Σελίδες

Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016

Τσακαλώτος και Θεσμοί «τρέχουν» για συμφωνία έως τις 5 Δεκεμβρίου

Τσακαλώτος και Θεσμοί «τρέχουν» για συμφωνία έως τις 5 Δεκεμβρίου

Τσακαλώτος και Θεσμοί «τρέχουν» για συμφωνία έως τις 5 Δεκεμβρίου

Ολοταχώς προς μια συζήτηση που θα προβλέπει συνολική συμφωνία για αξιολόγηση, χρέος και πρωτογενή πλεονάσματα τρέχουν τόσο η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, με επικεφαλής τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, όσο και οι Θεσμοί, ώστε μέσα στο Σαββατοκύριακο να αρχίσουν να κλείνουν ένα προς ένα, πολλά από τα μεγάλα ανοιχτά θέματα.

Η διήμερη διακοπή των συναντήσεων που είχαμε από την Πέμπτη, μέχρι και την Παρασκευή το μεσημέρι, αποσκοπούσε σε μια συγκέντρωση των θεμάτων που πρέπει να κλείσουν μέχρι την Τρίτη, αλλά και όσα μπορούν αιτιολογημένα να αναβληθούν για το 2017. 

Επίσης έγινε μια ανασκόπηση στα δευτερεύοντα θέματα, ώστε να γίνει επίσης μια εκτίμηση για το τι μπορεί να κλείσει κατά την επίσκεψή των Θεσμών στην Αθήνα.

Η πιο σημαντική αιτία της διακοπής είναι ΕΕ και ΔΝΤ να συντονιστούν προβάλλοντας ταυτόσημες απαιτήσεις ώστε οι συζητήσεις να μην διαρκούν αιώνια, με την Αθήνα να προσπαθεί να πείσει έναν - έναν τους δανειστές της. 

Τούτο με δεδομένο ότι πλέον το Ταμείο βρίσκεται σε πορεία εισόδου στο ελληνικό πρόγραμμα με τις αποφάσεις για κάτι τέτοιο να εξαρτώνται από το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο αναμένεται να κλείσει οριστικά το θέμα του προϋπολογισμού του 2017 ώστε να μπορέσει να κατατεθεί την Δευτέρα στην Βουλή και το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό διευθέτησης οφειλών που αφορά τα δάνεια των επιχειρήσεων.

Στα θέματα που εξετάστηκαν το περασμένο διήμερο ήταν οι αλλαγές στα εργασιακά όπου είναι φανερό ότι υπάρχει ακόμη μεγάλη απόσταση μεταξύ υπουργείου εργασίας και Θεσμών. 

Το ΔΝΤ εγείρει τις πιο σοβαρές απαιτήσεις ζητώντας ο κατώτερος μισθός να συνεχίσει να ορίζεται με νόμο και όχι από ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις που θέλει να επαναφέρει το υπουργείο εργασίας.

Μεγάλο πρόβλημα αποτελεί και το θέμα των ομαδικών απολύσεων με τους θεσμούς να θέλουν άμεση απελευθέρωση και το υπουργείο να θέλει να διατηρήσει το σημερινό ποσοστό του 5%.

Θα πρέπει λοιπόν, μέσα στις επόμενες μέρες, να βρεθεί ένα κοινός τόπος για το τι θα κλείσει και τι θα αναβληθεί για αργότερα από το κρίσιμο αυτό θέμα.

Το νομοσχέδιο για την μόνιμη κινητικότητα στο δημόσιο κατατέθηκε χθες και κλείνει μια ακόμη νομοθετική εκκρεμότητα που αφορά τις αλλαγές στο δημόσιο.

Μένει να συμφωνηθεί η λύση που έχει προκριθεί για τα ειδικά μισθολόγια και να οριστεί χρονοδιάγραμμα με το οποίο θα εξελιχθεί η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων.

Θέμα χρονοδιαγράμματος τίθεται και στην διαδικασία για την σύσταση του υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων το οποίο υποτίθεται ότι πρέπει να είναι λειτουργικό ως τις αρχές του 2017. 

Μέχρι και το τέλος του χρόνου θα πρέπει να οριστεί διοικητικό συμβούλιο, να συμπληρωθεί η ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ μετά την αποχώρηση του κ.. Στέργιου Πιτσιόρλα και να συσταθεί η Εταιρία Δημοσίων Συμμετοχών και Περιουσίας.

Επίσης αναμένεται να υπάρξει πίεση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών και του ΤΧΣ που εκκρεμεί από το καλοκαίρι.

Χρονοδιάγραμμα χρειάζεται επίσης να τεθεί και για τις αποκρατικοποιήσεις στον τομέα της ενέργειας και ειδικότερα τον ΑΔΜΗΕ, την αξιοποίηση του 17% της ΔΕΗ, της ΔΕΠΑ, του ΔΕΣΦΑ και των ΕΛΠΕ.

Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι στον τομέα της υγείας η διαπραγμάτευση που έγινε την Τετάρτη πήγε καλά και δεν θα χρειαστεί να επαναληφθεί.

Όλα αυτά και άλλα επιμέρους θέματα θα τεθούν στο τραπέζι τις επόμενες μέρες ώστε να υπάρξει ένα τελικό κείμενο συμφωνίας σε επίπεδο θεσμών («Stuff level agreement») μέχρι τις 28 του μήνα που συνεδριάζει η ομάδα εργασίας της Ευρωζώνης ή το αργότερο μέχρι και το πρωί της 5ης Δεκεμβρίου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου