Σελίδες

Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016

Oι σκληρές προτάσεις πίσω από την ...αισιοδοξία του ΔΝΤ

Oι σκληρές προτάσεις πίσω από την ...αισιοδοξία του ΔΝΤ

Επιβεβαίωση των προβλέψεων του ΔΝΤ μόνο για την περίοδο μέχρι το 2018 συνεπάγεται την αναγκαιότητα λήψης μέτρων άνω των 4 δισ. ευρώ.
oi-sklires-protaseis-pisw-apo-tin-aisiodoksia-tou-dnt
 
Με ένα νέο… μνημόνιο ισοδυναμεί η χθεσινή έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού ταμείου καθώς οι προβλέψεις που κάνει για την πορεία του πρωτογενούς πλεονάσματος από το φέτος μέχρι και το 2021 ενεργοποιούν τον κόφτη… κάθε χρόνο αρχής γενομένης από τον Μάιο του 2017.
Επιβεβαίωση των προβλέψεων του ΔΝΤ μόνο για την περίοδο μέχρι το 2018 συνεπάγεται την αναγκαιότητα λήψης μέτρων άνω των 4 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο για να συγκεντρωθεί βάσει των πρόσφατων συστάσεων του Ταμείου, προϋποθέτει τον μηδενισμό της «προσωπικής διαφοράς» των συνταξιούχων, δηλαδή, ουσιαστικά το νέο κούρεμα των συντάξεων κατά 15%.
Για την φετινή χρονιά το ΔΝΤ κατεβάζει τον πήχη του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 0,1% τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση ενσωμάτωσε στο προσχέδιο του προϋπολογισμού πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 0,6%. Όσο για τον στόχο του 3,5%, το ΔΝΤ το θεωρεί –όπως προκύπτει από την έκθεση- άπιαστο όνειρο καθώς η Ελλάδα εμφανίζεται μέχρι και το 2021 να μην επιτυγχάνει ούτε τη μισή διαδρομή.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ήταν και πέρυσι εξαιρετικά απαισιόδοξο όσον αφορά στην εξέλιξη του ελληνικού πρωτογενούς πλεονάσματος. Όμως, έπεσε έξω στις προβλέψεις του και η φετινή έκθεση, συνιστά επίσημη παραδοχή: για το 2015, έχει εγγραφεί πλέον το +0,7%, ποσοστό το οποίο εκτιμήθηκε τον περασμένο Μάιο από την Ελληνική Στατιστική Αρχή αλλά και τη Eurostat. Πολλές πιθανότητες διάψευσης, φαίνεται να υπάρχουν και για το 2016 καθώς την ώρα που το ΔΝΤ βλέπει οριακό πλεόνασμα μόλις 0,1% για το 2016, η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε την υπέρβαση του στόχου των εσόδων στο 9μηνο κατά 0,1% με τον επίσημο στόχο να έχει τεθεί από το μνημόνιο στο 0,5%.
Πρακτικά, το ΔΝΤ κατεβάζει τον πήχη του πλεονάσματος στα 180 εκατ. ευρώ, εκτίμηση που αν επιβεβαιωθεί, θα φέρει ενεργοποίηση του κόφτη και επιπλέον μέτρα της τάξεως των 700 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχες δυσοίωνες εκτιμήσεις περιλαμβάνει η έκθεση και για τα επόμενα χρόνια:

1.    Για το 2017, το ΔΝΤ προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% δηλαδή μια ποσοστιαία μονάδα του ΑΕΠ κάτω από τον δημοσιονομικό στόχο του μνημονίου. Αυτό ισοδυναμεί με μέτρα 1,7 δισ. ευρώ
2.    Για το 2018, χρονιά κατά την οποία το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας θα πρέπει να φτάσει στο 3,5%, το ΔΝΤ κάνει την εκτίμηση ότι θα κλείσει στο 1,6%. Με διαφορά περίπου δύο ποσοστιαίων μονάδων από τον στόχο, τα μέτρα για τη συγκεκριμένη χρονιά θα πρέπει να ανέλθουν στα 3,7 δισ. ευρώ. Ουσιαστικά δηλαδή, το ΔΝΤ, ζητάει άλλο ένα… μνημόνιο με τις προβλέψεις του.
Μέσω των αριθμών, το ΔΝΤ τοποθετείται και στην ανοιχτή συζήτηση για τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος μετά το 2018: από το 2019 μέχρι και το 2021, δεν υπάρχει χρονιά με πρόβλεψη μεγαλύτερη από το 1,6% ή το 1,5% που είναι η εκτίμηση για το 2021.
Το υπουργείο Οικονομικών, με non paper που εξέδωσε αργά χθες το βράδυ, υποστήριξε ότι και να … θέλει το πλεόνασμα να πέσει κάτω από το 0,5%, πλέον δεν προλαβαίνει ύστερα και από τις εξελίξεις στα έσοδα τον Σεπτέμβριο. Για το 2017, είναι νωρίς ακόμη για εκτιμήσεις… 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου