Σελίδες

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016

Χαρίτσης: Σύντομα θα υπάρξουν νέες προσκλήσεις για το πρόγραμμα επιχειρηματικότητας του ΕΣΠΑ

Χαρίτσης: Σύντομα θα υπάρξουν νέες προσκλήσεις για το πρόγραμμα επιχειρηματικότητας του ΕΣΠΑ

Χαρίτσης: Σύντομα θα υπάρξουν νέες προσκλήσεις για το πρόγραμμα επιχειρηματικότητας του ΕΣΠΑ

Η απορρόφηση του νέου ΕΣΠΑ (2014-2020) θα υπερβεί φέτος κατά πολύ τον στόχο του 7% που είχε τεθεί αρχικά, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Αλέξης Χαρίτσης κατά την ομιλία του στα εγκαίνια της έκθεσης «Πελοπόννησος Expo».
Το αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρξει μία νέα σειρά προσκλήσεων για το πρόγραμμα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας (ΕΠΑνΕΚ), το οποίο έχει εξειδικευθεί σε ποσοστό πάνω από 55% ή σε ποσό πάνω από 2,5 δις. ευρώ. Ακολουθεί το κείμενο του χαιρετισμού του κ. Χαρίτση.
Χαιρετισμός Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης
Α. Χαρίτση στα εγκαίνια της Έκθεσης «Πελοπόννησος Expo»,
  • Χαίρομαι πολύ που βρίσκομαι σήμερα εδώ στην Τρίπολη και που έχω την τιμή να εγκαινιάσω εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης την Έκθεση «Πελοπόννησος Expo».
  • Θα ήθελα να συγχαρώ θερμά τα Επιμελητήρια όλων των νομών της Πελοποννήσου για την εξαιρετική κοινή πρωτοβουλία της διοργάνωσης της Έκθεσης. 
  • Εύχομαι η Έκθεση να καθιερωθεί και το ελπίζω βάσιμα. Πιστεύω πραγματικά ότι μπορεί να αποτελέσει ένα εφαλτήριο για την περιφερειακή ανάπτυξη της Πελοποννήσου.
  • Εύλογα, η Έκθεση εστιάζει στον τομέα της αγροδιατροφής. Δεν είναι μόνο ο τομέας που σηκώνει το κύριο βάρος της παραγωγικής δραστηριότητας στην Πελοπόννησο, αλλά κι ένας τομέας με αναξιοποίητες δυνατότητες και μεγάλες προοπτικές. Ωστόσο, και σε άλλους τομείς – όπως είναι ενδεικτικά ο τουρισμός – η Πελοπόννησος διαθέτει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα και αναπτυξιακές δυνατότητες.
  • Η Έκθεση δίνει τη δυνατότητα στις τοπικές επιχειρήσεις να έρθουν σε επαφή μεταξύ τους, να διερευνήσουν δηλαδή τις προοπτικές δικτύωσης και συνεργασίας τους, αλλά και να έρθουν σε επαφή με δυνητικούς επενδυτές, να προσελκύσουν το ενδιαφέρον τους. 
  • Η προσέλκυση επενδύσεων στην ελληνική οικονομία αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση το επόμενο διάστημα.
  • Ζητούμε εκείνες τις αναγκαίες ωθήσεις που θα στρέψουν την οικονομία σε ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης. Όχι, όπως στο παρελθόν, μια ανάπτυξη σε σαθρές βάσεις, αλλά μια ανάπτυξη στηριγμένη στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, κοινωνικά δίκαιη, οικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμη.
  • Στόχος μας είναι η βελτίωση των μακροοικονομικών προοπτικών της ελληνικής οικονομίας να μη μείνει στο επίπεδο των αριθμών, αλλά να έχει αντίκρισμα στην πραγματική οικονομία και τη ζωή των ανθρώπων.
  • Το πρώτο μας μέλημα είναι λοιπόν να αντιστρέψουμε το κλίμα αποεπένδυσης που εμπεδώθηκε τα τελευταία χρόνια στην ελληνική οικονομία. Να διαμορφώσουμε δηλαδή το κατάλληλο «οικοσύστημα», εκείνο το επιχειρηματικό και επενδυτικό κλίμα που θα επιτρέπει επενδύσεις και θα ανταποκρίνεται στις προτεραιότητες ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου. 
  • Αυτό σημαίνει, από τη μια, παρεμβάσεις θεσμικές, για την απλοποίηση των διαδικασιών και τη μείωση της γραφειοκρατίας. Σε αυτή την ανάγκη στέκονται οι σοβαροί διεθνείς επενδυτές με τους οποίους μιλάμε. 
  • Από την άλλη, σημαίνει παρεμβάσεις στο χρηματοοικονομικό πεδίο, προκειμένου να διασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση σημαντικών αναπτυξιακών έργων, αλλά και να διαμορφώσουμε εκείνα τα εργαλεία που μπορούν να καλύψουν το χρηματοδοτικό κενό των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
  • Για το σκοπό αυτό έγινε, γίνεται και θα εξακολουθήσει να γίνεται μια μεγάλη και συντονισμένη προσπάθεια. Ώστε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τους διαθέσιμους δημόσιους πόρους, ιδιαίτερα από το νέο ΕΣΠΑ, αλλά και να προσελκύσουμε νέους πόρους, είτε άμεσα από διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων) είτε από ιδιωτικά κεφάλαια.
  • Η απορρόφηση-ρεκόρ του προηγούμενου ΕΣΠΑ, χάρη στην εξυγίανση των προγραμμάτων που καταφέραμε και στον αγώνα δρόμου που εντέλει κερδίσαμε, κράτησε την ελληνική οικονομία το 2015. 
  • Το 2016, η απορρόφηση του νέου ΕΣΠΑ θα υπερβεί και πάλι κατά πολύ το στόχο που είχε αρχικά τεθεί (7%).
  • Συνολικά για τη νέα περίοδο, έχουμε προνοήσει, με τον έγκαιρο και προσεκτικό σχεδιασμό, ώστε να μην επαναληφθούν τα προβλήματα του παρελθόντος (καθυστερήσεις, ένταξη έργων με προβληματικά κριτήρια). Έχουμε ακόμη ανασχεδιάσει ριζικά τα προγράμματα ώστε να ανταποκρίνονται στις στρατηγικές προτεραιότητες του νέου αναπτυξιακού προτύπου. 
  • Οι πρώτες δράσεις επιχειρηματικότητας του νέου ΕΣΠΑ συνάντησαν τεράστια ανταπόκριση, από όλες τις περιοχές της χώρας, και από την Πελοπόννησο. Για την πρώτη δράση, ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα και θα αρχίσει σύντομα η χρηματοδότηση των σχεδίων που προκρίθηκαν.
  • Το πρόγραμμα ΕΠΑνΕΚ, το βασικό εργαλείο του ΕΣΠΑ για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, το έχουμε ήδη εξειδικεύσει σε ποσοστό πάνω από 55% (ποσό 2,5 δισ. ευρώ), οπότε το αμέσως επόμενο διάστημα θα εκδοθεί μια σειρά νέων προσκλήσεων.
  • Συνολικά, χωρίς βέβαια να υποτιμούμε τη σημασία κάποιων μεγάλων επενδύσεων, ρίχνουμε το κύριο βάρος στη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και ο νέος αναπτυξιακός νόμος, που πριν λίγες μέρες ενεργοποιήθηκαν τα πρώτα και βασικά καθεστώτα του.
  • Προωθούμε λοιπόν νέα, σύγχρονα χρηματοοικονομικά εργαλεία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που θα απαντούν στην αδυναμία πρόσβασής τους στον τραπεζικό δανεισμό, αλλά και θα ενισχύουν τον προσανατολισμό τους σε προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας. 
  • Τέτοια εργαλεία, που θα ενεργοποιηθούν άμεσα, είναι η πλατφόρμα του Ταμείου Συμμετοχών (Fund of Funds) ή το νέο Ταμείο Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ ΙΙ). Έχουν σχεδιαστεί με τρόπο τέτοιο ώστε να επιτευχθεί σημαντική μόχλευση, με την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων, και να πολλαπλασιαστεί το ποσό που θα εισρεύσει στην πραγματική οικονομία (τα 900 εκατ. από το νέο ΕΣΠΑ εντός του 2016 για τα εργαλεία θα γίνουν 2 δισ. Εν γένει, τα 6,75 δισ. από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του 2016 θα έχουν πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα).
  • Ωστόσο, η ανάπτυξη της οικονομίας σε νέες βάσεις δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο μονάχα ενός κεντρικού σχεδιασμού εκ μέρους μας. Οι τοπικές κοινωνίες, οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, ιδιαίτερα οι τοπικοί παραγωγικοί φορείς, οφείλουν να πάρουν την υπόθεση της ανάπτυξης στα χέρια τους. Από μεριάς μας, αποδίδουμε μεγάλη σημασία στη δημόσια διαβούλευση των δράσεων που σχεδιάζουμε και ζητούμε προτάσεις, ιδέες, πρωτοβουλίες.
  • Υπό αυτό το πρίσμα, υπογραμμίζω και πάλι τη σημασία μιας πρωτοβουλίας όπως είναι η Έκθεση «Πελοπόννησος Expo».
  • Στέκομαι ιδιαίτερα στη συνεργασία ανάμεσα στα Επιμελητήρια των επιμέρους νομών για τη διοργάνωση της Έκθεσης.
  • Η Έκθεση έχει ένα πολύ πλούσιο πρόγραμμα με ημερίδες και συνέδρια, ενημερωτικές εκδηλώσεις, συναντήσεις και ένα παράλληλο πολιτιστικό πρόγραμμα.
  • Εύχομαι από καρδιάς καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου