Σελίδες

Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΜΕ ΦΙΛΟΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ Στόχος η συμφωνία μετά τον «φιλικό» ανασχηματισμό

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΜΕ ΦΙΛΟΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ

Στόχος η συμφωνία μετά τον «φιλικό» ανασχηματισμό

Στόχος η συμφωνία μετά τον «φιλικό» ανασχηματισμό

Της Ελευθερίας Αρλαπάνου και του Ηλία Μπενέκου
Με όχημα τον ανασχηματισμό και την «επιστράτευση» προσώπων με πιο φιλομεταρρυθμιστικό προφίλ σε κρίσιμα υπουργεία, η κυβέρνηση στοχεύει να κλείσει άμεσα την αξιολόγηση και να εκπέμψει θετικό «σήμα» στις αγορές, έως το τέλος του έτους. Βασική επιδίωξη είναι μια πολιτική συμφωνία με τους εταίρους, έστω με μίνιμουμ παραχωρήσεις, που θα καταστήσει όμως δυνατή την επίλυση του «γρίφου» της βιωσιμότητας του χρέους και θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να ανοίξει τον δρόμο για φθηνότερο χρήμα προς την Ελλάδα. Είναι προς το συμφέρον όλων να προχωρήσει γρήγορα η αξιολόγηση, ήταν το μήνυμα που έστειλε μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, ο πρόεδρος του Γ. Ντάισελμπλουμ, τονίζοντας παράλληλα πως ο Π. Τόμσεν έχει επιβεβαιώσει πως υπάρχει πρόθεση να συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου στο τέλος του έτους, για το ελληνικό ζήτημα.
Στη γραμμή του Β. Σόιμπλε ο οποίος προσερχόμενος χθες στο Eurogroup, έβαλε φρένο στις προσδοκίες για συγκεκριμενοποίηση των μεσομακροπρόθεσμων μέτρων για το χρέος πριν από το 2018, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε πως είναι πολύ νωρίς να συζητήσουμε για μεσοπρόθεσμα μέτρα τώρα, αφού δεν γνωρίζουμε τι θα απαιτείται τότε. Δόθηκε όμως ραντεβού για το κρίσιμο Euro-group της 5ης Δεκεμβρίου, όπου θα πέσουν στο τραπέζι και οι εισηγήσεις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) για το πακέτο των βραχυπρόθεσμων μέτρων, που μπορεί να ξεκλειδώσουν, εφόσον ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση. Από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, που αναμένεται να επισκεφθεί την Ελλάδα στο τέλος Νοεμβρίου, εξέφρασε χθες την ελπίδα για «μια συνολική συμφωνία για την Ελλάδα τον Δεκέμβριο, κάτι που θα σήμαινε ότι η Ελλάδα θα ξεκινούσε το 2017 σε πλαίσιο σταθερότητας και εμπιστοσύνης».
Θετικό κλίμα 
Για θετικό κλίμα έκαναν λόγο πηγές του υπουργείου Οικονομικών, τονίζοντας πως χθες επαναβεβαιώθηκε το συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την εξεύρεση λύσης στο θέμα του χρέους τον Δεκέμβριο, ώστε να αποκτήσει η Ελλάδα τον καθαρό διάδρομο που αναζητά. Αναγνώριζαν πάντως πως στη χθεσινή συνεδρίαση διατυπώθηκαν και διαφορετικές προσεγγίσεις. Είναι χαρακτηριστική η σκληρή γραμμή που ακολούθησε προσερχόμενος στη συνεδρίαση ο Β. Σόιμπλε, καθώς και η σύμπλευση στο θέμα από τον Γ. Ντάισελμπλουμ για τη συγκεκριμενοποίηση περί μεσομακροπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, πριν το 2018, που είναι και το μεγάλο ζητούμενο στην αντιπαράθεση με το ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους. Κρίσιμη από όλες τις απόψεις είναι η αντίδραση του Ταμείου και πολλά αναμένει η ελληνική κυβέρνηση από τα μηνύματα που θα κομίσει την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα, ο Μπ. Ομπάμα, στον απόηχο των αμερικανικών εκλογών. Εν μέσω των παρασκηνιακών ζυμώσεων που γίνονται για το ελληνικό ζήτημα, ο αντιπρόεδρος τη κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης είχε χθες τετ α τετ με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα Τζ. Πίατ. Ο αντιπρόεδρος υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης για ολοκλήρωση της αξιολόγησης εντός χρονοδιαγράμματος, ώστε να δρομολογηθούν τα μέτρα για το χρέος και η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ, με στόχο την έξοδο του δημοσίου στις αγορές το 2017.
Πάντως η διαπραγμάτευση σε όλα τα επίπεδα, είναι δύσκολη και οι επόμενες τέσσερις εβδομάδες κρίνουν πολλά, εν αναμονή και των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα, στις 14 Νοεμβρίου. Στη διαδικασία Κομισιόν και ΕΚΤ φαίνεται πως επιχειρούν να διαφυλάξουν τις ισορροπίες, και να μεσολαβήσουν στο παρασκήνιο για να αμβλυνθούν οι διαφορές κυρίως μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ. Είναι χαρακτηριστικό το θετικό κλίμα που εξέπεμψε χθες και ο Π. Μοσκοβισί, αλλά και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βλ. Ντομπρόβσκις εκτιμώντας πως η Ελλάδα βρίσκεται εντός των στόχων σε γενικές γραμμές, και αναμένεται να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ το 2017.
Η πρόθεση του Μαξίμου πάντως για ολοκλήρωση της αξιολόγησης χωρίς χρονοτριβές δεν είναι σίγουρο ότι θα προχωρήσει χωρίς αντιδράσεις στο εσωτερικό. Ήδη η γκρίνια είναι αισθητή, κάτι που διεφάνη και κατά τις τελετές παράδοσης - παραλαβής των υπουργείων, από κορυφαία μάλιστα στελέχη, μεταξύ των οποίων ο Θ. Δρίτσας που ξεκαθάρισε ότι δεν αποχωρεί «οικειοθελώς» και τον Π. Σκουρλέτη που επανέλαβε τις διαφωνίες του για την πώληση της ΔΕΗ. Παράλληλα, με ανησυχία «κοιτάζει» το Μαξίμου και προς την πλευρά των «53», που σπεύδουν να παράσχουν στήριξη στους διαφωνούντες υπουργούς. Είναι ενδεικτικό ότι ήδη χθες με ανάρτηση στην ιστοσελίδα τους προειδοποιούσαν πως με τις απομακρύνσεις συγκεκριμένων υπουργών «εκπέμπεται αρνητικό σήμα προς τα στρώματα εκείνα που η επανασύνδεση μαζί τους θα έπρεπε να αποτελεί στόχο της κυβέρνησης».
«Φρένο» από Σόιμπλε, Ντάισελμπλουμ
• Στη γραμμή του Β. Σόιμπλε, ο οποίος προσερχόμενος χθες στο Eurogroup, έβαλε «φρένο» στις προσδοκίες για συγκεκριμενοποίηση των μεσομακροπρόθεσμων μέτρων για το χρέος πριν από το 2018 και ο Γ. Ντάισελμπλουμ, ο οποίος τόνισε πως είναι πολύ νωρίς να συζητήσουμε για μεσοπρόθεσμα μέτρα τώρα, αφού δεν γνωρίζουμε τι θα απαιτείται τότε.
Ελπίδα Μοσκοβισί
• Από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, που αναμένεται να επισκεφθεί την Ελλάδα στο τέλος Νοεμβρίου, εξέφρασε χθες την ελπίδα για «μια συνολική συμφωνία για τη χώρα τον Δεκέμβριο, κάτι που θα σήμαινε ότι η Ελλάδα θα ξεκινούσε το 2017 σε πλαίσιο σταθερότητας και εμπιστοσύνης».
• Πάντως η διαπραγμάτευση σε όλα τα επίπεδα είναι δύσκολη και οι επόμενες τέσσερις εβδομάδες κρίνουν πολλά, εν αναμονή και των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα, στις 14 Νοεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου