Σελίδες

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

BILD Στο Βερολίνο η τελευταία προσπάθεια Ομπάμα για ελάφρυνση του χρέους, αλλά έχει ήδη... απορριφθεί

BILD

Στο Βερολίνο η τελευταία προσπάθεια Ομπάμα για ελάφρυνση του χρέους, αλλά έχει ήδη... απορριφθεί

Στο Βερολίνο η τελευταία προσπάθεια Ομπάμα για ελάφρυνση του χρέους, αλλά έχει ήδη... απορριφθεί

Στο σημαντικότερο επίκαιρο ελληνικό αίτημα, την απομείωση του τεράστιου χρέους, ο Ομπάμα αναφέρθηκε επενειλημμένα και με ιδιαίτερη σαφήνεια και υποσχέθηκε στον Ελληνα Πρόεδρο Προκόπη Παυλόπουλο να τονίσει στους άλλους ηγέτες ότι "η αυστηρή λιτότητα δεν φέρνει ευημερία." Στην συνέντευξη Τύπου τόνισε αργότερα ακόμα ότι τώρα που η ελληνική οικονομία αρχίζει να αναπτύσσεται ξανά είναι μια καλή χρονική στιγμή για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. "Η στρατηγική δεν μπορεί να είναι μόνο η λιτότητα", είπε ο Ομπάμα. Στη χώρα πρέπει να δοθεί αέρας να αναπνεύσει, ώστε η οικονομία να σταθεί ξανά στα πόδια της με βιώσιμο τρόπο." Παρά τον ενθουσιασμό, τίθεται όμως κυρίως ένα ερώτημα από την επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα: Ποιό βάρος έχουν τα λόγια του στην Ουάσινγκτον και την Ευρώπη", διερωτάται σττην ηλεκτρονική του σελίδα ο δεύτερος δημόσιος γερμανικός τηλεοπτικός δίαυλος ZDF.
Ο Ομπάμα προέτρεψε τις χώρες της Ευρώπης να σταθούν επίσης αλληλέγγυες με την Ελλάδα στο Προσφυγικό και ο Αμερικανός πρόεδρος επαίνεσε τις αμυντικές δαπάνες της φιλοξενούσας χώρας, η οποία εν μέσω κρίσης διαθέτει γι αυτές σχεδόν το 2% του ΑΕΠ της. Οι ΗΠΑ βλέπουν στην Ελλάδα έναν σημαντικό διατλαντικό σύμμαχο στην ταραγμένη περιοχή της Μεσογείου μεταξύ Βόρειας Αφρικής, Μέσης Ανατολής και Τουρκίας, σημειώνει το ZDF και καταλήγει: "Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένται η πολλάκις εξαγελθείσα "ομιλία παρακαταθήκη" , την οποία ο Ομπάμα θα εκφωνήσει "στο λίκνο της δημοκρατίας" πριν αναχωρήσει για το Βερολίνο. Ο Αμερικανός πρόεδρος θέλει επίσης να εκπληρώσει την επιθυμία του να επισκεφτεί την Ακρόπολη".
H Βild σχολιάζει ότι "η επίσκεψη Ομπάμα δεν έφερε τίποτα για τον πρωθυπουργό Τσίπρα, ο οποίος είχε ελπίσει στο κούρεμα του χρέους και την Τετάρτη και την Πέμπτη θα ταχθεί υπέρ του ελάφρυνσης στο Βερολίνο κατά τις συναντήσεις του με την Μέρκελ. Το βράδυ όμως κιόλας ήρθε η απόρριψη από το Βερολίνο". Ενας έμπιστος της καγκελαρίου φέρεται να είπε στην εφημερίδα : "Δεν χρειάζεται να κάνει άδικο κόπο ο κύριος Ομπάμα, η απομείωση αποκλείεται και έτσι θα γίνει! Αυτό που διαδίδει ο Τσίπρας και ορισμένε οι Αμερικανοί διπλωμάτες είναι η συνήθης προπαγάνδα της Αθηνας: " Εάν ανταποκριθούμε στο σημερινό στάδιο και κατάσταση στο αίτημα αυτό, η χώρα σε τρία χρόνα θα βρίσκεται ξανά στο τέλος , διότι σε ουσιαστικούς τομείς δεν έχει αλλάξει τίποτα", φέρεται να είπε η ίδια πηγή στην Bild.
Ο Ομπάμα επισκέπτετα από αύριο την καγκελάριο, συνεχίζει η λαϊκή συντηρητική εφημερίδα. "Εκεί ο Ομπάμα θα κάνει την τελευταία του προσπάθεια να πείσει το Βερολίνο να γίνει απομείωση του χρέους και επομένως να προβεί η Ε.Ε. σε διαγραφή των χρημάτων των Γερμανών φορολογουμένων. Γι αυτό ο Ομπάμα φέρνει μαζί του τον υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιού, ο οποίος υπήρξε σύμβουλος του Γάννη Βαρουφάκη πέρυσι. Τώρα ο Λιού συνομιλεί με τον νυν υπουργό Οικονομικών, τον διαδοχό του Ευκλείδη Τσακαλώτο, αλλά η απόρριψη ήρθε ήδη από το Βερολίνο."
Kατά την Bild, "επί του θέματος θα γίνει συζήτηση μετά το 2018, μετά τις γερμανικές εκλογές. Από την ηγεσία του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) καθίσταται σαφές ότι μετά την ήττα του λόγω της υποψηφιότητας (σ.σ. του σοσιαλδημοκράτη) Στάνμάιερ ως κοινού υποηφίου προέδρου της Δημοκρατίας δεν μπορεί το CDU να υποχωρήσει και ως προς το θέμα της Ελλάδας. Από την αμερικανική αντιπροσωπεία λέγεται ότι ο Ομπάμα θα προσπαθήσει να προωθήσει θέματα στο Βερολίνο. Είτε το ελληνικό , είτε το ουκρανικό".
Η εφημερίδα καταλήγει γράφοντας ότι "Στο πρόγραμμα του Ομπάμα στην Αθήνα υπάρχουν πάντως πολλά: Υπάρχει η μεγάλη συμβολική ομιλία της οποία θα εκφωνήσει στο λίκνο της δημοκρατίας, την τελευταία του στο εξωτερικό. "Πρόκειται για ένα μήνυμα προς τον κόσμο", είπε ευρωπαίος διπλωμάτης στη Bild. Δηλαδή δεν θα αφορά απαραίτητα την Ελλάδα, διότι για την σωτηρία της η Ουάσινγτον δεν έχει δώσει μέχρι στιγής ούτε ένα σέντ.".

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΕΞΗΡΕ ΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ

Τι έφερε τελικά στην Αθήνα ο Μπ. Ομπάμα για το χρέος

Τι έφερε τελικά στην Αθήνα ο Μπ. Ομπάμα για το χρέος

Toυ Ηλία Μπενέκου
Με μια «καλησπέρα» στα ελληνικά επέλεξε να αρχίσει τις δηλώσεις του ο Μπ. Ομπάμα, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αλ. Τσίπρα που δόθηκε αμέσως μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου. Η κίνηση αυτή θα μπορούσε να περιγραφεί και ως δηλωτική των προθέσεων του Αμερικανού προέδρου να στηρίξει την ελληνική προσπάθεια στον τομέα της οικονομίας και των μεταρρυθμίσεων και να ασκήσει πίεση στην κατεύθυνση της ρύθμισης του ελληνικού χρέους και μάλιστα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Από την πλευρά του ο Αλ. Τσίπρας είχε την ευκαιρία να στείλει τα δικά του μηνύματα -κυρίως προς το Βερολίνο- υπενθυμίζοντας με νόημα και μάλιστα παρουσία του πλανητάρχη, ότι «οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται».
«Ξέρω ότι τα πράγματα ήταν πάρα πολύ δύσκολα για οικογένειες, συνταξιούχους, ανέργους. Η κρίση δεν είναι αφηρημένη έννοια αντέστρεψε εκ βάθρων ζωές και καθημερινότητες χιλιάδων ανθρώπων», δήλωσε ο Μπ. Ομπάμα, αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που βιώνει ο ελληνικός λαός. Αναγνωρίζοντας πως η Ελλάδα προχώρησε σε δύσκολες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και πλέον βρίσκεται στον σωστό δρόμο ο Αμερικανός πρόεδρος παρείχε στήριξη για το θέμα του χρέους, τονίζοντας ότι είναι η στιγμή για να γίνει αυτό. «Θα συνεχίσω να ενθαρρύνω τους πιστωτές της Ελλάδας να κάνουν ό,τι απαιτείται, για να επιστρέψει η χώρα στην ανάκαμψη... Τώρα που η ελληνική οικονομία είναι σε τροχιά ανάπτυξης, είναι η κατάλληλη στιγμή για τη διευθέτηση του χρέους», υπογράμμισε ο κ. Ομπάμα. «Η λιτότητα δεν μπορεί να είναι συνταγή ανάπτυξης», πρόσθεσε με νόημα, τονίζοντας ότι οι Έλληνες πρέπει να δουν βελτίωση στην καθημερινή τους ζωή. «Το ΔΝΤ είπε ότι η ελάφρυνση χρέους είναι ζωτικής σημασίας και εγώ θα παροτρύνω προς αυτή την κατεύθυνση», ανέφερε ο κ. Ομπάμα, ξεκαθαρίζοντας πως «όλοι θέλουν ο ελληνικός λαός να ευημερεί είναι καλό για την Ε.Ε., τις ΗΠΑ και εν τέλει για τον κόσμο».
Ο Αμερικανός πρόεδρος μάλιστα έστειλε και μήνυμα προς τις χώρες του βορρά (κυρίως προς το Βερολίνο) για την απροθυμία που δείχνουν στο συγκεκριμένο ζήτημα. «Για να μην αδικήσω κάποιες κυβερνήσεις του βορρά, να πω ότι και εκεί έχουν τις δικές τους πολιτικές και τους δικούς τους ψηφοφόρους, αλλά έχοντας δει όλα όσα έχουν αλλάξει στην Ελλάδα και όσα ο λαός έχει περάσει, τότε και οι δύο πλευρές μπορούν να καταλήξουν σε μια λύση μέσα στο επόμενο έτος», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Μπ. Ομπάμα παράλληλα, επισήμανε και την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων, υπογραμμίζοντας πως ο δρόμος παραμένει δύσκολος για την Ελλάδα, ωστόσο οι Έλληνες έχουν αποδείξει ότι μπορούν να τα καταφέρνουν στα δύσκολα. Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε αναφερθεί στην ανάγκη των μεταρρυθμίσεων και νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της υποδοχής του από τον Αλ. Τσίπρα στο Μαξίμου.
Εκφράζοντας την ελπίδα, δεδομένης της φετινής ανάπτυξης «να χτίσουμε πάνω σε αυτή», τόνισε ότι μαζί με αυτή την ανάπτυξη και τις μεταρρυθμίσεις που «δεν είναι εύκολες αλλά απαραίτητες» θα υπάρξει πρόοδος στην ανταγωνιστικότητα της χώρας. Έστειλε μάλιστα ένα ακόμη μήνυμα για επενδύσεις στη χώρα μας, σημειώνοντας εμφατικά, πως «πολλοί επενδυτές βλέπουν στην Ελλάδα ευκαιρίες».
Ο Αλ. Τσίπρας για το χρέος 
Το θέμα του χρέους έθεσε από την πρώτη στιγμή των δηλώσεών του ο πρωθυπουργός, επιμένοντας μάλιστα ότι «οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται». «Η οικονομία δεν αντέχει άλλη λιτότητα. Η ουσιαστική απομείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους, ο επανακαθορισμός των συμφωνηθέντων πλεονασμάτων για την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος και η ένταξη και της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, είναι όλα όσα δικαιούται η Ελλάδα από την ίδια τη συμφωνία της με τους εταίρους της. Και ο χρόνος για να εκπληρωθούν είναι τώρα», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας ότι «η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός βρέθηκαν τα τελευταία χρόνια αντιμέτωποι με τις πιο σκληρές συνέπειες της κρίσης. Αντιμετωπίσαμε ένα πρόγραμμα καταστροφικής λιτότητας που όξυνε αντί να λύσει τα προβλήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Παρά τις πληγές μας, σήμερα στεκόμαστε όρθιοι», σημείωσε και πρόσθεσε ότι η χώρα έχει επιστρέψει στην ανάπτυξη, μειώνεται η ανεργία και αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη στις προοπτικές της οικονομίας.
Στέλνοντας μήνυμα στον «βορρά», ο κ. Τσίπρας σημείωσε με νόημα πως «η επιμονή της ευρωπαϊκής ηγεσίας στην πολιτική της λιτότητας κρατά τις ευρωπαϊκές ηγεσίες εγκλωβισμένες στη στασιμότητα, προκαλώντας προβλήματα». Εξέφρασε ωστόσο την αισιοδοξία του, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι η Αγκ. Μέρκελ θα πεισθεί τελικώς για τα ελληνικά αιτήματα, αφενός γιατί πρόκειται για την υλοποίηση συμφωνίας που υπάρχει από πέρυσι και αφετέρου γιατί -όπως είπε- πρόκειται για πολιτικό με αίσθημα ευθύνης για όλη την Ευρώπη.
Εκτός από το θέμα του χρέους, όπως ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός, με τον Μπ. Ομπάμα συζήτησαν επίσης «τις προοπτικές που ανοίγονται, ώστε η Ελλάδα -με τη σημαντική ναυτιλιακή της δύναμη- να καταστεί διαμετακομιστικό κέντρο εμπορίου, μεταφορών και ενέργειας, που θα ενώνει την Ευρώπη με την Ασία και τη Βόρεια Αφρική».
Επί τάπητος βρέθηκαν ακόμη τα σημαντικά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και αναβαθμίζουν τον ρόλο της Ελλάδας στον ενεργειακό τομέα, όπως οι αγωγοί φυσικού αερίου TAP και IGB, η αναβάθμιση του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα και η σχεδιαζόμενη πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη.
Προς το Βορρά...
Ο Αμερικανός πρόεδρος έστειλε και μήνυμα προς τις χώρες του βορρά (κυρίως προς το Βερολίνο) για την απροθυμία που δείχνουν στο συγκεκρι- μένο ζήτημα. «Για να μην αδικήσω κάποιες κυβερνήσεις του βορρά, να πω ότι και εκεί έχουν τις δικές τους πολιτικές και τους δικούς τους ψηφοφόρους, αλλά έχοντας δει όλα όσα έχουν αλλάξει στην Ελλάδα και όσα ο λαός έχει περάσει, τότε και οι δύο πλευρές μπορούν να καταλήξουν σε μια λύση μέσα στο επόμενο έτος», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Οχι άλλη λιτότητα»
Το θέμα του χρέους έθεσε από την πρώτη στιγμή των δηλώσεών του ο πρωθυπουργός, επιμένοντας μάλιστα ότι «οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται». «Η οικονομία δεν αντέχει άλλη λιτότητα. Η ουσιαστική απομείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους, ο επανακαθορισμός των συμφωνηθέντων πλεονασμάτων για την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος και η ένταξη και της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, είναι όλα όσα δικαιούται η Ελλάδα από την ίδια τη συμφωνία της με τους εταίρους της. Και ο χρόνος για να εκπληρωθούν είναι τώρα», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

Ηχηρή παρέμβαση για λύση στο Κυπριακό

Ηχηρή παρέμβαση για λύση στο Κυπριακό

TOY ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΣΙΟΥΦΟΥ
Αισιόδοξος ότι μπορεί να υπάρξει μια βιώσιμη και κοινά αποδεκτή λύση στο Κυπριακό εμφανίστηκε ο Μπ. Ομπάμα κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του τόσο με τον Αλ. Τσίπρα όσο και με τον Πρ. Παυλόπουλο, ενώ ιδιαιτέρως σημαντικές ήταν οι αναφορές του στο προσφυγικό, εξαίροντας τη στάση του ελληνικού λαού και δεσμευόμενος για ουσιαστική βοήθεια προς την Ελλάδα, προκειμένου να υλοποιήσει το πρόγραμμα για τη μείωση των προσφυγικών ροών.
Ο Αμερικανός πρόεδρος στις δηλώσεις του μετά τη κατ΄ ιδίαν συνάντησή του με τον πρωθυπουργό υπογράμμισε ότι συζήτησαν για το Κυπριακό, τονίζοντας πως «δεν υπάρχει εγγυημένη επιτυχία, αλλά πιθανότητα να λύσουμε το πρόβλημα που χρονίζει εδώ και δεκαετίες» και επισήμανε την πίστη του ότι είναι δυνατή μια βιώσιμη και κοινά αποδεκτή λύση.
ΘΕΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Ερωτηθείς, μάλιστα, στην συνέχεια για τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος ο κ. Ομπάμα δήλωσε ενθαρρυμένος από τα αποτελέσματα των πρόσφατων συνομιλιών ανάμεσα στον Νίκο Αναστασιάδη και τον Μπυσταφά Ακιντζί και σημείωσε ότι «με την Ελλάδα, την Τουρκία και τα άλλα ενδιαφερόμενα μέρη ελπίζουμε να ενθαρρύνουμε μια δίκαιη λύση». Ο κ. Τσίπρας, από την πλευρά του, υπογράμμισε την πάγια ελληνική θέση, τονίζοντας πως το Κυπριακό είναι διεθνές πρόβλημα παράνομης εισβολής και κατοχής, εξέφρασε τη στήριξή του στο Ν. Αναστασιάδη και επισήμανε πως είναι απαραίτητη η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο.
Νωρίτερα και ο Πρ. Παυλόπουλος είχε επισημάνει ότι η Ελλάδα είναι υπέρ της ταχείας επίλυσης του Κυπριακού σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. «Το ευρωπαϊκό θεσμικό κεκτημένο», τόνισε, «δεν αποδέχεται στρατεύματα κατοχής ούτε και εγγυήσεις. Αν το δεχόμασταν αυτό, θα ήταν αρνητικό προηγούμενο για την Ε.Ε.», ενώ δεν έχασε την ευκαιρία να στείλει μήνυμα και για τη στάση της Τουρκίας, χαρακτηρίζοντας αδιανόητη την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης.
Πέραν τούτου, ο Μπ. Ομπάμα τόνισε ότι «παρά τις δυσκολίες η Ελλάδα υπήρξε αδιάλειπτα ένας αξιόπιστος σύμμαχος» και υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή, χαρακτηρίζοντάς την «σύμμαχο στην περιοχή και ζωτικό σύνδεσμο στο ΝΑΤΟ για τις ΗΠΑ», ειδικά στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Θεωρούμε, πρόσθεσε «πολύ σημαντικούς τους ισχυρούς δεσμούς, μέσω του ΝΑΤΟ, της Ελλάδας με τις ΗΠΑ. Θέλω να εκφράσω την εκτίμησή μου στον ελληνικό λαό για τη στάση του σε αυτή τη συμμαχία».
Προσφυγικό 
Ο Αμερικανός πρόεδρος εξήρε τη στάση της Ελλάδας και στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος και στο πλαίσιο αυτό επανέλαβε την πρόθεση και δέσμευση της αμερικανικής κυβέρνησης να παράσχει ουσιαστική βοήθεια προς τη χώρα μας ώστε «να εφαρμόσει το πρόγραμμα για τη μείωση των προσφυγικών ροών».
Παράλληλα τόνισε ότι ο ελληνικός λαός έδειξε ανθρωπιά στη φιλοξενία των προσφύγων και επισήμανε πως «είναι σημαντικό να μη σηκώνει μια μόνο χώρα το βάρος αυτής της πρόκλησης και όλοι να συμμετέχουμε στην αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος».
Ταυτόχρονα ο κ. Ομπάμα κατά τη διάρκεια της συνομιλίας με τον Πρ. Παυλόπουλο τόνισε ότι «το θέμα των προσφύγων δεν είναι θέμα μόνο ενός κράτους, είναι θέμα όλων μας. Γι’ αυτό, λοιπόν, συνεργαζόμαστε με όλες τις χώρες και φυσικά και με την Ελλάδα, ούτως ώστε να υπάρξει ένας διαχειρίσιμος τρόπος όχι μόνο για τους πρόσφυγες, αλλά και για τους μετανάστες, έτσι ώστε να συνεχιστεί αυτό με κάποια τάξη».
Ο Ελληνας πρωθυπουργός, από την πλευρά του, επανέλαβε ότι η Ελλάδα πρόσφερε στήριξη στους πρόσφυγες και πρόσθεσε πως «επιμένουμε ότι ο μοναδικός δρόμος για την αντιμετώπιση του προσφυγικού είναι ο σεβασμός Διεθνούς Δικαίου και η συνεργασία με τις χώρες διέλευσης και καταγωγής».
Κυρώσεις σε Ρωσία
Αίσθηση προκάλεσε η επισήμανση του Μπ. Ομπάμα, αναφερόμενος στις διεθνείς εξελίξεις, για τις σχέσεις της Δύσης με τη Ρωσία, υπογραμμίζοντας ότι «συζητήσαμε τη σημασία της διατήρησης σε ισχύ των κυρώσεων κατά της Ρωσίας», χωρίς να προχωρήσει σε περισσότερες λεπτομέρειες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ελληνική κυβέρνηση, στο παρελθόν, είχε εμφανιστεί επιφυλακτική ως προς επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία.
Νίκη Τραμπ: Ο κόσμος είχε όρεξη για αλλαγές
«Δεν είναι σαφής η εικόνα της εθνικής μας ταυτότητας, υπάρχει κρίση πολιτιστικής ταυτότητας», τόνισε ο Μπ. Ομπάμα
Στην έλλειψη εθνικής και πολιτιστικής ταυτότητας του αμερικανικού λαού απέδωσε ο Μπ. Ομπάμα την επικράτηση του Ντ. Τραμπ, στις πρόσφατες εκλογές, και τόνισε πως είναι καθήκον των ηγετών να ενσκήψουν στις αγωνίες των πολιτών, αφού, όπως είπε, «είδα άγχος, θυμό και αγωνία στους Αμερικανούς». Ο κ. Ομπάμα, ερωτηθείς από Αμερικανό δημοσιογράφο, αν το Brexit έπαιξε ρόλο στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχουν συγκρίσεις μεταξύ χωρών.
Υπάρχει διαφορά μεταξύ δημοψηφίσματος και ενός πολύπλοκου θέματος όπως οι σχέσεις Ε.Ε. - Βρετανίας και οι εκλογές για την προεδρία των ΗΠΑ». Το αποτέλεσμα, τόνισε «εξαρτάται από τις εκστρατείες, την ανάγκη και την όρεξη του κόσμου για αλλαγή, το ποιος είναι ο απερχόμενος και την ανάγκη για αλλαγή μετά από δύο θητείες». Υπάρχει αβεβαιότητα, υπογράμμισε «δεν είναι σαφής η εικόνα της εθνικής μας ταυτότητας, υπάρχει κρίση πολιτιστικής ταυτότητας και αυτό δημιουργεί ένα μείγμα που δεν ξέρουμε πού οδηγεί. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτά ευνόησαν τον λαϊκισμό». Είναι καθήκον των ηγετών, τόνισε, «να ενσκήψουν στις αγωνίες των πολιτών. Είδα άγχος, θυμό και αγωνία στους Αμερικανούς. Επρεπε να περάσουμε από την ύφεση στην ανάκαμψη.
Πολλοί είχαν την εντύπωση ότι το παιχνίδι ήταν φτιαγμένο υπέρ της Wall Street. Ο κ. Τραμπ διεύρυνε την εκλογική του βάση χάρη σε τέτοιου είδους δηλώσεις». «Μια ισχυρή πλειοψηφία», υπογράμμισε «συμφωνεί με μένα, αλλά πολλές φορές ο κόσμος έχει ανάγκη να ακούσει κάτι διαφορετικό» και τόνισε ότι οφείλει να διασφαλίσει την ομαλή μετάβαση και θα συνεργαστεί με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο. Το μάθημα που πήρα εγώ, κατέληξε «είναι ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν προβλήματα όπως η ισότητα. Τον φόβο ότι τα παιδιά μας δεν θα ζήσουν το ίδιο καλά όπως εμείς. Αυτό πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με δραστικές αποφάσεις και αυτή ήταν και η βασική μου προτεραιότητα αυτά τα οκτώ χρόνια. Να αυξήσω δουλειές και περίθαλψη»
ΠΡ. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: ΜΗ ΛΗΣΜΟΝΑΤΕ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ

«Οι ΗΠΑ πάντα στο πλευρό της Ελλάδας»

«Οι ΗΠΑ πάντα στο πλευρό της Ελλάδας»

Τη διαβεβαίωση ότι «η Ελλάδα θα έχει πάντα την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών» έδωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπ. Ομπάμα κατά τη διάρκεια της αντιφώνησής του, στο χθεσινοβραδινό επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος.
Ο κ. Ομπάμα, που ξεκίνησε και αυτή την ομιλία του με χαιρετισμό στα ελληνικά «καλησπέρα» όπως είχε κάνει νωρίτερα και στο Μέγαρο Μαξίμου, αναφέρθηκε στους ιστορικούς δεσμούς των δύο χωρών. «Είμαστε βαθύτατα ευγνώμονες στην Ελλάδα και τους Έλληνες για τη συμμαχία μας σε καλές και κακές εποχές», ανέφερε ο Μπ. Ομπάμα, στέλνοντας μήνυμα πως «τώρα που προσπαθείτε να πάτε τη χώρα μπροστά, θα έχετε πάντα την υποστήριξή μας». «Έχουμε σταθεί με αλληλεγγύη σε καιρούς ειρήνης και πολέμων, αλλά κυρίως τον τελευταίο καιρό που η Ελλάδα ζούσε δύσκολες στιγμές», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος. Έκανε μάλιστα ειδική αναφορά στο 1821 και την επιστολή που είχε γράψει ένας Έλληνας πατριώτης προς τις ΗΠΑ, κάνοντας έκκληση για βοήθεια, και αναφέροντας πως αν και μας χωρίζει μια πλατιά θάλασσα, έχουμε κοινή θέληση για ελευθερία.
Με τα ποτήρια ανά χείρας, ο Μπ. Ομπάμα έκανε πρόποση ευχόμενος «οι Έλληνες και οι Αμερικανοί να είναι πάντα εκεί ο ένας για τον άλλον, σαν φίλοι, σαν συμπατριώτες, σαν αδελφοί και αδελφές», ενώ ολοκλήρωσε λέγοντας στα ελληνικά «Στην υγειά σας». Νωρίτερα, ο Πρ. Παυλόπουλος προσφωνώντας τον Μπ. Ομπάμα υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα παραμένει αταλάντευτα μέσα στην Ε.Ε. και τον σκληρό πυρήνα της, την Ευρωζώνη», υποστήριξε ότι είναι λάθος οι πολιτικές που εφαρμόζονται στην Ελλάδα καθ' όλη τη διάρκεια της κρίσης και εξέφρασε την ελπίδα τα όσα είπε νωρίτερα ο Αμερικανός πρόεδρος για τις πολιτικές της λιτότητας, να εισακουστούν από τους Ευρωπαίους.
«Οι ΗΠΑ πάντα στο πλευρό της Ελλάδας»
Προσφυγικό 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στο προσφυγικό σημειώνοντας πως ο ελληνικός λαός το αντιμετωπίζει με αξιοπρέπεια «δίχως να έχει την αλληλεγγύη των Ευρωπαίων εταίρων». «Ελπίζω ότι η δική σας έκκληση θα είναι εκείνη που θα ανοίξει τις συνειδήσεις. Η προστασία των προσφύγων κατάγεται από τον θεσμό του ικέτη και παραμένουμε πιστοί», ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος και σημείωσε πως «για να αντιμετωπίσουμε τη βάρβαρη τρομοκρατία. Πρέπει να λήξει ο πόλεμος στη Συρία. Να συνεργαστούν αρμονικά η Ρωσία και οι ΗΠΑ». Τέλος, κάλεσε τον Μπ. Ομπάμα να μη λησμονήσει την Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση της θητείας του, υπενθυμίζοντας τους στίχους του Οδυσσέα Ελύτη, «μη λησμονάτε τη χώρα μου».
Στο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο συμμετείχαν συνολικά 130 άτομα, ενώ στο κεντρικό τραπέζι ο κ. Ομπάμα κάθισε ακριβώς στη μέση, έχοντας στα αριστερά του τον Πρ. Παυλόπουλο και στα αριστερά του, τον Αλ. Τσίπρα. Δίπλα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κάθισε ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης και στη συνέχεια ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα κ. Πάιατ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης και ο υπουργός Άμυνας Π. Καμμένος. Από άλλη πλευρά, στα δεξιά του κ. Ομπάμα και δίπλα στο πρωθυπουργό κάθισε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και μετά ο πρόεδρος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου και ο Έλληνας ομόλογός του Ευκλ. Τσακαλώτος.
Η παιδική χορωδία της Λυρικής Σκηνής και η ορχήστρα της Πολεμικής Αεροπορίας ερμήνευσαν δύο τραγούδια του Μ. Θεοδωράκη (Της Δικαιοσύνης Ήλιε Νοητέ, και Χρυσοπράσινο Φύλλο) καθώς δύο τραγούδια στα αγγλικά (Imagine και Sound of Silence).

ΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΜΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΟΜΠΑΜΑ

«Ναι» στο ΝΑΤΟ, «όχι» στη λιτότητα, «θα δούμε» για Τραμπ

«Ναι» στο ΝΑΤΟ, «όχι» στη λιτότητα, «θα δούμε» για Τραμπ

Tου Γιώργου Παυλόπουλου
Προβληματισμός για την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών και τις εξελίξεις που αυτή σηματοδοτεί εντός και εκτός συνόρων της χώρας του, καταδίκη της πολιτικής μονομερούς λιτότητας που εφαρμόζεται στην Ευρώπη (με ευθύνη του Βερολίνου στο οποίο μεταβαίνει αύριο το απόγευμα), αλλά και προσπάθεια να καθησυχαστούν οι σύμμαχοι της χώρας του στο ΝΑΤΟ για την πολιτική που θα ακολουθήσει ο διάδοχός του στον Λευκό Οίκο.
Αυτά ήταν τα τρία βασικά στοιχεία από τις παρεμβάσεις του Μπαράκ Ομπάμα τα οποία κέντρισαν το ενδιαφέρον των ΜΜΕ και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού και κυριάρχησαν στα όσα μετέδωσαν χθες οι ανταποκριτές και απεσταλμένοι τους από την Αθήνα.
«Ο Μπαράκ Ομπάμα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την ενίσχυση ενός άγριου και ακραίου είδους εθνικισμού», σημείωσε χαρακτηριστικά το BBC. Το βρετανικό δίκτυο έριξε όμως βάρος και στην εμφανή προσπάθεια που κατέβαλε ο ίδιος ώστε να υποβαθμίσει τη σημασία της εκλογής Τραμπ, καθώς ισχυρίστηκε ότι αντανακλά απλώς «την πρόθεση των Αμερικανών πολιτών να ταρακουνήσουν», ενώ διαφώνησε με την εκτίμηση ότι συνιστά απόρριψη της πολιτικής που εφάρμοσε κατά την οκταετή του θητεία.
«Ο Ομπάμα επαινεί την Ελλάδα και ραπίζει την λιτότητα της Ε.Ε. κατά την τελευταία διεθνή περιοδεία του», ήταν ο τίτλος του ρεπορτάζ που «ανέβηκε» από το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, όπου η έμφαση δόθηκε στα σχετικά αποσπάσματα από τις δηλώσεις του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η γερμανική εφημερίδα FAZ, η οποία στην ιστοσελίδα της τόνισε πως «ο Ομπάμα υπόσχεται περαιτέρω βοήθεια στους Έλληνες», αλλά και ότι απαίτησε ελάφρυση του χρέους. «Για τις ΗΠΑ, η σταθερότητα της Ελλάδας στην ταραγμένη περιοχή της Μεσογείου ανάμεσα στην Τουρκία, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική είναι γεωπολιτικά σημαντική», υπογράμμιζε η επίσης γερμανική Bild, αναφερόμενη στη σημασία της επίσκεψης Ομπάμα στην Αθήνα.
Από την πλευρά της, η αμερικανική USA Today επέλεξε ένα δημοσίευμα με σαφώς πιο πρωτότυπο τίτλο: «Ο Ομπάμα φτάνει στην Αθήνα, μεταφέροντας ένα μήνυμα του Τραμπ». Αφού αρχικά τον χαρακτηρίζει ως «απρόσμενο απεσταλμένο του εκλεγμένου προέδρου», στη συνέχεια υπογραμμίζει με έμφαση ότι στις επαφές του «θα επιδιώξει να διαβεβαιώσει τους ανήσυχους Ευρωπαίους συμμάχους πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν τη δέσμευσή τους στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, ανεξαρτήτως της ρητορικής του Τραμπ κατά την προεκλογική του εκστρατεία, η οποία συχνά οδηγούσε σε αντίθετα συμπεράσματα».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου