Σελίδες

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016

«Ανήφορος» η δεύτερη αξιολόγηση

«Ανήφορος» η δεύτερη αξιολόγηση

«Ανήφορος» η δεύτερη αξιολόγηση

Όλο και πιο δύσκολη γίνεται όσο περνά ο καιρός, η «εύκολη» δεύτερη αξιολόγηση αφού, εκτός από την πίεση του χρόνου, παράλληλα με τα θέματά της, οι δανειστές επανέρχονται και στα θέματα της πρώτης αξιολόγησης στα οποία, όπως φαίνεται, υπάρχουν ακόμη πολλές «ουρές».
Το ενημερωτικό σημείωμα του Προέδρου του Eurogroup κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ προς τους ομολόγους του υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης εν όψει της συνόδου της Δευτέρας, για το θέμα της Ελλάδας είναι ενδεικτικό: 

Αναφέρεται στις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, του ασφαλιστικού, στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων (λειτουργία του νέου Ταμείου), το χρηματοπιστωτικό τομέα, την ενέργεια, το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα, ενώ υπενθυμίζει ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί στην ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Πολλά από αυτά τα θέματα θα έπρεπε να έχουν κλείσει με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ που εγκρίθηκε στις 24 Οκτωβρίου.

Η δεύτερη αξιολόγηση εκτός από τα εξαιρετικά δύσκολα θέματα όπως είναι οι αλλαγές στα εργασιακά, η εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (δηλ. του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος), θα περιλάβει μοιραία και όσα έπρεπε να γίνουν στην πρώτη αξιολόγηση, αλλά βρίσκονται ακόμη σε εκκρεμότητα. Τα πιο σημαντικά αφορούν:

1. Το Ασφαλιστικό σε ό, τι αφορά την έκδοση υπουργικών αποφάσεων που προβλέπουν περικοπές σε συντάξεις που καθυστερούν εκ των πραγμάτων και την εξοικονόμηση κατά 1% του ΑΕΠ που θα έπρεπε να υπάρχει από τις αλλαγές στο σύστημα απονομής συντάξεων.

2. Τον τομέα της ενέργειας όπου δεν υπάρχει ακόμη σαφές χρονοδιάγραμμα για το διαγωνισμό μερικής ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ με την είσοδο ιδιώτη οποίος με βάση το πρόγραμμα θα πρέπει να εξασφαλίσει ποσοστό τουλάχιστον 20% της εταιρίας και να ξεκινήσουν οι δημοπρασίες ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας (ΝΟΜΕ). 

Επίσης θα πρέπει να ολοκληρωθεί η αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ και να προχωρήσουν και οι αλλαγές που ψηφίστηκαν για τον μηδενισμό του τέλους ΑΠΕ.

3. Τις ιδιωτικοποιήσεις και ειδικά το νέο υπερταμείο όπου θα πρέπει να οριστικοποιηθεί καταστατικό λειτουργίας, διοικητική δομή και να διοριστεί διοικητικό συμβούλιο πριν από το τέλος του χρόνου. Προηγουμένως θα πρέπει να συσταθεί και να λειτουργήσει η Εταιρία Δημοσίων συμμετοχών και περιουσίας που είναι ακόμη στα χαρτιά.

4. Το χρηματοπιστωτικό τομέα και ειδικά την οριστικοποίηση και τον διορισμό διοικητικών συμβουλίων για τις τέσσερεις μεγάλες εμπορικές τράπεζες και το ΤΧΣ. Ο Οκτώβριος πέρασε και μαζί και η προθεσμία που είχε δώσει και η ΤτΕ και το υπουργείο οικονομικών για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

5. Το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής το οποίο εκκρεμεί από τον Ιούνιο λόγω του αιτήματος της ελληνικής πλευράς για αναθεώρηση προς τα κάτω των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα του 2019 και του 2020.

Τα καινούργια προβλήματα 

Σαν να μην έφταναν λοιπόν όλα τα παραπάνω το οικονομικό επιτελείο έχει αρχίσει να αντιμετωπίζει και τα προβλήματα στην εφαρμογή των μέτρων της δεύτερης αξιολόγησης.

Λιγότερο από δύο μήνες πριν την εφαρμογή σε όλη την Ελλάδα του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), δεν είναι διαθέσιμο ούτε το σχέδιο για το ποιος θα το πάρει αλλά ούτε και το που θα βρεθούν τα χρήματα για να καταβληθεί. 

Από τα 760 εκ. ευρώ που προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2017 διαθέσιμα είναι περίπου 350 εκ. ευρώ και αναζητούνται περίπου 400 εκ. ευρώ. Με βάση τις διαδοχικές συσκέψεις που έγιναν για το θέμα, πηγές χρηματοδότησης θα είναι:

Η μείωση ή η περικοπή επιδομάτων που δίνονται σήμερα και επικαλύπτουν το ρόλο του ΚΕΑ.

Συνολική αναθεώρηση των δημοσίων δαπανών σε όλα τα υπουργεία.

Περικοπή των φοροαπαλλαγών με εξαίρεση το αφορολόγητο.

Το δεύτερο μεγάλο θέμα που συζητήθηκε χθες είναι το εργασιακό στην βάση δημιουργίας κόκκινων γραμμών απέναντι στην εκτεταμένη ατζέντα των δανειστών οι οποίοι ζητούν απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, επαναφορά της ανταπεργίας, αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου και επανεξέταση του κατώτερου μισθού. 

Ωστόσο όλοι θυμούνται τι τύχη είχαν και οι κόκκινες γραμμές του παρελθόντος: Πρακτικά μόνο την καθυστέρηση της διαπραγμάτευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου