Σελίδες

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΠΟ ΕΥΚΛ. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟ ΣΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΛΟΓΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ Φόβοι για νέα μέτρα το 2018 και σενάρια πρόωρων εκλογών

ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΠΟ ΕΥΚΛ. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟ ΣΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΛΟΓΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ

Φόβοι για νέα μέτρα το 2018 και σενάρια πρόωρων εκλογών

Φόβοι για νέα μέτρα το 2018 και σενάρια πρόωρων εκλογών

Της Ελευθερίας Αρλαπάνου
Σε υψηλούς τόνους ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος, επιτέθηκε χθες στις παράλογες απαιτήσεις των Θεσμών, υπό το βάρος της απειλής για άμεση νομοθέτηση πρόσθετων μέτρων για τη διετία 2019-2020.
Σε μια έμμεση, πλην σαφή, απάντηση στον Β. Σόιμπλε πρότεινε μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,5% του ΑΕΠ από 3,5% και η διαφορά (1% του ΑΕΠ ή 1,8 δισ. ευρώ) να χρηματοδοτήσει τη μείωση φορολογικών συντελεστών μικρομεσαίων επιχειρήσεων και υπογράμμισε πως δεν πρέπει να επιτευχθεί συμβιβασμός στην πλάτη της Ελλάδας. Είμαστε μπροστά από ένα κρίσιμο Eurogroup, μία μέρα μετά το ιταλικό δημοψήφισμα και τις εκλογές στην Αυστρία και αυτό πρέπει να είναι η αρχή για μια συνολική συμφωνία για την Ελλάδα, πριν από το τέλος του έτους.
Π. Μοσκοβισί
Αυτό το μήνυμα έστειλε από την πλευρά του ο Π. Μοσκοβισί, μιλώντας χθες βράδυ, στο συνέδριο «η ώρα της ελληνικής οικονομίας» που διοργάνωσε το Εμπορικό Επιμελητήριο, δηλώνοντας φίλος της Ελλάδας, στην Ευρωζώνη, παλεύοντας ενάντια σε κάθε σκέψη για Grexit. Έστειλε όμως σαφές μήνυμα, πως μπορεί να υπάρχει φως στο τούνελ, αλλά η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις και δεν υπάρχει επιστροφή σε μη βιώσιμες πρακτικές που εφαρμόστηκαν προ κρίσης, ενώ ξεκαθάρισε πως το τρέχον πρόγραμμα πρέπει να είναι το τελευταίο πρόγραμμα για την Ελλάδα.
Νωρίτερα από το βήμα του ίδιου συνεδρίου, ο κ. Τσακαλώτος προειδοποίησε πως εάν δεν κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, δεν θα υπάρξει συζήτηση και λύση για το χρέος, δεν θα ενταχθούμε στην ποσοτική χαλάρωση και δεν θα μπορέσουμε να βγούμε στις αγορές, στα τέλη του 2017, το αργότερο στις αρχές του 2018. Επιτέθηκε και στο ΔΝΤ πως δεν είναι θαρραλέο αντί να τα βάζει με τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, για να μειωθεί το ελληνικό χρέος, να τα βάζει με την Ελλάδα, πιέζοντας για νέα μέτρα. Περιγράφοντας το δυσμενές σενάριο για την ελληνική οικονομία στο οποίο είχε αναφερθεί προ ημερών και ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, κάνοντας εμμέσως λόγο και στο σενάριο εκλογών, ο κ. Τσακαλώτος άσκησε σκληρή κριτική στους Θεσμούς.
Πλεονάσματα
Στο κρίσιμο μέτωπο των πλεονασμάτων, προειδοποίησε πως η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχθεί, εάν δεν μειωθούν οι στόχοι για τα πλεονάσματα, να έλθει το Euro-group και να πει, νομοθετήστε τώρα όλα τα μέτρα για να εφαρμοστούν στη διετία 2019 ? 2020, καθώς κάτι τέτοιο δεν είναι τίμιο.
«Η πρόταση μου είναι η εξής. Να συμφωνήσουμε τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 3,5% στο 2,5% και να δεσμευθεί η ελληνική κυβέρνηση ότι αυτό το 1% της διαφοράς και όλος ο χώρος που θα δημιουργηθεί από αυτή τη μείωση θα κατευθυνθεί μόνο στην ελάφρυνση φόρων», δήλωσε σε μια έμμεση απάντηση στο Β. Σόιμπλε.
Παράλληλα υποστήριξε, πως οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν μπορούν να διαπραγματεύονται για τα εργασιακά εκτός των καλύτερων ευρωπαϊκών πρακτικών, ενώ σημείωσε πως αν και έχουν κάνει πολλά για να βοηθήσουν την ελληνική κυβέρνηση να βρεθεί συμβιβασμός στα εργασιακά, ίσως κάνουν κάποιους συμβιβασμούς για να εντάξουν το ΔΝΤ. Όσον αφορά στο ΔΝΤ αμφισβήτησε τον σκεπτικισμό του για την ποσότητα και την ποιότητα των ελληνικών μεταρρυθμίσεων.
ΟΜΙΛΙΑ ΘΕΟΔ. ΦΕΣΣΑ

Να δημιουργηθεί νέος πλούτος στη χώρα


H δημιουργία του πλούτου και όχι η διανομή του είναι το πρόβλημα στην Ελλάδα δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας και κάλεσε σε υπογραφή μίας νέας κοινωνικής συμφωνίας. Πρέπει ως κοινωνία να αυτοπροσδιοριστούμε με άξονα το μέλλον, είπε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, τονίζοντας ότι στην κατάσταση που είμαστε σήμερα τα χρειαζόμαστε όλα: Την ελάφρυνση του χρέους, την ποσοτική χαλάρωση, τα αυξημένα κρατικά έσοδα, τη μείωση των δημόσιων δαπανών και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Πρωτίστως όμως χρειαζόμαστε ένα όραμα, μία συμφωνία για το μέλλον και ένα έξυπνο κράτος , που θα καταγράφει τα κενά που αφήνει πίσω της η αγορά και θα επεξεργάζεται δημοκρατικά, δηλαδή συναινετικά τις αντίστοιχες δράσεις. Παράλληλα χρειάζεται και μία επιχειρηματική τάξη που να επενδύει, να προστατεύει τον εργαζόμενο και να πληρώνει τους φόρους. «Μέσα σε αυτή την κρίση μάθαμε με τον πιο επώδυνο τρόπο ότι μεταρρυθμίσεις ή κοινωνική ευαισθησία είναι ψευτοδίλημμα» τόνισε ο κ. Φέσσας, προσθέτοντας ότι το ζητούμενο είναι ο συνδυασμός, το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα ανθίσει η καινοτόμα, εξωστρεφής επιχείρηση και θα ενδυναμωθεί η μεσαία τάξη. Τέλος, στη συνάντηση κορυφής του BusinessEurope, που έγινε την περασμένη εβδομάδα στη Μπρατισλάβα, ο κ. Φέσσας στην ομιλία του υπογράμμισε ότι επιβάλλεται η συνεργασία επιχειρήσεων και κυβερνήσεων για την υιοθέτηση ανοικτών φιλο-επενδυτικών πρωτοβουλιών.

ΣΤΑΘΕΡΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΜΠ. ΚΕΡΕ

«Λύση που θα καθησυχάζει τις αγορές»

«Λύση που θα καθησυχάζει τις αγορές»

Απαιτείται σταθερή εφαρμογή των πολιτικών και στήριξη από όλους τους εμπλεκόμενους δήλωσε χθες το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μπ. Κερέ, ενώ υπογράμμισε πως όλοι οι συμμετέχοντες στο ελληνικό πρόγραμμα συνειδητοποιούν πως υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του χρέους. «Προσβλέπουμε σε λύση που θα καθησυχάσει τις αγορές, και θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στη βιωσιμότητα του χρέους», είπε, κάνοντας λόγο για λύση που θα επιτρέψει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και θα αποκαταστήσει την πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές. Σχετικά με την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση, το μήνυμα του κ. Κερέ ήταν σαφές. Αν και πρόκειται, είπε, για θέμα που συζητείται έντονα στους ελληνικούς πολιτικούς κύκλους και στον Τύπο, το διοικητικό συμβούλιο τς ΕΚΤ «λαμβάνει τις αποφάσεις του με πλήρη ανεξαρτησία». Όπως διευκρίνισε οι εξελίξεις του προγράμματος και η ανάλυση βιωσιμότητας από τους Θεσμούς είναι παράγοντες που λαμβάνονται υπόψη, αλλά δεν είναι οι μόνοι.
«Το Δ.Σ. θα βασίσει τις αξιολογήσεις του επίσης στην εσωτερική ανάλυση και θα λάβει υπόψη και άλλους παράγοντες σχετικά με τη διαχείριση κινδύνων, προτού λάβει τελική απόφαση», δήλωσε. Σύμφωνα με τον κ. Κερέ είναι αναγκαίο, οι ελληνικές αρχές να συνεχίζουν να δείχνουν προσήλωση, στην υλοποίηση του προγράμματος, ενώ εκτίμησε πως εάν όλοι αναλάβουν τον ρόλο που τους αναλογεί, μέχρι τη λήξη του προγράμματος, η Ελλάδα θα είναι σε καλύτερη θέση να αποκομίσει τα οφέλη της ΟΝΕ.

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΤΟ ΔΝΤ, ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΓΙΑ ΜΕΤΡΑ

Επώδυνο συμβιβασμό ζητά ο Π. Μοσκοβισί

Σύμφωνα με τον κ. Μοσκοβισί, «είναι ώρα οι Έλληνες πολίτες να έχουν κάποια ανταπόδοση».
Σύμφωνα με τον κ. Μοσκοβισί, «είναι ώρα οι Έλληνες πολίτες να έχουν κάποια ανταπόδοση».

Αισιόδοξος πως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου θα είναι επιτυχημένο και θα ανοίξει τον δρόμο για μία συνολική συμφωνία για το χρέος και τα πλεονάσματα, εμφανίστηκε χθες ο Ευρωπαίος Επίτροπος Π. Μοσκοβισί, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα. Ωστόσο, ο συμβιβασμός πρέπει να περιλαμβάνει και το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, με τον κ. Μοσκοβισί να τονίζει πως χρειαζόμαστε το Ταμείο και ότι οι Θεσμοί συζητούν από κοινού με τις ελληνικές αρχές. Η συμμετοχή ωστόσο του Ταμείου είναι προφανές πως δεν έρχεται άνευ όρων, αφού πιέζει για πρόσθετα μέτρα, σύμφωνα με πληροφορίες πέριξ των 3,5 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια, αφού θεωρεί πως τα νούμερα δεν βγαίνουν, εάν η Ευρωζώνη επιμείνει σε διατήρηση του στόχου για τα πλεονάσματα στο 3,5% του ΑΕΠ και μετά το 2018.
«Έχουμε πολύ ισχυρή και θετική πρόοδο στη δεύτερη αξιολόγηση», σημείωσε, για να προσθέσει πως μπορούμε να καταλήξουμε σε τεχνική συμφωνία πριν το τέλος της εβδομάδας, ώστε να έχουμε ένα επιτυχημένο Eurogroup την 5η Δεκεμβρίου, ανοίγοντας τον δρόμο για μια συνολική συμφωνία. Η Ελλάδα έχει απολύτως την ικανότητα για ανάκαμψη και αξίζει της εμπιστοσύνης μας, σύμφωνα με τον κ. Μοσκοβισί, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να εκτιμά πως τώρα είναι η ώρα για γενναίες αποφάσεις από όλες τις πλευρές. Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, σκοπός της χώρας είναι να γίνει από μέρος του προβλήματος μέρος της λύσης στην Ευρώπη, ενώ έστειλε σαφές μήνυμα πως η χώρα έχει ήδη αποδείξει τη βούλησή της και περιμένει από τους εταίρους να κάνουν το ίδιο.
Σύμφωνα με τον κ. Μοσκοβισί, «είναι ώρα οι Έλληνες πολίτες να έχουν κάποια ανταπόδοση». «Εφόσον οι ελληνικές αρχές αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, τότε οι εταίροι της πρέπει επίσης να αναλάβουν τις δικές τους». Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος που εκτός από τον πρωθυπουργό, συναντήθηκε χθες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και με τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών εκτίμησε πάντως πως είναι μάλλον δύσκολο να επιτευχθεί μια συνολική συμφωνία μόλις σε μία συνάντηση (στις 5 Δεκεμβρίου). Θα ανοίξει όμως τον δρόμο για συνολική λύση, προς συμφέρον της Ελλάδας και της Ευρωζώνης, που θα αποτελέσει ένα θετικό σήμα, σε μια περίοδο που ο κόσμος αντιμετωπίζει μερικές φορές αρνητικά την Ευρώπη. Μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομίας, ο κ. Μοσκοβισί υπογράμμισε πως χρειαζόμαστε μια συνολική συμφωνία συμπεριλαμβανομένων των μεταρρυθμίσεων, της αξιολόγησης και της διευθέτησης του χρέους ως το τέλος του έτους, τονίζοντας πως χρειαζόμαστε και το ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Ξεκαθάρισε πως οι Θεσμοί εργάζονται από κοινού με την ελληνική κυβέρνηση σε πολύ καλό πνεύμα. «Οι Θεσμοί εργάζονται όλοι μαζί και από κοινού με την ελληνική κυβέρνηση και αυτό το συζήτησα με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών».
Επώδυνο συμβιβασμό ζητά ο Π. Μοσκοβισί
Συνάντηση με Παυλόπουλο 
Το θέμα του χρέους έθεσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στον Π. Μοσκοβισί, και κάλεσε τους εταίρους της χώρας να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο και ο κ. Παυλόπουλος διαβεβαίωσε πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να πάρει όλα εκείνα τα μέτρα ώστε η αξιολόγηση να κλείσει το συντομότερο δυνατόν, καθώς, όπως είπε, αυτό θα είναι προς όφελος και των δυο πλευρών. Όπως όμως είπε, αναφερόμενος ειδικά στα εργασιακά, η Ελλάδα όπως και καμία χώρα της Ε.Ε., δεν μπορεί να δεχτεί μέτρα που θα υπερβαίνουν το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Ισχυρή πρόοδος
• «Έχουμε πολύ ισχυρή και θετική πρόοδο στη δεύτερη αξιολόγηση», σημείωσε ο Π. Μοσκοβισί, για να προσθέσει πως μπορούμε να καταλήξουμε σε τεχνική συμφωνία πριν από το τέλος της εβδομάδας, ώστε να έχουμε ένα επιτυχημένο Eurogroup την 5η Δεκεμβρίου, ανοίγοντας τον δρόμο για μια συνολική συμφωνία.
Γενναίες αποφάσεις
• Η Ελλάδα έχει απολύτως την ικανότητα για ανάκαμψη και αξίζει της εμπιστοσύνης μας, σύμφωνα με τον κ. Μοσκοβισί, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να εκτιμά πως τώρα είναι η ώρα για γενναίες αποφάσεις από όλες τις πλευρές.

Τσακαλώτος προς ΔΝΤ: Μην πιέζετε τον αδύναμο

Τσακαλώτος προς ΔΝΤ: Μην πιέζετε τον αδύναμο

Της Άννας Καραβοκύρη
«Αυτός ο Δεκέμβρης είναι ο πιο κρίσιμος μήνας από το καλοκαίρι του 2015» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στη Βουλή επισημαίνοντας ότι «θα κριθούν πολλά και σημαντικά, θα κριθεί η δυνατότητα μας να πετύχει ο οδικός χάρτης που ανακοινώσαμε το ‘15».

Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για τον προϋπολογισμό χαρακτήρισε ορόσημο την 5η Δεκεμβρίου λέγοντας ότι η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι τα 3 κομμάτια -η συζήτηση για μεταρρυθμίσεις, οι δημοσιονομικοί στόχοι για μετά το 2018, η συζήτηση για το χρέος– θα ενωθούν, τονίζοντας πως όλες οι απαντήσεις θα έχουν δοθεί οι λεπτομέρειες μέχρι τον Ιανουάριο. 

Σχετικά με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είπε «μην πιέζετε τον αδύναμο παίκτη αλλά να πιέζετε αυτούς που εμποδίζουν την μείωση του χρέους». 

Μάλιστα, απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης περί απομόνωσης της κυβέρνησης είπε με ειρωνική διάθεση πως «τέτοια απομόνωση είχαμε να δούμε από τον γάμο της Γρέις Κέλυ και τον γάμο της Νταιάνας». 

Ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε αρκετά αισιόδοξος για την ανάπτυξη το 2017 και το 2018 με δεδομένο όμως ότι δεν θα αλλάξει ραγδαία το διεθνές περιβάλλον και ότι θα πρέπει να αλλάξει όμως το αναπτυξιακό μοντέλο και υποστήριξε ότι υπάρχουν αντισταθμίσεις που θα δικαιολογήσουν το 2,7, ότι θα μειωθεί η ανεργία και θα αυξηθεί η κατανάλωση. 

Σχετικά με τον κρατικό προϋπολογισμό υποστήριξε ότι «ο προϋπολογισμός έχει θετικά μηνύματα και δυσκολίες» εξηγώντας πως υπάρχουν άνθρωποι που προσπαθούμε να ευνοήσουμε και άνθρωποι που τους αδικούμε. 

«Έχει πέσει δυσανάλογο βάρος σε μικρομεσαίους και τους αυτοαπασχολούμενους», τόνισε ο ίδιος συμπληρώνοντας πως έκανε πρόταση προς τους πιστωτές ότι μετά το 2018 – όταν θα βρισκόμαστε εκτός προγράμματος - να μειωθεί ο στόχος από 3,5 στο 2,5 και το 1 να το χρησιμοποιηθεί για την μείωση του κόστους σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις για εργαζόμενους. 

«Μερικοί από τους πιστωτές μας λένε ότι το πρόβλημα δεν είναι το χρέος αλλά η ανταγωνιστικότητα και για αυτό θα πρέπει να κοιτάξουν σοβαρά την πρόταση μας» είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας πως «η στρατηγική μας ήταν να βοηθήσουμε ευάλωτα στρώματα από την πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ». Παράλληλα τόνισε πως η κυβέρνηση πέτυχε να υπερκαλύψει τους στόχους το α’ δεκάμηνο με 1 δισ. πάνω από το στόχο.

«Ότι υπάρχει υπεραπόδοση δεν το αμφισβητεί κανείς» είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας πως σε αυτό συμφωνούν και οι θεσμοί αλλά υπάρχει η διαφωνία αν αυτή η υπεραπόδοση έχει μόνιμο ή συγκυριακό χαρακτήρα. Ταυτόχρονα επιτέθηκε στις προηγούμενες κυβερνήσεις λέγοντας πως «δέκα χρόνια πριν από την κρίση η απόκλιση των δαπανών ήταν στο μέσο όρο της ΕΕ, κατά τη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ οι πλούσιοι πλήρωναν «εθελοντικά» τους φόρους, υπήρχαν κοινωνικές συμφωνίες, τους έκλειναν το μάτι. Η φορολογία που ανακοινώνει ο κ. Μητσοτάκης θα οδηγήσει σε κοινωνική ανισότητα». 

Πηγή: Real.gr





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου