Σελίδες

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

Ποια προϊόντα ακριβαίνουν από την 1η Ιανουαρίου 2017

Ποια προϊόντα ακριβαίνουν από την 1η Ιανουαρίου 2017

Καταιγίδα φοροεισπρακτικών μέτρων αναμένεται να ξεσπάσει με την είσοδο του νέου έτους. Από την 1η-1-2017 αυξάνονται σημαντικά οι συντελεστές φορολόγησης των εισοδημάτων από ακίνητα, επιχειρήσεις και αγροτικές δραστηριότητες, ενώ επιβάλλονται νέοι φόροι στην κατανάλωση καφέ, στη σταθερή τηλεφωνία και στα ηλεκτρονικά τσιγάρα.
Με το καλημέρα του νέου έτους έρχονται αυξήσεις σε καύσιμα, τσιγάρα, επιβολή νέων φόρων στη σταθερή τηλεφωνία, τον καφέ και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, αλλά και κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ σε όλα τα νησιά του Αιγαίου. Τα φορο-μέτρα που θα έρθουν θα φτάσουν σε ύψος τα 2,5 δισ. ευρώ.
Τι θα είναι πιο ακριβό το 2017
Από την αρχή του 2017 έρχεται το νέο τσουνάμι επιβαρύνσεων, που αφορά:
Αυξήσεις στα καύσιμα
Από την 1η Ιανουαρίου 2017 ο ΕΦΚ στη βενζίνη θα αυξηθεί κατά 3 λεπτά το λίτρο, από τα 0,67 στα 0,7 ευρώ το λίτρο, ενώ στο πετρέλαιο κίνησης θα αυξηθεί κατά 8 λεπτά το λίτρο, από τα 0,33 στα 0,41 ευρώ το λίτρο. Ο ΕΦΚ στο υγραέριο κίνησης θα αυξηθεί κατά 10 λεπτά το λίτρο, από τα 0,33 στα 0,43 ευρώ το λίτρο.
Αυξήσεις στα προϊόντα καπνού
Αυξάνονται από την 1η Ιανουαρίου 2017 οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στα τσιγάρα και τα λοιπά προϊόντα καπνού. Ο πάγιος φόρος κατανάλωσης που επιβαρύνει τον λεπτοκομμένο καπνό θα αυξηθεί από τα 156,70 στα 170 ευρώ ανά κιλό.
Αυξήσεις στον καφέ
Επιβάλλεται ειδικός φόρος κατανάλωσης στον εισαγόμενο και εγχωρίως παραγόμενο καφέ. Ειδικότερα από την 1η-1-2017 θα επιβληθεί ΕΦΚ στην εισαγωγή και στην εγχώρια παραγωγή καφέ, με συντελεστές από 2 έως 3 ευρώ ανά κιλό στον καβουρντισμένο καφέ και με συντελεστή 4 ευρώ ανά κιλό στον στιγμιαίο καφέ και στα παρασκευάσματα από εκχυλίσματα, αποστάγματα ή συμπυκνώματα του καφέ.
Φόρος στα ηλεκτρονικά τσιγάρα
Από την 1η Ιανουαρίου 2017 θα επιβληθεί ειδικός φόρος κατανάλωσης στα υγρά που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα: Το ύψος του φόρου θα είναι 10 λεπτά ανά ml υγρού.
Ειδικό τέλος στη σταθερή τηλεφωνία
Νέο φορολογικό τέλος 5% σε κάθε μηνιαίο ή διμηνιαίο λογαριασμό τηλεπικοινωνιακών τελών σταθερής τηλεφωνίας. Το νέο αυτό τέλος θα επιβάλλεται από την 1η Ιανουαρίου 2017 επί των καθαρών (προ ΦΠΑ) τηλεπικοινωνιακών τελών κάθε μηνιαίου ή διμηνιαίου λογαριασμού. Επί του νέου αυτού τέλους θα επιβάλλεται εν συνεχεία ο ΦΠΑ με συντελεστή 24%.
Αυξήσεις ΦΠΑ στα νησιά
Αυξήσεις ΦΠΑ στα νησιά που έχουν απομείνει με την έκπτωση του 30%
Στο τέλος του έτους, καταργείται η έκπτωση 30% του ΦΠΑ που έχει διατηρηθεί μέχρι σήμερα σε ορισμένα νησιά.
Ποιοι επιβαρύνονται από τους φόρους που έρχονται
Τα πρώτα θύματα των νέων φόρων που έρχονται το 2017 είναι οι:
μισθωτοί,
συνταξιούχοι,
αγρότες,
ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν ενοίκια
ελεύθεροι επαγγελματίες.
Οπως γράφει και η Ημερησία όλες αυτές οι κατηγορίες των φορολογούμενων με μεσαία και υψηλά εισοδήματα θα δουν τους φόρους επί των εισοδημάτων τους να αυξάνονται λόγω των μειώσεων στα αφορολόγητα όρια και των αλλαγών στις κλίμακες υπολογισμού του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Υπενθυμίζεται πως η τελική εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος για τη νέα χρονία θα γίνει αμέσως μετά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων το 2017, με τις νέες κλίμακες επί του συνόλου των αποδοχών που θα έχουν εισπράξει οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι και για τους 12 μήνες του τρέχοντος έτους.
Τι θα ισχύει για όσους έχουν εισοδήματα από ενοίκια
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που τα νοικιάζουν και από αυτά εισπράττουν ενοίκια θα κληθούν να καταβάλουν αυξημένους φόρους έως και 36,36%. Η νέα φορολογική κλίμακα:
Από 11% σε 15% για το τμήμα ετησίου εισοδήματος μέχρι 12.000 ευρώ. Έτσι όσοι εισπράττουν ενοίκια έως 12.000 ευρώ θα έχουν αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης κατά 36,36%.
Ελεύθεροι επαγγελματίες
Για την πλειονότητα των ελεύθερων επαγγελματιών θα προκύψουν φοροελαφρύνσεις καθώς ο συντελεστής 26% που επιβάλλονταν στους έχοντες εισοδήματα έως 50.000 ευρώ έχει μειωθεί στο 22% για έχοντες εισοδήματα έως 20.000 ευρώ. Επιβαρύνσεις προκύπτουν για όσους έχουν μεγαλύτερα εισοδήματα πάνω από τις 35.000 ευρώ. Επιπλέον, σε όσους δηλώνουν ετήσια εισοδήματα μεγαλύτερα των 12.000 ευρώ θα επιβάλλεται η νέα αναμορφωμένη ειδική εισφορά αλληλεγγύης η οποία υπολογίζεται με συντελεστές κλιμακούμενους από 2,2% έως 10%.
Αλλαγές και για τα μπλοκάκια
Στην περίπτωση των μισθωτών που ενισχύουν τα εισοδήματα και με έσοδα από «μπλοκάκι» τα εισοδήματα από τις δυο πηγές θα προστεθούν και θα φορολογηθούν με την ενιαία κλίμακα. Στη συνέχεια θα αφαιρείται το ποσό της έκπτωσης φόρου που προβλέπεται ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος και τον αριθμό των παιδιών. Ωστόσο η έκπτωση θα ισχύσει μόνο για το εισόδημα από μισθούς. Επιπλέον, στους έχοντες ετήσια εισοδήματα μεγαλύτερα των 12.000 ευρώ θα επιβάλλεται η νέα αναμορφωμένη ειδική εισφορά αλληλεγγύης η οποία θα υπολογίζεται με συντελεστές κλιμακούμενους από 2,2% έως 10%.


ΕΡΕΥΝΑ

Φόροι: Τι θα πληρώσουν τελικά οι Ελληνες το 2017 (πίνακες)

Φόροι: Τι θα πληρώσουν τελικά οι Ελληνες το 2017 (πίνακες)

Μια ενδιαφέρουμε μελέτη για τους φόρους που προβλέπει ο νέο προϋπολογισμός, κάνει η επιστημονική ομάδα του taxheaven, Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα έσοδα  από τους άμεσους φόρους και τους έμμεσους φόρους έχουν ως εξής: 

Άμεσοι φόροι - Από την άμεση φορολογία εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν 20.711 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 683 εκατ. ευρώ σε σχέση με τις προβλέψεις στον Προϋπολογισμό 2016.

Έμμεσοι φόροι - Από τους έμμεσους φόρους αναμένεται να εισπραχθούν 25.108 εκατ. ευρώ, ποσό αυξημένο κατά 370 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου του 2016. 
Το σύνολο των φόρων που αναμένεται να εισπραχθεί το 2017 είναι το υψηλότερο  από το 2007 μέχρι σήμερα, ως ποσό αλλά και ως ποσοστό επί του Α.Ε.Π..

Τα έσοδα από άμεσους φόρους είναι τα  υψηλότερα από το 2007 εάν εξαιρέσουμε το έτος 2016.  Η διαφορά μεταξύ 2016 και 2017 οφείλεται κυρίως λόγο της αύξησης της προκαταβολής των επιχειρήσεων το 2016.






Στην πραγματικότητα τα φορολογικά έσοδα είναι περισσότερα από αυτά που προβλέπει ο προϋπολογισμός  καθώς μέρος αυτών εμφανίζεται στους πίνακες ως μη φορολογικό έσοδο.

Μη φορολογικά έσοδα

Τα μη φορολογικά έσοδα εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 4.258 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 918 εκατ. ευρώ. Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως: (α) στο αυξημένο, κατά 325 εκατ. ευρώ, ποσό από τη συμμετοχή του Δημοσίου στα κέρδη της Τράπεζας της Ελλάδος, (β) σε λοιπές παρεμβάσεις, όπως η αύξηση του ποσοστού συμμετοχής του Δημοσίου επί των μεικτών κερδών από τα τυχερά παίγνια και (γ) στην είσπραξη φόρων με ταυτότητα οφειλής, μέσω των πιστωτικών ιδρυμάτων.
Ειδικότερα, ορισμένες κατηγορίες φορολογικών εσόδων καταχωρούνται προσωρινά σε μη φορολογικό κωδικό εσόδου και στη συνέχεια, μετά από έλεγχο των Δ.Ο.Υ., καταχωρούνται στις κατηγορίες εσόδων που αντιστοιχούν, εμφανιζόμενες παράλληλα και ως επιστροφές αχρεωστήτως εισπραχθέντων εσόδων.



Πηγή: Taxheaven 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου