Σελίδες

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

ΕΕ Τι προβλέπουν οι νέοι κανόνες που προτείνει η Κομισιόν για ευρωπαϊκές και μεγάλες ξένες τράπεζες

ΕΕ

Τι προβλέπουν οι νέοι κανόνες που προτείνει η Κομισιόν για ευρωπαϊκές και μεγάλες ξένες τράπεζες

Τι προβλέπουν οι νέοι κανόνες που προτείνει η Κομισιόν για ευρωπαϊκές και μεγάλες ξένες τράπεζες

Νέους τραπεζικούς κανόνες, οι οποίοι είναι ευθυγραμμισμένοι με τις διεθνείς συμφωνίες για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις, αλλά με ορισμένες μικρές αλλαγές, πρότεινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Παρουσιάζοντας ένα μεγάλο νομοθετικό πακέτο, η Κομισιόν πρότεινε την προσαρμογή των κανόνων της ΕΕ στις κεφαλαιακές απαιτήσεις και τα «μαξιλάρια» απορρόφησης ζημιών που έχουν συμφωνηθεί στην Επιτροπή της Βασιλείας (από τις εποπτικές Αρχές των ΗΠΑ, της Ευρώπης και της Ιαπωνίας). Εκτός όμως από την απλή επανάληψη αυτών των συμφωνηθέντων κανόνων, πρότεινε αρκετές αλλαγές και ορισμένους νέους όρους που μπορεί να αναστατώσουν τις τράπεζες και τις εποπτικές Αρχές εκτός της Ευρώπης.
«Κάνουμε νέες προτάσεις για τη μείωση του κινδύνου, οι οποίες βασίζονται στους συμφωνημένους διεθνείς κανόνες, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα», δήλωσε ο Επίτροπος της ΕΕ για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες Βάλντις Ντομπρόβσκις. Η κίνηση αυτή της Κομισιόν έρχεται ενώ η ΕΕ δίνει μάχη για μία σειρά νέων μεταρρυθμίσεων που αναμένεται να υιοθετήσει η Επιτροπή της Βασιλείας τις επόμενες εβδομάδες σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού των τραπεζικών κινδύνων, τις οποίες η ΕΕ θεωρεί ότι μπορεί να ευνοούν τις αμερικανικές τράπεζες. Η τάση προς έναν μεγαλύτερο κατακερματισμό των παγκόσμιων τραπεζικών κανόνων υπογραμμίσθηκε από τις δηλώσεις του νεοεκλεγέντος Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, σχετικά με τη δυνατότητα επανεξέτασης των κανόνων για τη μείωση των τραπεζικών κινδύνων, οι οποίοι θεσπίστηκαν μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-08.

Προβλέψεις για ξένες μεγάλες τράπεζες
Σε μία περαιτέρω ένδειξη των διαφορών που υπάρχουν στις ατζέντες της ΕΕ και των ΗΠΑ καθώς και των συγκρουόμενων συμφερόντων τους, οι Βρυξέλλες αποφάσισαν επίσης να προτείνουν υψηλότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις αμερικανικές και άλλες κορυφαίες ξένες τράπεζες που λειτουργούν στην ΕΕ, σημειώνοντας ότι με το μέτρο αυτό θα αυξηθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Νέες υποχρεώσεις για τις ευρωπαϊκές τράπεζες
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε και μία νέα σειρά υποχρεώσεων για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, που έχουν στόχο να τις κάνουν πιο ασφαλείς. Σύμφωνα με τις προτάσεις, οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα πρέπει να έχουν υποχρεωτικά έναν συντελεστή μόχλευσης (λόγο κεφαλαίων προς το ενεργητικό τους) 3%, ώστε να μειωθεί ο υπερβολικός δανεισμός τους. Τα μέτρο αυτό θα ενσωματωθεί σε ένα μετέπειτα στάδιο με υψηλότερες υποχρεώσεις για τις συστημικές τράπεζες, ανέφερε η Κομισιόν σε σημείωμά της.
Οι τράπεζες θα πρέπει, επίσης, να καλύπτουν τον λεγόμενο συντελεστή σταθερής χρηματοδότησης (Net Stable Funding Ratio, NSFR) που αποβλέπει στον περιορισμό υπερβολικής εξάρτησής τους από βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση, η οποία ήταν μία από τις αιτίες της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Το ελάχιστο επίπεδο του συντελεστή αυτού είναι 100%, που σημαίνει ότι οι τράπεζες πρέπει να διατηρούν «επαρκώς σταθερή χρηματοδότηση για να καλύπτουν τις χρηματοδοτικές τους ανάγκες κατά τη διάρκεια ενός έτους, κάτω από φυσιολογικές συνθήκες όσο και υπό πίεση», σημειώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Οι Βρυξέλλες προτείνουν αυστηρότερες κεφαλαιακές υποχρεώσεις για τις συναλλαγές σε μετοχές, ομόλογα ή παράγωγα των τραπεζών, λόγω της μεγαλύτερης μεταβλητότητάς τους. Με στόχο την αύξηση της χρηματοδότησης στην πραγματική οικονομία, η Επιτροπή πρότεινε χαμηλότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις για τον τραπεζικό δανεισμό προς μικρές επιχειρήσεις και έργα υποδομών. Περιόρισε επίσης ορισμένους περιορισμούς για τις αμοιβές των επικεφαλής μικρών τραπεζών.
Αποκλίνοντας από τους παγκόσμιους κανόνες, η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι οι νέοι κανόνες θα ισχύσουν σταδιακά, πέραν του 2019, που είναι η συμφωνηθείσα διεθνώς ημερομηνία έναρξής τους. Οι προτάσεις της πρέπει να εγκριθούν από τις χώρες της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να πάρουν τη μορφή νόμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου