Σελίδες

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ ΣΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ «Να επιστρέψει ο κατώτατος μισθός στα χέρια των κοινωνικών εταίρων»

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ ΣΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ

«Να επιστρέψει ο κατώτατος μισθός στα χέρια των κοινωνικών εταίρων»

«Να επιστρέψει ο κατώτατος μισθός στα χέρια των κοινωνικών εταίρων»

«Η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει στην κοινωνική Ευρώπη κι αυτό θα γίνει με την επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων στα χέρια των κοινωνικών εταίρων». Με αυτή τη δήλωση - μήνυμα προς τους Θεσμούς ενόψει της συζήτησης στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης για τις αλλαγές στα εργασιακά, ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κατρούγκαλος, μιλώντας στην κοινοβουλευτική επιτροπή για το νομοσχέδιο της κοινωνικής οικονομίας, πήρε αποστάσεις ακόμη και από το πόρισμα της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων που θα αποτελέσει τη βάση της διαπραγμάτευσης. Η πλειοψηφία των μελών της Επιτροπής, αποκλείοντας την «εν λευκώ» μεταφορά της αρμοδιότητας του καθορισμού του κατώτατου μισθού στις εργοδοτικές οργανώσεις και στη ΓΣΕΕ, προτείνει τον προσδιορισμό του μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, αλλά, κατόπιν διαβουλεύσεων (για πρώτη φορά) με ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, ενώ η μειοψηφία παραμένει στη θέση του καθορισμού του από την κυβέρνηση, κατόπιν διαβουλεύσεων με τους κοινωνικούς εταίρους και ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες.
Αποστάσεις πήρε ο Γ. Κατρούγκαλος και από τη σύσταση της πλειοψηφίας των μελών της Επιτροπής για την αντικατάσταση του χαμηλότερου μισθού των νέων ηλικίας έως 25 ετών (510,95 ευρώ), από έναν νέο μειωμένο κατώτατο μισθό ύψους 527,40 ευρώ τον πρώτο χρόνο (90% του εθνικού κατώτατου) και 556,78 ευρώ τον δεύτερο χρόνο (στο 95% του εθνικού μισθού) για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας.
«Ειδικά επί του υποκατώτατου μισθού των νέων, ή οποιουδήποτε άλλου υποκατώτατου μισθού, δεν τίθεται θέμα επιλογής με βάση τις κοινές πρακτικές, αλλά, θέμα νομιμότητας, καθώς υπάρχει ήδη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων που θεωρεί τη σχετική μνημονιακή ρύθμιση (για 510,95 ευρώ) αντίθετη στον ευρωπαϊκό κοινωνικό χάρτη», κατέληξε. Ο Γ. Κατρούγκαλος δήλωσε ότι θα προσέλθει στις διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς προτάσσοντας την κοινή δήλωση των κοινωνικών εταίρων για αναστροφή της εργασιακής απορρύθμισης των τελευταίων χρόνων, την επαναφορά του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων. Την ίδια θέση (αναστροή της εργασιακής απορρύθμισης) θα αναπτύξει ο υπουργός και στο αυριανό συμβούλιο υπουργών Εργασίας της Ε.Ε.
Τα άλλα «αγκάθια»
Εκτός από τον καθορισμό του κατώτατου μισθού και την υπερίσχυση ή μη των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών, στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης θα τεθούν ο έλεγχος των ομαδικών απολύσεων σε συνάρτηση με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το υπουργικό «βέτο», η χρονική επέκταση, η μετενέργεια και η διάρκεια των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και η διατήρηση για ακόμη δ'υο χρόνια του συστήματος της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία. Δεν αναμένεται τέλος να «ανοίξει» θέμα του απεργιακού και του συνδικαλιστικού νόμου, αφού ομόφωνα η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων θεωρεί ότι δεν υπάρχει λόγος να γίνουν αλλαγές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου