Σελίδες

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016

ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΤΟΥ 2017 ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ 300.000 ΚΑΤΟΙΚΟΙ Το γρήγορο internet πάει τώρα και στις απομακρυσμένες περιοχές

ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΤΟΥ 2017 ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ 300.000 ΚΑΤΟΙΚΟΙ

Το γρήγορο internet πάει τώρα και στις απομακρυσμένες περιοχές

Μέσα στον Δεκέμβριο ξεκινά η παροχή υπηρεσιών σε χωριά στη βόρεια Ελλάδα, την Πελοπόννησο και την Κρήτη
Μέσα στον Δεκέμβριο ξεκινά η παροχή υπηρεσιών σε χωριά στη βόρεια Ελλάδα, την Πελοπόννησο και την Κρήτη

Της Μαρίας Μόσχου
Από τις αρχές του 2017 χιλιάδες κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών θα μπορούν να απολαμβάνουν γρήγορο ιντερνέτ μέχρι 50 Mbps, καθώς ξεκινά η εφαρμογή του έργου «rural broadband» που θα εκτείνεται σε 13 νομούς της χώρας.
Τμήμα του έργου, που υλοποιείται από την Κοινωνία της Πληροφορίας και έχει συνολικό προϋπολογισμό 161 εκατομμύρια ευρώ, υλοποιείται από τον OTE.
Συγκεκριμένα ο ΟΤΕ έχει αναλάβει την εγκατάσταση γρήγορου ίντερνετ σε 2.200 περιοχές στη Βόρεια και Νότια Ελλάδα ανάμεσά τους και οικισμοί 15 έως 20 ατόμων. Συνολικά ο ΟΤΕ αναμένεται μέχρι τον Ιούλιο του 2017 να προσφέρει γρήγορο ιντερνετ σε περίπου 300.000 κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών.
Υλοποίηση
Η υλοποίηση του προγράμματος από τον Οργανισμό προχωρεί με γοργούς ρυθμούς και κύκλοι της αγοράς τονίζουν ότι βρίσκεται μπροστά και από τα αρχικά χρονοδιαγράμματα που είχαν τεθεί για την ολοκλήρωση του έργου. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι ο ΟΤΕ, ο οποίος χρησιμοποιεί οπτική ίνα, θα είναι έτοιμος να μπορέσει να δώσει γρήγορο Ιντερνετ ακόμα και μέσα στον Δεκέμβριο σε ορισμένα χωριά στους νομούς Ξάνθης, Καβάλας, Σερρών, Κιλκίς, Πέλλας, Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Μεσσηνίας, Ηλείας, Κορινθίας, Ηρακλείου, Ρεθύμνου και Λασιθίου, όπου οι εργασίες δικτύων είναι σε προχωρημένο στάδιο.
Υπενθυμίζεται ότι για την υλοποίηση του συνολικού έργου που αφορά περίπου 500.000 κατοίκους η Ελλάδα έχει χωριστεί σε τρεις γεωγραφικές ζώνες:
• Την πρώτη ζώνη με την επωνυμία τομέας 1 που έχει αναλάβει ο ΟΤΕ και περιλαμβάνει τις περιοχές Θράκης, Μακεδονίας, Δυτικής Ηπείρου και Βορείου Αιγαίου και με συνολικό προϋπολογισμό 44.375.478 ευρώ.
• Ο τομέας 2 που έχει αναλάβει η Intrakat περιλαμβάνει τις περιοχές Θεσσαλίας, Ανατολικής Στερεάς, Νοτίου Ηπείρου, Εύβοιας και Κυκλάδων και έχει συνολικό προϋπολογισμό 60.315.940 ευρώ.,
• Και ο τομέας 3 που επίσης ανάδοχος είναι ο ΟΤΕ απαρτίζεται από τις περιοχές Πελοποννήσου, Κεντρικής Στερεάς, Δωδεκανήσου και Κρήτης και έχει προϋπολογισμό 56.385.614 ευρώ.
Σημειώνεται ότι ο ΟΤΕ έχει ήδη συστήσει δύο εταιρείες Ειδικού Σκοπού προκειμένου να προχωρήσει στην κατασκευή του έργου
Μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής και για τα επόμενα 15 χρόνια οι εταιρείες Ειδικού Σκοπού, θα αναλάβουν τη διαχείριση, την εμπορική εκμετάλλευση, την συντήρηση αλλά και την αναβάθμιση του δικτύου ώστε προοδευτικά να καλύπτονται με τις υψηλότερες ταχύτητες όλο και περισσότεροι κάτοικοι των περιοχών παρέμβασης.
Το έργο αυτό είναι συμπληρωματικό των συνολικών επενδύσεων του Ομίλου που την τρέχουσα τετραετία θα φτάσουν το 1,3 δισ. ευρώ, κυρίως σε δίκτυα Νέας Γενιάς σταθερής και κινητής, εκσυγχρονίζοντας τις τηλεπικοινωνιακές υποδομές της χώρας, δημιουργώντας τα δίκτυα του μέλλοντος και προσφέροντας στους καταναλωτές ταχύτητες έως 50 Mbps μέσω VDSL και έως 375 Mbps μέσω 4G+. Μάλιστα, όπως τονίστηκε και στα τελευταία οικονομικά αποτελέσματα, ο Όμιλος ενισχύει περαιτέρω το επενδυτικό του πλάνο ούτως ώστε ακόμα περισσότεροι άνθρωποι ακόμα πιο σύντομα να έχουν πρόσβαση σε ακόμη μεγαλύτερες ταχύτητες μέσω κινητού ή σταθερού. Σημειώνεται ότι τα Δίκτυα Νέας Γενιάς, θεωρούνται σημαντικός μοχλός για την ανάπτυξη και την υποστήριξη της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας.
Οι επενδύσεις αυτές αντιστοιχούν στο 60% των συνολικών επενδύσεων της αγοράς τηλεπικοινωνιών στη χώρα και υλοποιούνται με ίδια κεφάλαια, χωρίς καμία επιδότηση.
Την περασμένη πενταετία, οι επενδύσεις του ΟΤΕ στη χώρα ξεπέρασαν τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου