Σελίδες

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016

Νέος γύρος συναντήσεων με τους εκπροσώπους του κουαρτέτου

Νέος γύρος συναντήσεων με τους εκπροσώπους του κουαρτέτου

Πρώτη καταχώρηση: 20/11/2016 - 10:44
Τελευταία δημοσίευση: 11:29Οικονομία
Νέος γύρος συναντήσεων με τους εκπροσώπους του κουαρτέτου
Με τα ζητήματα που αφορούν στο εργασιακό καθεστώς και τα δημοσιονομικά μεγέθη της οικονομίας, αλλά και θέματα του υπουργείου Παιδείας, αρχίζουν εκ νέου μετά το μεσημέρι οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους του κουαρτέτου.
Ειδικότερα, στις 13.00 θα υπάρξει η συνάντηση με την υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, ενώ στις 15.30 θα ακολουθήσει η συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο για τα δημοσιονομικά μεγέθη 2017- 2018 και τον νέο προϋπολογισμό, ο οποίος αναμένεται να κατατεθεί αύριο στη Βουλή. Το ραντεβού για τα θέματα της Παιδείας είναι προγραμματισμένο για τις 18.00.
Τις προηγούμενες τρεις ημέρες δεν υπήρξαν συναντήσεις, καθώς οι επικεφαλής των κλιμακίων συνέτασσαν ένα κείμενο συμφωνίας, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, επέδωσαν στην ελληνική πλευρά. Στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) έως το Euro Working Group της 28ης Νοεμβρίου, η οποία θα επικυρωθεί από το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου και θα προχωρήσουν οι συζητήσεις για τη διευθέτηση του χρέους και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε επίσης:

Θυσία στο ΔΝΤ οι κύριες συντάξεις

«Σπάνε» τα capital controls - Ανάσα στην αγορά

Νέα μέτρα και μνημόνιο με ΔΝΤ το «πακέτο» των δανειστών


Νέα μέτρα και μνημόνιο με ΔΝΤ το «πακέτο» των δανειστών

Νέα μέτρα και μνημόνιο με ΔΝΤ το «πακέτο» των δανειστών

Συνολική συμφωνία για αξιολόγηση, χρέος και πρωτογενή πλεονάσματα, με τίμημα νέα μέτρα 1,8 δισ. ευρώ, που θα οριστικοποιηθούν το 2017 και νέο μνημόνιο με ΔΝΤ και υποχωρήσεις σε κρίσιμα θέματα της δεύτερης αξιολόγησης, είναι η πρόταση που ετοιμάζουν εδώ και τρεις ημέρες οι δανειστές.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι στο ελληνικό πρόγραμμα, δείχνουν ότι θέλουν να κλείσουν το θέμα της Ελλάδας πριν οι μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης (Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία και ίσως η Ιταλία) μπουν σε εκλογικό ρυθμό το 2017.

Αυτό σηματοδοτεί και η σταδιακή απαγκίστρωση ακόμη και της Γερμανίας, από την άκαμπτη στάση που είχε αρχικά για το χρέος και σύντομα και για τους στόχους στα πρωτογενή πλεόνασμα.

Μπροστά στο πολιτικό κόστος που ενέχει το να παραμείνει εκτός του προγράμματος το ΔΝΤ, το γερμανικό κοινοβούλιο έχει εγκρίνει το ελληνικό πρόγραμμα με προϋπόθεση να συμμετέχει και το Ταμείο.

Σίγουρα η Γερμανία θα δεχθεί να υποσχεθεί ότι αν η Ελλάδα πετύχει τους στόχους για το 2016 και το 2017 μπορεί να συζητηθεί μια αναθεώρηση του στόχου του 2018 και των επόμενων ετών μέχρι και το 2028 με στόχο για πρωτογενή πλεόνασμα που δεν θα υπολείπεται του 2,5% του ΑΕΠ.

Το ΔΝΤ έχει υποχωρήσει στο θέμα του χρέους ζητώντας πλέον την αποτύπωση αλλά όχι την εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμών μέτρων της Ευρωπαϊκής Λύσης που επεξεργάζεται από την αρχή ο ευρωπαϊκός μηχανισμός σταθερότητας (ΕΜΣ).

Στο θέμα των πλεονασμάτων, όπως έχει πει, με τα μέτρα που έχουν ληφθεί από τον Μάιο, η Ελλάδα μπορεί να πετύχει πλεονάσματα που δεν ξεπερνούν το 1,5% του ΑΕΠ.

Το υπουργείο οικονομικών έχει ανακοινώσει δια στόματος του αναπληρωτή υπουργού οικονομικών κ. Γιώργου Χουλιαράκη ότι έχει σενάριο με βάση το οποίο το χρέος παραμένει βιώσιμο με χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 2-2,5% του ΑΕΠ. Τούτο όχι χωρίς να έχει λάβει γνώση ο ΕΜΣ.

Τέταρτο μνημόνιο 
Όπως προκύπτει από τα παραπάνω για να πετύχει την συμφωνία που θέλει στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, αν έχει κλείσει τουλάχιστον τα βασικά θέματα της δεύτερης αξιολόγησης θα πρέπει να δεσμευτεί για νέα μέτρα της τάξης του 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ) τα οποία θα αποτυπωθούν άμεσα, θα οριστικοποιηθούν το 2017 και θα εφαρμοστούν το 2018.

Μαζί βέβαια θα πρέπει να αυξηθεί και η υψηλή εποπτεία για πολλά χρόνια μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος στα μέσα του 2018.

Την ανάγκη αυτή υποδεικνύει και το μνημόνιο που θα πρέπει να υπογράψει με το ΔΝΤ, πριν το Ταμείο ενταχθεί ενεργά στο ελληνικό πρόγραμμα.

Οι γνωρίζοντες διαβεβαιώνουν ότι το Ταμείο θα μπει στο πρόγραμμα με χρηματοδότηση (έστω και συμβολική) καθώς το καταστατικό του δεν έχει μορφή εμπλοκής στην διάσωση κάποιας χώρας μέλους του χωρίς χρηματοδότηση και δέσμευση εκ μέρους του δανειζόμενου για νέα μέτρα.

Στην περίπτωση της Ελλάδας πλέον δεν είναι τίποτα άγνωστο: Το ταμείο έχει ζητήσει ήδη περικοπές συντάξεων, περαιτέρω μείωση του αφορολόγητου από τα 8.636 ευρώ που είναι σήμερα, στα 6.000 ή τα 5.000 ευρώ και πλήρη απελευθέρωση της αγοράς εργασίας.

Ο λογαριασμός της δεύτερης αξιολόγησης

Στις συναντήσεις που ξεκινούν σήμερα με το οικονομικό επιτελείο οι απαιτήσεις των δανειστών θα τεθούν ως μην διαπραγματεύσιμες.

Δεν είναι τυχαίο ότι η πρώτη συνάντηση θα έχει θέμα τα εργασιακά.

Το υπουργείο εργασίας θα προσέλθει με πρόταση για αύξηση του ορίου των απολύσεων κατά 10%, από 5% που είναι σήμερα έναντι της απαίτησης του ΔΝΤ για πλήρη απελευθέρωση προκειμένου να ρυθμιστεί το κρίσιμο θέμα των ομαδικών απολύσεων.

Επίσης θα πρέπει να λυθούν ή να αναβληθούν λύσεις για την επαναφορά της ανταπεργίας, τις αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας όπου υπάρχει επίσης εμπλοκή, αφού το ΔΝΤ επιμένει ο κατώτερος μισθός να ορίζεται με νόμο, ενώ το υπουργείο εργασίας μέσα από συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Πιο εύκολη θα είναι η δουλειά του υπουργού οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αναπληρωτή του κ. Γιώργου Χουλιαράκη για τον προϋπολογισμό του 2017 που θα ακολουθήσει μετά τα εργασιακά.

Οι δανειστές δεν μπορούν να αντιτάξουν σοβαρά επιχειρήματα απέναντι στην πολύ καλή πορεία των εσόδων για το 2016.
Για το 2017 το μεγάλο στοίχημα θα είναι να παρουσιαστεί μια πειστική λύση για την χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης που θα εφαρμοστεί σε όλη την χώρα από 1/1/2017.

Η ημέρα θα ολοκληρωθεί με την συνάντηση που θα έχει ο υπουργός υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός, κυρίως για τις δαπάνες υγείας και την διαχείρισή τους.

#ΔΝΤ #μνημόνιο #αξιολόγηση #δανειστές

"Αγκάθι" οι ομαδικές απολύσεις στη συνάντηση της Αχτσιόγλου με το κουαρτέτο

Πρώτη καταχώρηση: 20/11/2016 - 14:04
Τελευταία δημοσίευση: 14:04Οικονομία
Αγκάθι οι ομαδικές απολύσεις στη συνάντηση της Αχτσιόγλου με το κουαρτέτο
Σε εξέλιξη είναι η συνάντηση της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου, με τους εκπροσώπους του κουαρτέτου για τα εργασιακά. Σύμφωνα με πληροφορίες, κύριος στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας στη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά είναι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και η επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων εργασίας.
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, οι ομαδικές απολύσεις αναδεικνύονται ως ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα της διαπραγμάτευσης. Πηγές του υπουργείου Εργασίας τονίζουν ότι το ΔΝΤ επιμένει στην αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων, ενώ η ελληνική πλευρά αρνείται κάθε τέτοιο ενδεχόμενο.
Το Υπουργείο Εργασίας προτείνει να υπάρχει προέγκριση των ομαδικών απολύσεων, θέμα για το οποίο σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξει η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που πρόκειται να εκδοθεί για την υπόθεση των ομαδικών απολύσεων στην ΑΓΕΤ Ηρακλής, αν και οι δανειστές, σύμφωνα με τις πληροφορίες, πιέζουν και υποστηρίζουν ότι το ζήτημα της διοικητικής έγκρισης πρέπει να συζητηθεί, ανεξαρτήτως της απόφασης.
Αναφορικά με τον κατώτατο μισθό, οι πληροφορίες υπογραμμίζουν ότι δεν έχει τεθεί ζήτημα για το ύψος του, αλλά για τον τρόπο καθορισμού του. Η ελληνική πλευρά τάσσεται υπέρ της επαναφοράς του στους κοινωνικούς εταίρους, ενώ οι θεσμοί, όπως επισημαίνουν οι πληροφορίες, έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους στο σημείο αυτό.
Διαβάστε επίσης:

Περισσότεροι από 500 πλειστηριασμοί ακινήτων σε μόλις τριάντα ημέρες

Θυσία στο ΔΝΤ οι κύριες συντάξεις

«Σπάνε» τα capital controls - Ανάσα στην αγορά

ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Μάχη για τις ομαδικές απολύσεις και για τον κατώτατο μισθό

Μάχη για τις ομαδικές απολύσεις και για τον κατώτατο μισθό

Σε εξέλιξη είναι η συνάντηση της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου με τους εκπροσώπους των Θεσμών για τα εργασιακά. Σύμφωνα με πληροφορίες, κύριος στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας στη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά είναι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και η επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων εργασίας.
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, οι ομαδικές απολύσεις αναδεικνύονται ως ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα της διαπραγμάτευσης. Πηγές του υπουργείου Εργασίας τονίζουν ότι το ΔΝΤ επιμένει στην αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων, ενώ η ελληνική πλευρά αρνείται κάθε τέτοιο ενδεχόμενο.
Το Υπουργείο Εργασίας προτείνει να υπάρχει προέγκριση των ομαδικών απολύσεων, θέμα για το οποίο σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξει η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που πρόκειται να εκδοθεί για την υπόθεση των ομαδικών απολύσεων στην ΑΓΕΤ Ηρακλής, αν και οι δανειστές, σύμφωνα με τις πληροφορίες, πιέζουν και υποστηρίζουν ότι το ζήτημα της διοικητικής έγκρισης πρέπει να συζητηθεί, ανεξαρτήτως της απόφασης.
Αναφορικά με τον κατώτατο μισθό, οι πληροφορίες υπογραμμίζουν ότι δεν έχει τεθεί ζήτημα για το ύψος του, αλλά για τον τρόπο καθορισμού του. Η ελληνική πλευρά τάσσεται υπέρ της επαναφοράς του στους κοινωνικούς εταίρους, ενώ οι Θεσμοί, όπως επισημαίνουν οι πληροφορίες, έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους στο σημείο αυτό.
Ειδικότερα, η συνάντηση με την υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, ξεκίνησε στις 13.00, ενώ στις 15.30 θα ακολουθήσει η συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο για τα δημοσιονομικά μεγέθη 2017- 2018 και τον νέο προϋπολογισμό, ο οποίος αναμένεται να κατατεθεί αύριο στη Βουλή. Το ραντεβού για τα θέματα της παιδείας είναι προγραμματισμένο για τις 18.00.
Τις προηγούμενες τρεις ημέρες δεν υπήρξαν συναντήσεις, καθώς οι επικεφαλής των κλιμακίων συνέτασσαν ένα κείμενο συμφωνίας, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, επέδωσαν στην ελληνική πλευρά. Στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) έως το Euro Working Group της 28ης Νοεμβρίου, η οποία θα επικυρωθεί από το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου και θα προχωρήσουν οι συζητήσεις για τη διευθέτηση του χρέους και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
ΜΕ... ΣΤΑΔΙΟ ΠΡΟΕΓΚΡΙΣΗΣ

Ομαδικές απολύσεις ανατρέπουν το εργασιακό καθεστώς της χώρας

Ομαδικές απολύσεις ανατρέπουν το εργασιακό καθεστώς της χώρας

Προ των πυλών φαίνεται ότι είναι πλέον το θέμα της απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων, καθώς, το προσχέδιο της συμφωνίας με τους δανειστές, που συζητείται μέσα στο Σαββατοκύριακο, θα έχει αναφορά, σύμφωνα με πληροφορίες, σε άρση των διοικητικών φραγμών επί αιτημάτων για απολύσεις που είναι πάνω από τα όρια που ορίζει η νομοθεσία.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η υπερασπιστική γραμμή που υποστηρίζει πλέον η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου είναι να υπάρχει «ένα στάδιο προέγκρισης, ένας προέλεγχος των αιτημάτων ομαδικών απολύσεων», ώστε να μην εγκαταλείπονται στην τύχη τους οι εργαζόμενοι, αλλά να έχουν έστω και ένα υποτυπώδες πλέγμα προστασίας, όπως καταβολή δεδουλευμένων, το δικαίωμα αποζημίωσης ή ακόμη και της προτίμησής τους σε επαναπρόσληψη, με εγγυήσεις που θα υποχρεώνονται να παράσχουν οι επιχειρήσεις προκειμένου να προχωρούν σε ομαδικές απολύσεις.
Αυτή η προέγκριση δεν θα έχει να κάνει σε καμία περίπτωση με εμπλοκή του κράτους ή του υπουργείου Εργασίας. Με απλά λόγια στο νέο καθεστώς απολύσεων, πέραν των ορίων που ορίζει ο νόμος ή αυτών που θα αποφασιστούν με το νέο εργασιακό νόμο, το υπουργικό βέτο που μέχρι σήμερα απαγόρευε τις μαζικές απολύσεις καταργείται οριστικά.
Η προέγκριση ή ο προέλεγχος των απολύσεων θα διενεργείται από ανεξάρτητο όργανο (ενδεχομένως από τον Οργανισμό Διαιτησίας – ΟΜΕΔ ή άλλη επιτροπή), όπως συνηθίζεται και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Το αν οι απολύσεις θα απαγορεύονται αν δεν τηρούνται κάποιες από τις εγγυήσεις που θα πρέπει να τις συνοδεύουν (και δεν υπάρχουν σήμερα) θα φανεί από το τελικό περιεχόμενο της συμφωνίας για τα εργασιακά.
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Νέα μέτρα και μνημόνιο με ΔΝΤ το «πακέτο» των δανειστών

Νέα μέτρα και μνημόνιο με ΔΝΤ το «πακέτο» των δανειστών

Συνολική συμφωνία για αξιολόγηση, χρέος και πρωτογενή πλεονάσματα, με τίμημα νέα μέτρα 1,8 δισ. ευρώ, που θα οριστικοποιηθούν το 2017 και νέο μνημόνιο με ΔΝΤ και υποχωρήσεις σε κρίσιμα θέματα της δεύτερης αξιολόγησης, είναι η πρόταση που ετοιμάζουν εδώ και τρεις ημέρες οι δανειστές.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι στο ελληνικό πρόγραμμα, δείχνουν ότι θέλουν να κλείσουν το θέμα της Ελλάδας πριν οι μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης (Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία και ίσως η Ιταλία) μπουν σε εκλογικό ρυθμό το 2017. 

Αυτό σηματοδοτεί και η σταδιακή απαγκίστρωση ακόμη και της Γερμανίας, από την άκαμπτη στάση που είχε αρχικά για το χρέος και σύντομα και για τους στόχους στα πρωτογενή πλεόνασμα. 

Μπροστά στο πολιτικό κόστος που ενέχει το να παραμείνει εκτός του προγράμματος το ΔΝΤ, το γερμανικό κοινοβούλιο έχει εγκρίνει το ελληνικό πρόγραμμα με προϋπόθεση να συμμετέχει και το Ταμείο.

Σίγουρα η Γερμανία θα δεχθεί να υποσχεθεί ότι αν η Ελλάδα πετύχει τους στόχους για το 2016 και το 2017 μπορεί να συζητηθεί μια αναθεώρηση του στόχου του 2018 και των επόμενων ετών μέχρι και το 2028 με στόχο για πρωτογενή πλεόνασμα που δεν θα υπολείπεται του 2,5% του ΑΕΠ.

Το ΔΝΤ έχει υποχωρήσει στο θέμα του χρέους ζητώντας πλέον την αποτύπωση αλλά όχι την εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμών μέτρων της Ευρωπαϊκής Λύσης που επεξεργάζεται από την αρχή ο ευρωπαϊκός μηχανισμός σταθερότητας (ΕΜΣ).

Στο θέμα των πλεονασμάτων, όπως έχει πει, με τα μέτρα που έχουν ληφθεί από τον Μάιο, η Ελλάδα μπορεί να πετύχει πλεονάσματα που δεν ξεπερνούν το 1,5% του ΑΕΠ.

Το υπουργείο οικονομικών έχει ανακοινώσει δια στόματος του αναπληρωτή υπουργού οικονομικών κ. Γιώργου Χουλιαράκη ότι έχει σενάριο με βάση το οποίο το χρέος παραμένει βιώσιμο με χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 2-2,5% του ΑΕΠ. Τούτο όχι χωρίς να έχει λάβει γνώση ο ΕΜΣ.

Τέταρτο μνημόνιο 
Όπως προκύπτει από τα παραπάνω για να πετύχει την συμφωνία που θέλει στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, αν έχει κλείσει τουλάχιστον τα βασικά θέματα της δεύτερης αξιολόγησης θα πρέπει να δεσμευτεί για νέα μέτρα της τάξης του 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ) τα οποία θα αποτυπωθούν άμεσα, θα οριστικοποιηθούν το 2017 και θα εφαρμοστούν το 2018.

Μαζί βέβαια θα πρέπει να αυξηθεί και η υψηλή εποπτεία για πολλά χρόνια μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος στα μέσα του 2018.

Την ανάγκη αυτή υποδεικνύει και το μνημόνιο που θα πρέπει να υπογράψει με το ΔΝΤ, πριν το Ταμείο ενταχθεί ενεργά στο ελληνικό πρόγραμμα.

Οι γνωρίζοντες διαβεβαιώνουν ότι το Ταμείο θα μπει στο πρόγραμμα με χρηματοδότηση (έστω και συμβολική) καθώς το καταστατικό του δεν έχει μορφή εμπλοκής στην διάσωση κάποιας χώρας μέλους του χωρίς χρηματοδότηση και δέσμευση εκ μέρους του δανειζόμενου για νέα μέτρα. 

Στην περίπτωση της Ελλάδας πλέον δεν είναι τίποτα άγνωστο: Το ταμείο έχει ζητήσει ήδη περικοπές συντάξεων, περαιτέρω μείωση του αφορολόγητου από τα 8.636 ευρώ που είναι σήμερα, στα 6.000 ή τα 5.000 ευρώ και πλήρη απελευθέρωση της αγοράς εργασίας.

Ο λογαριασμός της δεύτερης αξιολόγησης

Στις συναντήσεις που ξεκινούν σήμερα με το οικονομικό επιτελείο οι απαιτήσεις των δανειστών θα τεθούν ως μην διαπραγματεύσιμες. 

Δεν είναι τυχαίο ότι η πρώτη συνάντηση θα έχει θέμα τα εργασιακά.

Το υπουργείο εργασίας θα προσέλθει με πρόταση για αύξηση του ορίου των απολύσεων κατά 10%, από 5% που είναι σήμερα έναντι της απαίτησης του ΔΝΤ για πλήρη απελευθέρωση προκειμένου να ρυθμιστεί το κρίσιμο θέμα των ομαδικών απολύσεων. 

Επίσης θα πρέπει να λυθούν ή να αναβληθούν λύσεις για την επαναφορά της ανταπεργίας, τις αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας όπου υπάρχει επίσης εμπλοκή, αφού το ΔΝΤ επιμένει ο κατώτερος μισθός να ορίζεται με νόμο, ενώ το υπουργείο εργασίας μέσα από συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Πιο εύκολη θα είναι η δουλειά του υπουργού οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αναπληρωτή του κ. Γιώργου Χουλιαράκη για τον προϋπολογισμό του 2017 που θα ακολουθήσει μετά τα εργασιακά. 

Οι δανειστές δεν μπορούν να αντιτάξουν σοβαρά επιχειρήματα απέναντι στην πολύ καλή πορεία των εσόδων για το 2016. 
Για το 2017 το μεγάλο στοίχημα θα είναι να παρουσιαστεί μια πειστική λύση για την χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης που θα εφαρμοστεί σε όλη την χώρα από 1/1/2017.

Η ημέρα θα ολοκληρωθεί με την συνάντηση που θα έχει ο υπουργός υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός, κυρίως για τις δαπάνες υγείας και την διαχείρισή τους.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου