Σελίδες

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ | ΛΟΗΣ ΛΑΜΠΡΙΝΙΑΔΗΣ: ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΩΝ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ FAST TRACK Προ των πυλών 11 μεγάλες επενδύσεις ύψους 1,1 δισ. ευρώ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ | ΛΟΗΣ ΛΑΜΠΡΙΝΙΑΔΗΣ: ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΩΝ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ FAST TRACK

Προ των πυλών 11 μεγάλες επενδύσεις ύψους 1,1 δισ. ευρώ

Προ των πυλών 11 μεγάλες επενδύσεις ύψους 1,1 δισ. ευρώ

Λόης Λαμπρινιάδης, Γενικός γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων
Ενδεκα μεγάλα επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους τουλάχιστον 1,1 δισ. ευρώ από ξένους και Έλληνες επενδυτές βρίσκονται στον προθάλαμο της έγκρισής τους από την κυβέρνηση, προκειμένου να υλοποιηθούν και να συμβάλουν στην αναπτυξιακή τροχιά της χώρας.
Αυτό αποκαλύπτει με συνέντευξή του στην «ΗτΣ» ο γενικός γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Λόης Λαμπριανίδης, ο οποίος παράλληλα μας μεταφέρει τη θετική αλλαγή του διεθνούς επιχειρηματικού κλίματος έναντι της ελληνικής οικονομίας. Ο ίδιος αναγγέλλει, επίσης, την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τις αδειοδοτήσεις με τη διαδικασία fast track και την τοποθετεί χρονικά στο επόμενο δίμηνο.

Συνέντευξη στον Χρήστο Κολώνα

Ο κ. Λαμπριανίδης, μίλησε στην «ΗτΣ», με αφορμή την προκήρυξη των πρώτων τεσσάρων καθεστώτων του νέου αναπτυξιακού νόμου. Αυτό που επισήμανε πρωτίστως, στη διάρκεια της συνέντευξής μας στο γραφείο του στον 5ο όροφο του υπουργείου, είναι η αναζωπύρωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος: «Είμαι αισιόδοξος ότι θα έλθουν επενδύσεις. Μας επισκέπτονται στο γραφείο μας ξένοι κι Έλληνες επιχειρηματίες εκδηλώνοντας το ενδιαφέρον τους. Στο τηλέφωνο ενημέρωσης του επενδυτικού κοινού καταγράφεται επίσης η ίδια τάση και τα μηνύματα είναι θετικά τόσο από το εξωτερικό όσο και από τη χώρα μας. Η κατάσταση είναι διαφορετική σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο».
Στην ερώτηση που του έθεσε η «ΗτΣ» πού αποδίδει αυτό το ενδιαφέρον ο κ. Λαμπριανίδης έχοντας συνομιλήσει με ενδιαφερόμενους και υποψήφιους επενδυτές, εξηγεί: «Η ελληνική οικονομία βρίσκεται για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα σε πίεση. Υπάρχει ανάγκη για επενδύσεις και έχουν δημιουργηθεί ευκαιρίες. Σημαντικό είναι επίσης και το ενδιαφέρον από ευρωπαϊκές τράπεζες για χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων».
Ο γενικός γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων σημειώνει ότι «οι επιχειρηματίες ζητούν να μάθουν λεπτομέρειες τόσο για το νέο αναπτυξιακό νόμο όσο και για το πλαίσιο των στρατηγικών επενδύσεων». Οι κλάδοι που έχουν μπει στο στόχαστρο των επενδυτών, είναι «ο τουρισμός και η ενέργεια», σύμφωνα με τον ίδιο.
«Μπορώ να σας πω ότι 11 επενδυτικά σχέδια είναι σε πολύ προχωρημένη κατάσταση. Οι επιχειρηματίες τα έχουν υποβάλει στον αρμόδιο φορέα, στον Enterprise Greece και η κάθε μία επένδυση από αυτές είναι άνω των 100 εκατ. ευρώ. Οι τομείς», όπως μας λέει, «είναι ο τουρισμός, η ενέργεια, η βιομηχανία και εμπορικά πάρκα». Τα 11 projects έχουν προταθεί και από ξένους και Έλληνες επενδυτές, σύμφωνα με τον κ. Λαμπριανίδη.
Η διαδικασία που ακολουθείται για αυτές τις περιπτώσεις είναι το «Enterprise Greece» να υποβάλει στον γενικό γραμματέα τις προτάσεις κι εκείνος με τη σειρά του να εισηγηθεί στη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων, η οποία και θα αποφασίσει για την ένταξή τους στις διαδικασίες της ταχείας αδειοδότησης.
Το «fast track», όμως θα αλλάξει: «Είμαστε με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη στην προετοιμασία της αναθεώρησης του νόμου των στρατηγικών επενδύσεων». Ο κ. Λαμπριανίδης, εκτιμά ότι «η σχετική ρύθμιση θα είναι έτοιμη σε δύο μήνες».
Κρίνει αναγκαία την αλλαγή του πλαισίου καθώς όπως υπογραμμίζει χαρακτηριστικά, «τα προηγούμενα χρόνια εντάχθηκαν 13 επενδυτικά σχέδια και δεν προχώρησαν. Πρέπει να δούμε ποια είναι τα προβλήματα γιατί η Ελλάδα, γενικά, δεν προσελκύει άμεσες ξένες επενδύσεις».
Κι εξηγεί παρουσιάζοντάς μας στατιστικά στοιχεία και διαγράμματα: «Αν δει κανείς η χώρα μας ακόμη και στα χρόνια προ κρίσης δεν ήταν ελκτική στις ξένες επενδύσεις. Το 2000 στην Ε.Ε. σημειώθηκε έκρηξη. Άνοδος καταγράφηκε και στην Ελλάδα αλλά όχι στα ίδια επίπεδα. Από το 2008 και μετά οι άμεσες ξένες επενδύσεις μειώνονται. Οπότε πρέπει να δούμε συνολικά τι συμβαίνει και δεν αποτελέσαμε ποτέ πόλο έλξης ξένων κεφαλαίων. Μάλιστα τα χρόνια της κρίσης στην Ελλάδα σημειώθηκε αποεπένδυση 80 δισ. ευρώ. Πρόκειται για τρομακτικό νούμερο...».
Κατά τον κ. Λαμπριανίδη το μεγάλο ζήτημα είναι πώς θα καλυφθεί αυτό το κενό και ο ίδιος είναι κατηγορηματικός: «Η απώλεια αυτή δεν μπορεί να καλυφθεί από το ΕΣΠΑ, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και τους δημόσιους πόρους. Αυτό μπορεί να γίνει σχεδόν αποκλειστικά από τον ιδιωτικό τομέα, από τις ιδιωτικές επενδύσεις και με σαφή κατεύθυνση». Η συζήτηση με τον γενικό γραμματέα πήγε στο μεγάλο θέμα ποια είναι η ανάπτυξη που χρειάζεται η Ελλάδα. Στο σημείο αυτό μας αποκάλυψε ότι «απαντήσεις και προτάσεις έρχεται να δώσει το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της χώρας, το οποίο ο υπουργός Οικονομίας θα είναι έτοιμος να το παρουσιάσει στο τέλος του Οκτωβρίου». Ο κ. Λαμπριανίδης, όμως, μας δίνει ένα περίγραμμα: «Αν δει κανείς την πορεία της Ελλάδας από τη δεκαετία του ‘80, διαπιστώνει ότι είναι μία οικονομία που πιέζεται από τη μία μεριά από τις αναπτυγμένες χώρες οι οποίες παράγουν ποιοτικά προϊόντα, στηρίζονται σε πολύ υψηλό κεφαλαιουχικό εξοπλισμό με ενσωματωμένη γνώση υψηλής έντασης. Από την άλλη πλευρά πιέζεται από τις χώρες χαμηλού κόστους. Οι κυβερνήσεις τηρούσαν αμφίσημη στάση».
Η σημερινή κυβέρνηση, όπως σημειώνει ο ίδιος, πιστεύει σε μία σαφή κατεύθυνση της ελληνικής οικονομίας: «Θέλουμε να μετακινήσουμε την οικονομία στην αλυσίδα αξίας, που να παράγει σύνθετα προϊόντα». Κι εξηγεί: «Η τρόικα με τη συνταγή της πέτυχε την εσωτερική υποτίμηση προκειμένου η Ελλάδα να γίνει πιο ανταγωνιστική. Αν δει, όμως κανείς τα επίσημα στοιχεία της περιόδους 1998 -2014 που δείχνουν τις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες και τις επιδόσεις που έχουν, στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων διαπιστώνει ότι αυτές οι 107 χώρες παίρνουν ένα μερίδιο μόλις 25% του στοκ των ξένων επενδύσεων. Αντίθετα οι 43 ανεπτυγμένες κερδίζουν το μεγαλύτερο. Αυτό σημαίνει ότι το φτηνό εργατικό δυναμικό και οι χαμηλοί φόροι δεν είναι από μόνα τους ικανά και καθοριστικά κριτήρια για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Αντίθετα, οι αναπτυγμένες χώρες που έχουν υψηλότερους μισθούς και φορολογικούς συντελεστές κερδίζουν επενδύσεις».
Έτσι, ο κ. Λαμπριανίδης τονίζει ότι «πρέπει να βελτιώσουμε το πλαίσιο για τις στρατηγικές επενδύσεις και να προσελκύσουμε κι άλλους κλάδους πέραν του τουρισμού και της ενέργειας. Όχι με τη λογική των επιχορηγήσεων. Οι ξένοι δεν έρχονται σε μία χώρα με αυτό το κίνητρο. Θέλουν ταχεία αδειοδότηση και σταθερό φορολογικό σύστημα. Επίσης σημαντικοί τομείς που πρέπει να βελτιωθούν είναι η απονομή της δικαιοσύνης και το Κτηματολόγιο».
Ως δείγμα γραφής για τις κυβερνητικές προσπάθειες ως προς τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος ο γενικός γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων παρουσιάζει τον νέο αναπτυξιακό νόμο. «Όταν ο υπουργός μου ανέθεσε την εκπόνηση του πλαισίου αναλύσαμε τα προβλήματα των προηγούμενων καθώς και τα σημερινά δεδομένα της αγοράς. Βλέπουμε ότι έχουμε επιχειρήσεις που δεν είναι εξωστρεφείς, δεν συνεργάζονται, υστερούν στην έρευνα. Φροντίσαμε και θεσπίσαμε έναν νόμο με πολλά καθεστώτα ώστε να δοθούν κίνητρα για την κάλυψη των παραπάνω αδυναμιών».
Ο ίδιος κρίνει ως σημαντικό το γεγονός πως «ο αναπτυξιακός νόμος τέθηκε σε πολύμηνη διαβούλευση με τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους να συμμετέχουν σε αυτή. Αν δεν έχεις μέσα σε αυτή τη διαδικασία εκείνους που τους αφορά, τότε πολύ απλά η απόπειρα που κάνεις θα είναι αποτυχημένη».
Είναι χαμηλό το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου
Ο κ. Λαμπριανίδης μάς μεταφέρει επίσης και την πικρία του από την απουσία ουσιαστικής συζήτησης μεταξύ των πολιτικών κομμάτων: «Όταν παρουσιάσαμε τον αναπτυξιακό νόμο η κριτική επικεντρώθηκε σε μία από τις παραδοχές που λάβαμε υπόψη για να τον σχεδιάσουμε και να τον εφαρμόσουμε.
Μας επιτέθηκαν λέγοντας ότι η κυβέρνηση έχει σκοπό να διατηρήσει τον ΕΝΦΙΑ μέχρι το 2031. Ο κάθε πρωτοετής φοιτητής γνωρίζει ότι για να σχεδιάσεις μία πολιτική παίρνεις υπόψη σου σημερινά δεδομένα κάνοντας για το μέλλον εναλλακτικά σενάρια. Δυστυχώς η πολιτική συζήτηση έμεινε σε πολύ χαμηλό επίπεδο. Και ίσως αυτό να είναι και το πρόβλημα της χώρας. Η απουσία σοβαρού διαλόγου», καταλήγει ο γενικός γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων στη συνέντευξή του προς την «ΗτΣ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου