Σελίδες

Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016

Σόιμπλε: Οι Έλληνες ζουν πέρα από τις δυνατότητές τους - ΕΜΜΕΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΣΟΙΜΠΛΕ Μοσκοβισί: Το τέλος της λιτότητας δεν σημαίνει το τέλος των δημοσιονομικών κανόνων

Σόιμπλε: Οι Έλληνες ζουν πέρα από τις δυνατότητές τους

Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2016 18:57
 
UPD:23:43
EPA/MICHAEL KAPPELER
«Έχουν σε σχέση με το ακαθάριστο εγχώριο εισόδημά τους σημαντικά υψηλότερες κοινωνικές παροχές και συνταξιοδοτικές παροχές»
Οι Έλληνες ζουν πέρα από τις δυνατότητές τους, ανέφερε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας σε τραπεζικό συνέδριο στην Φρανκφούρτη την Παρασκευή.
«Έχουν σημαντικά υψηλότερες κοινωνικές και συνταξιοδοτικές παροχές σε σχέση με το ακαθάριστο εγχώριο εισόδημά τους, όπως επίσης σε σχέση με τη Γερμανία», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε.
Τόνισε επίσης ότι δεν προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, το εργατικό δίκαιο, τους κανόνες της αγοράς.
Παράλληλα, επανέλαβε ότι «η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα με την εξυπηρέτηση του χρέους της την επόμενη δεκαετία», σύμφωνα με το Reuters. Εξέφρασε επίσης εκ νέου την εκτίμηση ότι μια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα αποτελούσε τροχοπέδη για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων.
Αυτό ήταν το τρίτο «όχι» του Γερμανού υπουργού Οικονομικών στα ελληνικά αιτήματα για το χρέος, μετά από την επίσκεψη του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στην Ελλάδα.
«Όποιος μιλάει τώρα για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αποθαρρύνει εκείνους που θέλουν μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε σε εκδήλωση στη Βιέννη την Πέμπτη, ενώ την Τετάρτη, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Passauer Neue», ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους κάνει «ζημιά» στην Ελλάδα. «Όποιος λέει ότι “εμείς θα μειώσουμε το χρέος σου” τότε κάνει κακό στην Ελλάδα» δήλωσε, εν όψει του κρίσιμου Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.
Σε παλαιότερη παρέμβασή του, ο κ. Σόιμπλε είχε υποστηρίξει ότι το πρόβλημα της χώρας δεν είναι το χρέος, αλλά η έλλειψη ανταγωνιστικότητας και είχε επισημάνει ότι η ελάφρυνση του χρέους θα μείωνε τη βούληση για μεταρρυθμίσεις. Ο ίδιος επιμένει να μετατεθεί μετά το τέλος του προγράμματος η όποια συζήτηση για το χρέος, καθώς θεωρεί ότι «εάν μιλήσουμε τώρα, θα εξασθενήσει η μεταρρυθμιστική διάθεση της κυβέρνησης».
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να συζητήσουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους εντός του επόμενου μήνα και συγκεκριμένα στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.
Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντέισελμπλουμ, επισήμανε την Τετάρτη, ότι «υπάρχουν μερικά πράγματα που θα μπορούσαμε να κάνουμε άμεσα», ενώ πρόσθεσε ότι «τα επόμενα χρόνια μπορούμε να ορίσουμε έναν αριθμό μέτρων για το τέλος του προγράμματος».
naftemporiki.gr

Σόιμπλε: Η Ελλάδα ζει πέρα από τις δυνατότητές της

Σόιμπλε: Η Ελλάδα ζει πέρα από τις δυνατότητές της

«Η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα με την εξυπηρέτηση του χρέους της για την επόμενη δεκαετία», τόνισε για μια ακόμη φορά με προκλητικό τρόπο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε τραπεζικό συνέδριο στη Φρανκφούρτη, σχετικά με τη θέση του για το ελληνικό χρέος.
O Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, ωστόσο, επανέλαβε πως «η Αθήνα δεν έχει κάνει αρκετά, σημειώνοντας ότι δεν εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο, τα εργασιακά και την ρύθμιση της εσωτερικής αγοράς, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ανάπτυξη. Σε περίπτωση που δοθεί η ελάφρυνση χρέους, δεν θα προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις, θα συμβεί το αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα».
«Πρέπει να κάνει όλα όσα υποσχέθηκε. Η Ελλάδα ζει πέρα από τις δυνατότητές της», υπογράμμισε ο κ. Σόιμπλε και προσέθεσε: «θα πρέπει να συζητηθεί ο ρόλος του στα μελλοντικά ευρωπαϊκά προγράμματα».



Νέο "χτύπημα" από τον Σόιμπλε: Δεν προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα

Πρώτη καταχώρηση: 19/11/2016 - 08:30
Τελευταία δημοσίευση: 08:50Οικονομία
Νέο χτύπημα από τον Σόιμπλε: Δεν προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα
Σε δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εμφανίστηκε απογοητευμένος από την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, είπε ότι οι Έλληνες ζουν πέρα από τις δυνατότητές τους και τάχθηκε εκ νέου κατά μιας διαγραφής χρέους.
Mιλώντας στο 26ο Ευρωπαϊκό Τραπεζικό Συνέδριο της Φρανκφούρτης, στο οποίο συμμετέχουν ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο πρόεδρος της Bundesbank Γενς Βάιντμαν, αλλά και οι επικεφαλής της Deutsche Bank και της Commerzbank, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξέφρασε δυσαρέσκεια για την έλλειψη προόδου στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα διαπίστωσε ότι δεν προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, το εργατικό δίκαιο, τους κανόνες της αγοράς και όλα εκείνα είναι που, κατά την άποψή του, προωθούν την ανάπτυξη. Παράλληλα ωστόσο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι:
«Οι Έλληνες ζουν πάνω από τις δυνατότητές τους. Έχουν σε σχέση με το ΑΕΠ τους σημαντικά υψηλότερες κοινωνικές παροχές και συντάξεις απ' ό,τι για παράδειγμα οι Γερμανοί πολίτες». Για μια ακόμα φορά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τάχθηκε κατά μιας διαγραφής του ελληνικού χρέους, όπως ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εκτιμώντας ότι αυτό θα εξασθενούσε τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Αθήνας. Εξηγώντας το γιατί, τόνισε:
«Αν γίνει διαγραφή χρέους τότε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών δεν θα κάνει τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί. Με αυτό τον τρόπο δεν προσφέρουμε στην Ελλάδα καλή υπηρεσία».
Προειδοποίηση Σόιμπλε για νέα οικονομική κρίση
Αυστηρή κριτική στην πρόταση του ευρωπαίου επιτρόπου Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί προς τις χώρες-μέλη με πλεονάσματα να αυξήσουν τις δημόσιες δαπάνες, άσκησε το πρωί στο Βερολίνο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung. Ο υπουργός Οικονομικών κατηγόρησε την Κομισιόν ότι με την πρότασή της αμβλύνει τις πιέσεις στις χώρες που δεν τηρούν τους δημοσιονομικούς κανόνες. «Αυτό δεν ανταποκρίνεται στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης», υπογράμμισε ο Σόιμπλε τονίζοντας ότι «οι αιτίες για ορισμένα προβλήματα στην Ευρώπη δεν είναι ότι γίνονται πολλές, αλλά ότι γίνονται λίγες μεταρρυθμίσεις». Ο υπουργός Οικονομικών προειδοποίησε για νέα οικονομική κρίση και νέα φούσκα λόγω της αύξησης των χρεών διεθνώς και τις συνέπειες της χαλαρής νομισματικής πολιτικής.
Πηγή: DW
Διαβάστε επίσης:

Τσακαλώτος και Θεσμοί «τρέχουν» για συμφωνία έως τις 5 Δεκεμβρίου

Η Μέρκελ προετοιμάζει τους Γερμανούς για "δύσκολους καιρούς"

Προς νέα απελευθέρωση των capital controls - Η αύξηση του ορίου ανάληψης που εξετάζεται

ΕΜΜΕΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΣΟΙΜΠΛΕ

Μοσκοβισί: Το τέλος της λιτότητας δεν σημαίνει το τέλος των δημοσιονομικών κανόνων

Μοσκοβισί: Το τέλος της λιτότητας δεν σημαίνει το τέλος των δημοσιονομικών κανόνων

Η πρόταση την οποία έκανε αυτή την εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μια πιο θετική δημοσιονομική στάση στην ευρωζώνη σημαίνει μεν το τέλος της εποχής της λιτότητας στην Ευρώπη αλλά όχι την παραβίαση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας, που ορίζουν ότι τα ελλείμματα πρέπει να μείνουν χαμηλά, τόνισε σήμερα ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.
«Το μήνυμά μας είναι: οι χώρες οι οποίες διαθέτουν δημοσιονομικό περιθώριο πρέπει να αξιοποιήσουν τους πόρους τους για να επενδύσουν περισσότερο», τόνισε ο Μοσκοβισί κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα στη Λισαβόνα, όπου νωρίτερα επαίνεσε την κυβέρνηση της Πορτογαλίας διότι μείωσε το δημοσιονομικό της έλλειμμα σε ένα επίπεδο επαρκές ώστε να μην υπαχθεί στην διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος της ΕΕ φέτος.
«Όσες (χώρες μέλη) αντιμετωπίζουν υψηλά ελλείμματα πρέπει να επικεντρωθούν στην εκπλήρωση των δημοσιονομικών τους στόχων. Κατά την άποψή μου, η λιτότητα τελειώνει. Αλλά δεν τελειώνουν οι κανόνες και οι υπεύθυνες δημοσιονομικές πολιτικές», επέμεινε ο Μοσκοβισί.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατηγόρησε σήμερα την Κομισιόν ότι υπερβαίνει την εντολή της και την προέτρεψε να επικεντρωθεί στην επιβολή της τήρησης των δημοσιονομικών κανόνων στην ευρωζώνη.
Ο Μοσκοβισί, ο οποίος επισκέφθηκε την Πορτογαλία για συναντήσεις με κυβερνητικούς αξιωματούχους, κυρίως τον υπουργό Οικονομικών Μάριου Σεντένου, τόνισε ότι για πρώτη φορά, το έλλειμμα στον προϋπολογισμό της Πορτογαλίας αναμένεται να είναι κατώτερο του ορίου του 3% του ΑΕΠ που έχει θεσπιστεί για τα κράτη της ευρωζώνης.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αυτή τη στιγμή δεν βλέπει καμιά ανάγκη για την εφαρμογή επιπρόσθετων μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής, σημείωσε ο επίτροπος.
«Η Πορτογαλία είναι η καλύτερη μαθήτρια. Είναι ανάμεσα σε εκείνες (σ.σ. τις χώρες μέλη της ευρωζώνης) που διατρέχουν τον μικρότερο κίνδυνο να μην επιτύχουν τους στόχους (...) Έχουμε πει ρητά ότι δεν θέλουμε νέα μέτρα στην Πορτογαλία εκτός εάν ορισμένοι κίνδυνοι γίνουν πραγματικότητα. Ελπίζουμε ότι δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο», συμπλήρωσε ο Μοσκοβισί.
Η πορτογαλική οικονομία αναπτύχθηκε με απροσδόκητα ταχύ ρυθμό (+1,6% του ΑΕΠ) το τρίτο τρίμηνο σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, χάρη κυρίως στην αύξηση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών. Την Τετάρτη, η Λισαβόνα έμαθε κι άλλα καλά νέα: οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν ότι δεν θα αναστείλουν την πρόσβαση της πορτογαλικής κυβέρνησης στο ταμείο συνοχής για την παραβίαση των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων πέρυσι, όταν το έλλειμμα ανήλθε στο 4,4%.
Ο Σεντένου από την πλευρά του υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας του το τρίτο τρίμηνο ήταν η υψηλότερη στην ευρωζώνη κι εξέφρασε την ελπίδα ότι θα συμβάλει να μειωθεί το έλλειμμα ακόμη περισσότερο φέτος. Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας προβλέπει ότι το έλλειμμα θα μειωθεί στο 1,6% του ΑΕΠ το 2017, από 2,4% φέτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου