Σελίδες

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ομιλος Spiegel: «Κι άλλα δισεκατομμύρια για μια καμένη χώρα»

ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ομιλος Spiegel: «Κι άλλα δισεκατομμύρια για μια καμένη χώρα»

Ομιλος Spiegel: «Κι άλλα δισεκατομμύρια για μια καμένη χώρα»

Το οικονομικό περιοδικό manager magazin, που ανήκει στον γερμανικό όμιλο Spiegel, έχει τίτλο «Και άλλα δισεκατομμύρια για μια καμένη χώρα».
Το άρθρο υπογραμμίζει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, αναφέροντας παράλληλα τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα και στο γεγονός ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι την εγκατέλειψαν.
Το περιοδικό αναφέρει: «"Θα τα καταφέρουμε" δήλωσε την περασμένη Κυριακή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Με αυτά τα λόγια υποσχέθηκε ο πρόσφατα επανεκλεγμένος πρόεδρος του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ να βγάλει τη χώρα του από την κρίση μέχρι το 2021».
Το περιοδικό συνεχίζει: «Πώς όμως ο Τσίπρας θα το καταφέρει αυτό παραμένει μυστήριο. Ακόμα και εάν οι δανειστές προχωρούσαν σε νέες παραχωρήσεις, σαν ένδειξη καλής θελήσεως για το ναι του σε νέες περικοπές με στόχο την απομείωση του χρέους, ένα πραγματικά απελευθερωτικό κούρεμα του χρέους δεν θα γίνει με την γερμανική κυβέρνηση και τους άλλους δανειστές. Η κατάσταση για τον δημόσιο προϋπολογισμό και τους ανθρώπους στην Ελλάδα παραμένει δραματική. Μετά από επτά χρόνια οικονομικής συρρίκνωσης η κρίση είναι περισσότερο ένα διαρκές παρά ένα μεταβατικό φαινόμενο».
Σύμφωνα με το άρθρο, η ανεργία παραμένει η υψηλότερη στην Ευρώπη ενώ οι μισοί νέοι κάτω των 25 χρόνων είναι άνεργοι, χωρίς προοπτική και παραμένουν στην οικογένεια ζώντας από μισθούς και συντάξεις των γονέων οι οποίες και αυτές ολοένα και περικόπτονται. Επιπλέον οι ελεύθεροι επαγγελματίες όλο και σπανιότερα είναι σε θέση να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους.
Στη συνέχεια γίνεται αναφορά για τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης ότι το 2017 αναμένεται οικονομική αύξηση κατά 2,7%, το χρέος θα φθάσει στο 175% του ΑΕΠ και η ανεργία θα μειωθεί στο 22,5%. Το manager magazin υπογραμμίζει πως η κυβέρνηση θα καταφέρει να επιτύχει τους στόχους της «αγγίζοντας εκεί που πονάει περισσότερο. Οι μισθοί θα επιβαρυνθούν με μεγαλύτερες εισφορές, οι συντάξεις θα μειωθούν και πάλι και θα αυξηθούν οι φόροι στη βενζίνη, τον καπνό και τις επικοινωνίες. Η κυβέρνηση Τσίπρα φαίνεται να έχει συνυπολογίσει τον κίνδυνο ότι με τον τρόπο αυτό συνεχίζει να κυνηγάει τους Έλληνες με προσόντα και να τους διώχνει από τη χώρα φαίνεται. Ήδη 500.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα από τότε που ξεκίνησε η κρίση».
 
ΤΡΕΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΑ

Παγκόσμια Τράπεζα: Στην 61η θέση μεταξύ 190 χωρών η Ελλάδα για την ευκολία του επιχειρείν

Παγκόσμια Τράπεζα: Στην 61η θέση μεταξύ 190 χωρών η Ελλάδα για την ευκολία του επιχειρείν

Στην 61η θέση μεταξύ 190 χωρών, από την 58η πέρυσι, υποχώρησε η Ελλάδα στην κατάταξη της Παγκόσμιας Τράπεζας (ΠΤ) για την ευκολία του επιχειρείν (Doing Business 2017). Σε απόλυτο επίπεδο, ωστόσο, οι επιδόσεις της Ελλάδας παρέμειναν στα περυσινά επίπεδα.
Ειδικότερα, η επίδοσή της διαμορφώθηκε στο 68,67% του ανώτατου επίπεδου στον κόσμο, όπως αυτό προκύπτει από τις καλύτερες επιδόσεις διαχρονικά (distance to frontier, DTF). Συγκριτικά, το DTF ανερχόταν στο 60,42% το 2011 (στοιχεία 2010), στο 63,35% το 2014 (στοιχεία 2013) και το 68,56% το 2015 (στοιχεία 2014).
Η βαθμολογία της Ελλάδας στην ευκολία του επιχειρείν προκύπτει από την αξιολόγηση δέκα επιμέρους δεικτών. Η απόλυτη βαθμολογία της χώρας (DTF) έμεινε σταθερή στους επτά από τους δέκα αυτούς δείκτες, ενώ μειώθηκε στον δείκτη της πληρωμής φόρων στο 78,22% από 78,65% πέρυσι και αυξήθηκε στον δείκτη καταγραφής περιουσίας στο 49,67% από 49,62% και στον δείκτη ολοκλήρωσης της πτωχευτικής διαδικασίας στο 56,66% από 56,28%.
Η σειρά κατάταξης της Ελλάδας μεταξύ των 190 χωρών στους δέκα δείκτες έχει ως εξής:
- Έναρξη επιχείρησης (56η θέση από 49η πέρυσι)
- Κατασκευαστικές άδειες (58η από 55η)
- Ηλεκτροδότηση (52η από 46η)
- Καταχώρηση ακίνητης περιουσίας (141η από 144η)
- Λήψη πιστώσεων (82η από 78η)
- Προστασία επενδυτών μειοψηφίας (42η από 40η)
- Πληρωμή φόρων (64η από 62η)
- Διασυνοριακό εμπόριο (29η από 29η)
- Εφαρμογή συμβάσεων (133η από 131η)
- Ολοκλήρωση πτωχευτικής διαδικασίας (52η από 52η)
Η έναρξη μίας επιχείρησης στην Ελλάδα απαιτεί την πραγματοποίηση 5 διαδικασιών έναντι 4,8 κατά μέσο όρο στις χώρες υψηλού εισοδήματος του ΟΟΣΑ. Χρειάζεται, επίσης, 13 ημέρες έναντι 8,3 στις αντίστοιχες χώρες του ΟΟΣΑ και συνεπάγεται κόστος ίσο με το 2,2% του κατά κεφαλήν εισοδήματος έναντι 3,1% του αντίστοιχου εισοδήματος στις χώρες υψηλού εισοδήματος του ΟΟΣΑ.
Στην πρώτη θέση στην κατάταξη της ΠΤ για την ευκολία του επιχειρείν βρίσκεται η Νέα Ζηλανδία, ακολουθούμενη από τη Σιγκαπούρη, τη Δανία, το Χονγκ Κονγκ της Κίνας, την Κορέα, τη Νορβηγία, τη Βρετανία, τις ΗΠΑ, τη Σουηδία και την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας που βρίσκεται στη 10η θέση. Στην έκθεσή της, η ΠΤ τονίζει ότι ένας αριθμός - ρεκόρ 137 χωρών υλοποίησε βασικές μεταρρυθμίσεις που κάνουν ευκολότερη την έναρξη και λειτουργία επιχειρήσεων μικρού και μεσαίου μεγέθους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ


ΑΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝ ΟΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

Ρέγκλινγκ: Ρεαλιστικό να βγει η Ελλάδα στις αγορές πριν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα

Ρέγκλινγκ: Ρεαλιστικό να βγει η Ελλάδα στις αγορές πριν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα

Αν εφαρμοστεί με αποφασιστικότητα το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Ελλάδα θα ανακτηθεί, επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ σε αποκλειστικές δηλώσεις του προς το ΑΠΕ-MΠΕ.
Ο Κλάους Ρέγκλινγκ σημειώνει ότι καλό θα ήταν η Ελλάδα να βγει για δανεισμό στις διεθνείς αγορές πριν τη λήξη του προγράμματος, δηλαδή εντός του 2017. Θεωρεί δε ότι ο στόχος αυτός είναι πραγματοποιήσιμος.
Το πλήρες κείμενο των απαντήσεων που έδωσε ο Κλάους Ρέγκλινγκ στα τρία ερωτήματα που του υπέβαλε το ΑΠΕ-ΜΠΕ είναι το εξής:
ΑΠΕ-ΜΠΕ: Λίγο μετά την έγκριση από τον ESM της εκταμίευσης των 2,8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, δηλώσατε ότι «αν η ελληνική κυβέρνηση συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί στο πρόγραμμα του ESM, η μεγέθυνση της ελληνικής οικονομίας θα επιταχυνθεί την επόμενη χρονιά και τότε η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να εκδώσει ξανά ομόλογα». Θα θέλατε να μας εξηγήσετε γιατί είναι αναγκαίο για την Ελλάδα να προσπαθήσει να βγει στις αγορές πριν το τέλος του προγράμματος, δηλαδή πριν το δεύτερο εξάμηνο του 2018;
Κλάους Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα από το 2010 και μετά δεν έχει βγει πολύ στις αγορές. Επομένως θα ήταν καλό η κυβέρνηση να αρχίσει να συνδέεται σταδιακά με τους επενδυτές πριν το τέλος του προγράμματος του ESM το 2018, όταν τα δάνεια του ESM δεν θα είναι πλέον διαθέσιμα. Αν η ελληνική κυβέρνηση εφαρμόσει με αποφασιστικό τρόπο τη μεταρρυθμιστική ατζέντα που έχει συμφωνηθεί στο πρόγραμμα του ESΜ, η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Ελλάδα θα ανακτηθεί. Αυτό συνέβη στα μέσα του 2014, όταν η τότε ελληνική κυβέρνηση μπόρεσε να εκδώσει με επιτυχία ένα τριετές και ένα πενταετές ομόλογο.
ΑΠΕ-ΜΠΕ: Θεωρείτε λοιπόν ότι εντός του 2017 θα ήταν λογικό για την Ελλάδα να αρχίσει να εκδίδει ξανά ομόλογα. Πότε ακριβώς θα μπορούσε να γίνει αυτό και με ποιά ωρίμανση ομολόγων;
Κλάους Ρέγκλινγκ: Η ακριβής χρονική στιγμή έκδοσης ομολόγων, κατά τη διάρκεια του 2017, καθώς και οι ωριμάνσεις των ομολόγων είναι κάτι που θα αποφασιστεί από το ελληνικό Γραφείο Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους στην Αθήνα.
ΑΠΕ-ΜΠΕ: Στο τέλος του προγράμματος του ESM, η Ελλάδα θα πρέπει να χρηματοδοτείται πλήρως από τις αγορές; Πιστεύετε ότι αυτό είναι ρεαλιστικό;
Κλάους Ρέγκλινγκ: Στόχος όλων των προγραμμάτων είναι οι δανειζόμενες χώρες να μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν πλήρως ξανά από τις αγορές. Αυτό λειτούργησε καλά με την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Κύπρο. Αυτές οι χώρες επέστρεψαν στις αγορές, αρκετά πριν το τέλος των αντίστοιχων προγραμμάτων τους. Είμαι πεπεισμένος ότι αυτό είναι ρεαλιστικό και για την Ελλάδα, εφόσον η κυβέρνηση δείξει ισχυρή ιδιοκτησία στην εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού προγράμματος που συμφωνήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM. H κυβέρνηση θα βοηθηθεί από το γεγονός ότι στο τέλος του προγράμματος, το 2018, περίπου τα δύο τρίτα του ελληνικού δημόσιου χρέους θα διακρατείται από τα Ταμεία διάσωσης του ESM και του EFSF. Αυτό σημαίνει ότι οι πολύ ευνοϊκοί όροι δανεισμού μας θα ισχύσουν για το συντριπτικό μέρος του ελληνικού δημόσιου χρέους για μεγάλο χρονικό διάστημα, λόγω των πολύ χαμηλών επιτοκίων και των πολύ μεγάλων λήξεων των δανείων μας προς την Ελλάδα.

Πηγή: ΑΠΕ
ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ N-TV

Γερμανία: Το συνταξιοδοτικό σύστημα στην Ελλάδα βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης

Γερμανία: Το συνταξιοδοτικό σύστημα στην Ελλάδα βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης

Το συνταξιοδοτικό σύστημα στην Ελλάδα βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, υπογραμμίζει το γερμανικό δίκτυο N-tv, σε ρεπορτάζ του για την κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων στην Ελλάδα.
Το γερμανικό δίκτυο κάνει λόγο για ένα «φαύλο κύκλο» και τονίζει ότι  «εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες δεν μπορούν να πληρώσουν εισφορές. Αυτό, με τη σειρά του, είναι ένας από τους λόγους που η κυβέρνηση δεν μπορεί να διαχειριστεί τα οικονομικά της. Και τώρα, οι δανειστές πυροβολούν ξανά».
Τα χρέη προς τα ασφαλιστικά Ταμεία έφτασαν σχεδόν τα 17 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο, αναφέρει το δημοσίευμα, που επισημαίνει ότι το υψηλό έλλειμμά τους είναι ένας από τους λόγους που καθιστούν επειγόντως αναγκαίες τις μεταρρυθμίσεις.
«Η κυβέρνηση μπορεί να ελπίζει σε νέα στήριξη από τους δανειστές της», συμπληρώνει το δημοσίευμα, κάνοντας αναφορά στην εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ, που ενέκρινε σήμερα ο ESM.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου