Σελίδες

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016

"Ψαλίδι" σε φοροαπαλλαγές, υφιστάμενα επιδόματα και δαπάνες υπουργείων για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης

"Ψαλίδι" σε φοροαπαλλαγές, υφιστάμενα επιδόματα και δαπάνες υπουργείων για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης

"Ψαλίδι" σε φοροαπαλλαγές, υφιστάμενα επιδόματα και δαπάνες υπουργείων για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης
Ποιες περιπτώσεις ευνοϊκών φορολογικών ρυθμίσεων και κοινωνικών παροχών μπαίνουν στο στόχαστρο κυβέρνησης και Θεσμών για να εξοικονομηθούν τα 750 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για την καταβολή του ΚΕΑ σε οικονομικά αδύναμους πολίτες από το 2017.
Με περικοπές φοροαπαλλαγών, μείωση του αριθμού των δικαιούχων ήδη υφιστάμενων κοινωνικών επιδομάτων μέσω της θέσπισης αυστηρότερων εισοδηματικών κριτηρίων χορήγησης, καταργήσεις λοιπών επιδομάτων και περιστολή λειτουργικών και άλλων δαπανών των υπουργείων σχεδιάζει η κυβέρνηση να εξοικονομήσει πόρους για τη χρηματοδότηση της δαπάνης καταβολής του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (Κ.Ε.Α.). Τα μοναδικά επιδόματα που διαβεβαιώνει το οικονομικό επιτελείο ότι δεν θα θιγούν είναι τα αναπηρικά, τα οικογενειακά και το επίδομα θέρμανσης.
Το συνολικό ποσό που προβλέπεται ότι θα απαιτηθεί για την καταβολή του Κ.Ε.Α. ανέρχεται σε 750 εκατ. ευρώ. Οι επικεφαλής των κλιμακίων των δανειστών έχουν εντοπίσει "κενό" 400 εκατ. ευρώ στη χρηματοδότηση του ΚΕΑ το 2017. Δηλαδή θεωρούν ότι η κυβέρνηση δεν έχει διασφαλίσει ακόμη την εξεύρεση των 400 από τα 750 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για το συγκεκριμένο επίδομα.
Όμως η Ελληνική πλευρά αντιτείνει ότι το ποσό που απαιτείται να εξευρεθεί είναι πολύ μικρότερο. Σε κάθε περίπτωση και οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει ότι το συνολικό ποσό των 750 εκατ. ευρώ θα καλυφθεί από τρεις πηγές:
1) Από πρόσθετα φορολογικά έσοδα που θα προκύψουν με την κατάργηση ή την περικοπή σημαντικού αριθμού από τις υφιστάμενες σήμερα διατάξεις που προβλέπουν φοροαπαλλαγές ή μειώσεις φόρων. Στις φοροαπαλλαγές που εξετάζονται για κατάργηση ή περικοπή δεν περιλαμβάνεται το αφορολόγητο όριο των μισθωτών και των συνταξιούχων, όπως διαβεβαίωσε χθες αρμόδια κυβερνητική πηγή. Οι πιο σημαντικές από τις φοροαπαλλαγές και μειώσεις φόρων, οι οποίες αναμένεται να μπουν στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης και των δανειστών είναι:
α) Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ που εξακολουθούν να ισχύουν στο ελληνικό φορολογικό σύστημα για το ηλεκτρικό ρεύμα, το φυσικό αέριο και την ύδρευση.
β) Η απαλλαγή των εκπαιδευτικών και των ιατρικών υπηρεσιών από τον ΦΠΑ.
γ) Οι εξαιρέσεις αγροτών και αλιέων από το κανονικό καθεστώς ΦΠΑ.
δ) Τα αφορολόγητα όρια ύψους 150.000-300.000 ευρώ που ισχύουν στις περιπτώσεις γονικών παροχών ακίνητης περιουσίας, καθώς επίσης και στις περιπτώσεις κληρονομιών και δωρεών ακίνητης περιουσίας προς συγγενείς πρώτου βαθμού.
ε) Τα αφορολόγητα όρια των 200.000-250.000 ευρώ που ισχύουν για τις μεταβιβάσεις, τις κληρονομιές, τις δωρεές και τις γονικές παροχές πρώτης κατοικίας.
στ) Η απαλλαγή των αγροτεμαχίων, των αγρών, των βοσκοτόπων και των λοιπών εκτάσεων εκτός σχεδίων πόλεων ή οικισμών από τον συμπληρωματικό ΕΝ.Φ.Ι.Α.
ζ) Οι μερικές και οι ολικές απαλλαγές από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. που ισχύουν για φορολογούμενους με χαμηλά εισοδήματα, για ανάπηρους και πολύτεκνους.
η) Η εφαρμογή τεκμηρίων διαβίωσης μειωμένων κατά 30% για τους συνταξιούχους άνω των 65 ετών.
θ) Οι απαλλαγές από την υπερφορολόγηση με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης οι οποίες ισχύουν για τους υποαπασχολούμενους και τους περιστασιακά απασχολούμενους, καθώς επίσης και για τους φορολογούμενους με πενιχρά εισοδήματα από τόκους ή και από ακίνητα.
ι) Οι μερικές ή ολικές απαλλαγές πολλών επιδομάτων και αποζημιώσεων από τη φορολογία εισοδήματος.
ια) Η αναστολή της επιβολής φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων.
ιβ) Οι εξαιρέσεις ορισμένων κατηγοριών νομικών προσώπων από τη φορολογία εισοδήματος.
ιγ) Οι απαλλαγές των αγροτικών επιδοτήσεων-ενισχύσεων μέχρι τα 12.000 ευρώ από τη φορολογία εισοδήματος.
ιδ) Οι εξαιρέσεις ορισμένων εισοδημάτων από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης.
ιε) Οι απαλλαγές από το τέλος επιτηδεύματος για τους αγρότες και για τις μικρές επιχειρήσεις που εδρεύουν σε χωριά με πληθυσμό μέχρι 500 κατοίκους.
Με τις καταργήσεις και τις περικοπές φοροαπαλλαγών η κυβέρνηση θεωρεί ότι θα ικανοποιήσει μια βασική μνημονιακή δέσμευση.
2) Από εξοικονόμηση δαπανών η οποία θα προκύψει μέσω εξορθολογισμού, περικοπών ή και καταργήσεων πολλών από τα υφιστάμενα κοινωνικά επιδόματα τα οποία θεωρηθεί ότι αλληλοεπικαλύπτονται με το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης. Ο εξορθολογισμός και οι περικοπές θα γίνουν μέσω της θέσπισης αυστηρότερων εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων ώστε κάποια επιδόματα να τα εισπράττουν λιγότεροι, οι οποίοι όμως τα έχουν πραγματικά ανάγκη. Οι καταργήσεις θα επιβληθούν σε όσα επιδόματα καλύπτονται εν μέρει ή εν όλω από το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.
Μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Οικονομικών με αντικείμενο τη χρηματοδότηση του Κ.Ε.Α. και στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, καθώς και οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, ο κ. Κατρούγκαλος παραδέχθηκε την επικείμενη κατάργηση κοινωνικών επιδομάτων: «Οπου υπάρχουν επικαλύψεις με το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, δεν υπάρχει λόγος να παραμείνουν τα υφιστάμενα επιδόματα», τόνισε χαρακτηριστικά. Τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Χουλιαράκης δεσμεύτηκαν, όμως, ότι από την επανεξέταση και τις περικοπές θα εξαιρεθούν τα επιδόματα αναπηρίας και τα οικογενειακά επιδόματα που χορηγούνται από τον ΟΓΑ (επιδόματα στήριξης τέκνων, τριτεκνικά και πολυτεκνικά επιδόματα), καθώς και ότι το 2017 το επίδομα θέρμανσης θα χορηγηθεί κανονικά, με το συνολικό κονδύλι να παραμένει στα 105 εκατ. ευρώ.
Συνεπώς, τα επιδόματα και οι κοινωνικές παροχές που κινδυνεύουν με αναδιαμόρφωση, περικοπή ή κατάργηση είναι:
- Το επίδομα απορίας που δίδεται από τον ΟΓΑ στους ανασφάλιστους υπερήλικες άνω των 67 ετών.
- Το επίδομα που χορηγείται σε κατοίκους απομακρυσμένων ή ορεινών περιοχών με ετήσιο εισόδημα μέχρι 3.000 ευρώ.
- Οι παροχές διακοπών σε ανέργους.
- Τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού και το κατασκηνωτικό πρόγραμμα του ΟΑΕΔ.
- Οι δωρεάν κάρτες μεταφοράς οικογενειών μέσω των ΚΤΕΛ.
- Οι χρηματικές παροχές διακοπών συνταξιούχων Δημοσίου.
- Τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού και τα αντίστοιχα για την τρίτη ηλικία.
- Τα προγράμματα του ΟΑΕΔ για την ενίσχυση των συνδικαλιστικών οργανώσεων.
- Τα προγράμματα διακοπών για άτομα με ειδικές ανάγκες.
- Οι διευκολύνσεις για την είσοδο στην αγορά εργασίας.
3) Με εξοικονόμηση πόρων που θα προκύψει από την επισκόπηση και την περικοπή δαπανών των υπουργείων. Η διαδικασία της επισκόπησης δαπανών (spending review) πραγματοποιείται φέτος πιλοτικά σε τρία υπουργεία, το Οικονομικών, το Οικονομίας και το Πολιτισμού και Αθλητισμού. Στόχος είναι να εξευρεθούν κατηγορίες δαπανών που μπορούν να περικοπούν έως και 10%.
Το 2017 η διαδικασία αυτή θα επεκταθεί σε όλα τα υπουργεία με σκοπό πολύ μεγαλύτερη εξοικονόμηση που θα χρησιμεύσει για την αύξηση της χρηματοδόπτησης του Κ.Ε.Α. εντός του 2018.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου