Σελίδες

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

ΤΙ ΧΩΡΙΖΕΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΘΕΣΜΟΥΣ Θρίλερ με τα εργασιακά - Τα 4 «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης

ΤΙ ΧΩΡΙΖΕΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΘΕΣΜΟΥΣ

Θρίλερ με τα εργασιακά - Τα 4 «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης

Θρίλερ με τα εργασιακά - Τα 4 «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης

Το μέτωπο των εργασιακών εξελίσσεται σε ένα από τα πλέον δύσκολα ζητήματα στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, καθώς στη συνάντηση που είχε η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου με τους εκπροσώπους των δανειστών δεν βρέθηκε κοινός τόπος. Τα 4 «αγκάθια» που δυναμιτίζουν την διαπραγμάτευση είναι οι ομαδικές απολύσεις, ο συνδικαλιστικός νόμος, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και η επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων.
Στο θέμα των ομαδικών απολύσεων οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμένουν σε αύξηση του ορίου από 5% σε 10% αλλά και στην κατάργηση της προέγκρισης των ομαδικών απολύσεων, μέτρο που, αν πράγματι εγκριθεί, οδηγεί κατ' ουσίαν στην πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.
Σε κεντρικό ζήτημα της συνάντησης αναδείχθηκαν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις για τις οποίες επιμένει η ελληνική πλευρά, κάτι που όμως για την ώρα φαντάζει αδιέξοδο ενώ σχετικά με το θέμα των κλαδικών συμβάσεων οι θεσμοί εμφάνισαν διαφορετική προσέγγιση στο ζήτημα των κλαδικών συμβάσεων και αντί της άμεσης εφαρμογής τους προτείνουν την «υπό όρους» επέκτασή τους, αλλά μετά το β' εξάμηνο του 2017.
Ουσιαστικά, και με αυτήν την πρότασή τους δεν απομακρύνονται ούτε στο ελάχιστο από την αρχική θέση τους που είναι η υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών.
Όσον αφορά το συνδικαλιστικό νόμο, οι θεσμοί ζητούν αλλαγές τόσο στις απολύσεις συνδικαλιστικών στελεχών όσο και στο καθεστώς προκήρυξης απεργιών. Στο ζήτημα αυτό η υπουργός Εργασίας επανέλαβε τη βασική αρχή της ελληνικής κυβέρνησης που αφορά την υπεράσπιση της νομιμότητας με βάση τα όσα ορίζονται στον ευρωπαϊκό κοινωνικό χάρτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου