Σελίδες

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

ΣΚΛΗΡΗ ΓΡΑΜΜΗ ΚΡΑΤΑ Η ΤΡΟΙΚΑ Απίστευτες απαιτήσεις για απολύσεις, κατώτατο μισθό, επιδόματα, φοροαπαλλαγές

ΣΚΛΗΡΗ ΓΡΑΜΜΗ ΚΡΑΤΑ Η ΤΡΟΙΚΑ

Απίστευτες απαιτήσεις για απολύσεις, κατώτατο μισθό, επιδόματα, φοροαπαλλαγές

Απίστευτες απαιτήσεις για απολύσεις, κατώτατο μισθό, επιδόματα, φοροαπαλλαγές

Αγριες διαθέσεις με το «καλημέρα» στα Εργασιακά, έδειξε η τρόικα στην πρώτη συνάντηση με την Εφη Αχτσιόγλου. Η διαπραγμάτευση αναμένεται να είναι εξαιρετικά δύσκολη και μάλλον ανέφικτο να ολοκληρωθεί τις επόμενες 9 ημέρες, όπως έχει ειπωθεί.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ασκούνται πιέσεις προς την ελληνική πλευρά για αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων στο 10% ή και παραπάνω με την Αχτσιόγλου να επιμένει στη διατήρησή του στο 5% ανά μήνα. Σήμερα ισχύει όριο στο 5% του προσωπικού και μέχρι 30 απασχολούμενους για επιχειρήσεις με πάνω 150 εργαζόμενους, ενώ η σχετική κοινοτική οδηγία προβλέπει έως και 10% των απασχολούμενων, σε επιχειρήσεις που απασχολούν 100 - 300 εργαζόμενους.
Η ελληνική πλευρά αποκρούει επίσης την επαναφορά του "lock out" (ανταπεργία). Το λοκ άουτ υπάρχει ως θέμα στην καυτή ατζέντα των εργασιακών αλλά το υπουργείο εργασίας πιστεύει ότι δεν πρόκειται να μπει μετ' επιτάσεως στο τραπέζι καθώς και η επιτροπή σοφών κρίνει ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να επανέλθει.
Χάσμα διαπιστώνεται και στο θέμα του προσδιορισμού του κατώτατου μισθού καθώς οι θεσμοί αλλά και εγχώριοι εκπρόσωποι εργοδοτικών φορέων δεν επιθυμούν, τουλάχιστον έως το 2018 οποιαδήποτε αλλαγή και αποκρούουν ευθέως το αίτημα της ελληνικής πλευρά, η αρμοδιότητα για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού να επιστρέψει στους κοινωνικούς εταίρους.
Παράλληλα, ασκούνται πιέσεις και για άλλα θέματα.
Η Επίτροπος αρμόδια για θέματα απασχόλησης και κοινωνικής ασφάλισης, Μάριαν Tίσεν, επεσήμανε την ανάγκη μεταρρυθμίσεων σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος - χωρίς να διευκρινίσει αν ζητά αλλαγές στο συνταξιοδοτικό ή μόνο στα επιδόματα.
Η επίτροπος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορείς να έχεις ένα σύστημα κοινωνικής ασφάλισης χωρίς αρκετές εισφορές και να δίνεις σύνταξη μετά από 35 χρόνια εργασίας, όταν το προσδόκιμο ζωής έχει επιμηκυνθεί. Αυτό ισχύει για όλα τα κράτη-μέλη, και σε όλο τον κόσμο. Είναι γνωστό ότι μια τέτοια κατάσταση δεν είναι βιώσιμη».
Αυτή και μόνο η φράση της δείχνει τις διαθέσεις των δανειστών για νέο γύρο περικοπών στις δαπάνες για κοινωνική ασφάλιση.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών απαιτούν ακόμη την πλήρη ενεργοποίηση του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων πριν το τέλος του έτους, ενώ στις συναντήσεις που θα έχουν σήμερα θα βάλουν στο μικροσκόπιο τις ιατρικές και φαρμακευτικές δαπάνες νοσοκομείων και ασφαλιστικών ταμείων, καθώς και τις αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών και του ΤΧΣ.
Σε τεχνικό επίπεδο όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί φέρονται να έχουν βάλει στο στόχαστρο και τις ελάχιστες εναπομείνασες φοροαπαλλαγές, με το αιτιολογικό ότι μόνον από την περικοπή τους η κυβέρνηση μπορεί να βρει μόνιμα κρατικά έσοδα που θα εξασφαλίσουν διατηρήσιμα πρωτογενή πλεονάσματα για την διετία 2017-2018.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ε. ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ ΚΑΙ Ε. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΥ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΩΝ ΘΕΣΜΩΝ

Η διαπραγμάτευση για τα εργασιακά μόλις... ξεκίνησε

Η Ε. Αχτσιόγλου παρουσίασε σειρά στοιχείων που τεκμηριώνουν τη συμβατότητα των θέσεων της κυβέρνησης με τις ακολουθούμενες πρακτικές στις άλλες χώρες - μέλη της Ε.Ε.
Η Ε. Αχτσιόγλου παρουσίασε σειρά στοιχείων που τεκμηριώνουν τη συμβατότητα των θέσεων της κυβέρνησης με τις ακολουθούμενες πρακτικές στις άλλες χώρες - μέλη της Ε.Ε.

Την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και τη διατήρηση του ανώτατου ορίου 5% στις επιτρεπόμενες, ανά μήνα, απολύσεις έθεσαν χθες η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Εφη Αχτσιόγλου και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ως βάση της διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των Θεσμών για τις αλλαγές στα εργασιακά.
«Ακουσαν τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης... η διαπραγμάτευση συνεχίζεται», είπαν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη μετά την πρώτη, αναγνωριστικού χαρακτήρα, συνάντηση που διήρκεσε περίπου μία ώρα. Οπως συμφωνήθηκε, οι συναντήσεις θα συνεχιστούν, αφού προηγουμένως εξεταστούν τα «ανοικτά» θέματα σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων που ξεκινούν σήμερα το έργο τους.
Η Ε. Αχτσιόγλου παρουσίασε σειρά στοιχείων που τεκμηριώνουν τη συμβατότητα των θέσεων της κυβέρνησης με τις ακολουθούμενες πρακτικές στις άλλες χώρες - μέλη της Ε.Ε. και υποστήριξε ότι ειδικά σε ό,τι αφορά τα όρια των ομαδικών απολύσεων «είμαστε συμβατοί με το ενωσιακό δίκαιο».
Εξαιρουμένου, βέβαια, του υπουργικού «βέτο» στις ομαδικές απολύσεις που δεν τίθεται καν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, καθώς αναμένεται να καταργηθεί αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης του Ευρωδικαστηρίου.
Στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης θα «ζυγιστούν», ωστόσο, και οι διαφορετικές, σε σχέση με τις επιδιώξεις της κυβέρνησης και της ΓΣΕΕ, θέσεις που έχουν διατυπώσει στο πόρισμά τους οι ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες, καθώς και οι εργοδοτικές οργανώσεις (ζητούν να υπερισχύουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις έναντι των κλαδικών, στη λογική της αποκέντρωσης των συλλογικών διαπραγματεύσεων, να αυξηθεί το ανώτατο όριο των απολύσεων στο 10% στις μεγάλες επιχειρήσεις και να αλλάξει το καθεστώς της διαιτησίας).

ΔΙΑΔΟΧΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟ, ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, ΣΤΑΘΑΚΗ ΚΑΙ ΧΟΥΛΙΑΡΑΚΗ

Ανοιχτά όλα τα μέτωπα με την τρόικα

Ανοιχτά όλα τα μέτωπα με την τρόικα

Της Ελευθερίας Αρλαπάνου
Καταρχήν συμφωνία με τους πιστωτές, μέσα στις επόμενες μέρες, επιδιώκει η κυβέρνηση, ευελπιστώντας πως το EuroWorking Group στη συνεδρίασή του στις 28 Νοεμβρίου, θα επιβεβαιώσει την επίτευξη επαρκούς προόδου, ανοίγοντας τον δρόμο για το κρίσιμο, ως προς το χρέος, Eurogroup, στις 5 Δεκεμβρίου.
Οι επικεφαλής της τρόικας είχαν από νωρίς χθες διαδοχικές συναντήσεις με εκπροσώπους της κυβέρνησης. Οι συζητήσεις θα εντατικοποιηθούν, ώστε να καταστεί δυνατή μια τεχνική συμφωνία (staff level agreement) το συντομότερο δυνατό, αφού οι επικεφαλής της τρόικας θα αναχωρήσουν πριν από τις 24 Νοεμβρίου, το πιθανότερο στις 22 του μήνα, σύμφωνα με πληροφορίες.
Εκκρεμότητες 
Εάν έως το EWG της 28ης Νοεμβρίου, υπάρχουν σημαντικές εκκρεμότητες, υπάρχει πάντα η πιθανότητα οι πιστωτές να επιστρέψουν στην Αθήνα μετά, για να επιλυθούν όσα ζητήματα παραμένουν τότε ανοικτά. Πέρα από τα εργασιακά, στην πρώτη γραμμή βρίσκονται τα δημοσιονομικά και η ρύθμιση των κόκκινων δανείων, θέμα που αναμένεται να απασχολήσει και τις συζητήσεις σήμερα το απόγευμα με τους πιστωτές.
Στο σκέλος των δημοσιονομικών, τα χρονικά περιθώρια είναι πιεστικά, αφού έως τις 21 Νοεμβρίου πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού του 2017, ενώ σε εκκρεμότητα είναι η οριστικοποίηση του νέου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου για την περίοδο 2017 - 2020, με μεγάλη εκκρεμότητα το ζήτημα των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα από το 2018 και μετά.
Οι πιστωτές έχουν ήδη εγείρει ενδεχόμενο πρόσθετων παρεμβάσεων στα δημοσιονομικά, εντοπίζοντας δημοσιονομικό κενό ακόμη και για το 2017 από τον προηγούμενο γύρο συνομιλιών και ενδιαφέρον έχει εάν οι πιέσεις αυτές θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούσαν χθες πως η εναρκτήρια συνάντηση με τους εκπροσώπους των πιστωτών, έγινε σε καλό κλίμα, ενώ σήμερα το απόγευμα κεντρικό θέμα θα είναι οι εξελίξεις στο χρηματοπιστωτικό τομέα, με βασικά ζητήματα τα «κόκκινα δάνεια» αλλά και τις αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών.
Στη χθεσινή, πρώτη συνάντηση, συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος, Οικονομίας, Δ. Παπαδημητρίου, Ενέργειας Γ. Σταθάκης καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκης.
Χρονοδιάγραμμα 
Όπως ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας Γ. Σταθάκης, μετά από την πρώτη ευρεία σύσκεψη που είχε χθες η τρόικα με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στόχος είναι να έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος, ενόψει του EWG. Χθες τέθηκε το χρονοδιάγραμμα που, όπως είπε, είναι πιεστικό αλλά ρεαλιστικό και με λίγη καλή θέληση και από τις δύο πλευρές, όπως εκτίμησε, θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία εντός χρονοδιαγράμματος.
Όσον αφορά στις επαφές του υπουργού Οικονομικών, Ευκλ. Τσακαλώτου χθες το απόγευμα με τους επικεφαλής των Θεσμών και θέμα την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας, συζητήθηκε η πρόοδος που έχει σημειωθεί σχετικά με τη διαμόρφωση του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας της εταιρείας, καθώς και της διαδικασίας σύστασης και στελέχωσης του διοικητικού συμβουλίου της. Με βάση τη συμφωνία, στόχος είναι να έχουν κλείσει τα θέματα μέχρι το τέλος του έτους.
[Επιφυλακτική η Morgan Stanley για τη δυναμική της ανάκαμψης]
Σκεπτικισμό για τη δυναμική μιας βιώσιμης ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας εξέφρασε η Morgan Stanley.
H αμερικανική επενδυτική τράπεζα θεωρεί ότι η λιτότητα και η πολιτική αστάθεια συνεχίζουν να ασκούν πιέσεις στον τραυματισμένο ιστό της ελληνικής οικονομίας.
Εκτιμά ότι το πρώτο στάδιο της ανάκαμψης θα έρθει από την άρση των περιορισμών, όπως τα capital controls, η λιτότητα, τα ελλείμματα χρηματοδότησης, οι συσσωρευμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές και η πολιτική αβεβαιότητα.
Όπως επισημαίνει, το πιθανότερο είναι να δούμε τους τέσσερις πρώτους περιορισμούς να αίρονται, όχι όμως και τον πέμπτο. Θεωρεί πως η Ελλάδα ίσως θα πρέπει να περιμένει μετά τις γερμανικές εκλογές το 2017 για περαιτέρω μέτρα για την αναδιάρθρωση του χρέους, ενώ ενδεχομένως υπάρξουν κάποια βραχυπρόθεσμα μέτρα, στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.
Προειδοποιεί όμως πως χωρίς σημαντική περαιτέρω αναδιάρθρωση του χρέους, αυτό μπορεί να μην είναι βιώσιμο, διακινδυνεύοντας έτσι να αναβάλει οποιαδήποτε πιθανή επιλεξιμότητα των ομολόγων στο QE της ΕΚΤ μέχρι το τέλος του 2017 ή ακόμα και μέχρι το τέλος του προγράμματος διάσωσης το 2018.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου