Σελίδες

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

ΡΥΘΜΙΣΗ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΧΡΕΩΝ Τρεις διαφωνίες για τον εξωδικαστικό μηχανισμό

ΡΥΘΜΙΣΗ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΧΡΕΩΝ

Τρεις διαφωνίες για τον εξωδικαστικό μηχανισμό

Τρεις διαφωνίες για τον εξωδικαστικό μηχανισμό

Διαφωνίες σε τρία σημεία του νέου πλαισίου λειτουργίας του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων επιχειρηματικών χρεών ανέδειξαν οι πρώτες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και του κουαρτέτου των Θεσμών. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτές είναι:
[1] Μέτρα προστασίας των οφειλετών που υπάγονται στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Η ελληνική πλευρά, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές στην «Η», πρότεινε όταν βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις μεταξύ επιχειρήσεων με υπερήμερα χρέη και πιστωτών να παύουν να ισχύουν καταδιωκτικά μέτρα σε βάρος των οφειλετών. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι το σχέδιο του υπουργείου Οικονομίας θέλει τα μέτρα αυτά να μην εφαρμόζονται για δύο μήνες και εφόσον υπάρξει συμφωνία για την εξεύρεση λύσης να διαρκεί η παύση τους για επιπλέον μήνες, μέχρι τέσσερις. Ωστόσο οι Θεσμοί αντέδρασαν σε αυτήν τη ρύθμιση ζητώντας να υπάρχει το δικαίωμα της λήψης μέτρων σε βάρος του οφειλέτη από τους πιστωτές, δηλαδή τις τράπεζες, τις εφορίες, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους προμηθευτές. Πληροφορίες της «Η» λένε ότι τα μέλη της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας επισήμαναν πως αν υιοθετηθεί η πρόταση των Θεσμών, τότε οι συζητήσεις στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού ανάμεσα σε οφειλέτη και πιστωτές δεν θα οδηγούν σε εξεύρεση βιώσιμης λύσης. Όπως εξήγησαν αν π.χ. η εφορία ή οι πιστωτές ξεκινούν τις διαδικασίες κατάσχεσης των τραπεζικών λογαριασμών της επιχείρησης, τότε δεν είναι εφικτό να καθίσουν οι δύο πλευρές στο ίδιο τραπέζι.
[2] Η δυνατότητα διαγραφής οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Οι Θεσμοί, όπως αναφέρουν πηγές στην «Η», σημείωσαν πως στον εξωδικαστικό μηχανισμό ανάμεσα στις λύσεις που θα συμφωνούνται για τη διευθέτηση των χρεών προς το δημόσιο να συμπεριλαμβάνεται και η διαγραφή τους ανεξαιρέτως του είδους. Δηλαδή ζήτησαν ακόμη και το σβήσιμο αρχικού κεφαλαίου οφειλής, ενώ κάποιες πληροφορίες θέλουν να απαίτησαν το ίδιο και για χρέη από ΦΠΑ και άλλων φόρων ή ασφαλιστικών εισφορών υπέρ τρίτων. Η ελληνική πλευρά αντέτεινε να μην προβλέπεται η διαγραφή των τελευταίων οφειλών και να λαμβάνεται ως ύστατο μέτρο το σβήσιμο... αρχικού κεφαλαίου χρεών.
[3] Κριτήρια υπαγωγής επιχειρήσεων στον εξωδικαστικό μηχανισμό διευθέτησης επιχειρηματικών οφειλών. Οι δανειστές προκρίνουν αυστηρούς όρους υπαγωγής μέσα από την καθιέρωση δεικτών, οι οποίοι επί της ουσίας θα κρίνουν απαγορευτική την είσοδο σε χιλιάδες επιχειρήσεις. Επιπλέον θεωρούν ότι ο νόμος για τον μηχανισμό θα πρέπει να έχει ημερομηνία λήξης σε έναν χρόνο και έναρξης για όσες εταιρείες ήταν υπερχρεωμένες μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του 2016. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αντιτείνει πιο χαλαρούς δείκτες με δεδομένη την πρωτοφανή και πολυετή ύφεση. Επίσης προτείνει τη λήξη του μηχανισμού στο τέλος του 2018 και δικαίωμα υπαγωγής για όσες επιχειρήσεις είναι υπερχρεωμένες με την ψήφιση του νόμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου