Σελίδες

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016

Απάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Τ. Αλεξιάδη σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Α. Δημοσχάκη σχετικά με την ανάγκη ένταξης του νομού Έβρου στην Α’ κλιματική ζώνη για χορήγηση επιδόματος θέρμανσης

Απάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Τ. Αλεξιάδη σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Α. Δημοσχάκη σχετικά με την ανάγκη ένταξης του νομού Έβρου στην Α’ κλιματική ζώνη για χορήγηση επιδόματος θέρμανσης

Αθήνα, σήμερα στις 31 Οκτωβρίου 2016, ημέρα Δευτέρα και ώρα 18:33΄ συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Ε΄ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΥ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.
Εισερχόμεθα στη συζήτηση των
ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ
Προχωρούμε στην πρώτη με αριθμό 135-21/10/2016 επίκαιρη ερώτηση του πρώτου κύκλου του Βουλευτή Έβρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Δημοσχάκη προς τον Υπουργό Οικονομικών σχετικά με την ανάγκη ένταξης του νομού Έβρου στην Α΄ κλιματική ζώνη για την χορήγηση επιδόματος θέρμανσης.
Στην ερώτηση θα απαντήσει ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Αλεξιάδης.
Κύριε Δημοσχάκη, έχετε τον λόγο για δυο λεπτά.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ (ΤΑΣΟΣ) ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, είναι αλήθεια ότι η Κυβέρνησή σας μας έχει συνηθίσει σε παράδοξες αποφάσεις που προκαλούν την κοινή λογική, δηλαδή, το αυτονόητο. Κάτι τέτοιο αποτυπώνεται και στις κλιματικές ζώνες, βάσει των οποίων θα χορηγούνται τα επιδόματα θέρμανσης.
Και σε αυτή την περίπτωση δεν πρωτοτυπήσατε. Μας φέρατε προ δυσάρεστων εκπλήξεων, καθώς έχετε επιλέξει ο Έβρος, ο βορειότερος νομός, κύριε Πρόεδρε, της χώρας, να μην βρίσκεται στην πρώτη κλιματική ζώνη. Βρίσκεται δυστυχώς στη δεύτερη. Ως γνωστόν ο βορράς φέρνει το κρύο. Από εκεί έπρεπε να ξεκινήσετε κι όχι από άλλον νομό. Είναι ένας νομός που χαρακτηρίζεται από δριμείς χειμώνες με τις θερμοκρασίας να είναι ως και πολικές σε μερικές περιοχές του κεντρικού και του βόρειου Έβρου.
Όμως, σύμφωνα με τις επιλογές σας, δυστυχώς άδικα δεν βρίσκεται στην κορυφαία κλίματα. Γιατί; Ίσως να μην ξέρετε τίποτα από τον Έβρο ή ίσως να μην θυμάστε. Λυπάμαι πολύ. Και στις παράκτιες ακόμα περιοχές και τις νησιωτικές, όπως στη Σαμοθράκη με τα βουνά της, οι θερμοκρασίες φτάνουν υπό το μηδέν.
Όπως καταλαβαίνετε κι εσείς, κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες είναι μεγάλη η ανάγκη των κατοίκων για πετρέλαιο κυρίως για τους ηλικιωμένους, καθώς με τη μείωση των συντάξεων αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα οικονομικά προβλήματα.
Δεν μπορούμε να μην σημειώσουμε και μια άλλη παράμετρο εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών και την έλλειψη χρημάτων για την αγορά πετρελαίου. Πολλοί κάτοικοι φεύγουν από τον νομό και πηγαίνουν στα παιδιά τους ή σε λοιπούς συγγενείς, σαν τα αποδημητικά πουλιά σε πιο ζεστές περιοχές, με αποτέλεσμα να ερημώνουν τα χωριά μας.
Ο Πρωθυπουργός και άλλοι θεσμικοί, κυβερνητικοί παράγοντες έχουν δηλώσει κατά καιρούς το ενδιαφέρον τους για τον Έβρο και για τη Θράκη. Είναι καιρός για μια φορά να κάνετε πράξη τις δηλώσεις σας, να μην κάνετε μόνο αβλαβείς διελεύσεις δημοσίων σχέσεων και μεγαλόσχημων συνεντεύξεων, γιατί ο Έβρος δεν μπορεί πλέον να σας συγχωρεί εσαεί.
Με βάση, λοιπόν, τα παραπάνω ερωτάσθε:
Παραδέχεστε το λάθος σας και θα εντάξετε τον Έβρο στην πρώτη κλιματική ζώνη, όπως επιβάλλεται βάσει των ακραίων καιρικών συνθηκών που επικρατούν στον νομό;
Θα προχωρήσετε σε επαναπροσδιορισμό των κριτηρίων για μια πιο στοχευμένη χορήγηση του επιδόματος για το πετρέλαιο θέρμανσης;
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Κι εγώ ευχαριστώ.
Κύριε Υπουργέ, θα έχετε τον λόγο για τρία λεπτά.
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Ευχαριστώ και τον κύριο Βουλευτή του Έβρου που μου έδωσε τη δυνατότητα με την ερώτησή του να ξεκαθαρίσω πάρα πολλά πράγματα για το θέμα του επιδόματος θέρμανσης. Αν κάποιος παρασυρθεί από δελτία των οκτώ ή από αναρτήσεις σε διάφορα «έγκυρα» site και σε οικονομικές εφημερίδες, θα οδηγηθεί σε μια λογική καταστροφολογίας, όπως προσπαθούν να κάνουν κάποιοι μονίμως για αυτή την Κυβέρνηση.
Θέλω, λοιπόν, να πω με σαφήνεια ότι τα αναγραφόμενα για το επίδομα θέρμανσης είναι παραπλανητικά και ψευδή. Η Κυβέρνηση, όπως και το  2015, έτσι και το 2016, θα δώσει επίδομα θέρμανσης. Θα είναι στο ίδιο περίπου όριο με πέρυσι. Πέρυσι δώσαμε 106 εκατομμύρια -πάνω από το όριο του προϋπολογισμού- 105 θα προβλεφθούν και φέτος. Δώσαμε πέρυσι περισσότερο για να καλύψουμε όλες τις περιπτώσεις. Δεν έμεινε κανένας πολίτης που να έκανε αίτηση, να είχε τα κριτήρια και να μην αποζημιώθηκε.
Άρα, σε αυτό το επίπεδο, ευχαριστώ, γιατί μου δίνετε τη δυνατότητα να ξεκαθαρίσω τι ακριβώς θα γίνει με το επίδομα θέρμανσης και να πω ότι δεν θα ισχύσουν όλα αυτά τα καταστροφολογικά που ακούγονται.
Έρχομαι τώρα στο δεύτερο σημείο της απάντησής μου. Άκουσα με έκπληξη -γιατί σας έχω συνηθίσει σε έναν ήπιο πολιτικό λόγο- να μιλάτε για «αβλαβείς διελεύσεις», για «παράλογες αποφάσεις» και για μια σειρά από πράγματα.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ (ΤΑΣΟΣ) ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ: Αυτή είναι η αλήθεια. Γιατί δεν θέλετε να την ακούσετε;
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Ως Υπουργός δεν έχω έρθει στον Έβρο. Θα έρθω για να πω συγκεκριμένα πράγματα, όταν έρθει η ώρα. Μην ανησυχείτε γι’ αυτό.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ (ΤΑΣΟΣ) ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ: Σας προσκαλούμε. Είστε καλοδεχούμενος.
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Βεβαίως. Ξέρετε τις ιδιαίτερες σχέσεις μου με τη Θράκη και τον Νομό Έβρου. Όμως δεν μπορώ να δεχθώ την κριτική σας για παράλογες αποφάσεις και να ακούω ότι η Κυβέρνησή μας ενέταξε τον Έβρο στην Α΄ Ζώνη.
Έχω εδώ το αντίστοιχο ΦΕΚ, είναι το ΦΕΚ Β΄ 3049/16.11.2012. Υπουργός Οικονομικών τότε δεν ήμουν εγώ ούτε ο κ. Τσακαλώτος. Το ΦΕΚ αυτό το υπογράφει ως Υπουργός Οικονομικών σε συγκεκριμένη Κυβέρνηση ο κ. Στουρνάρας. Το ξαναλέω: 16 Νοεμβρίου του 2012. Με εκείνο το ΦΕΚ -δεν κατηγορώ τον κ. Στουρνάρα προσωπικά, αλλά θυμίζω ποια κυβέρνηση ήταν τότε, δεν ήταν Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- καθορίστηκαν οι τέσσερις κλιματικές ζώνες.
Επειδή εγώ στο Υπουργείο Οικονομικών είμαι από το 1987, έψαξα το αρχείο μου και βρήκα ότι τότε έγινε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών συγκεκριμένη ομάδα εργασίας, για να κατανείμει όσο πιο σωστά μπορούσε το επίδομα θέρμανσης. Αυτή η ομάδα εργασίας -το ξαναλέω, όχι επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- κατένειμε τη χώρα σε τέσσερις ζώνες με βάση τις τιμές της μέσης θερμοκρασίας που πήρε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (με χρονιές που εξέτασε, από το 1975 έως το 2004) και με βάση αυτήν την ομάδα εργασίας (το ξαναλέω του 2012) η χώρα κατανεμήθηκε σε τέσσερις περιοχές.
Κλείνω, κύριε Πρόεδρε.
Άρα, την όποια κριτική σας για παράλογες αποφάσεις, ότι ξεκίνησαν κάποιοι από τον Έβρο κ.λπ., να τη δεχθώ, αλλά την κάνετε σε λάθος κυβέρνηση. Εμείς το 2015 πήραμε τις Ζώνες όπως ήταν, αλλά ακριβώς επειδή ενδιαφερόμαστε για τη Βόρεια Ελλάδα και για να αποκαταστήσουμε αδικίες, τρεις νομούς, ήτοι τον Νομό Ιωαννίνων και τον Νομό Σερρών τους ανεβάσαμε από τη Ζώνη Β΄ στη Ζώνη Α΄ και τον Νομό Μαγνησίας, που ήταν άδικο να είναι στην ίδια περιοχή με τον Νομό Αττικής, τον ανεβάσαμε στη Ζώνη Β΄. Άρα, η κριτική σας μάλλον έπρεπε να κατευθυνθεί αλλού, κύριε Βουλευτά.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Ευχαριστούμε.
Κύριε Δημοσχάκη, έχετε τον λόγο για τρία λεπτά.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ (ΤΑΣΟΣ) ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ: Σας κατηγορώ παίρνοντας  αφορμή από το τελευταίο που είπατε, διότι συμπεριλάβατε τα Ιωάννινα και τον Νομό Σερρών στην Α΄ Κλιματική Ζώνη και αγνοήσατε τον Έβρο.
Σε ό,τι αφορά τη Νέα Δημοκρατία, εδώ είμαι εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, δεν είμαι εκ μέρους μόνο του ονόματός μου. Και τα κόμματα είναι ζώντες οργανισμοί και αλλάζουν πολιτικές και τις διορθώνουν όπου επιβάλλεται. Γνωρίζει η Νέα Δημοκρατία ότι σήμερα κάνω αυτήν την επίκαιρη ερώτηση στον Υπουργό Οικονομικών και θέλω να διορθώσετε. Αν επιμένετε συνεχίζετε για δεύτερη φορά να είστε άδικος και είναι κρίμα να είστε άδικος εσείς, που πραγματικά δεν αντιλαμβάνεστε ότι δεν συμπεριλαμβάνεται στην Α΄ Κλιματική Ζώνη ο βορειότερος Νομός. Αυτό και μόνο. Δεν χρειάζεται τίποτε άλλο να πούμε. Είναι ο βορειότερος Νομός, από εκεί έρχεται ο Βορράς. Από εκεί έρχεται το πρόβλημα. Τα ρεύματα όλης της πρώην Σοβιετικής Ένωσης σκάνε στον Έβρο. Αυτό δεν το λέω μόνο εγώ, το λένε οι ειδικοί επιστήμονες.
Υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι που επιβάλλουν την ένταξη του Νομού Έβρου στην πρώτη κλιματική ζώνη -όπως για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης- και δεν μπορείτε να τους αγνοήσετε.
Ο Νομός μας είναι μεγάλος, οι αποστάσεις από το ένα άκρο στο άλλο ξεπερνούν τα 200 χιλιόμετρα και ποικίλλουν οι θερμοκρασίες. Δεν πρέπει να σας διαφεύγει το γεγονός ότι σε μερικές περιοχές ο υδράργυρος δείχνει κάτω από το μηδέν, μείον είκοσι βαθμούς και πέρα, με το χιόνι και τον παγετό να αποτελούν συνηθισμένα φαινόμενα κυρίως στον κεντρικό και βόρειο Έβρο.
Επίσης, στην πεδιάδα του Έβρου, στη λεκάνη απορροής του ποταμού Έβρου, η οποία είναι η μεγαλύτερη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με τους τέσσερις παραποτάμους, ένθεν και ένθεν των συνόρων, δημιουργούνται καιρικές συνθήκες υγρασίας αλλά και υψηλού πολικού παγετού. Ίδια εικόνα, με έντονα καιρικά φαινόμενα, επικρατεί και στις παράκτιες περιοχές μας.
Εκτός όμως από τις ακραίες καιρικές συνθήκες που καθιστούν αναγκαία την ένταξη του Νομού στην πρώτη κλιματική ζώνη, υπάρχουν και σοβαροί οικονομικοί λόγοι. Τους γνωρίζετε, δεν χρειάζεται να τους πω. Κάθε μέρα ασχολείστε με τα οικονομικά προβλήματα αυτών των πολιτών αλλά και όλης της χώρας. Το αποτέλεσμα είναι να παρατηρείται το φαινόμενο να προμηθεύονται οι κάτοικοι καύσιμα από τις γειτονικές μας χώρες και κυρίως από τη Βουλγαρία, όπου επικρατούν πολύ πιο χαμηλές τιμές και με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αυτή η εικόνα θα πρέπει να προβληματίσει την Κυβέρνηση, εκτός και αν πορεύεστε κι εσείς με την πρόσφατη λογική του Προέδρου του ΟΑΕΕ, με την προτροπή του «πηγαίνετε στη Βουλγαρία». Δεν είναι αυτή λογική! Δεν τιμά το ελληνικό κράτος.
(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου του κυρίου Βουλευτή)
Κλείνω, κύριε Πρόεδρε.
Για τους κατοίκους του Έβρου η ένταξη, κύριε Υπουργέ, του Νομού στην πρώτη κλιματική ζώνη έχει μεγάλη σημασία. Σε μια εποχή που τα νοικοκυριά έχουν πιεστεί οικονομικά και οι οικογένειες αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα ήταν μια ανάσα το να προμηθεύονται πιο φθηνά το πετρέλαιο. Αφού δεν κάνατε πράξη τα όσα υποσχεθήκατε σχετικά με έναν ευρύτερο αναπτυξιακό νόμο για τον Έβρο και τη Σαμοθράκη, τουλάχιστον αποκαταστήστε αυτήν την αδικία. Το Υπουργείο, άλλωστε, έχει δεσμευθεί ότι θα επανεξετάσει το θέμα, για να χορηγηθούν τα επιδόματα με πιο δίκαιο τρόπο.
Όλες οι κυβερνητικές αποφάσεις επιβάλλεται να ξεκινούν από τον Έβρο. Το λέω και το πιστεύω, διότι εάν δεν ασχοληθείτε με τα προβλήματα του Έβρου και κυρίως εσείς που έχετε την ευαισθησία και κατάγεστε από εκεί, τα προβλήματα του Έβρου δεν θα πνίξουν μόνο εμάς, τους Εβρίτες, θα πνίξουν όλη τη χώρα. Αντιλαμβάνεστε τι εννοώ. Κάθε μέρα που πηγαίνετε στο γραφείο σας, το πρώτο πράγμα από το οποίο πρέπει να ξεκινάτε είναι τι θα κάνουμε για τον Έβρο. Εκεί είναι η προφυλακή του έθνους, η προφυλακή της χώρας και είναι λάθος να μην δίνετε αυτό που ανήκει σ’ αυτούς τους ανθρώπους. Αυτό το εισπράττω σε όλο μου το οδοιπορικό. Και ξέρετε πολύ καλά ότι γυρίζω όλο τον Νομό, από χωριό σε χωριό.
Το παράπονο, λοιπόν, είναι πολύ μεγάλο. Παρακαλώ, κύριε Υπουργέ, να διορθώσετε αυτήν την πολιτική σας. Δεν μπορείτε να συμπεριλαμβάνετε μόνο τους δυο νομούς που προείπατε και να μην είναι στο δικό σας σχέδιο ο Νομός Έβρου. Είναι κρίμα απ’ το Θεό!
Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Βουλευτά, να συμφωνήσουμε στο αυτονόητο, ότι η Θράκη χρειάζεται εθνική ομοψυχία, χρειάζεται εθνικό σχεδιασμό και χρειάζεται όλοι να αφήσουμε στην άκρη τις όποιες κομματικές αντιπαραθέσεις και να δούμε με ποιον τρόπο και η Θράκη και η Μακεδονία και οι άλλες περιοχές της χώρας που αντιμετωπίζουν ειδικά οικονομικά και εθνικά προβλήματα, θα είναι στο επίκεντρο των πολιτικών μας. Σ’ αυτό συμφωνούμε όλοι και νομίζω ότι δεν χρειάζεται να προσθέσω κάτι πάνω σ’ αυτό.
Σε ό,τι αφορά το θέμα των ζωνών με βάση τις οποίες χορηγείται το επίδομα θέρμανσης, εγώ απήντησα ως προς την κριτική σας στο ποιος έκανε τις ζώνες. Οι ζώνες δεν ήταν μια επιλογή της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ (ΤΑΣΟΣ) ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ: Μα, εσείς το διορθώσατε. Γιατί δεν βάλατε μέσα τον Έβρο;
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Θα σας απαντήσω. Εμείς το 2015 μέσα στα όσα προβλήματα είχαμε δεν κάναμε τίποτε άλλο παρά να πάρουμε το προηγούμενο μοντέλο του επιδόματος θέρμανσης, που ήταν σε αρκετά σημεία επιτυχημένο και να προσπαθήσουμε μέσα απ’ αυτό το μοντέλο να αποκαταστήσουμε αδικίες και κάναμε ορισμένες παρεμβάσεις. Πιθανόν να έπρεπε να κάνουμε κι άλλες. Αυτό ακριβώς εξετάζουμε φέτος.
Φέτος, όπως έχω πει πολύ καιρό πριν (και δεν έρχομαι να το πω τώρα εδώ), με δεδομένο ότι είναι σαφές ότι θα δοθεί το ίδιο ποσό που δόθηκε και πέρυσι, δηλαδή 105 εκατομμύρια θα διανεμηθούν στους πολίτες ως επίδομα θέρμανσης, ανακουφίζοντας κυρίως περιοχές και πολίτες που έχουν σημαντικά προβλήματα, το Υπουργείο Οικονομικών επανεξετάζει τις περιοχές που θα ενταχθούν στις συγκεκριμένες ζώνες. Και επανεξετάζει τις περιοχές, διότι έχουμε το δεδομένο μέσα σε ένα νομό, στην πόλη που είναι παραλιακή και στο ορεινό μέρος, (που έχει θερμοκρασίες οι οποίες απαιτούν να ανάψει το καλοριφέρ τον Σεπτέμβριο και να κλείσει τον Απρίλιο), να έχουμε ίδιο επίδομα θέρμανσης.
Αυτό εξετάζουμε αυτήν την περίοδο. Θα κάνετε λίγο υπομονή ακόμη, θα εκδοθεί η απόφαση για το επίδομα θέρμανσης και θα κοιτάξουμε ακόμη και να «σπάσουμε» νομούς σε δύο διαφορετικές ζώνες -εάν μπορέσουμε τεχνικά να το κάνουμε, αυτό εξετάζουμε- έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε προβλήματα διαφορετικών θερμοκρασιών. Διότι το προηγούμενο μοντέλο προέβλεπε όλος ο νομός να πάει σε μία ζώνη. Έχουμε, όμως, περιοχές μέσα στον ίδιο νομό, όπως είπατε για τον Νομό Έβρου, που είναι τελείως διαφορετικές, με τελείως διαφορετικές θερμοκρασίες, όπως για παράδειγμα, το νότιο μέρος του Νομού σε σύγκριση με το βόρειο ή το πεδινό μέρος του Νομού σε σύγκριση με το ορεινό.
Εμείς, λοιπόν, εξετάζουμε είτε ολόκληροι νομοί να μετακινηθούν από μία ζώνη σε μία άλλη -προς τα πάνω βεβαίως- είτε νομοί να σπάσουν σε δύο τμήματα και να μετακινηθεί το μέρος του νομού που έχει πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στο επιπλέον μέρος.
Αυτό που θέλω να επισημάνω είναι ότι…
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ (ΤΑΣΟΣ) ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ: Αυτά είναι θεωρητικά. Για τον Έβρο τι θα κάνετε; Μη μας λέτε θεωρίες.
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Θα κάνετε λίγο υπομονή ακόμη, θα βγει η απόφαση…
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ (ΤΑΣΟΣ) ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ: Βεβαίως, να ανακοινωθεί.
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Να βγω και να ανακοινώσω σήμερα την απόφαση δεν είναι σωστό.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ (ΤΑΣΟΣ) ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ: Γι’ αυτό ήρθαμε εδώ, για να ανακοινωθούν…
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Όχι. Όχι, κύριε Βουλευτά. Δεν έχω δυνατότητα σήμερα να ανακοινώσω το τι θα γίνει με την άλφα ή βήτα περιοχή.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Παρακαλώ να μη γίνονται διακοπές.
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Κλείνοντας, λέω ότι είναι σαφές…
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ (ΤΑΣΟΣ) ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ: Το πρόβλημα είναι μεγάλο, κύριε Πρόεδρε. Μας έχουν στην ίδια κατηγορία με τους Νομούς των Τρικάλων και της Καρδίτσας. Είναι κρίμα από τον Θεό! Τι σχέση έχει ο Νομός Έβρου με τους Νομούς Τρικάλων και Καρδίτσας;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Παρακαλώ!
Συνεχίστε, κύριε Υπουργέ.
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Νομίζω ότι απήντησα, κύριε Βουλευτά, πως η αρχική κατανομή έγινε το 2012, όταν Κυβέρνηση δεν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Αλεξιάδης, ειδικά, φταίμε για όλα τα δεινά σε αυτόν τον τόπο, για την καταστροφή της Θράκης, για τα πάντα! Κάπου, όμως, να έχουμε την κριτική εστιασμένη.
Σε ό,τι αφορά το επίδομα θέρμανσης, για να κλείσω και να μην «φάω» άλλο τον χρόνο, θα ήθελα να πω το εξής. Το επίδομα θέρμανσης το 2016 θα είναι πιο δίκαιο και πιο αναλογικό απ’ ό,τι την προηγούμενη χρονιά, είτε με την ένταξη περιοχών στη ζώνη που πρέπει να είναι είτε με το «σπάσιμο» περιοχών σε διαφορετικές ζώνες.
Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου