Σελίδες

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Βάζουν στο τραπέζι σενάριο για «κούρεμα» του χρέους

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Βάζουν στο τραπέζι σενάριο για «κούρεμα» του χρέους

Π. Κορλίρας, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΔΣ
Π. Κορλίρας, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΔΣ

Στη θεσμική συζήτηση για το χρέος πρέπει να δοθεί έμφαση στο να ενταχθεί, με ρεαλιστικό βλέμμα και όχι με μαξιμαλιστική διάθεση και το σενάριο ενός «κουρέματος» στην ονομαστική αξία του χρέους, έστω και μικρού μέρους αυτής, σύμφωνα με το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο. Το Συμβούλιο, στην εξαμηνιαία του έκθεση διατυπώνει παράλληλα τον προβληματισμό του για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων το 2017, προειδοποιώντας για την ύπαρξη ενδογενών και εξωγενών κινδύνων, σπεύδοντας παράλληλα να υπογραμμίσει τη στήριξη των στόχων σε σημαντικό βαθμό στην υπερφορολόγηση. Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ΕΔΣ, προειδοποιεί παράλληλα πως ο χειμώνας 2016 - 2017 ενδέχεται να αποτελέσει σημείο καμπής στην πολυετή διαδρομή της ελληνικής κρίσης, τονίζοντας πως καμία δημοσιονομική θέση δεν είναι διατηρήσιμη, μεσοπρόθεσμα, εάν συνεχίζεται η ύφεση. Ειδικότερα, το ΕΔΣ:
[1] Με προσεκτικές διατυπώσεις επαναφέρει το σενάριο του «κουρέματος» του χρέους. «Η σταδιακή επανένταξη στη θεσμική συζήτηση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους του ενδεχομένου μείωσης ενός (έστω μικρού) μέρους της ονομαστικής αξίας τους χρέους, χωρίς μαξιμαλιστική, αλλά ιδιαίτερα πραγματιστική διάθεση, συνεισφέροντας τόσο στη βελτίωση των δεικτών ανάλυσης της βιωσιμότητας (επαναφέροντας και τον δείκτη του δημοσίου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ), όσο και στη διευκόλυνση της σταδιακής επιστροφής στις διεθνείς αγορές», αναφέρει χαρακτηριστικά απαριθμώντας τα κρίσιμα σημεία στα οποία πρέπει να δοθεί έμφαση στο πλαίσιο των ενεργειών για τη βελτίωση της μακροχρόνιας βιωσιμότητας του χρέους. Μία επιχείρηση που εκτιμά πως αποτελεί πολυπαραγοντικό εγχείρημα, με αποτέλεσμα, ειδικά δε εάν συσχετισθεί με την προσπάθεια εξόδου στις αγορές, να είναι αρκετά ευάλωτο στις εξελίξεις.
[2] Με βάση τις εξελίξεις του εννεαμήνου, το πιθανότερο είναι ότι τα μεγέθη του κρατικού προϋπολογισμού, θα διαμορφωθούν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προσχεδίου. Εάν αυτό συμβεί, χωρίς αποκλίσεις, θα συμβάλει, χωρίς να διασφαλίζει την επίτευξη του φετινού στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα.
[3] Για το 2017, προβλέπεται τριπλασιασμός του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα ως ποσοστό του ΑΕΠ, ή η αύξηση του κατά 2,2 δισ. ευρώ. «Η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2017 εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από μια σειρά προϋποθέσεων και συνθηκών οι περισσότερες από τις οποίες, προς το παρόν, δεν έχουν διασφαλισθεί», αναφέρει. Εκτιμά πως η έγκαιρη διαμόρφωση ευνοϊκών συνθηκών και προϋποθέσεων, για παράδειγμα, βελτίωση του οικονομικού κλίματος, ταχύτατη εκκαθάριση του δανειακού τραπεζικού χαρτοφυλακίου, θα αυξήσει τις πιθανότητες επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων και αντιστρόφως. Ειδικά ως προς την επίτευξη του στόχου των φορολογικών εσόδων, υπογραμμίζει την εξάρτηση τους από σειρά παραγόντων, όπως η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ και της ιδιωτικής κατανάλωσης, η άνοδος των λιανικών τιμών, η άνοδος της απασχόλησης, η βελτίωση του οικονομικού κλίματος κ.λπ. Εάν όλα αυτά τα μεγέθη διαμορφωθούν το 2017 σύμφωνα με τις προβλέψεις του προσχεδίου, τότε αυξάνεται η πιθανότητα είσπραξης των ως άνω φόρων. Διατυπώνει ωστόσο επιφυλάξεις για το εύρος ανόδου του ΑΕΠ, ιδιωτικής κατανάλωσης, αλλά και για την άνοδο τιμών και απασχόλησης.

Γ. ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΣ

Ενα τέταρτο μνημόνιο θα συνδεθεί με το χρέος

Ενα τέταρτο μνημόνιο θα συνδεθεί με το χρέος

Σημαντικές πιθανότητες να υπάρξει τέταρτο μνημόνιο που θα συνδεθεί με το χρέος, «βλέπει» ο πρώην διοικητής της Τραπέζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος, διατυπώνοντας παράλληλα προβληματισμό για την ύπαρξη προϋποθέσεων βιώσιμης ανάπτυξης. Σύμφωνα με τον κ. Προβόπουλο, είναι ίσως και ανέφικτο, να δοθούν επιπλέον χρήματα στην Ελλάδα, ύστερα από τρία μνημόνια που απορρόφησαν πρωτοφανούς ύψους κονδύλια και μάλιστα με μερική μόνον επιτυχία, όπως τουλάχιστον το βλέπουν πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Εκτίμησε πως η διευθέτηση του χρέους μετά το 2017, θα συνδεθεί με την υποχρέωση υλοποίησης συγκεκριμένων στόχων και αυτό το μεσομακροπρόθεσμο πρόγραμμα θα μπορούσε να θεωρηθεί τέταρτο μνημόνιο. Σύμφωνα με τον ίδιο, προϋπόθεση επίτευξης διατηρήσιμης και ισχυρής ανάπτυξης δεν είναι απλά η νομοθέτηση μνημονιακών μέτρων. Απαιτούνται μεταξύ άλλων τολμηρά μεταρρυθμιστικά βήματα, ισχυρή πολιτική δέσμευση, σωστή υλοποίηση, στέρεοι θεσμοί και μια διάχυτη στο πολιτικό σύστημα και την κοινωνία κουλτούρα, που να ενθαρρύνει τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου