Σελίδες

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ Εφορία: Νέο Σώμα «Ράμπο» για μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής

ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ

Εφορία: Νέο Σώμα «Ράμπο» για μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής

Εφορία: Νέο Σώμα «Ράμπο» για μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής

Της Μαρίας Βουργάνα
Ενα νέο ειδικό ελεγκτικό Σώμα το οποίο θα βρίσκεται υπό τη σκέπη των οικονομικών εισαγγελέων και θα χειρίζεται μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής και διαφθοράς συστήνεται εντός του 2017, ενώ παράλληλα σχεδιάζεται η ενοποίηση των ελεγκτικών σωμάτων. Στο νέο σώμα θα στελεχωθεί με επιστήμονες/ερευνητές, οι οποίοι θα αναλάβουν να διευκολύνουν το έργο των εισαγγελέων Διαφθοράς και Οικονομικού Εγκλήματος για να ξεμπλοκάρουν χιλιάδες υποθέσεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, πολλές από τις οποίες κινδυνεύουν με παραγραφή.
Εκτιμάται ότι αυτή τη στιγμή εκκρεμούν περίπου 2.500 εισαγγελικές παραγγελίες φορολογικών ελέγχων, οι οποίες αφορούν περισσότερα από 8.000 ΑΦΜ. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο για τη λίστα Μπόργιανς των 10.800 Ελλήνων με καταθέσεις σε ελβετικές τράπεζες έχουν εκδοθεί περίπου 1.000 εισαγγελικές παραγγελίες, αλλά ο έλεγχος των πρώτων 55 υποθέσεων ξεκίνησε μόλις τον περασμένο Απρίλιο και έως σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί κανένας.
Στο κείμενο των δανειστών για το επικαιροποιημένο μνημόνιο (SMOU) περιγράφονται οι βασικές κατευθύνσεις του εγχειρήματος με τη σύσταση του νέου ειδικού ελεγκτικού σώματος, σύμφωνα με τις οποίες θα υπάρξει νομοσχέδιο με το οποίο οι οικονομικοί εισαγγελείς θα έχουν τη δυνατότητα να στέλνουν πληροφορίες στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) χωρίς δεσμευτικό τρόπο, αφήνοντας στη διακριτική ευχέρεια της ΑΑΔΕ τι θα κάνει με τις πληροφορίες αυτές.
Θα υπάρξει παράλληλος διαχωρισμός αρμοδιοτήτων των Οικονομικών Εισαγγελέων με αυτές της ανεξάρτητης ΑΑΔΕ και η νομοθεσία θα διασφαλίσει ότι η καταπολέμηση της μεγάλης φοροδιαφυγής με ποινική διάσταση θα αποτελεί αρμοδιότητα των Οικονομικών Εισαγγελέων. Το απόθεμα των εκκρεμών υποθέσεων αυτής της κατηγορίας θα ανατεθεί στους Οικονομικούς Εισαγγελείς.
Το πλαίσιο 
Την ίδια ώρα στο πλαίσιο αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής και του λαθρεμπορίου αλλά και για την είσπραξη των οφειλών προωθούνται νέες δράσεις και παρεμβάσεις που αφορούν στα εξής:
  • Επέκταση του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου προκειμένου να περιληφθούν περιουσιακά στοιχεία των φορολογούμενων που δεν έχουν ήδη καταγραφεί από τη φορολογική διοίκηση. Στο πλαίσιο αυτό θα ζητηθεί η επικύρωση ηλεκτρονικά από τους φορολογούμενους στοιχείων που θα λάβει η φορολογική διοίκηση από τις τράπεζες για τις καταθέσεις και τις επενδύσεις των φορολογούμενων.
  • Ανταλλαγή στοιχείων με άλλες χώρες τα οποία αφορούν στα εισοδήματα και τα κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία που διατηρούν φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας στο εξωτερικό.
  • Επέκταση του Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών και Λοιπών Πληρωμών προκειμένου να περιληφθούν σε αυτό και άλλα δεδομένα, όπως είναι οι επενδύσεις των φορολογούμενων σε κινητές αξίες (χρηματοοικονομικά προϊόντα κ.λπ.).
  • Εφαρμογή του συστήματος ιχνηλασιμότητας των καπνικών προϊόντων από την εισαγωγή ή το χωράφι έως και τον τελικό καταναλωτή προκειμένου να καταπολεμηθεί το λαθρεμπόριο καπνού.
  • Ανάπτυξη συστήματος για την αξιοποίηση των στοιχείων του δικτύου εισροών εκροών στο κύκλωμα διακίνησης καυσίμων.
  • Σταδιακή ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου, πλήρως αυτοματοποιημένου συστήματος για τη διαχείριση και παρακολούθηση των διαδικασιών είσπραξης των οφειλών (μέσω νέου ΕΣΠΑ 2014-2020).
  • Επέκταση ηλεκτρονικών υπηρεσιών για την υποστήριξη του υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών αυτοαπασχολούμενων και την ενσωμάτωση της είσπραξης εισφορών κοινωνικής ασφάλισης μέσω της φορολογικής διοίκησης (έργο ΕΦΚΑ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου