Σελίδες

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

Φορολογία: Οι υπουργοί φεύγουν, οι εκκρεμότητες μένουν

Φορολογία: Οι υπουργοί φεύγουν, οι εκκρεμότητες μένουν

Φορολογία: Οι υπουργοί φεύγουν, οι εκκρεμότητες μένουν
Μετράμε αντίστροφα για την εκπνοή του έτους και, όπως συμβαίνει τα τελευταία, πολλά είναι η αλήθεια, χρόνια, δεν γνωρίζουμε πως ακριβώς θα φορολογηθούμε στο φορολογικό έτος που διανύουμε.
 
Φέτος, βεβαίως, έχουμε μία επιπλέον πρωτοτυπία. Δεν γνωρίζουμε ούτε τις ασφαλιστικές εισφορές που θα πληρώσουμε το 2017, μιας και οι κυβερνώντες δεν μας έχουν κάνει ακόμη τη χάρη να εκδώσουν τις εφαρμοστέες αποφάσεις, αλλά και τις ερμηνευτικές εγκυκλίους, που συνοδεύουν το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.
 
Να θυμίσουμε ότι ο Ν. 4387/ 2016 «Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλειας - Μεταρρύθμιση ασφαλιστικού - συνταξιοδοτικού συστήματος - Ρυθμίσεις φορολογίας εισοδήματος και τυχερών παιγνίων και άλλες διατάξεις (ΦΕΚ Α' 85/12-05-2016)», στον οποίο περιλαμβάνονται όλες οι αλλαγές για το Ασφαλιστικό, όσο και τη φορολογία, συμπλήρωσε ήδη επτά μήνες από την ψήφισή του.
 
Παρόλ’ αυτά, ελάχιστες αποφάσεις και εγκύκλιοι έχουν βγει. Στο ασφαλιστικό κομμάτι έχουν εκδοθεί μόνο αυτές που αφορούν τις περικοπές στις συντάξεις, ενώ στο φορολογικό μόνο για τα μέτρα που είχαν άμεση εφαρμογή.
 
Η διάταξη
 
Ας δούμε, όμως, τις εκκρεμότητες που αφορούν σε φορολογικά θέματα και μάλιστα με ευθύνη του οικονομικού επιτελείου.
 
Στο Ν. 4172/2013 και στο άρθρο 72, στις μεταβατικές διατάξεις υπήρχε διάταξη που αφορούσε στη φορολόγηση πραγματικών εισοδημάτων μέχρι 6.000 ευρώ και τεκμαρτών μέχρι 9.500 ευρώ, με την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων, δηλαδή με το δικαίωμα ο φορολογούμενος να έχει μείωση φόρου.
 
Πιο συγκεκριμένα η διάταξη, που ίσχυσε για το φορολογικό έτος 2014 και 2015, αναφέρει:
 
«(36) 35. Όταν το πραγματικό εισόδημα των φορολογουμένων κατά τα φορολογικά έτη 2014 και 2015 δεν υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ και το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ κι εφόσον δεν ασκείται επιχειρηματική δραστηριότητα για την οποία απαιτείται η υποβολή δήλωσης έναρξης εργασιών ή ατομική αγροτική δραστηριότητα, το εισόδημα αυτό, εξαιρουμένου του εισοδήματος από κεφάλαιο και από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου, και η προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων, φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών - συνταξιούχων της παρ. 1 του άρθρου 15. Εάν το πραγματικό εισόδημα της προηγούμενης παραγράφου υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ, το υπερβάλλον ποσό φορολογείται με την κλίμακα της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου εφαρμόζονται και για τους φορολογούμενους που διέκοψαν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, για το εισόδημα που απέκτησαν μετά τη διακοπή της (παράγραφος 35 (36) του άρθρου 72 του Ν.4172)».
 
Ποιους αφορά
 
Η διάταξη αυτή νομοθετήθηκε με σκοπό να χορηγηθούν φορολογικές ελαφρύνσεις σε περιστασιακά και ευκαιριακά απασχολούμενους (σε ανέργους, νοικοκυρές, φοιτητές, συμμετέχοντες σε προγράμματα εργασιακής εμπειρίας κ.λπ.).
 
Οι πολίτες αυτοί συνήθως δεν αποκτούν εισοδήματα πάνω από 6.000 ευρώ το χρόνο από περιστασιακές απασχολήσεις και δεν έχουν τεκμήρια πάνω από 9.500 ευρώ.
 
Παράδειγμα
 
Ας δούμε την περίπτωση ενός φοιτητή με τόκους στο βιβλιάριό του ύψους 0,10 λεπτά. Σύμφωνα με το νομό, ο φοιτητής αυτός έχει πραγματικό εισόδημα και πρέπει να υποβάλλει φορολογική δήλωση.
 
Έχουμε ξαναγράψει ότι, σε κάθε περίπτωση, η κατοικία του φοιτητή/τριας σε άλλη πόλη αποτελεί δευτερεύουσα κατοικία του γονέα που έχει τη γονική μέριμνα. Άρα, ο εν λόγω φοιτητής έχει μόνο ως τεκμήριο την ετήσια δαπάνη διαβίωσης, δηλαδή 3.000 ευρώ.
 
Στην περίπτωση που δεν ισχύσει και για το φορολογικό έτος 2016 η άνωθεν διάταξη, ο φοιτητής αυτός, θα φορολογηθεί με το τεκμήριο των 3.000 ευρώ, το οποίο θα θεωρηθεί ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και πέρα από φόρο ύψους 659,98 ευρώ (2.999,90 Χ 22%), θα κληθεί να πληρώσει και ισόποση προκαταβολή.
 
Είναι, λοιπόν, κατανοητό ότι το οικονομικό επιτελείο πρέπει άμεσα να δει, σε πρώτη φάση, την επέκταση για ένα χρόνο ακόμη της συγκεκριμένης διάταξης. Το βασικό, όμως, αίτημα είναι να βρεθεί μία λύση σε τέτοιες ακραίες καταστάσεις, με τη νομοθέτηση σχετικής διάταξης στο νόμο. Ας μην χάσουμε άλλο χρόνο.
 
Καθυστερούν οι αλλαγές
 
Οι αλλαγές στο οικονομικό επιτελείο, με τον ανασχηματισμό, φαίνεται ότι θα πάνε χρονικά πίσω τις αλλαγές που είχαν εξαγγελθεί από τον αναπληρωτή υπουργό, Τρύφωνα Αλεξιάδη.
 
Ήδη οι αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας πήραν παράταση για ένα ακόμη χρόνο και, αν γίνουν, θα αφορούν στα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων από το 2018 και μετά. Για φέτος, μάλλον, θα ισχύσει ότι και πέρυσι.
 
Τα νομοσχέδια για το πλαστικό χρήμα, την εθελοντική αποκάλυψη κεφαλαίων, το περιουσιολόγιο, αλλά και μία σειρά από άλλες αλλαγές, που αναφέρονται στην έκθεση πεπραγμένων που κατέθεσε ο κ. Αλεξιάδης, μάλλον θα πάρουν επίσης παράταση.
 
Ελπίζουμε η νέα ηγεσία του φορολογικού τμήματος του υπουργείου Οικονομικών, θα προωθήσει αυτές τις αλλαγές, αλλά και όσες έχουμε ως κλάδος καταθέσει κατά καιρούς και τις οποίες γνωρίζει η κυρία Κατερίνα Παπανάτσιου, όχι μόνο από τα υπομνήματα, αλλά και από τη σημαντική προσωπική της εμπειρία. Άλλωστε, το μείζον ζήτημα είναι ότι δεν πρέπει να χαθεί άλλη μία χρονιά!
 
Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Finance & Markets Voice.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου