Σελίδες

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΗΣ ΠΕΝΤΑΜΕΡΟΥΣ Αποκαλυπτικό δημοσίευμα - μαχαιριά στον Β. Σόιμπλε

ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΗΣ ΠΕΝΤΑΜΕΡΟΥΣ

Αποκαλυπτικό δημοσίευμα - μαχαιριά στον Β. Σόιμπλε

Αποκαλυπτικό δημοσίευμα - μαχαιριά στον Β. Σόιμπλε

Μπορεί η μίνι Σύνοδος να μην γίνει τελικά αύριο, αφού το Βερολίνο διέψευσε χθες κατηγορηματικά τις σχετικές πληροφορίες. Εντούτοις, η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung που είχε αναφερθεί πρώτη στο θέμαεπανέρχεται σήμερα, υποστηρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι δεν ισχύουν τα όσα διατείνεται το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.
Επιρρίπτει μάλιστα στον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μια «κατά το δοκούν διαχείριση των γεγονότων», όπως γράφει χαρακτηριστικά, κατηγορώντας τον δηλαδή ουσιαστικά ότι ψεύδεται και ότι η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη να γίνει. Το ερώτημα βέβαια είναι γιατί δεν θα γίνει τελικά; Τι μεσολάβησε και εντέλει ματαιώθηκε;
Η διαρροή ενόχλησε το Βερολίνο
Αποκαλυπτικό δημοσίευμα - μαχαιριά στον Β. Σόιμπλε
Εικάζεται ότι αυτό που «ανάγκασε» τελικά τον γερμανό υπουργό Οικονομικών να πατήσει φρένο και να ακυρώσει μια προγραμματισμένη συνάντηση ήταν η διαρροή της είδησης, το γεγονός δηλαδή ότι γνωστοποιήθηκε από τα μέσα ενημέρωσης. Αυτός ακριβώς φέρεται να είναι και ο λόγος της ακύρωσης ή -κατά άλλους- αναβολής της αυριανής συνάντησης. Διότι δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι η μίνι αυτή Σύνοδος για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και το ελληνικό χρέος πρέπει να γίνει και θα γίνει σε μεταγενέστερο χρόνο.
Γιατί όμως αναγκάστηκε να τραβήξει χειρόφρενο ο κ. Σόιμπλε μετά τη διαρροή; Για δυο λόγους, σύμφωνα με αναλυτές στο Βερολίνο: αφενός ήθελε να αποφύγει να καλλιεργηθούν υπερβολικές προσδοκίες από την ελληνική πλευρά και αφετέρου έπρεπε να διαψεύσει ότι διαπραγματεύεται το θέμα του χρέους τη δεδομένη στιγμή.
Εγκλωβισμένος ο Β. Σόιμπλε
Εάν πραγματοποιούνταν η μίνι Σύνοδος, αυτό θα ισοδυναμούσε ουσιαστικά με δημόσια παραδοχή ότι βάζει στην ατζέντα το ζήτημα του χρέους, μια -κατά τον ίδιο- κόκκινη γραμμή που θα του κόστιζε πολιτικά και δη 10 περίπου μήνες πριν τις εκλογές. Ο ίδιος έχει πει επανειλημμένως ότι οποιαδήποτε συζήτηση, εφόσον κριθεί αναγκαίο, θα γίνει μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, το 2018, μετά δηλαδή τις γερμανικές εκλογές.
Εντούτοις όλα δείχνουν ότι αυτή τη φορά ο κ. Σόιμπλε δεν έχει την πολυτέλεια του χρόνου. Το ΔΝΤ πιέζει, ως γνωστόν, για το θέμα του χρέους, αξιώνοντας την ελάφρυνσή του και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να προχωρήσει σε εκπτώσεις εάν θέλει να διασφαλίσει τη συμμετοχή του Ταμείου, την οποία άλλωστε ο ίδιος υποσχέθηκε στους γερμανούς βουλευτές. Και είναι βέβαιο, όπως σημειώνουν αναλυτές, ότι οι όποιες παραχωρήσεις δεν μπορούν να γίνουν με τα φώτα της δημοσιότητας στραμμένα πάνω του.
ΣΤΕΝΕΥΟΥΝ ΤΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΕΩΣ ΤΙΣ 5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Εμπλοκή με το Washington Group, θρίλερ για το χρέος

Στην παρούσα φάση μπορεί η Ελλάδα να πιέζεται και να πιέζει όσο μπορεί για μια λύση στο χρέος, ωστόσο η συγκυρία δεν είναι εύκολη ούτε για το Β. Σόιμπλε
Στην παρούσα φάση μπορεί η Ελλάδα να πιέζεται και να πιέζει όσο μπορεί για μια λύση στο χρέος, ωστόσο η συγκυρία δεν είναι εύκολη ούτε για το Β. Σόιμπλε

Της Ελευθερίας Αρλαπάνου
Χαρακτηριστικά θρίλερ αποκτά η αναζήτηση πολιτικού συμβιβασμού Ευρωζώνης και ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος, καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα για το κρίσιμο δημοψήφισμα στην Ιταλία, στις 4 Δεκεμβρίου και το σημαντικό για την Ελλάδα Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου. Χθες, σημειώθηκε εμπλοκή με τη σύγκληση του Washington Group, η οποία σύμφωνα με διαρροή στη γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung αναμενόταν να γίνει αύριο στο Βερολίνο, με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών των «μεγάλων δυνάμεων» του Eurogroup, δηλαδή Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, εκπροσώπων του ΔΝΤ και των υπολοίπων θεσμών.
Σύμφωνα με την Deutsche Welle, η σύνοδος ματαιώθηκε ενώ, όπως μετέδωσε το Reuters, η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε πως δεν σχεδιάζεται και δεν θα γίνει τέτοια συνάντηση την Παρασκευή, στο Βερολίνο. Η ίδια υπογράμμισε αφενός πως η Γερμανία περιμένει από το ΔΝΤ να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα, αφετέρου πως οι συζητήσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση με την Ελλάδα διεξάγονται σε πολύ εποικοδομητικό κλίμα και «το ΔΝΤ συμμετέχει ήδη και λαμβάνει μέρος σε λειτουργικό επίπεδο».
Την ίδια ώρα, το πρακτορείο MNI ανέφερε ότι η μίνι σύνοδος για την Ελλάδα δεν ματαιώθηκε, αλλά θα πραγματοποιηθεί σε άλλη ημερομηνία, για να αποφευχθεί η προσοχή των μέσω μαζικής ενημέρωσης. Όπως αναφέρει, τα μέλη του Washington Group θα έχουν διαβουλεύσεις για το ελληνικό χρέος και την απομείωση του πριν από το Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου. Το θέμα ματαίωσης ή μη της μίνι Συνόδου για την Ελλάδα απέφυγε να σχολιάσει επισήμως, η Κομισιόν, με την εκπρόσωπό της να τονίζει πως δεν σχολιάζει διαρροές στον Τύπο και πως δεν εναπόκειται στην Επιτροπή να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τέτοιες συναντήσεις.
Στην ουσία του ζητήματος, πάντως, όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι στο παρασκήνιο κορυφώνεται η κινητικότητα, σε όλα τα επίπεδα, προς αναζήτηση ενός συμβιβασμού μεταξύ των πιστωτών, που δεν θα είναι απαγορευτικός για το Β. Σόιμπλε, αλλά θα καθιστά εφικτή και τη συμμετοχή του Ταμείου. Το σενάριο για ουσιαστική πρόοδο σε αυτό το εγχείρημα έως τις 5 Δεκεμβρίου, ενέχει σοβαρές δυσκολίες, ωστόσο οι προσπάθειες εντείνονται και στο πλαίσιο αυτό θεωρείται πιθανή η ανάληψη πρωτοβουλιών, μεταξύ αυτών και συζήτηση σε επίπεδο Washington Group πριν από το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, ή ακόμη και σε πιο στενό κύκλο μεταξύ των πιστωτών.
Στην παρούσα φάση μπορεί η Ελλάδα να πιέζεται και να πιέζει όσο μπορεί για μια λύση στο χρέος, ωστόσο η συγκυρία δεν είναι εύκολη ούτε για το Β. Σόιμπλε. Τα «μέτωπα» στην Ευρωζώνη είναι πολλά και δύσκολα, αρχής γενομένης από το ιταλικό δημοψήφισμα σε λίγες ημέρες, ενώ η ίδια η Γερμανία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, σε περιβάλλον πιέσεων που ασκεί η ενίσχυση ακραίων τάσεων στο εσωτερικό της χώρας. Την ίδια ώρα ο κ. Σόιμπλε έχει υποσχεθεί στην κοινοβουλευτική του ομάδα πως θα «φέρει» το Ταμείο στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα, κάτι που ζητούν οι βουλευτές, καθώς θεωρούν το Ταμείο αξιόπιστο ελεγκτή.
Το Ταμείο, από την άλλη πλευρά, έχει βρεθεί σε δύσκολη θέση τα τελευταία χρόνια και ως προς την αξιοπιστία του συμμετέχοντας στα ελληνικά προγράμματα, και τώρα ζητά γενναία μέτρα, που θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του χρέους και του προγράμματος. Ζητά εξαγγελία και των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και χαμηλότερους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα, καθώς δεν θεωρεί ρεαλιστική την παραμονή τους άνω του 3,5% επί σειρά ετών, όπως λέει η Ευρωζώνη. Στο πλαίσιο αυτό αναζητείται πολιτικός συμβιβασμός, σε μία συζήτηση που όλοι πιέζουν όλοι και όλοι πιέζονται από τον χρόνο, εν μέσω ισχυρών αναταράξεων και αλλαγών σε διεθνές επίπεδο.
Π. Μοσκοβισί
Στις 28 Νοεμβρίου θα βρεθεί στην Αθήνα, ο επίτροπος για τις Οικονομικές και Δημοσιονομικές Υποθέσεις, Π. Μοσκοβισί, και θα συμμετάσχει στις εργασίες του 27ου ετήσιου συνεδρίου «Η Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας», που διοργανώνει το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.
Κινητικότητα
Ολες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο γεγονός ότι στο παρασκήνιο κορυφώνεται η κινητικότητα σε όλα τα επίπεδα, προς αναζήτηση ενός συμβιβασμού μεταξύ των πιστωτών, που δεν θα είναι απαγορευτικός για το Β. Σόιμπλε, αλλά θα καθιστά εφικτή και τη συμμετοχή του Ταμείου.

CITIGROUP

Δεν «βλέπει» συμφωνία για μεγάλη ελάφρυνση του χρέους

Δεν «βλέπει» συμφωνία για μεγάλη ελάφρυνση του χρέους

Απίθανη θεωρεί η Citigroup μια συμφωνία που θα φέρνει αξιοσημείωτη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους πριν από το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.
Σε σχόλιο αναφορικά με τα σενάρια συνάντησης του Washington Group στο Βερολίνο, ο διεθνής οίκος εκτιμά πως ενώ αυξάνονται οι πιέσεις για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα και τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους πριν οι εκλογές σε πολλές χώρες της Ε.Ε. καταστήσουν το θέμα προβληματικό, παραμένει απίθανη μια συμφωνία για σημαντική ελάφρυνση χρέους ως τις 5 Δεκεμβρίου.
Εκτιμά όμως ότι ενδέχεται να υπάρξει μια συμφωνία για βραχυπρόθεσμα μέτρα που θα μείωναν την ευαισθησία των δανείων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, στις μεταβολές των επιτοκίων.
Η Citigroup προβλέπει επίσης πως η απόφαση του ΔΝΤ για το εάν θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα ενδέχεται να καθυστερήσει για μερικούς μήνες, ενώ υπογραμμίζει πως οι πιέσεις στο μέτωπο της ρευστότητας, δεν αναμένεται να γίνουν ασφυκτικές για την Αθήνα, πριν τα μέσα του 2017.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου