Σελίδες

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

«ΠΑΖΑΡΙΑ» ΕΩΣ ΤΙΣ 5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ Τηλε-διαπραγμάτευση για συμβάσεις εργασίας και ομαδικές απολύσεις

«ΠΑΖΑΡΙΑ» ΕΩΣ ΤΙΣ 5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Τηλε-διαπραγμάτευση για συμβάσεις εργασίας και ομαδικές απολύσεις

Τηλε-διαπραγμάτευση για συμβάσεις εργασίας και ομαδικές απολύσεις

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΑΤΟΥ
Τη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά θα συνεχίσει μέσω... τηλεδιασκέψεων η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης επιδιώκοντας να κερδίσει... κάτι έναντι όσων διαφαίνεται ότι κινδυνεύουν να «χαθούν», τουλάχιστον με βάση τις θέσεις που παρουσίασαν οι εκπρόσωποι των Θεσμών στην Αθήνα. Απώτατο χρονικό όριο για το νέο «κύκλο» της τηλε-διαπραγμάτευσης είναι, σε κάθε περίπτωση, η 5η Δεκεμβρίου χωρίς, ωστόσο, να αποκλείεται ένας συμβιβασμός και πριν από τη συγκεκριμένη ημερομηνία εφόσον η υπουργός Εφη Αχτσιόγλου βρει, όπως ελπίζει, περισσότερα σημεία επαφής με τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών θεσμών, με τους οποίους «οι διαφορές είναι μικρότερες», όπως έλεγαν χθες κορυφαία κυβερνητικά στελέχη.
Μετά την ολοκλήρωση του πρώτου «γύρου» επαφών του υπουργείου με τους εκπροσώπους του κουαρτέτου των δανειστών, η ηγεσία του υπουργείου διαπιστώνει «τεράστιο χάσμα με το ΔΝΤ», το οποίο όχι μόνο απορρίπτει την επαναφορά των υποχρεωτικών κλαδικών συλλογικών συμβάσεων που θέλει να κερδίσει κυβέρνηση, αλλά θέτει θέμα καθιέρωσης ακόμη και της ανταπεργίας των εργοδοτών (lock out) που δεν ζητείται ούτε από τις εργοδοτικές οργανώσεις, ούτε και από την Επιτροπή των ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων (έχει προτείνει να θεσπιστεί η μη καταβολή του μισθού σε απεργούς που προβλέπεται με βάση τη νομολογία των δικαστηρίων).
Οι δανειστές, συμπεριλαμβανομένων και των εκπροσώπων των ευρωπαϊκών θεσμών:
  • Εμμένουν στην απελευθέρωση από κάθε κρατική παρέμβαση των ομαδικών απολύσεων και στην αύξηση στο 10% από 5% του ανώτατου ορίου (για επιχειρήσεις 100 ? 300 ατόμων), όπως προβλέπει η κοινοτική οδηγία 98/59, ενώ το υπουργείο ζητά να μη γίνει καμία αλλαγή στα όρια και στο καθεστώς της προ - έγκρισης. Δεδομένη είναι η κατάργηση του υπουργικού «βέτο» και η εφαρμογή κοινωνικού σχεδίου αντιμετώπισης των επιπτώσεων για όσους απολύονται ομαδικά.
  • Απορρίπτουν την επαναφορά, πριν από τη λήξη του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, των συλλογικών συμβάσεων (πλην των επιχειρησιακών τις οποίες πριμοδοτούν στη λογική της αποκέντρωσης των διαπραγματεύσεων). Η ηγεσία του υπουργείου σε συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου, συνεχίζει να υπερασπίζεται τη θέση της ότι «οι συλλογικές διαπραγματεύσεις αποτελούν κομμάτι των βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών».
  • Ζητούν να αλλάξει το καθεστώς της διαιτησίας ώστε να περιοριστεί η δυνατότητα μονομερούς προσφυγής από τα συνδικάτα και να τροποποιηθεί ο συνδικαλιστικός νόμος, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την προστασία από απολύσεις και τις άδειες των συνδικαλιστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου