Σελίδες

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016

Τι θα εγγράφεται στο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο

Τι θα εγγράφεται στο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο


Σάββατο, 03 Δεκεμβρίου 2016 11:19

Eurokinissi/?ϋQ???M

Το υπουργείο Οικονομικών προγραμματίζει να δημιουργήσει εντός της διετίας 2017-2018 μια τεράστια ηλεκτρονική βάση δεδομένων.

Από την έντυπη έκδοση
Ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη, μετρητά, καταθέσεις, πλάκες χρυσού, μετοχές, ομόλογα, έντοκα γραμμάτια, συμμετοχές σε πάσης μορφής επιχειρήσεις, εταιρικά μερίδια, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων, ακόμη και… άλογα ιπποδρόμου που τυχόν κατέχουν θα πρέπει να δηλώνουν οι φορολογούμενοι στο νέο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο.
Το υπουργείο Οικονομικών προγραμματίζει να δημιουργήσει εντός της διετίας 2017-2018 μια τεράστια ηλεκτρονική βάση δεδομένων, στην οποία θα συγκεντρωθούν πλήρεις και αναλυτικές πληροφορίες για την περιουσιακή κατάσταση όλων των φυσικών και των νομικών προσώπων, ενώ ήδη το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ.
Τα δεδομένα που θα περιληφθούν στο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο θα διασταυρώνονται από τις φοροελεγκτικές υπηρεσίες με δεδομένα και από άλλες πηγές πληροφοριών για τον εντοπισμό και την αποκάλυψη τυχόν αδήλωτων περιουσιακών στοιχείων και την κατάρτιση πλήρους εικόνας για την περιουσιακή κατάσταση κάθε φυσικού και νομικού προσώπου. Όσα περιουσιακά στοιχεία διαπιστώνεται ότι απεκρύβησαν θα δεσμεύονται από τις φορολογικές αρχές.
Επιπλέον, μέσω της πρόσβασης που θα έχουν στα δεδομένα του περιουσιολογίου οι φοροελεγκτικές υπηρεσίες θα μπορούν να πραγματοποιούν διασταυρώσεις ανάμεσα στο ύψος των δηλούμενων εισοδημάτων και στην αξία των κατεχόμενων περιουσιών για την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με την πραγματική οικονομική κατάσταση των φορολογουμένων.
Σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτονται από το έγγραφο της προκήρυξης:
* Το έργο της δημιουργίας του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου θα αρχίσει να εκτελείται από τον Ιούνιο του 2017 και εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2018. Θα ανατεθεί σε ιδιωτική εταιρεία κατόπιν διαγωνισμού.
* Αντικείμενο του έργου θα είναι η δημιουργία του κατάλληλου μηχανογραφικού περιβάλλοντος με σκοπό τη συγκέντρωση του συνόλου των πληροφοριών, οι οποίες αφορούν την κάθε μορφής περιουσία των φυσικών και νομικών προσώπων καθώς και των νομικών οντοτήτων.
Οι πληροφορίες που θα συγκεντρωθούν στο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο θα αφορούν ενδεικτικά: ακίνητα, οχήματα, μετρητά, επενδυτικό χρυσό, εναέρια μέσα μεταφοράς, σκάφη, μετοχές, εταιρικά μερίδια, εταιρικές μερίδες, συμμετοχές σε επιχειρήσεις οποιασδήποτε μορφής, τραπεζικούς λογαριασμούς, ομόλογα, έντοκα γραμμάτια, αμοιβαία κεφάλαια, παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα και λοιπά χρηματοοικονομικά προϊόντα και υπηρεσίες, δρόμωνες ίππους, κινητά μεγάλης αξίας κ.λπ.
* Η αξιοποίηση του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου από τη Φορολογική Διοίκηση θα γίνεται με τον ακόλουθο τρόπο:
Βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων θα εντοπίζονται οι περιπτώσεις όπου εμφανίζονται αδικαιολόγητες αποκλίσεις (σ.σ.: στην αξία και τον αριθμό των περιουσιακών στοιχείων από έτος σε έτος, αναντιστοιχίες ανάμεσα στο ύψος του ετησίου εισοδήματος και της αξίας των κατεχομένων περιουσιακών στοιχείων κ.λπ.) ώστε να στοχεύονται πιο αποτελεσματικά οι φορολογικοί έλεγχοι.
* Σε κάθε φορολογούμενο θα παρέχεται πρόσβαση, καθώς και η δυνατότητα ελέγχου της πληρότητας και της ορθότητας των καταγεγραμμένων στη Φορολογική Διοίκηση περιουσιακών του στοιχείων.
* Η αξιοποίηση των στοιχείων που περιέχονται στο μηχανογραφικό αυτό περιβάλλον θα αποτελέσει εργαλείο για τη δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών.
Τα βασικά χαρακτηριστικά
1. Χρήστες του συστήματος θα είναι όλοι οι φορολογούμενοι (εξωτερικοί χρήστες), καθώς και στελέχη της Φορολογικής Διοίκησης (εσωτερικοί χρήστες).
2. Το σύστημα θα υποστηρίζει την υποδοχή και ενσωμάτωση δεδομένων περιουσίας από άλλα πληροφοριακά συστήματα της ΓΓΔΕ ή και άλλων φορέων, ακόμα και στην περίπτωση κατά την οποία αυτά δεν τηρούνται μηχανογραφικά.
3. Το Πληροφοριακό Σύστημα που θα αναπτυχθεί θα πρέπει να είναι πλήρως παραμετρικό και εύκολα διαχειρίσιμο μέσω ειδικών εφαρμογών διαχείρισης, επισκόπησης και παρακολούθησης.
4. Θα δίνεται η δυνατότητα στους εξωτερικούς χρήστες να εισάγουν πληροφορίες για περιουσιακά στοιχεία, οι οποίες μακροπρόθεσμα θα διασταυρώνονται με την αρμόδια αρχή.
5. Θα δίνεται η δυνατότητα προβολής και εκτύπωσης του συνόλου ή μέρους των περιουσιακών στοιχείων ενός φορολογούμενου από τον ίδιο ή τους εσωτερικούς χρήστες της Φορολογικής Διοίκησης.
6. Θα υπάρχει η δυνατότητα τροποποίησης λανθασμένων πληροφοριών από το φορολογούμενο.
7. Θα υπάρχει δυνατότητα καταχώρησης των περιουσιακών στοιχείων, τα οποία αποκαλύπτονται έπειτα από έλεγχο που έχει καταστεί οριστικός.
8. Θα γίνεται αναλυτική ή και συγκεντρωτική επεξεργασία των δεδομένων του συστήματος για την παραγωγή στατιστικών, αναφορών και ενημερωτικών εκθέσεων.
9. Θα υπάρχει η δυνατότητα επεξεργασίας - αξιολόγησης των δεδομένων των φορολογουμένων για τον εντοπισμό πιθανής αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης.
10. Θα υπάρχει δυνατότητα συσχέτισης περιουσιακών στοιχείων μεταξύ φυσικών και νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων και ταυτόχρονη παρακολούθηση αυτών ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσης των δεδομένων.

Έξτρα φόρους φέρνει το περιουσιολόγιο - Θα δηλώνονται μέχρι και τα ... άλογα

Πρώτη καταχώρηση: 03/12/2016 - 08:08
Τελευταία δημοσίευση: 03/12/2016 08:38Οικονομία
Έξτρα φόρους φέρνει το περιουσιολόγιο - Θα δηλώνονται μέχρι και τα ... άλογα
Κατοικίες, αγροτεμάχια, οικόπεδα, Ι.Χ. αυτοκίνητα και λοιπά οχήματα, σκάφη αναψυχής και αεροσκάφη, μεγάλα χρηματικά ποσά που φυλάσσονται σε σπίτια, καταθέσεις σε τράπεζες, χρυσές λίρες, πλάκες χρυσού, μετοχές, ομόλογα, έντοκα γραμμάτια, συμμετοχές σε πάσης μορφής επιχειρήσεις, εταιρικά μερίδια, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων, ακόμη και… άλογα ιπποδρόμου θα πρέπει να δηλώνουν οι φορολογούμενοι στο νέο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο.
Το υπουργείο Οικονομικών προγραμματίζει να δημιουργήσει εντός της διετίας 2017-2018 αυτή την τεράστια βάση δεδομένων, στην οποία θα συγκεντρωθούν πλήρεις και αναλυτικές πληροφορίες για την περιουσιακή κατάσταση 8,5 εκατ. φορολογουμένων και 250.000 εταιρειών και λοιπών νομικών προσώπων.
Διασταυρώσεις
Τα δεδομένα που θα περιληφθούν στο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο θα διασταυρώνονται από τις φοροελεγκτικές υπηρεσίες με δεδομένα και από άλλες πηγές για τον εντοπισμό και την αποκάλυψη τυχόν αδήλωτων περιουσιακών στοιχείων και την κατάρτιση πλήρους εικόνας για την περιουσιακή κατάσταση κάθε φυσικού και νομικού προσώπου. Όσα περιουσιακά στοιχεία διαπιστώνεται ότι απεκρύβησαν θα δεσμεύονται από τις ελεγκτικές υπηρεσίες.
Επιπλέον, μέσω της πρόσβασης που θα έχουν στα δεδομένα του περιουσιολογίου οι φοροελεγκτικές υπηρεσίες θα μπορούν να πραγματοποιούν διασταυρώσεις ανάμεσα στο ύψος των δηλούμενων εισοδημάτων και στην αξία των κατεχόμενων περιουσιών για την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με την πραγματική οικονομική κατάσταση των φορολογουμένων.
Ακόμη, τα δεδομένα που θα συγκεντρωθούν στο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο θα χρησιμοποιηθούν από το υπουργείο Οικονομικών και με σκοπό την αναδιαμόρφωση της φορολογικής πολιτικής, δηλαδή για την επιβολή νέων φόρων στην περιουσία.

Πηγή:Ελεύθερος Τύπος

Διαβάστε επίσης

Μείωση μισθών, συντάξεων, αφορολόγητου και απολύσεις στο Δημόσιο απαιτεί το ΔΝΤ


Κινητά, ακίνητα, μετρητά, ακόμη και... άλογα υποχρεωτικά στο νέο e-περιουσιολόγιο

Κινητά, ακίνητα, μετρητά, ακόμη και... άλογα υποχρεωτικά στο νέο e-περιουσιολόγιο

Σπίτια, χωράφια, οικόπεδα, Ι.Χ. αυτοκίνητα και λοιπά οχήματα, σκάφη θαλάσσης και αεροσκάφη, μεγάλα χρηματικά ποσά που φυλάσσονται στις κατοικίες των φορολογουμένων, καταθέσεις σε τράπεζες, πλάκες χρυσού, μετοχές, ομόλογα, έντοκα γραμμάτια, συμμετοχές σε πάσης μορφής επιχειρήσεις, εταιρικά μερίδια, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων, ακόμη και … άλογα ιπποδρόμου θα πρέπει να δηλώνουν τα φυσικά πρόσωπα, οι εταιρείες και τα νομικά πρόσωπα όλων των μορφών στο νέο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο.
Το υπουργείο Οικονομικών προγραμματίζει να δημιουργήσει εντός της διετίας 2017-2018 αυτή την τεράστια βάση δεδομένων, στην οποία θα συγκεντρωθούν πλήρεις και αναλυτικές πληροφορίες για την περιουσιακή κατάσταση 8,5 εκατομμυρίων φορολογουμένων και 250.000 εταιριών και λοιπών νομικών προσώπων. Η δημιουργία του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου δρομολογήθηκε ήδη με την ένταξη του έργου στα προγράμματα τα οποία χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ.
Σύμφωνα με το έγγραφο της προκήρυξης το οποίο φέρνουν στο φως της δημοσιότητας τα dikaiologitika.gr:
* Το έργο της δημιουργίας του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου θα αρχίσει να εκτελείται από τον Ιούνιο του 2017 και εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2018. Θα ανατεθεί σε ιδιωτική εταιρία κατόπιν διαγωνισμού.
* Αντικείμενο του έργου θα είναι «η δημιουργία του κατάλληλου μηχανογραφικού περιβάλλοντος» με σκοπό τη συγκέντρωση του συνόλου των πληροφοριών, οι οποίες αφορούν την κάθε μορφής περιουσία των φυσικών και νομικών προσώπων καθώς και των νομικών οντοτήτων.
Οι πληροφορίες που θα συγκεντρωθούν στο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο θα αφορούν ενδεικτικά: ακίνητα, οχήματα, μετρητά, επενδυτικό χρυσό, εναέρια μέσα μεταφοράς, σκάφη, μετοχές, εταιρικά μερίδια, εταιρικές μερίδες, συμμετοχές σε επιχειρήσεις οποιασδήποτε μορφής, τραπεζικούς λογαριασμούς, ομόλογα, έντοκα γραμμάτια, αμοιβαία κεφάλαια, παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα και λοιπά χρηματοοικονομικά προϊόντα και υπηρεσίες, δρόμωνες ίππους, κινητά μεγάλης αξίας κ.λπ. Με το έργο αυτό θα πραγματοποιηθεί πλήρης και ακριβής καταγραφή της περιουσιακής κατάστασης κάθε προσώπου, έτσι ώστε η φορολογική διοίκηση να είναι σε θέση να παρακολουθεί διαχρονικά την εξέλιξή της».
* Η αξιοποίηση του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου από τη Φορολογική Διοίκηση θα γίνεται με τον ακόλουθο τρόπο:
«Βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων θα εντοπίζονται οι περιπτώσεις όπου εμφανίζονται αδικαιολόγητες αποκλίσεις (σ.σ. στην αξία και τον αριθμό των περιουσιακών στοιχείων από έτος σε έτος, αναντιστοιχίες ανάμεσα στο ύψος του ετησίου εισοδήματος και της αξίας των κατεχομένων περιουσιακών στοιχείων κ.λπ.) ώστε να στοχεύονται πιο αποτελεσματικά οι φορολογικοί έλεγχοι».
* Σε κάθε φορολογούμενο θα παρέχεται πρόσβαση καθώς και η δυνατότητα ελέγχου της πληρότητας και της ορθότητας των καταγεγραμμένων στη Φορολογική Διοίκηση, περιουσιακών του στοιχείων.
* Η αξιοποίηση των στοιχείων που περιέχονται στο μηχανογραφικό αυτό περιβάλλον θα συμβάλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη φορολογικής συνείδησης και θα αποτελέσει εργαλείο σχεδίασης και άσκησης φορολογικής πολιτικής. Θα συνεισφέρει στην ταχύτερη διεκπεραίωση των φορολογικών υποθέσεων και θα βοηθήσει στη δημιουργία κατάλληλου κλίματος για την υποδοχή επενδύσεων. Επιπλέον θα αποτελέσει εργαλείο για τη δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών.
* Η υλοποίηση του Πλήρους Περιουσιολογίου προβλέπεται από τον ν.4336/2015, ενώ σε εξέλιξη είναι η διαδικασία σύνταξης και ψήφισης των εξειδικευμένων νομοθετικών προβλέψεων για τη θεσμοθέτησή του.
* Τα βασικά χαρακτηριστικά του έργου θα είναι τα εξής:
1. Χρήστες του συστήματος θα είναι όλοι οι φορολογούμενοι (εξωτερικοί χρήστες), καθώς και στελέχη της Φορολογικής Διοίκησης (εσωτερικοί χρήστες)
2. Το σύστημα θα υποστηρίζει την υποδοχή και ενσωμάτωση δεδομένων περιουσίας από άλλα πληροφοριακά συστήματα της ΓΓΔΕ ή και άλλων φορέων, ακόμα και στην περίπτωση κατά την οποία αυτά δεν τηρούνται μηχανογραφικά.
3. Το Πληροφοριακό Σύστημα που θα αναπτυχθεί, θα πρέπει να είναι πλήρως παραμετρικό, και εύκολα διαχειρίσιμο μέσω ειδικών εφαρμογών διαχείρισης, επισκόπησης και παρακολούθησης.
4. Θα δίνεται η δυνατότητα στους εξωτερικούς χρήστες να εισάγουν πληροφορίες για περιουσιακά στοιχεία, οι οποίες μακροπρόθεσμα θα διασταυρώνονται με την αρμόδια αρχή.
5. Θα δίνεται η δυνατότητα προβολής και εκτύπωσης του συνόλου ή μέρους των περιουσιακών στοιχείων ενός φορολογούμενου από τον ίδιο ή τους εσωτερικούς χρήστες της Φορολογικής Σιοίκησης.
6. Θα υπάρχει η δυνατότητα τροποποίησης λανθασμένων πληροφοριών από το φορολογούμενο.
7. Θα υπάρχει δυνατότητα καταχώρησης των περιουσιακών στοιχείων, τα οποία αποκαλύπτονται μετά από έλεγχο ο οποίος έχει καταστεί οριστικός.
8. Θα γίνεται αναλυτική ή και συγκεντρωτική επεξεργασία των δεδομένων του συστήματος για την παραγωγή στατιστικών, αναφορών και ενημερωτικών εκθέσεων.
9. Θα υπάρχει η δυνατότητα επεξεργασίας - αξιολόγησης των δεδομένων των φορολογουμένων για τον εντοπισμό πιθανής αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης.
10. Θα υπάρχει δυνατότητα συσχέτισης περιουσιακών στοιχείων μεταξύ φυσικών και νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων και ταυτόχρονη παρακολούθηση αυτών ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσης των δεδομένων.
* Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί:
-Ως ημερομηνία έναρξης της Πράξης ορίζεται η 01/06/2017.
-Ως ημερομηνία λήξης της Πράξης ορίζεται η 01/10/2018.
-Ως ημερομηνία ανάληψης της πρώτης νομικής δέσμευσης του κύριου υποέργου ορίζεται η 01/06/2017. 

www.dikaiologitika.gr

Νέο περιουσιολόγιο: Θα δηλώνονται όλα εκτός από τιμαλφή και χρήματα στα στρώματα

Νέο περιουσιολόγιο: Θα δηλώνονται όλα εκτός από τιμαλφή και χρήματα στα στρώματα

Συμμετοχές σε εταιρείες του εξωτερικού, ακίνητα, αλλά και κεφάλαια στο εξωτερικό, καθώς και όλα τα δεδομένα που έχει η εφορία θα δηλωθούν στο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο που τίθεται σε εφαρμογή το 2017 από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.
Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, από τα στοιχεία που θα δηλωθούν στην ηλεκτρονική φόρμα της ΓΓΔΕ αποκλείονται τιμαλφή, χρηματικά ποσά στα στρώματα και έργα τέχνης, καθώς είναι δύσκολη η εκτίμηση της αξίας τους. Επίσης, όπως αναφέρει η Καθημερινή, η ηλεκτρονική φόρμα του περιουσιολογίου θα συμπληρώνεται σε ετήσια βάση και θα ανανεώνεται ανάλογα με τις αλλαγές στην περιουσιακή κατάσταση του φορολογουμένου.
Πώς θα συμπληρώνεται
– Η ΓΓΔΕ θα καταγράψει μέσω των υφιστάμενων βάσεων δεδομένων όλα τα στοιχεία που υπάρχουν στα έντυπα Ε1 και Ε9 και αφορούν ακίνητα, πισίνες, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής και συμμετοχές σε εταιρείες.
– Όλα τα δεδομένα που έχουν συγκεντρωθεί θα αναρτηθούν σε ειδική φόρμα στο Taxis. Με την ενεργοποίησή της οι φορολογούμενοι θα κληθούν να ελέγξουν και να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία που έχουν αναρτηθεί. Στελέχη του οικονομικού επιτελείου τονίζουν πως είναι προς το συμφέρον των πολιτών να δηλώσουν όσα δεν γνωρίζει η εφορία, καθώς οποιαδήποτε αλλαγή των περιουσιακών στοιχείων θα φανεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς.
– Μετά την υποβολή των στοιχείων θα ξεκινήσει έλεγχος προκειμένου να διαπιστωθεί εάν στο παρελθόν οι φορολογούμενοι δήλωναν στην εφορία και συγκεκριμένα στο έντυπο Ε1 εισοδήματα από μισθώσεις ακινήτων στην αλλοδαπή ή εισοδήματα που θα έπρεπε να φορολογηθούν στην Ελλάδα κ.λπ.


Εντός του 2017 το «ραπόρτο» στο e-περιουσιολόγιο

Εντός του 2017 το «ραπόρτο» στο e-περιουσιολόγιο

Διάταξη με την οποία θα ανοίγει ο δρόμος για την κατάρτιση του περίφημου «περιουσιολογίου», της τεράστιας βάσεως δεδομένων στην οποία θα συμπεριληφθούν αναλυτικά στοιχεία για όλα τα περιουσιακά στοιχεία ακίνητα, κινητά και άυλα, που κατέχουν οι Έλληνες φορολογούμενοι τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο με τις ρυθμίσεις για την επέκταση της χρήσης του «πλαστικού χρήματος» και των λοιπών ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών στις καθημερινές συναλλαγές.
Με τη διάταξη αυτή θα παρέχεται εξουσιοδότηση στον υπουργό Οικονομικών να καθορίσει με απόφασή του τις λεπτομέρειες της διαδικασίας κατάρτισης του «περιουσιολογίου».
Σύμφωνα με πληροφορίες στο υπουργείο Οικονομικών έχουν επικρατήσει «δεύτερες σκέψεις» σχετικά με το αν ενδείκνυται να κληθούν οι φορολογούμενοι να δηλώσουν στο «περιουσιολόγιο» όλα ανεξαιρέτως τα κινητά πράγματα μεγάλης αξίας, δηλαδή τιμαλφή, κοσμήματα, χρυσά νομίσματα, κ.λπ., καθώς και μετρητά πάνω από κάποιο όριο.
Εξετάζεται δηλαδή ως πιο πιθανή λύση η υποχρεωτική δήλωση μόνο των κινητών πραγμάτων μεγάλης αξίας που έχουν αποτιμηθεί σε χρήμα και η αξία τους αποδεικνύεται κυρίως από συμβόλαια αγοραπωλησίας που έχουν υπογραφεί γι’ αυτά ή από εκτιμήσεις που έχουν πραγματοποιήσει οι ασφαλιστικές εταιρείες στις οποίες οι κάτοχοι τα έχουν ασφαλίσει.
Όλα τα υπόλοιπα κινητά πράγματα μεγάλης αξίας που δεν έχουν αποτιμηθεί σε χρήμα και δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία που να αποδεικνύουν την ύπαρξή τους και την αξία τους τα περιεχόμενα των θυρίδων καθώς και τα μετρητά εξετάζεται, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, να μην περιληφθούν στο «περιουσιολόγιο».
Σε τρία στάδια
Όσον αφορά στη διαδικασία κατάρτισης του «περιουσιολογίου» αυτή θα προβλέπει τα ακόλουθα τρία στάδια υλοποίησης εντός του 2017:
1ο στάδιο: Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) θα συγκεντρώσει από τις δικές της –ήδη υφιστάμενες στο Taxisnet – βάσεις δεδομένων όλα τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της για την περιουσία κάθε φορολογουμένου στην Ελλάδα, δηλαδή για τα ακίνητα, τα αυτοκίνητα, τις μοτοσικλέτες, τα σκάφη αναψυχής, τις πισίνες, κ.λπ. Τα στοιχεία αυτά θα αναρτηθούν σε ειδική φόρμα στο Διαδίκτυο, στολογαριασμό που έχει κάθε φυσικό πρόσωπο στο Taxisnet.
2ο στάδιο: Στην συνέχεια η ΑΑΔΕ θα θέσει σε παραγωγική λειτουργία στο Taxisnet μια ηλεκτρονική εφαρμογή στην οποία όλοι οι φορολογούμενοι θα κληθούν να επικαιροποιήσουν και να συμπληρώσουν σε ειδική φόρμα όλα τα στοιχεία που συνθέτουν τη συνολική περιουσιακή τους κατάσταση.
Μάλιστα οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δηλώσουν σε ειδική φόρμα αναλυτικές πληροφορίες για:
  • Τα κινητά περιουσιακά στοιχεία που έχουν αξία αποτιμημένη και καταγεγραμμένη σε συμβόλαια αγοραπωλησιών ή ασφαλιστικών εταιρειών καθώς επίσης και τις αποταμιεύσεις τους στο εσωτερικό. Θα πρέπει επίσης να δηλώσουν τις μετοχές που κατέχουν, ομόλογα, έντοκα γραμμάτια, ρέπος, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων και λοιπά χρηματοοικονομικά προϊόντα.
  • Όλα τα περιουσιακά στοιχεία και τις αποταμιεύσεις στο εξωτερικό.
3ο στάδιο: Από τη στιγμή που όλοι οι φορολογούμενοι θα συμπληρώσουν την ειδική φόρμα με όλα τα στοιχεία για την περιουσία τους και τις αποταμιεύσεις τους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, το «περιουσιολόγιο» θα «κλειδώσει» και ό,τι αδήλωτο περιουσιακό στοιχείο εντοπιστεί πλέον για οποιονδήποτε Έλληνα πολίτη θα δεσμεύεται ο δε φορολογούμενος που δεν το δήλωσε στο «περιουσιολόγιο» θα καλείται να καταβάλει πρόστιμο που θα φθάνει ή και θα υπερβαίνει την αξία του συγκεκριμένου περιουσιακού του στοιχείου.
&<�ִ� ,



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου