Σελίδες

Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016

Αγορά καπνού: Ο «εύκολος» φόρος στον «εύκολο» στόχο

Αγορά καπνού: Ο «εύκολος» φόρος στον «εύκολο» στόχο

Αγορά καπνού: Ο «εύκολος» φόρος στον «εύκολο» στόχο
Μείωση εσόδων, ανεργία και «άνθηση» της παραοικονομίας θα είναι οι επιπτώσεις από την αύξηση της φορολογίας στα τσιγάρα. Για ένατη φορά τα τελευταία επτά χρόνια επιλέγεται από κυβερνητικούς αξιωματούχους η αύξηση των φόρων στα καπνικά προϊόντα, παρόλο που η εμπειρία των προηγούμενων ετών έχει αποδείξει την αναποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου μέτρου.
Ο κλάδος του καπνού στην Ελλάδα αποτελεί σημείο αναφοράς της ελληνικής οικονομίας: από αυτόν προέρχεται το 7% των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού, από αυτόν ζουν περίπου 60.000 οικογένειες εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένων των καπνοπαραγωγών και εργατών, των εργαζομένων στη βιομηχανία, καθώς και των λιανεμπόρων καπνικών προϊόντων (περίπτερα / ψιλικά).
Σήματα κινδύνου
Η αύξηση του φόρου από τον Ιανουάριο του 2017, θα κλονίσει «ανεπανόρθωτα όλο τον κλάδο» όπως λένε εκπρόσωποί του αφού θα οδηγήσει σε αύξηση της μέσης φορολογίας στα τσιγάρα στο 90% (από 84% που είναι σήμερα), άρα αύξηση των λιανικών τιμών κατά 40 – 50 λεπτά το πακέτο. Το αποτέλεσμα αναπόφευκτα, λένε, θα είναι η κατανάλωση λαθραίων προϊόντων να εκτοξευθεί εκ νέου, εις βάρος της νόμιμης αγοράς. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι η διείσδυση των παράνομων καπνικών στην Ελλάδα από το 3% που ήταν το 2009, ξεπερνά σήμερα το 22%, με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να βρίσκεται στο 10%. Την ίδια στιγμή που η νόμιμη κατανάλωση έχει πέσει στο μισό.
Ανεργία και λουκέτα
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Μισθωτών Περιπτέρων, Θεόδωρο Μάλλιο, «για κάθε ένα ευρώ που θα πληρώνει ένας καταναλωτής, τα 90 λεπτά θα πηγαίνουν στο κράτος (ΕΦΚ και ΦΠΑ) και μόλις 10 λεπτά σ’ όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, καλλιεργητές, μεταποιητές, βιομηχανίες, διανομείς, λιανέμποροι».
Όπως τονίζει ο κ. Μάλλιος, «με δεδομένο ότι τα 2/3 του τζίρου μας βασίζονται στα καπνικά προϊόντα, η νέα αύξηση θα οδηγήσει σε αναπόφευκτο λουκέτο πάνω από τα μισά περίπτερα της χώρας». Και αυτό σε μια περίοδο που, όπως εξηγεί, εξαιτίας της υπέρογκης φορολόγησης, τα περιθώρια κέρδους των επαγγελματιών έχουν μειωθεί δραματικά, ενώ ήδη 12.000 σημεία πώλησης στον κλάδο της μικρής λιανικής έχουν κλείσει...
Στο στόχαστρο της υπέρογκης φορολόγησης βρίσκονται και χιλιάδες οικογένειες καπνοπαραγωγών στην ελληνική περιφέρεια, οι οποίες σε συνδυασμό με την κατακόρυφη αύξηση του κόστους παραγωγής και τις μειωμένες επιδοτήσεις, βρίσκονται σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση.
Μείωση εσόδων
Πέρα από τις δυσμενείς κοινωνικές επιπτώσεις, η εμμονή της υπερφορολόγησης στα καπνικά έχει αποδειχθεί τα τελευταία χρόνια αναποτελεσματική και, σε πολλές περιπτώσεις, αρνητική για τα δημόσια έσοδα.
Μάλιστα, η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είχε πει καθαρά πέρυσι στη Βουλή ότι «κάθε φορά που αυξάνουμε τη φορολογία στα καπνικά προϊόντα, χάνουμε περισσότερους φόρους από ό,τι εισπράττουμε».
Επομένως, αντί να έρθουν έσοδα 120 εκατ. ευρώ από τη νέα αύξηση του ΕΦΚ στα καπνικά, οι εκπρόσωποι του κλάδου κρούουν καμπανάκι κινδύνου ότι θα δημιουργηθεί μια νέα «μαύρη τρύπα», που θα επιτείνει το φαύλο κύκλο των ελλειμματικών προϋπολογισμών και της ενίσχυσης της παραοικονομίας.
Η πορεία των κρατικών εσόδων
Συνέπεια όλων των παραπάνω είναι η πορεία των κρατικών εσόδων από το Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) των προϊόντων καπνού, να μειώνονται διαρκώς, με αποκορύφωμα το τρίτο τρίμηνο του έτους (Ιουλ.-Σεπ. 2016), όπου τα έσοδα είναι στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας επταετίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου