση με τα κριτήρια για τους δικαιούχους επιδόματος αναμένεται μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου και το αργότερο στις αρχές Νοεμβρίου και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αναπροσαρμόζει τις γεωγραφικές περιοχές στη βάση ορεινής και πεδινής ζώνης ανά νομό. Σε ό,τι αφορά τη ζήτηση, πηγές της αγοράς πετρελαιοειδών εκτιμούν ότι τουλάχιστον στην αρχή της περιόδου θα είναι περιορισμένη λόγω των καλών καιρικών συνθηκών στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Η πορεία της ζήτησης θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις καιρικές συνθήκες, με την αγορά να προσδοκά σε ένα βαρύ χειμώνα αλλά και από την εξέλιξη των διεθνών τιμών του πετρελαίου.

Σε αντίθεση με τους καταναλωτές πετρελαίου θέρμανσης που θα χρειαστεί να κάνουν φέτος μεγαλύτερες δαπάνες για να ζεσταθούν, οι καταναλωτές φυσικού αερίου θα ευνοηθούν από τις χαμηλές τιμές που άγγιξαν φέτος τα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας 5ετίας και είναι μειωμένες κατά 19% σε σχέση με πέρυσι. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΠΑ Αττικής, η τιμή φυσικού αερίου τον Οκτώβριο διαμορφώνεται στα 5 λεπτά η κιλοβατώρα προσφέροντας εξοικονόμηση που ξεπερνά το 43% σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης. Ακόμη μεγαλύτερη θα είναι η εξοικονόμηση από τις αρχές του έτους καθώς αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω ο ΕΦΚ στο οικιακό τιμολόγιο σε 0,11 λεπτά από 0,54 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Εφαρμόζοντας σήμερα τον μειωμένο φορολογικό συντελεστή στην τρέχουσα τιμή του οικιακού τιμολογίου ΕΠΑ Αττικής, θα προέκυπτε επιπλέον μείωση 10% της τιμής φυσικού αερίου, η οποία θα διαμορφώνονταν στα 4,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Το πιθανότερο βέβαια είναι η μείωση αυτή να εξανεμιστεί από την αναμενόμενη αναπροσαρμογή των τελών συστήματος στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ . Σε σχέση με αυτό, η ΕΠΑ Αττικής επισημαίνει ότι η συμμετοχή του κόστους μεταφοράς φυσικού αερίου στο οικιακό τιμολόγιο είναι πολύ μικρή και σε κάθε περίπτωση η όποια μεταβολή θα υπερκαλυφθεί από την επικείμενη μείωση του ΕΦΚ.

Αξίζει να σημειωθούν οι επισημάνσεις της αγοράς για το θέμα της υπερφορολόγησης του πετρελαίου θέρμανσης και των καυσίμων γενικότερα. Εκτιμά ότι οδηγεί σε μείωση της ζήτησης ενώ ταυτόχρονα δεν επιτυγχάνεται ο στόχος για αύξηση των δημοσίων εσόδων. Αντίθετα, η αύξηση της φορολογίας, τονίζουν παράγοντες της αγοράς πετρελαιοειδών, διευρύνει το πεδίο δράσης για παραβατικότητα και κυρίως για λαθρεμπόριο.

Ξεκινά η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, οι αλλαγές στην καταβολή επιδόματος

Ξεκινά η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, οι αλλαγές στην καταβολή επιδόματος

Η αντίστροφη μέτρηση για την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης έχει αρχίσει, καθώς λίγες ημέρες έμειναν μέχρι να ξεκινήσει η διάθεσή του με αυξημένο φόρο. Ωστόσο, αν και οι τιμές διάθεσης του εν λόγω καυσίμου θα είναι κατά πολύ αυξημένες λόγω του φόρου και των διεθνών τιμών, το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης θα είναι συνολικά 105 εκατ. ευρώ, όσο δηλαδή ήταν και πέρυσι.

Εύχονται να έχουμε τον ίδιο ήπιο χειμώνα με τον περυσινό
Αυτό σημαίνει ότι τα νοικοκυριά θα κλειθούν τη χειμερινή σεζόν 2016-2017 να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να μπορέσουν να ζεσταθούν και ελπίζουν, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν απλοί πολίτες, να έχουμε τον ίδιο ήπιο χειμώνα με τον περυσινό, για να μη χρειαστεί να καταναλωθούν μεγάλες ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης.
Ωστόσο, κατά την εφετινή χειμερινή σεζόν το υπουργείο Οικονομικών μελετάει μια σειρά από αλλαγές στη χορήγηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης, με σημαντικότερη αυτή της επιλογής των ζωνών ανάλογα με την πόλη που βρίσκεται το ακίνητο, και όχι τον νομό, για να μπορέσει να γίνει καλύτερη κατανομή μεταξύ πεδινών, ημιορεινών και ορεινών περιοχών.
Η υπουργική απόφαση αναμένεται να υπογραφεί τις επόμενες ημέρες, με εκτιμώμενη τιμή πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης στα 92-95 λεπτά το λίτρο (χωρίς επιδότηση) και με την επιδότηση να πέσει στα 68 με 70 λεπτά το λίτρο.
Αξίζει να τονιστεί ότι πέρυσι τον Οκτώβριο η μέση τιμή πώλησης ήταν 83 λεπτά ανά λίτρο, ενώ στα τέλη Απριλίου 2015 είχε πέσει στα 74 λεπτά ανά λίτρο.

Δεν αλλάζουν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Βήματος», τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια δεν θα αλλάξουν. Θα είναι τα ίδια με αυτά που εφαρμόστηκαν πέρυσι.

Συγκεκριμένα:
- Αγαμος: Εισόδημα (τεκμαρτό ή πραγματικό) έως 12.000 ευρώ - Αντ. Αξία ακινήτων έως 100.000 ευρώ.
- Εγγαμος χωρίς παιδιά: Εισόδημα έως 20.000 ευρώ - Αντ. Αξία ακινήτων έως 150.000 ευρώ.
- Εγγαμος με 1 παιδί: Εισόδημα έως 22.000 ευρώ και Αντ. Αξία έως 150.000 ευρώ.
- Εγγαμος με 2 παιδιά: Εισόδημα έως 24.000 ευρώ και Αντ. Αξία ακινήτων έως 150.000 ευρώ.
- Εγγαμος με 3 παιδιά και άνω: Εισόδημα έως 26.000 ευρώ - Αντ. Αξία ακινήτων έως 150.000 ευρώ.
- Μονογονεϊκές οικογένειες: Ετήσιο εισόδημα έως 22.000 ευρώ.

Ανάλογα με τη ζώνη επιδοτείται το κάθε τετραγωνικό μέτρο
Αν γίνουν κάποιες αλλαγές, αυτές θα έχουν να κάνουν με τις ζώνες. Ωστόσο, μέχρι στιγμής παραμένουν οι ίδιες με πέρυσι. Επίσης, ανάλογα με τη ζώνη, επιδοτείται με λίτρο το κάθε τετραγωνικό μέτρο κύριας κατοικίας.
Στην περίπτωση των άγαμων, επιδοτούνται τα πρώτα 80 τετραγωνικά και στην περίπτωση των έγγαμων με ή χωρίς παιδιά τα πρώτα 100 τετραγωνικά. Στον πίνακα που ακολουθεί μπορεί κανείς να διαπιστώσει με μια ματιά τι επιδότηση αντιστοιχεί στα 80 ή τα 100 τετραγωνικά μέτρα κατοικίας, ανάλογα με τη ζώνη που βρίσκεται το ακίνητο.

Συμβουλές από τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή σχετικά με την παραλαβή του πετρελαίου θέρμανσης

Συμβουλές από τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή σχετικά με την παραλαβή του πετρελαίου θέρμανσης

Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι οι καταναλωτές κατά την παραλαβή του πετρελαίου θέρμανσης για την αποφυγή ελλειμματικών παραδόσεων που αυξάνουν περαιτέρω την επιβάρυνση των νοικοκυριών για τη θέρμανση.
Η ογκομέτρηση της δεξαμενής και η μέτρηση του ύψους της στάθμης του πετρελαίου πριν και μετά την παράδοση είναι οι βασικές προφυλάξεις που πρέπει να λαμβάνουν οι καταναλωτές, σύμφωνα και με τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή του υπουργείου Οικονομίας.
Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης στην αγορά ξεκινά το προσεχές Σάββατο, 15 Οκτωβρίου, σε τιμές που αναμένεται - με τα σημερινά δεδομένα - να κυμανθούν στα 93-94 λεπτά το λίτρο.
Το πετρέλαιο είναι ακριβότερο σε σχέση με την περυσινή χειμερινή περίοδο κυρίως εξαιτίας της αύξησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ, που μεσολάβησαν. Πηγές της αγοράς εκτιμούν πάντως ότι η ζήτηση τουλάχιστον στην αρχή της περιόδου θα είναι περιορισμένη καθώς οι καιρικές συνθήκες στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας είναι ακόμη καλές. Επιπλέον πολλά νοικοκυριά διαθέτουν αποθέματα πετρελαίου από την περυσινή περίοδο οπότε ο χειμώνας ήταν ήπιος ενώ οι τιμές του πετρελαίου τον Ιανουάριο είχαν υποχωρήσει κάτω και από τα 70 λεπτά το λίτρο.
Τα σημεία που πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές κατά την παραλαβή του πετρελαίου είναι τα εξής:
1. Να κάνουν έρευνα αγοράς προτού προβούν σε παραγγελία πετρελαίου ώστε να επιλέξουν την οικονομικότερη τιμή. Οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται για τις τιμές των καυσίμων από το Παρατηρητήριο Υγρών Καυσίμων της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή www.fuelprices.gr .
2. Πριν την παραλαβή πετρελαίου καλό είναι να έχει πραγματοποιηθεί συντήρηση - ρύθμιση του συστήματος κεντρικής θέρμανσης. Με τον τρόπο αυτό καταναλώνεται λιγότερο πετρέλαιο, επιτυγχάνεται εξοικονόμηση χρημάτων και υπάρχει αποφασιστική συμβολή στη δημιουργία καθαρότερου περιβάλλοντος. Ο καταλληλότερος χρόνος για τη συντήρηση της εγκατάστασης είναι αμέσως μετά τη λήξη της περιόδου θέρμανσης (δηλ. Απρίλιο - Μάιο) ώστε να μη μείνουν τα κατάλοιπα της καύσης κατά την περίοδο του καλοκαιριού και γίνεται πιο δύσκολος ο καθαρισμός της.
3. Κατά την παραλαβή του πετρελαίου πρέπει να τηρούνται όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα ασφαλείας προς αποφυγή ατυχημάτων.
4. Η παραλαβή του πετρελαίου να γίνεται κατά προτίμηση από δύο άτομα, ώστε ο έλεγχος των προμηθευτών να είναι μεγαλύτερος.
5. Το χρώμα του πετρελαίου , το οποίο και αποτελεί ένδειξη της ποιότητάς του , πρέπει να είναι κόκκινο και διαυγές και όχι θολό.
6. Αυτός που παραλαμβάνει το πετρέλαιο πρέπει να καταγράφει πάντοτε την ποσότητα του πετρελαίου που υπάρχει στη δεξαμενή τόσο πριν όσο και μετά την παραλαβή, παρουσία του βυτιοφορέα.
7. Κατά την παραλαβή του πετρελαίου καλό είναι να μην εμπιστεύονται μόνο το μετρητή του βυτιοφόρου αλλά να χρησιμοποιούν και δικό τους διαγραμμισμένο μέτρο
8. Αυτός που παραλαμβάνει το πετρέλαιο καλό είναι να γνωρίζει ακριβώς τις διαστάσεις της δεξαμενής για να μπορεί να υπολογίσει πόσα λίτρα πετρελαίου αντιστοιχούν σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής . π.χ. αν μια δεξαμενή έχει μήκος 2,0 μέτρα, πλάτος 1,25 μέτρα και ύψος 1 μέτρο, τότε η συνολική χωρητικότητά της είναι 2.5 κυβικά μέτρα ( 2 x1,25x1=2.5 m 3 ) ή 2500 λίτρα. Επομένως, σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής αντιστοιχούν 25 λίτρα (2500:100=25) .
9. Να μετρούν την ανύψωση της στάθμης του πετρελαίου μέσα στη δεξαμενή, αφού κατασταλάξει ο αφρός και έχουν παρέλθει 5 - 6 λεπτά.
10. Η πληρωμή του πετρελαίου πρέπει να γίνεται εφόσον λάβουν το απαραίτητο παραστατικό στοιχείο (απόδειξη) στο οποίο πρέπει να αναγράφεται το ύψος της στάθμης του πετρελαίου στη δεξαμενή πριν και μετά την παραλαβή και όχι μόνο τα λίτρα, καθώς και να υπάρχουν συμπληρωμένα όλα τα απαιτούμενα από το νόμο στοιχεία (όπως ονοματεπώνυμο και διεύθυνση του πελάτη, Α.Φ.Μ., η ποσότητα του πετρελαίου , το ποσό πληρωμής, η ώρα παράδοσης κ.λ.π.).


Η ΠΩΛΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΥΣΙΜΟΥ ΞΕΚΙΝΑ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ

Ακριβότερο κατά 11% το πετρέλαιο θέρμανσης

Ακριβότερο κατά 11% το πετρέλαιο θέρμανσης

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΟΛΩΝΑ
Με υψηλότερη τιμή κατά περίπου 11% ξεκινά σήμερα η πώληση του πετρελαίου θέρμανσης. Τα αίτια που πυροδοτούν το κόστος είναι οι αυξημένοι έμμεσοι φόροι ΕΦΚ και ΦΠΑ αλλά και η άνοδος των τιμών διύλισης λόγω της πρόσφατης απόφασης του ΟΠΕΚ να μειώσει την παραγωγή του αργού πετρελαίου.
Μάλιστα, αν και είναι νωρίς για προβλέψεις, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης να αγγίξει και το 1 ευρώ το λίτρο, τους επόμενους μήνες. Η πώληση του καυσίμου άρχισε επίσημα από σήμερα ωστόσο η σαφής εικόνα για το ύψος των τιμών θα φανεί μέσα στις επόμενες μέρες. Έτσι, οι εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών κινούνται με τιμές μεταξύ τον 0,92 και 0,93 ευρώ το λίτρο και τα βενζινάδικα πωλούν με μία μέση τιμή της τάξης των 0,95 ευρώ το λίτρο.
Πέρυσι την πρώτη μέρα έναρξης διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, η μέση τιμή που είχε καταγράψει το Παρατηρητήριο Υγρών Καυσίμων του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης ήταν στα 0,838 ευρώ το λίτρο με το εύρος να κυμαίνεται από το 0,81 έως και τα 0,89 ευρώ το λίτρο ανάλογα με την περιοχή και τα περιθώρια κέρδους των βενζινοπωλών και των εταιριών εμπορίας πετρελαιοειδών.
Ακριβότερο κατά 11% το πετρέλαιο θέρμανσης
Για τρεις λόγους το πετρέλαιο θέρμανσης είναι ακριβότερο από πέρυσι.
1. Από χθες τέθηκε σε ισχύ ο νέος υψηλότερος ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης. Ανεβαίνει στο 0,28 ευρώ από 0,23 ευρώ το λίτρο. Η αύξηση του αποφασίστηκε για δημοσιονομικούς λόγους στο πλαίσιο του κλεισίματος της πρώτης αξιολόγησης του μνημονίου.
2. Υψηλότερος όμως είναι και ο νέος συντελεστής ΦΠΑ καθώς ανέβηκε στο 24% από 23%. Ο φόρος τρέχει εδώ και μήνες ωστόσο το πετρέλαιο θέρμανσης κάνει πρεμιέρα στην αγορά από το ερχόμενο Σάββατο.
Ακριβότερο κατά 11% το πετρέλαιο θέρμανσης
3. Ανοδικά κινούνται όμως και οι τιμές των διυλιστηρίων συγκριτικά με πέρυσι. Στις 15 με 23 Οκτωβρίου ήταν στο 0,34 με 0,35 ευρώ το λίτρο, ενώ τώρα είναι στο 0,39 ευρώ το λίτρο. Η αύξηση από πέρυσι έχει να κάνει κατά κύριο λόγο με την τελευταία ανοδική πορεία των διεθνών τιμών των πετρελαιοειδών (Μπρεντ κ.λπ.) εξαιτίας της απόφασης του ΟΠΕΚ να μειώσει την παραγωγή του αργού πετρελαίου.
Οι εκτιμήσεις της αγοράς για τη ζήτηση πετρελαίου θέρμανσης κατά τις πρώτες μέρες διάθεσης του καυσίμου δεν είναι θετικές. Οι προβλέψεις των εταιριών εμπορίας και των πρατηρίων κάνουν λόγο για υποτονικές πωλήσεις. Κι αυτό επειδή, όπως εξηγούν, πολλά νοικοκυριά έσπευσαν και γέμισαν τις δεξαμενές των κατοικιών τους, τον περασμένο Απρίλιο όταν σταμάτησε η διάθεση του πετρελαίου. Το κίνητρο ήταν η χαμηλότερη τιμή καθώς αυτή είχε διαμορφωθεί στα 0,764 ευρώ το λίτρο.
Όπως και να χει τα επίπεδα του κόστους αγοράς του συγκεκριμένου καυσίμου για φέτος είναι απαγορευτικά με δεδομένες τις αυξημένες φορολογικές επιβαρύνσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι οικογένειες.
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ
Δέκα συμβουλές για αγορά πετρελαίου
Η γενική γραμματεία Καταναλωτή δίνει 10 συμβουλές στα νοικοκυριά κατά την αγορά πετρελαίου ώστε να μην πέσουν θύματα κλοπής. Συστήνει, λοιπόν, στους καταναλωτές:
1. Να κάνουν έρευνα αγοράς προτού προβούν σε παραγγελία πετρελαίου ώστε να επιλέξουν την οικονομικότερη τιμή. Οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται για τις τιμές των καυσίμων από το Παρατηρητήριο Υγρών Καυσίμων της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτήwww.fuelprices.gr
2. Πριν την παραλαβή πετρελαίου καλό είναι να έχει πραγματοποιηθεί συντήρηση - ρύθμιση του συστήματος κεντρικής θέρμανσης. Με τον τρόπο αυτό καταναλώνεται λιγότερο πετρέλαιο, επιτυγχάνεται εξοικονόμηση χρημάτων και υπάρχει αποφασιστική συμβολή στη δημιουργία καθαρότερου περιβάλλοντος. Ο καταλληλότερος χρόνος για τη συντήρηση της εγκατάστασης είναι αμέσως μετά τη λήξη της περιόδου θέρμανσης (δηλ. Απρίλιο - Μάιο) ώστε να μη μείνουν τα κατάλοιπα της καύσης κατά την περίοδο του καλοκαιριού και γίνεται πιο δύσκολος ο καθαρισμός της.
3. Κατά την παραλαβή του πετρελαίου πρέπει να τηρούνται όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα ασφαλείας προς αποφυγή ατυχημάτων.
4. Η παραλαβή του πετρελαίου να γίνεται κατά προτίμηση από δύο άτομα, ώστε ο έλεγχος των προμηθευτών να είναι μεγαλύτερος.
5. Το χρώμα του πετρελαίου, το οποίο και αποτελεί ένδειξη της ποιότητάς του, πρέπει να είναι κόκκινο και διαυγές και όχι θολό.
6. Αυτός που παραλαμβάνει το πετρέλαιο πρέπει να καταγράφει πάντοτε την ποσότητα του πετρελαίου που υπάρχει στη δεξαμενή τόσο πριν όσο και μετά την παραλαβή, παρουσία του βυτιοφορέα.
7. Κατά την παραλαβή του πετρελαίου καλό είναι να μην εμπιστεύονται μόνο το μετρητή του βυτιοφόρου αλλά να χρησιμοποιούν και δικό τους διαγραμμισμένο μέτρο
8. Αυτός που παραλαμβάνει το πετρέλαιο καλό είναι να γνωρίζει ακριβώς τις διαστάσεις της δεξαμενής για να μπορεί να υπολογίσει πόσα λίτρα πετρελαίου αντιστοιχούν σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής. π.χ. αν μια δεξαμενή έχει μήκος 2,0 μέτρα, πλάτος 1,25 μέτρα και ύψος 1 μέτρο, τότε η συνολική χωρητικότητά της είναι 2,5 κυβικά μέτρα ( 2 x1,25x1=2.5 m 3) ή 2.500 λίτρα. Επομένως, σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής αντιστοιχούν 25 λίτρα (2.500:100=25)
9. Να μετρούν την ανύψωση της στάθμης του πετρελαίου μέσα στη δεξαμενή, αφού κατασταλάξει ο αφρός και έχουν παρέλθει 5 - 6 λεπτά.
10. Η πληρωμή του πετρελαίου πρέπει να γίνεται εφόσον λάβουν το απαραίτητο παραστατικό στοιχείο (απόδειξη) στο οποίο πρέπει να αναγράφεται το ύψος της στάθμης του πετρελαίου στη δεξαμενή πριν και μετά την παραλαβή και όχι μόνο τα λίτρα, καθώς και να υπάρχουν συμπληρωμένα όλα τα απαιτούμενα από το νόμο στοιχεία (όπως ονοματεπώνυμο και διεύθυνση του πελάτη, Α.Φ.Μ., η ποσότητα του πετρελαίου , το ποσό πληρωμής, η ώρα παράδοσης κ.λπ.

Οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης σε όλη την Ελλάδα- Αναλυτικά ο πίνακας

Οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης σε όλη την Ελλάδα- Αναλυτικά ο πίνακας
Τα τρία κακά της μοίρας των καταναλωτών που εξακολουθούν να θερμαίνουν τα ακίνητά τους με πετρέλαιο θέρμανσης θα αποτυπωθούν στην τιμή του λίτρου από μεθαύριο Δευτέρα.
Η αύξηση του ΦΠΑ από το 23% στο 24%, το «ράλι» των διεθνών τιμών το τελευταίο 15νθήμερο και η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης κατά 50 λεπτά ανά 1000 λίτρα σε σχέση με πέρυσι, θα έχουν ως αποτέλεσμα ένα λίτρο θέρμανσης να πωλείται από 90-91 λεπτά του ευρώ στις φθηνότερες περιοχές της χώρας –Αττική, Θεσσαλονίκη- έως και κοντά στο ευρώ (97-99 λεπτά) για τα νησιά και τις απομακρυσμένες περιοχές όπου θα επιδράσει αρνητικά για την τσέπη του καταναλωτή και το μεταφορικό κόστος. Η ανατίμηση σε σχέση με τον περασμένο Οκτώβριο θα είναι –σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις της τάξεως των 7-8 λεπτών ανά λίτρο κάτι που σημαίνει ότι το κόστος για τη θέρμανση του σπιτιού θα είναι τουλάχιστον 9-10% υψηλότερο σε σχέση με πέρυσι. Πιο απλά, ένα νοικοκυριό που καταναλώνει 1000 λίτρα για τη θέρμανση του σπιτιού του, θα πρέπει να πληρώσει τουλάχιστον 80 ευρώ παραπάνω σε σχέση με πέρυσι. Άλλο ένα μέτρο εις βάρος του οικογενειακού εισοδήματος το οποίο έρχεται να προστεθεί στον συνολικό λογαριασμό των μέτρων.
Πώς προκύπτει η επιβάρυνση σε σχέση με την περυσινή έναρξη της σεζόν; Από τους τρεις παράγοντες οι οποίοι επιδρούν αρνητικά και οι οποίοι είναι οι εξής:
1. Η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης από τα 230 ευρώ ανά 1000 λίτρα που ήταν μέχρι πέρυσι, στα 280 ευρώ ανά 1000 λίτρα. Αυτή η αύξηση, φέρνει ανατίμηση στην τιμή ενός λίτρου της τάξεως των 6 λεπτών καθώς επί του αυξημένου ειδικού φόρου κατανάλωσης θα επιβληθεί και ο νέος ΦΠΑ του 24%
2. Ο ΦΠΑ είναι και ο δεύτερος αρνητικός παράγοντας. Εκεί που πέρυσι το πετρέλαιο θέρμανσης επιβαρυνόταν με ΦΠΑ 23%, φέτος θα επιβαρύνεται με 24%
3. Ο 3ος λόγος είναι η διεθνής τιμή του πετρελαίου. Δυστυχώς, για τους εκατοντάδες χιλιάδες καταναλωτές οι οποίοι εξακολουθούν να χρησιμοποιηθούν το πετρέλαιο ως καύσιμο θέρμανσης, το τελευταίο 15νθήμερο ήταν εξαιρετικά αρνητικό για την τσέπη μας. Στις 30 Σεπτεμβρίου, όπως προκύπτει από τα δελτία τιμών της γενικής γραμματείας εμπορίου, η ex-factory τιμή διαμορφωνόταν στα 683 ευρώ ανά 1000 λίτρα, τιμή αισθητά χαμηλότερη σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή (σ.σ η ex factory τιμή περιλαμβάνει το «εργοστασιακό κόστος του πετρελαίου θέρμανσης συμπεριλαμβανομένου του ειδικού φόρου κατανάλωσης αλλά δεν περιλαμβάνει τον ΦΠΑ και το εμπορικό κέρδος). Ύστερα από 8 συνεχείς ανατιμήσεις, η ex factory τιμή έφτασε την περασμένη Τετάρτη στα 721 ευρώ ανά 1000 λίτρα, δηλαδή σε υψηλότερα επίπεδα ακόμη και από τα αντίστοιχα περυσινά.
Τη Δευτέρα που ουσιαστικά θα ξεκινήσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης (σ.σ ξεκινάει τυπικά σήμερα, 15 Οκτωβρίου, αλλά δεν θα υπάρχει τιμή λιανικής μέσα στο Σαββατοκύριακο), η ex factory τιμή θα υποστεί τις ακόλουθες αλλαγές:
1. Θα αφαιρεθούν 50 ευρώ στα 1000 λίτρα επειδή θα επιβληθεί ο «ευνοϊκός» ειδικός φόρος κατανάλωσης που ισχύει για το πετρέλαιο θέρμανσης κατά τη χειμερινή σεζόν, δηλαδή από τις 15 Οκτωβρίου έως τις 30 Απριλίου του επομένου έτους. Πώς προκύπτει η αφαίρεση; Εκτός χειμερινής σεζόν, η εργοστασιακή τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, ενσωματώνει τον ίδιο φόρο κατανάλωσης που ενσωματώνει και το πετρέλαιο κίνησης δηλαδή 330 ευρώ στα 1000 ευρώ. Από τις 15 Οκτωβρίου, θα αφαιρεθούν τα 330 ευρώ του πετρελαίου κίνησης και θα προστεθούν τα 280 ευρώ του πετρελαίου θέρμανσης.
2. Θα προστεθεί το εμπορικό κέρδος το οποίο κυμαίνεται τα 50-60 ευρώ ανά 1000 λίτρα κατά μέσο όρο. Οι διαφορές είναι μεγάλες από περιοχή σε περιοχή καθώς επιδρά και το μεταφορικό κόστος
3. Στο άθροισμα ex-factory τιμής και εμπορικού κέρδους, θα επιβληθεί ο νέος ΦΠΑ του 24%.
Το αποτέλεσμα, αποτυπώνεται στον σχετικό πίνακα όπου και αναγράφεται η πρώτη εκτίμηση για την τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης ανά την ελληνική επικράτεια. Οι υψηλότερες τιμές, αναμένεται να εμφανιστούν τη Δευτέρα στην Κέρκυρα (0,98-0,99 ευρώ ανά λίτρο), στην Χαλκιδική (0,98 ευρώ), στη Χίο (0,97 ευρώ), στην Καστοριά (0,96 ευρώ ανά λίτρο), αλλά και στα Γρεβενά, στη Λευκάδα, στην Αιτωλοακαρνανία ή στο Λασίθι και στ Φθιώτιδα. Σε όλες αυτές τις περιοχές, η τιμή ανά λίτρο θα ξεπεράσει τα 0,95 ευρώ κάτι βεβαίως που θα εξαρτηθεί και από την ex-factory τιμή που θα ισχύει μεθαύριο Δευτέρα. Σε αρκετές περιοχές της χώρας, η τιμή θα «παίξει» κοντά στα 90 λεπτά. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει η Πρέβεζα, οι Σέρρες, η Ξάνθη, η Δράμα, η Πιερία και η Κορινθία. Στην Αττική, το «ντεμπούτο» αναμένεται στα 91-92 λεπτά ενώ αντίστοιχη αναμένεται να είναι η τιμή και στη Θεσσαλονίκη.
Για το επίδομα θέρμανσης, θα διατεθούν και φέτος 105 εκατ. ευρώ. Οι δικαιούχοι θα πάρουν 25 λεπτά ανά λίτρο. Δεν αποκλείεται, η υπουργική απόφαση με την οποία θα ανοίξει ο δρόμος για τη διάθεση του φετινού επιδόματος, να εμπεριέχει διαφοροποιήσεις σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή. Το υπουργείο Οικονομικών θέλει να ενσωματώσει και κριτήριο υψομετρικής διαφοράς προκειμένου να ενισχύσει περισσότερο τις ορεινές περιοχές εις βάρος των πεδινών. Εφόσον βρεθεί τεχνικός τρόπος υλοποίησης, οι κάτοικοι των πεδινών περιοχών θα δουν το επίδομά τους να μειώνεται και των ορεινών περιοχών να αυξάνει.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΟΛΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
Έντυπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου